• No results found

Het Klokhuis

In document Second Screen (pagina 48-59)

USABILITY Pluspunten:

8.5 Het Klokhuis

Het Klokhuis is een informatief programma voor kinderen van negen tot twaalf jaar. Het

programma informeert de kinderen over van alles en nog wat. Bijvoorbeeld een uitzending over mosselen, noten, de brandweer, de bakker en over narcose. Echt alles komt aan bod en wordt op een speelse manier verteld. Naast het programma kunnen kinderen op veel verschillende manier in contact komen met Het Klokhuis. Het Klokhuis biedt naast het programma een evenement, de applicatie Doe Het Zelf, een applicatie voor in de klas, een boek, een website en social media.

Het programma bestaat nu al 25 jaar en is nog steeds erg populair onder kinderen en ouders. In de zomer heeft het programma elke werkdag 300.000 tot 400.000 kijkers en in de zomer ligt dat aantal rond de 200.000 kijkers. Het programma biedt ook steeds meer transmediale uitbreidingen (NRC, 2013).

8.5.1 Storytelling

Het Klokhuis is erg sterk in storytelling. In een aflevering wordt een onderwerp in vijftien minuten helemaal uitgelicht. Elke aflevering heeft dezelfde opbouw en wordt op een manier verteld zodat kinderen het begrijpen. Daarnaast zijn er op de website veel korte filmpjes te vinden, zoals: Doe het Zelf filmpjes, speciale afleveringen over kanker, achter de schermen, Jukebox en weblogs van de presentatoren (Het Klokhuis, z.j.).

8.5.2 Mediumspecificiteit

Klokhuis gebruikt veel media om verschillende content te verspreiden. Zo heeft het programma een boek uitgebracht, genaamd: Zoek Het Uit! Zoals hierboven wordt beschreven zijn er veel filmpjes online te vinden die bekeken kunnen worden, wanneer diegene dat zelf wil. Tevens is er de Klokhuis Game Studio waar kinderen zelf games kunnen bouwen. Daarnaast kunnen zij in de Klokhuis Dierenzoeker, dieren ontdekken. Elke dag is op televisie een aflevering van vijftien minuten te zien, dat de basis vormt voor alle content eromheen. De applicatie Zoek Het Uit is ontwikkelt om kinderen zelf wetenschappelijke testjes te laten uitoefenen. Dit jaar is de applicatie speciaal ontwikkelt om te gebruiken op school, in groep 7 en 8. Op social media is Het Klokhuis erg actief, vier keer per dag wordt er een nieuwe update geplaatst. Er is een keer per jaar een

Klokhuis Vragendag, waar kinderen en wetenschappers bij elkaar gebracht worden. Elk medium wordt ingezet en heeft zo haar eigen kwaliteit (Het Klokhuis, z.j.).

8.5.3 Usability

De applicatie die in de klas gebruikt kan worden is makkelijk in gebruik. De docenten krijgen een handleiding en de applicatie is erg overzichtelijk. Doordat het op een iPad gespeeld kan worden, kunnen de foto’s makkelijk opgestuurd worden. Er is niet perse een iPad nodig, aangezien de applicatie ook in de vorm van een kaartspel te downloaden is. Zonder account zijn alle Doe Het Zelf experimenten op de website te downloaden (Zoek Het Uit, z.j.). De applicatie is dus erg laagdrempelig.

8.5.4 Relevantie

De applicatie is zeer relevant. De televisie-afleveringen geven veel informatie over een bepaald onderwerp en daarna kunnen kinderen dit zelf toepassen door middel van de applicatie. Tevens is de applicatie ‘Zoek Het Uit’, zeer relevant voor in de klas, omdat de onderwerpen aansluiten bij de Cito toets. Het Klokhuis zorgt ervoor dat kinderen op een leuke manier dingen kunnen leren samen met vrienden of alleen. Voor kinderen die weinig media gebruiken is er het boek, met allemaal leuke experimenten en doe-het-zelf opdrachten. Voor de kinderen die overblijven op school is er Overblijf TV, wat een kwartiertje duurt en zeer leerzaam is (Zoek Het Uit, z.j.). Het Klokhuis is erg sterk in het aanbieden van relevante content.

8.5.5 Co-creatie

In de klas werken kinderen samen aan een experiment. Daarnaast bedenken de kinderen zelf nieuwe vragen, die door Het Klokhuis gebruikt worden in nieuwe afleveringen. Zo weet het programma wat kinderen interessant vinden om te weten. Bovendien zit er ook een

wedstrijdelement in de applicatie die in de klas gespeeld kan worden. Er moeten foto’s ingezonden worden van het resultaat, wat er voor zorgt dat kinderen zelf de content aanleveren die op de applicatie verschijnt (Zoek Het Uit, z.j.).

