• No results found

The Voice of Holland

In document Second Screen (pagina 45-48)

USABILITY Pluspunten:

8.4 The Voice of Holland

The Voice of Holland is een talentenshow waarin wordt gezocht naar de persoon met de beste stem van Nederland. Martijn Krabbé en Wendy van Dijk presenteren de auditieronden, de battles en de finale. Winston Gerschtanowitz doet de presentatie van de backstage ruimte, waarin hij met

deelnemers spreekt. The Voice is een internationaal format. Ook in het buitenland is het programma een succes (The Voice of Holland, z.j.).

De RedRoom applicatie is een mobiele applicatie waarin alle gezongen liedjes in opgeslagen staan. Hoe vaak een lied gestreamd wordt, heeft invloed op de stand van de show (Dim Vleugel, 2014). Tevens kunnen de fans voorspellen of een kandidaat doorgaat en voor welke coach hij of zij kiest. Dit deel van de applicatie wordt ook wel de Thuiscoach genoemd. Nieuw in de applicatie is dat de gebruiker een team kan samenstellen, dat bij elke Blind Audition kan wisselen. Hoe verder het talent komt, hoe meer punten er verdiend worden. Ook is er het ‘Weekspel’, waarbij de gebruiker via de applicatie zes audiofragmenten te horen krijgt en moet voorspellen of diegene doorgaat of niet. Daarmee kunnen prijzen gewonnen worden. Er is nog een nieuwsoverzicht van al het nieuws over The Voice of Holland en er staan extra video’s en verhalen online van elk talent (Dim Veugel, 2013).

De RedRoom applicatie van The Voice of Holland heeft volgens Peter Olsthoorn, zoals in hoofdstuk zes beschreven, voor de doorbraak van het second screen gezorgd. In 2012 had de applicatie 518.000 downloads en 179.000 gebruikers én heeft het programma de Gouden Televizierring gewonnen (Dim Vleugel, 2013).

8.4.1 Storytelling

The Voice of Holland probeert er met het programma voor te zorgen dat de kijkers een band krijgen met de kandidaten. Via de applicatie proberen zij het verhaal achter de kandidaten te vertellen door middel van video’s en extra interviews. De kandidaten worden van begin tot einde gevolgd in hun race naar de finale. Verder zijn er geen extra verhaallijnen die gebruikers via de applicatie kunnen volgen (Rijksoverheid, 2012).

8.4.2 Mediumspecificiteit

The Voice of Holland zet meerdere media in, zo kunnen kijkers via Twitter of Facebook reageren op uitzendingen, met de applicatie de thuiscoach spelen en via sms hun favoriet steunen. Bovendien is er een website waar mensen hun eigen filmpjes kunnen uploaden. Met het medium televisie worden vooralsnog de meeste mensen bereikt. Voor de echte fans zijn er de live shows, waarbij je aanwezig kunt zijn in het publiek (Rijksoverheid, 2012).

8.4.3 Usability

De media die worden ingezet werken niet allemaal even goed. Om de applicatie te kunnen gebruiken moet je verplicht een account aanmaken. Op de website kun je alles bekijken, maar als je je eigen video wil insturen moet je een formulier invullen. Omdat The Voice of Holland een eigen Twitter en Facebook heeft kun je eenvoudig reacties plaatsen gelinkt aan het programma. Bellen en appen werkt gemakkelijk en wordt op de juiste momenten aangekaart op televisie

(Rijksoverheid, 2012). Wel zijn er veel klachten over het gebruik van de applicatie. Zo kost het veel geheugen op je telefoon en loopt de applicatie vaak vast. Gebruikers beoordelen de applicatie met 2,6 sterren van de 5 (Google Play, z.j.).

8.4.4 Relevantie

Informatie opzoeken kan via de website, favoriete nummers opzoeken kan via de applicatie en de mate van participatie bepalen de gebruikers zelf. De verschillende kanalen zorgen er samen voor dat zij apart van elkaar relevant genoeg zijn. Als je alle achtergrond informatie op televisie zou laten zien, zou de uitzending veel te lang duren, maar zonder de uitzending ga je niet snel naar de website. Hierdoor zijn het internet, maar ook de televisie-uitzending allebei relevant. Ook zonder het kijken naar de televisie-uitzending kunnen nummer opgezocht worden via de applicatie (Rijksoverheid, 2012).

8.4.5 Co-creatie

Kijkers van The Voice of Holland kunnen via de website zelf filmpjes uploaden of via social media content plaatsen gelinkt aan het programma. Tevens kan iedereen meestemmen met de

Thuiscoach applicatie, waardoor gebruikers samen aan het programma werken. Ook de

hoeveelheid streams van een nummer heeft invloed op de show (Rijksoverheid, 2012). Dit zorgt ervoor dat zij kunnen participeren in het programma.

8.4.6 Conclusie

In de tabel hieronder wordt The Voice of Holland aan de hand van de best practices beoordeeld. STORYTELLING

Pluspunten:

- Er wordt een band gecreëerd met de kandidaten.

- Van begin tot eind worden de kandidaten gevolgd.

- Door middel van de Red Room

applicatie komen kijkers meer te weten van achter de schermen

Minpunten: - Geen

RELEVANTIE Pluspunten:

- De media zijn los van elkaar relevant genoeg

- Als niet-kijker van het programma is de applicatie toch relevant

Minpunten: - Geen

MEDIUMSPECIFICITEIT Pluspunten

- De website brengt extra informatie. - De televisie is voor het grote publiek . - Met de applicatie kunnen gebruikers

stemmen.

- Live shows voor de mensen die er echt bij willen zijn.

- Social media wordt veel gebruikt

Minpunten: - Geen

CO-CREATIE Pluspunten:

- De gebruikers kunnen de kandidaten met de Thuiscoach applicatie beoordelen.

- Er kunnen filmpjes ingestuurd worden. - Het verloop van het programma wordt

mede bepaald door de hoeveelheid streams op de applicatie

Minpunten - Geen USABILITY

Pluspunten:

- Er zijn prijzen te winnen. - Het programma heeft een eigen

hashtag en is makkelijk te taggen. - Video’s kunnen bekeken worden

zonder profiel. Minpunten:

- De applicatie heeft veel geheugen nodig

- De applicatie loopt vaak vast

- Je moet sowieso een profiel aanmaken voor de applicatie

In document Second Screen (pagina 45-48)