• No results found

Transcriptie interview Ouahiba Boukazini 1 Hoe heet je?

Arabische woordenlijst

Bijlage 2 Transcriptie interview Ouahiba Boukazini 1 Hoe heet je?

Ouahiba Boukazini. Artiestennaam is DJ Hiba. 2. Hoe oud ben je?: 34.

3. Waar komen je ouders vandaan in Marokko, welke regio welk dorp? (Ben je Berbers of Arabisch?)

Nederland geboren, maar ben Marokkaans. Ouders uit Nador. Noord-Marokko. Berbers. 4. Met welke taal ben je thuis opgevoed?

Vroeger toen we klein waren sprak ik met mijn vader Arabisch en met mijn moeder Berbers, maar naarmate we ouder werden, spreken we nu met mijn vader Nederlands en met mijn moeder nog steeds Berbers.

5. Wat doe je in het dagelijks leven?

Normaal gesproken ben ik rijinstructrice van beroep, maar nu sinds ongeveer anderhalf jaar doe ik alleen maar dj. Professioneel.

6. Op wat voor gelegenheden treed je op en hoe vaak treed je meestal op?

Eigenlijk overal waar ze Marokkaanse of multiculturele muziek nodig hebben, bijvoorbeeld Arabische muziek. Dan ben ik er. Maar voornamelijk bruiloften, verlovingen, hennafeesten, verjaardagen. Maar ook bijvoorbeeld als iemand is afgestudeerd, of een bedrijfsfeestje. Dus meestal Marokkaanse familiefeesten. Ik ben meer een wedding dj; geen club dj.

7. Hoe vaak heb je optredens?

Ik werk meestal in het weekend. Hangt ervanaf. Niet echt ieder weekend, maar meer een keer in de week. Soms is het een drukkere periode en soms is het wat rustiger.

8. Wie vormt je publiek als je een optreden hebt? Man/vrouw, Marokkaan/Nederlands? Gemengd publiek. Nee om eerlijk te zijn eigenlijk alleen vrouwen. Bij Marokkaanse feesten is de dj vaak in een zaal waar alleen de vrouwen zijn. De mannen zitten dan in een andere ruimte. Is er ook muziek bij de mannen? Dat ligt aan het budget van de mensen en of ze het überhaupt willen. Bij de mannen zitten dan alle generaties bij elkaar, van de opa’s tot de jongeren en de oudere generatie wil dan geen muziek, maar de jongeren wel. Dus dan is de oplossing geen muziek. Maar soms past het ook gewoon niet in het budget. En bij de

vrouwen? Bij de vrouwen is altijd wel muziek. Daar heeft ook de oudere generatie geen

moeite mee. Bij de dames mag alles! Bij de mannen is het alleen wel verschillend; soms wel, soms niet. Ook geen anasheed zonder instrumenten? Soms wel. Het verschilt gewoon. Mensen zijn verschillend. Maar het komt vaker voor dat ze geen muziek hebben.

9. Wat voor muziek draai je, verschilt dat nog per gelegenheid? Wie beslist wat je draait? Misschien per se geen westerse muziek/echt alleen Marokkaanse muziek  heb je een idee waarom mensen soms willen dat er geen westerse muziek gedraaid wordt?

Hangt ook een beetje van het publiek af, als het gewoon Marokkanen zijn is het Marokkaanse muziek, verschillend uit welke streek de mensen vandaan komen. Maar het meeste wat wordt gedraaid is Chaabi, Marokkaanse pop/volksmuziek. En wie beslist dit? Als zij geen

verzoekjes hebben dan beslis ik het. Maar als zij zeggen we willen dit – ja ze moeten me natuurlijk wel mijn eigen werk laten doen, ze kunnen niet alles voor me beslissen, want dan draai ik alleen maar wat mensen willen en dan kom ik er niet uit. Maar ze mogen wel

aangeven wat ze willen en dan hou ik daar rekening mee. Bijvoorbeeld als ze juist wel of niet veel reggada willen horen. Draai je ook westerse muziek of is het voornamelijk Marokkaans

of Arabische muziek? Westerse muziek ook. Maar soms zeggen mensen doe maar geen

westerse muziek, alleen Marokkaanse. Geven ze daar dan een reden bij? Dan zeggen ze meestal dat ze geen discosfeer willen, maar gewoon een Marokkaans feest willen. Of ze vinden het gewoon niet mooi.