8.5.6 Conclusie

In de tabel hieronder wordt Het Klokhuis aan de hand van de best practices beoordeeld.

STORYTELLING Pluspunten:

- Elke aflevering wordt een onderwerp helemaal uitgelicht.

- Op een speelse manier wordt alles uitgelegd.

- Extra filmpjes over speciale onderwerpen zoals kanker worden uitgelicht.

- De weblogs zorgen voor een kijkje achter de schermen.

RELEVANTIE Pluspunten:

- De onderwerpen sluiten aan bij de Cito toets.

- Het programma is zeer educatief. - Ook wanneer kinderen het programma

niet kijken, kunnen zij experimentjes doen.

Minpunten: - Geen Minpunten: - Geen MEDIUMSPECIFICITEIT Pluspunten

- De website brengt extra informatie, maar ook is er de Klokhuis Dierenzoeker en Game Studio.

- Op televisie wordt in elke aflevering een onderwerp aangekaart.

- De applicatie is los van het programma te gebruiken.

- Er is een Doe-Het-Zelf boek.

- Een paar keer per jaar is er de Klokhuis Vragendag.

- Er worden veel berichten op social media geplaatst.

Minpunten: - Geen

CO-CREATIE Pluspunten:

- Kinderen geven zelf advies over de onderwerpen die in het programma volgens hen uitgelicht moeten worden. - Met de foto’s van de experimenten

wordt de applicatie gevuld.

Minpunten - Geen

USABILITY Pluspunten:

- Er zijn prijzen te winnen.

- Video’s kunnen bekeken worden zonder profiel.

- Er is een handleiding aanwezig bij de applicatie.

- Ook zonder applicatie zijn de experimenten uit te voeren.

Minpunten: - Geen

8.6 SpangaS

SpangaS is een serie over het Spangalis College waar jongeren van alles meemaken. Er komen veel thema’s aan bod waar jongeren mee te maken krijgen: gepest worden, verliefd zijn, ouders die gaan scheiden en onvoldoendes voor toetsen. De hoofdpersonen laten op een leerzame manier zien hoe jongeren dit op kunnen lossen. Met gemiddeld 300.000 kijkers per dag is het een populair programma onder jongeren. Bovendien heeft de website 200.000 bezoekers per maand (Ster, 2015).

SpangaS is een serie die steeds interactiever is geworden. Kijkers kunnen online extra

verhaallijnen volgen in de vorm van dagboekvideo’s. Bovendien kunnen zij spieken in de mobiele telefoon van een personage en daarmee sms’jes lezen, voicemail luisteren, foto’s kijken en een

berichtje sturen. Tevens zijn er op de website quizzen, prijsvragen, polls, filmpjes en is er een forum. Plus SpangaS heeft de SpangaS Testjes applicatie, waarin je allemaal testjes kan doen over wat voor persoon jij bent. De testjes zijn alleen of met vrienden te maken (NCRV, z.j.). SpangaS is een voorbeeld dat duidelijk laat zien hoe je van een programma een hele beleving kan maken.

8.6.1 Storytelling

SpangaS is meer dan alleen een serie over jongeren op de middelbare school. Kinderen kunnen zich goed inleven in de personages en verhalen, omdat de gebeurtenissen zeer realistisch zijn. Het verhaal is erg uitgebreid met meerdere verhaallijnen. Elk personage heeft een eigen mobiel waar je als kijker extra informatie uit kunt halen. Hetzelfde geldt voor de dagboek filmpjes die je online kunt vinden. Als je niet de extra informatie opzoekt, kun je nog steeds de serie volgen. (NCRV, 2015). SpangaS is heel goed in transmediale storytelling.

8.6.2 Mediumspecificiteit

SpangaS heeft naast een serie op televisie ook een interactieve website en een applicatie. Tevens is er een film gemaakt die een succes was. Er zijn tijdschriften en boeken, die ook los van de serie begrijpelijk zijn. Elk medium vertelt een ander verhaal. De boeken en tijdschriften werken goed, want zelfs wanneer er vakantie is en er minder televisie gekeken wordt, is er nog de mogelijkheid om met SpangaS bezig te blijven. De prijsvragen kunnen pas beantwoord worden wanneer er daadwerkelijk naar het programma is gekeken. In de aflevering wordt duidelijk verwezen naar de website en de applicatie en dit gebeurt ook andersom (Roos Bruinsslot, 2013).

8.6.3 Usability

Kinderen kunnen zelf bepalen in welke mate zij meer informatie willen krijgen. Als zij niet inloggen op de site, kunnen zij alsnog de profielen van de personages, de filmpjes en de uitzendingen kijken. Verder kunnen zij reageren op polls, reacties plaatsen, nieuwtjes lezen en testjes maken. Om berichtjes naar SpangaS leerlingen te sturen, te reageren op het forum en om mee te doen aan prijsvragen, moeten zij een profiel aanmaken. Het aanmaken van een profiel gebeurt met het emailadres van een ouder. De applicatie van SpangaS wordt alleen gebruikt voor de testjes, hierdoor blijft de applicatie erg overzichtelijk (NCRV, z.j.).

8.6.4 Relevantie

Het programma SpangaS is voor de doelgroep zeer relevant. Moeilijke onderwerpen waar zij zelf mee te maken krijgen, komen aan bod. Soms durven de kinderen hier niet over te praten of weten zij niet hoe zij het best kunnen handelen. Het programma leert hen hoe het op de juiste manier kan. Door de extra dagboekvideo’s weten de kijkers hoe een personage zich echt voelt en hoe hij of zij hiernaar handelt. De testjes in de applicatie zijn leuk en leerzaam. Kinderen leren meer over zichzelf, maar ook hoe anderen over hen denken (NCRV, z.j.).

8.6.5 Co-creatie

Kinderen kunnen samen reageren op polls, waarbij de uitslag meteen bekend wordt, zo kun zij gelijk zien hoe anderen hierover denken. Daarnaast zorgt het reageren op het forum voor co- creatie. Als kinderen een profiel aanmaken kunnen zij die vullen met foto’s, contacten zoeken en reageren op video’s. De SpangaS testjes applicatie wordt door henzelf gevuld (NCRV, z.j.).

8.6.6 Conclusie

In de tabel hieronder wordt SpangaS aan de hand van de best practices beoordeeld.

STORYTELLING Pluspunten:

- Het is een serie, waarbij kijkers steeds meer te weten komen over de

personages.

- Er zijn veel verschillende verhaallijnen te volgen.

- Het verhaal is realistisch.

Minpunten: - Geen

RELEVANTIE Pluspunten:

- De onderwerpen zijn realistisch en gebaseerd op de werkelijkheid. - De SpangaS testjes sluiten aan op de

onderwerpen uit de aflevering. - De dagboekfilmpjes geven relevante

extra informatie.

Minpunten: - Geen MEDIUMSPECIFICITEIT

Pluspunten

- De website brengt extra informatie en video’s.

- De content op de verschillende media worden naar aanleiding van het programma aangepast.

- De applicatie is los van het programma te gebruiken en sluit aan bij de onderwerpen van het programma

Minpunten: - Geen

CO-CREATIE Pluspunten:

- Kinderen kunnen door middel van het forum met andere kinderen praten. - Reageren op video’s en foto’s is

gemakkelijk.

- Het invullen van de testjes en de polls zorgen voor co-creatie.

Minpunten - Geen

USABILITY Pluspunten:

- Er zijn prijzen te winnen.

- Video’s kunnen bekeken worden zonder profiel.

- Er is een handleiding aanwezig bij de applicatie

- Ook zonder applicatie zijn de experimenten uit te voeren

Minpunten: - Geen

8.7 Conclusie

CupCakeCup zet de best practices niet of weinig in. De concurrenten doen dit veel beter en hier kan CupCakeCup zeker een voorbeeld aan nemen. Zapp Mysterie zet de best practices prima in. Alle media sluiten goed op elkaar aan en elk medium voegt iets anders toe aan het concept. Het verhaal dat verteld wordt, is duidelijk en het spelelement dat wordt ingezet zorgt voor veel terugkerende gebruikers. Evenals Zapp Mysterie is SpangaS erg goed in storytelling, het programma zorgt voor verschillende verhaallijnen, die extra te volgen zijn naast de uitzending op televisie. Daarnaast is SpangaS zeer relevant voor kinderen, omdat het onderwerpen aankaart en oplost uit het dagelijks leven. Als er naar het programma Het Klokhuis wordt gekeken, blijk dat het programma veel meer media inzet, waardoor kinderen er dag en nacht mee bezig kunnen zijn. Het programma heeft slim ingezet in de educatie, door op scholen educatieve experimenten en testjes in te zetten die in de klas gedaan kunnen worden. Daarentegen zorgt The Voice of Holland met de applicatie voor een ander soort beleving. Gebruikers kunnen daadwerkelijk participeren in het programma door een stem uit te brengen op een kandidaat. Met veel extra filmpjes krijg je als kijker een band met de talenten. Tevens zijn de liedjes die gezongen worden, te beluisteren in de applicatie, wat ervoor zorgt dat de applicatie op zich, al relevant genoeg is.