10. Hoe zorg je voor naamsbekendheid, hoe zorg je ervoor dat je geboekt wordt?

Social media. Dat werkt goed. Maar ook mond tot mond reclame van klanten. Of soms als ik heb gewerkt in een zaal met honderdvijftig vrouwen dan zit er altijd wel een of twee dames tussen die ook binnenkort een feestje hebben en een dj zoeken. Dan heb ik gelijk een visitekaartje afgegeven als ik het goed heb gedaan.

11. Hoe lang doe je dit nu al?

Ik doe het nu als hobby in 2007, omdat ik het leuk vond. Draaien op feestjes. Vanaf 2008 was het wat serieuzer. Toen dacht ik ‘hier ga ik nog wel even mee verder’.

12. Hoe zijn de reacties in je omgeving op het feit dat je dj bent?

Mijn ouders vinden het hartstikke leuk, die zijn er trots op. En krijg je ook negatieve

reacties? Ze zullen het niet zo snel in mijn gezicht zeggen, maar je zult altijd bepaalde

nachtleven, ze zien het niet als mijn beroep. Ze denken dan dat ik elke nacht de hort op ben. Op zich begrijp ik het ook wel dat sommige mensen er zo over denken; het is geen standaard werk wat ik doe, het is geen kantoorbaan. Je staat constant in the picture en het is een beetje het nachtleven, maar het is niet zoals mensen denken dat ik dan mannen om me heen heb en misschien wel andere dingen, terwijl dat helemaal niet het geval is. Het zijn een beetje vooroordelen. Of eigenlijk meer onwetendheid. Dat hoor ik dan via via. ‘Ja, die Hiba, die gaat er denk ik wel op los!’ Maar dat is meer geroddel. Maar ja, dat mogen ze zeggen. Dat is hun gedachte, ze weten niet beter. Maar eerlijk gezegd heb ik het nooit in mijn gezicht gehoord. Maar goed, het is niet mijn feestje, ik ben daar om te werken, ik doe gewoon mijn werk.

13. Heeft je familie wel eens een optreden van je gezien? Vader, moeder, broer, zus? Mijn ouders ja. Soms komen ze ook op feesten waar ik moet draaien.

14. Je hebt geleerden die verschillende meningen hebben over muziek in de islam. Hoe denk jij hierover? Vind je dat het toegestaan moet zijn? Alle muziek of alleen sommige muziek?

Ik zit er niet mee als mensen iets over mij vinden. Het boeit mij niets. Ze mogen het vooral zeggen, ik begrijp het eerlijk gezegd ook wel. Vroeger toen ik zelf nog geen interesse in muziek had, had ik ook zulke vooroordelen over zangers. Dat ze allemaal meiden achter zich aan hadden bijvoorbeeld of dat hij aan de drugs of drank zou zitten. En nu ik zelf dj ben, merk ik dat mensen denken ‘o, ze is iemand die van feesten houdt, ze houdt zich alleen bezig met

haram dingen. Maar ik neem mijn werk juist heel serieus. Als je gekke dingen gaat doen, kan

je je werk juist niet goed uitoefenen. Maar qua geloof denk ik er zeker over na, want ik ben moslima. Maar ik ben op heel veel punten niet ‘perfect’. Als ik een praktiserende moslima was, dan had ik ook een hoofddoek gedragen. En dan had ik ook zeker mijn kleding moeten aanpassen, want je mag bijvoorbeeld je vormen van je lichaam niet laten zien. Dus dan zou ik me op meerdere punten moeten aanpassen, bijvoorbeeld ook de ramadan op tijd inhalen, wat helaas ook niet altijd gebeurt. Ik doe het wel, maar niet altijd op tijd. Dus dat zou ik allemaal moeten veranderen, en dan ook muziek. Muziek mag je eigenlijk niet eens beluisteren. Naast dat ik het nu als mijn werk heb, zou ik er eigenlijk niet naar mogen luisteren. Maar dat weet ik, en heel veel andere mensen doen het ook, en ik ook. Het is gewoon een stuk niet perfect zijn in je geloof.