9 Resultaten

In dit hoofdstuk worden de resultaten die voortgekomen zijn uit de fieldresearch gepresenteerd. Door middel van 302 ingevulde enquêtes, vier panelgesprekken, twee diepte-interviews en tien usability testen zijn deze resultaten verkregen. De resultaten worden per onderzoeksmethode behandeld. De vragenlijst van de enquête is te vinden in bijlage I en de audio-opnamen van de panelgesprekken, diepte-interviews en usability testen zijn te vinden op de bijgevoegde USB.

9.1 Enquête

Uiteindelijk hebben 302 kinderen de enquête volledig ingevuld. De resultaten van de enquête worden hieronder per vraag uitgelicht.

Geslacht

Van de respondenten is de meerderheid een meisje. 74,5% is meisje en 25,5% is jongen. Hoewel dit verschil heel groot is, is dat niet erg. Het is bekend dat veel meer meisjes dan jongens naar CupCakeCup kijken.

Leeftijd

Uit onderstaande tabel is af te leiden dat 42,1% van de respondenten negen jarigen zijn, 22,2% tien jarigen, 19,2% elf jarigen en 16,6% twaalf jarigen.

Gebruik media

In onderstaande tabel is te zien dat 193 respondenten elke dag een mobiel, tablet of laptop gebruiken. Dit komt naar op 64% van de doelgroep. 70 respondenten, of te wel 23%, gebruikt een mobiel, tablet of laptop om de dag. 8,3% gebruikt het minder dan 3x in de week en 4,6% gebruikt een mobiel, tablet of laptop 1x per week of minder.

  42%   22%   19%   17%  

Leeftijd  responten  

9  jarigen   10  jarigen   11  jarigen   12  jarigen  

Hoe oud ben je * Hoe vaak gebruik je een mobiel, tablet of laptop Crosstabulation Count

Hoe vaak gebruik je een mobiel, tablet of laptop

Total elke dag om de dag

minder dan 3x in de week

1x per week of minder

Hoe oud ben je 9 65 39 14 9 127

10 43 15 7 2 67

11 41 13 3 1 58

12 44 3 1 2 50

Total 193 70 25 14 302

 

In bovenstaand figuur is duidelijk te zien dat dit met de leeftijd samenhangt. Op twaalf jarige leeftijd gebruiken zo goed als alle kinderen elke dag een mobiel, tablet of laptop. Bij de negen jarigen ligt dat op ongeveer de helft van de kinderen. Geconcludeerd kan worden dat hoe ouder de kinderen worden, hoe vaker zij media gebruiken.

Gebruik media tijdens tv-kijken

In onderstaande figuren is af te lezen hoe vaak de doelgroep een mobiel, laptop of tablet gebruikt tijdens het televisie kijken. Een mobiel wordt door 44,7% van de kinderen elke dag gebruikt tijdens het televisie kijken. Het gebruikt van een laptop ligt op 24,2% en het dagelijkse gebruikt van een tablet tijdens het televisie kijken ligt op 39,7%.

 

Gebruik je een mobiel tijdens tv kijken

Frequency Percent Valid Percent

Cumulative Percent Valid Elke dag meerdere

keren 82 27,2 27,2 27,2

een keer per dag 53 17,5 17,5 44,7

een paar keer per week soms een dag niet

70 23,2 23,2 67,9

nooit 97 32,1 32,1 100,0

Total 302 100,0 100,0

Gebruik je een laptop tijdens het televisie kijken

Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent Valid elke dag meerdere

keren 20 6,6 6,6 6,6

een keer per dag 53 17,5 17,5 24,2

een paar keer per week, soms een dag niet

101 33,4 33,4 57,6

nooit 128 42,4 42,4 100,0

 

In figuur 1 in bijlage V, is te zien dat het gebruik van media tijdens het televisie kijken niet geheel samenhangt met de leeftijd. Het percentage dat gebruik maakt van een mobiel tijdens het televisie kijken ligt bij de twaalf jarigen hoger dan bij de negen jarigen. Het gebruik van een laptop of tablet tijdens het televisie kijken, ligt niet hoger bij oudere kinderen dan bij jongere kinderen.

Voorkeur activiteit tijdens tv-kijken

De respondenten moesten aangegeven wat zij het liefst deden op een mobiel, tablet of laptop tijdens het televisie kijken. De meerderheid gaf aan dat zij het liefst YouTube filmpjes kijken, spelletje spelen en chatten. Weinig respondenten hebben gekozen voor blogs schrijven en informatie opzoeken over het programma. Het zijn procentueel meer jongens die YouTube gebruiken en spelletjes spelen. Daarentegen zijn het meer meisjes die de applicatie van een programma gebruiken, bloggen en social media bekijken. In figuur 2 in bijlage V zijn alle tabellen van vraag 5 te vinden.

Gebruik second screen

Iets meer dan 75% van de respondenten geeft aan geen applicatie van een programma te gebruiken, terwijl zij naar dit programma kijken. Zoals al blijkt uit de vorige vraag zijn er meer meisjes dan jongens die wel eens gebruik maken van een second screen. Veel gebruikte second screen applicatie zijn Dance Dance Dance, Brugklas en SpangaS.

Content CupCakeCup applicatie

De content waarbij de respondenten konden aangeven of zij dit heel graag, graag of niet graag wilden terugzien op de applicatie, is opgedeeld in meerdere vragen.

• Zo ziet ongeveer 70% graag of heel graag informatie over de chefs en ongeveer 30% ziet dit niet graag terug of heeft geen mening.

• Bij informatie over de chefs heeft 77% dit graag of heel graag

• Maar liefst 88,8% wil graag of heel graag meer informatie over de cupcakes. • Dit aantal ligt nog net iets hoger bij de tips voor wanneer zij zelf gaan bakken • Iets minder dan 90% wil graag of heel graag een spel spelen

• Ook het percentage dat graag een spel wil spelen in de vorm van een quiz ligt hoog, namelijk 77,2%

Gebruik je een tablet tijdens televisie kijken Frequency Percent Valid Percent

Cumulative Percent Valid elke dag meerdere

keren 47 15,6 15,6 15,6

een keer per dag 73 24,2 24,2 39,7

een paar keer per week, soms een dag niet

105 34,8 34,8 74,5

nooit 75 24,8 24,8 99,3

10 2 ,7 ,7 100,0

• 85,4% van de respondenten geeft aan de kandidaten graag of heel graag te willen beoordelen.

• Chatten met anderen is minder populair en wordt door 42,1% graag of heel graag gedaan. • Chatten met vrienden is wel wat populairder en komt uit op 51% van de respondenten die

dit graag of heel graag zou willen doen.

• Extra filmpjes zijn ook erg populair onder de doelgroep, namelijk 80% zou dit graag of heel graag op de applicatie willen zien.

• 70% van de respondenten wil eigen gemaakte creaties opsturen.

• Een stuk minder respondenten wil extra verhaallijnen volgen, net geen 50% wil dit graag of heel graag.

• 66,5% zou graag of heel graag voordat het programma begint op een second screen een spannend stukje van het programma willen zien.

• Twitteren over het programma en berichten delen op Facebook zijn niet zo populair, namelijk 24,5% en 17,2% die dit graag of heel graag wilt doen.

• Iets minder dan 90% wil de afleveringen makkelijk terug kunnen kijken via de applicatie.

Chatten met anderen, het gebruik van social media en de inzet van extra verhaallijnen, wordt door de minderheid graag of heel graag teruggevonden op de applicatie. De rest wordt door de

meerderheid graag of heel graag gezien.

Verkrijgen informatie

Er werd aan de respondenten gevraagd hoe zij informatie, die op de applicatie komt, willen verkrijgen. 25,2% wil het graag zelf opzoeken in de app. 17,9% wil dat het af en toe in beeld komt en 33,8% zou dit graag allebei willen zien. De overige 23,2% wil alleen informatie in de vorm van filmpjes zien.

Aanmaak profiel

Het percentage dat liever een profiel wil aanmaken ligt op 54% tegenover 46% die dit niet wil doen. 14,6% daarvan vindt het aanmaken van een profiel teveel gedoe.

Gebruik applicatie

Uiteindelijk werd gevraagd of de respondenten de applicatie zouden willen gebruiken of dat zij liever alleen willen kijken. Bijna 60% zegt dat zij gebruik willen maken van de applicatie tijdens het televisie kijken en de overige 40% wil liever alleen kijken.

9.1.1 Conclusie

In totaal hebben 302 respondenten de enquête ingevuld, waarvan 74,5% meisje en 25,5% jongen. Er hebben in totaal meer negen jarigen de enquête ingevuld dan tien, elf en twaalf jarigen. De twaalf jarigen gebruiken bijna allemaal elke dag een tablet, laptop of mobiel. Onder de negen

In document Second Screen (pagina 48-59)