15. Draaiden jullie thuis vroeger muziek?

Ja. We hebben altijd muziek in onze kamers gehad. Mijn ouders luisterden dan geen muziek, die keken meer tv. Ze hebben er ook niks mee. Maar wij zijn opgegroeid met Tupac, we

luisterden weinig Marokkaanse muziek. Dat kwam pas later. Hoe ouder je wordt, hoe meer Marokkaanse muziek je gaat luisteren. Maar we hebben wel altijd muziek in huis gehad.

16. Op welke manier komen je roots terug in jouw performance?

Als het een familiefeest is, draag ik wel Marokkaanse kleding. Als het een dansavond is met verschillende optredens, dan heb ik ‘westerse kleding’ aan.

17. Je draait vaak op bruiloften: denk je dat jouw werk er makkelijker op zou worden als je man was of juist lastiger? En waarom denk je?

Ik denk dat het juist makkelijker voor mij is omdat ik vrouw ben. Mijn ouders zijn er niet op tegen geweest, dus daar heb ik nooit last van gehad. Als vrouw zijnde heb je als dj juist meer kansen. Het komt niet veel voor. Het is eigenlijk meer een mannenberoep. Bekende dj’s zijn vaak mannen. Is er op Marokkaanse vrouwenfeesten eigenlijk altijd een vrouwelijke dj als er

een dj is, of is er ook wel eens een mannelijke dj? Dan willen ze echt een vrouw. In mijn

geval komt het dus juist goed uit. Ik ben namelijk geen club-dj, maar een wedding-dj voor familiefeesten/Marokkaanse feesten. En daar willen ze juist liever vrouwen. Terwijl mannen juist meer in de club terecht zouden kunnen dan op familiefeesten. Als het op een gegeven

moment slecht zou gaan in de bruiloften business, zou je dan overwegen om in een club te draaien? Nee. Dat is niet mijn ding. Clubs en zo, is niet waar ik wil draaien.

18. Denk je dat het makkelijker is om DJ te zijn in Nederland dan in Marokko?

In Marokko zijn ze ook zo vrij als in Nederland. Maar in Marokko kleed je je wel makkelijker islamitisch in een djelleba en met een hoofddoek om. Terwijl je er hier meer op aangekeken wordt. Dus in Marokko is het wel makkelijker om die stap te zetten om over te gaan op bijvoorbeeld wijde kleding. Kleding is dus makkelijk aan te passen, maar qua dj zou ik denk ik juist nog actiever zijn, omdat je daar het geld hard nodig hebt. Ik denk dat ik hier in Nederland makkelijker kan zeggen dat ik ermee stop en een andere baan zoek.

19. Denk je dat je het rijles geven weer gaat oppakken of dat je het bij dj houdt?

Ik heb een diploma voor mijn rijschool. Ik vind muziek heel leuk, maar je wordt geen dj-oma, het houdt een keer op. Ik heb nooit gedacht dat ik het heel lang zou gaan doen. Ik wil in de toekomst wel weer wat anders gaan doen. Ik heb geen idee hoe lang ik nog dj blijf, maar toen ik begon wist ik ook wel zeker dat ik op een moment ook weer zou gaan stoppen. Het is het nachtleven, daar word je zo moe van. En de tijden om in het weekend te draaien zijn niet altijd ideaal. Je wil op een gegeven moment ook het weekend vrij zijn. Dan kan je ook bij je familie zijn, ik maak thuis nooit wat mee. Familiefeesten mis ik ook vaak.