• No results found

Transcripten interviews

In document Vitaal werken in de zorg (pagina 83-139)

Verpleegkundige, man, 52 jaar (B0902)

Onderzoeker Ik zal mezelf eerst nog even voorstellen: mijn naam is Miranda Ligtendag en ik studeer Vitaliteitsmanagement & Toerisme. Ik zit in het vierde jaar van mijn opleiding, dus ik ben aan het afstuderen. Ik doe een onderzoek voor Zorgstroom om te kijken hoe ze de vitaliteit van de medewerkers kunnen optimaliseren en stimuleren. Vandaar dat ik ben gaan kijken naar hoe vitaal de Zorgstroom medewerker is binnen de intramurale divisie. Dit interview gaat voornamelijk over het verbeteren van je leefstijl. Hoe vond je het om het dagboek bij te houden en in te vullen?

Respondent Nou, op zich was het niet zo heel erg moeilijk. Het was mooi gerubriceerd zo. Het was een beetje druk, qua opzet, qua lay-out vond ik met die tekeningen erdoor. Dan moest ik af en toe even kijken waar ik de minuten moest zetten, maar goed, dat is allemaal niet zo’n punt. En het vergt ook wel een stukje discipline om het in te vullen. En inderdaad, dan dacht ik, je wordt je ook bewust van hoe je met je tijd omgaat. En van, hoe dingen te rubriceren? Als ik de krant zit te lezen, ben ik dan aan het ontspannen? Of is dat iets wat ik voor mijn werk nodig heb? Dat soort zaken zijn wat onbenoemd soms. Als je gewoon met je gezin bent bijvoorbeeld ook.

Onderzoeker Ja, is dat ontspanning of niet? Dat snap ik.

Respondent Kijk, werk is werk, dat is helder. Je begint op een bepaald tijdstip en je eindigt op een bepaald tijdstip. Maar al die dingen daar om heen, dat is, ja… En tien dagen is goed te doen.

Onderzoeker Wat ik in je leefstijldagboek kon zien, was dat je wel gezond leeft. Eet je ook bewust?

Respondent In ieder geval fruit en groente is bij ons altijd heel belangrijk. Dus in die zin eet ik dat bewust niet macrobiotisch of wat dan ook, het komt gewoon uit onze eigen tuin, dus dat is makkelijk. En verder, ja gezond, wat is gezond he? De schijf van vijf komt geloof ik elke dag wel voorbij. Dat is met eten dan, wat dat betreft. En verder afstemming over hoe je met je tijd omgaat. Wanneer werk ik nog thuis of wanneer doe ik dat niet? Hoe combineer ik dat met mijn werk hier?

Onderzoeker Oh, je werkt ook nog wel eens thuis? Respondent Ja, ik werk wel eens thuis ja.

Onderzoeker En heb je een groot contract?

Respondent Ja, ik heb nu nog steeds 36 uur, maar ik ga naar 32 uur.

Onderzoeker Waren er nog andere dingen in het leefstijldagboek waar je tegenaan liep?

Respondent Wat waren de andere aspecten ook alweer?

Onderzoeker Bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning.

Respondent Nee, bij voeding gaf je ook aan, groente en dat was dan het belangrijkste. Roken doe ik niet, dus dat is helder. En alcohol blijft beperkt tot het weekend. Het bewegen, ja dat was ook zoiets. Dat is heel erg wisselend, ik heb op een vast moment een badminton avond en verder is de meeste vaste beweging als ik naar mijn werk rijd en weer terug. Ik houd wel mijn kilometers bij elke week. Soms is het 60 en soms is het 120 kilometers in een week. Dus dat is heel verschillend.

Onderzoeker Dat is dan van Souburg naar Middelburg he? Respondent Ja. Dat is 7 kilometer heen en terug.

Onderzoeker Welke drie woorden komen het eerst bij je op, als je denkt aan je eigen leefstijl?

Respondent Dynamisch, door mijn grote gezin en grote contract, en nog wat vrijwilligerswerk. Overgewicht, dat is ook nogal eens een bron waar ik mee bezig ben. En flexibiliteit, denk ik. Hoe combineer je alles en blijf je toch fris?

Onderzoeker Want hoe is je thuissituatie? Je hebt een groot gezin zeg je?

Respondent Ja, ik heb vijf kinderen, die zitten allemaal thuis en een vrouw die nog een avond in de week werkt. De leeftijd is van 10 tot 23 jaar. Ze zijn redelijk zelfstandig, maar dat is een heleboel afstemming natuurlijk. Mensen die later of eerder thuis komen, mensen die werken, die naar school gaan, dat soort zaken.

Onderzoeker Je hebt het best wel druk, geef je zelf aan. Maar voel je jezelf wel lichamelijk fit?

Respondent Ja, ik heb het idee, ik ben nu 52, hoe moet ik dat zeggen, ik ga het wat meer voelen. Als ik blessures heb, duurt het langer voordat ik genezen ben. Ik heb twee mannen van 20 en 23, en die zijn mij op sommige dingen de baas. Dat soort dingen ervaar je dan wel. Fit? Ja, ik denk dat ik gemiddeld, als ik zie hoe ik vroeger met mijn tijd omging, en hoe ik dat nu veel bewuster doe en ook momenten van ontspanning neem… En

ontspanning is niet altijd iets doen, maar soms ook juist niks doen, dan denk ik binnen dat kader mezelf redelijk fit voel.

Onderzoeker En je hebt ook genoeg energie, voor je gevoel?

Respondent Ja, ik zou altijd meer willen natuurlijk, he. Soms denk ik, het is jammer dat er maar 24 uur in een dag zitten. Maar gemiddeld wel hoor. Onderzoeker En als je naar bed gaat, voel je jezelf dan moe, aan het einde van een

dag?

Respondent Nou, ik merk wel, als ik heb gewerkt… Ik werk wel eens vier of vijf dagen achter elkaar omdat ik een vol contract heb, dan wordt de tijd

tussendoor dat ik naar bed ga wel vroeger. Dan kan ik het niet hebben dat ik bijvoorbeeld een keer na twaalven ga. Want dan ben ik de

volgende dag wel echt kapot. Dus in die zin merk je dat wel, maar ik slaap erg goed. Ja goed, soms pieker je wel eens wat natuurlijk, met je werk, dan ben je met dingen bezig en dan duurt het wel eens wat langer om in slaap te vallen, of dan wordt je wakker in de nacht. Maar voor de rest gaat het goed.

Onderzoeker En vind je van jezelf dat je genoeg ontspant?

Respondent Ja, eigenlijk wel. Daar ben ik mezelf dan bewust van geworden. Je denkt wel dat je de hele dag bezig bent, maar dat is helemaal niet zo. Je zit ook gewoon tussendoor, of je leest een krant, of je doet gewoon eens even niets. En onbewuste momenten heb je, waarvan ik denk dan ontspan ik ook, dat is voor mij ook een stuk ontspanning.

Onderzoeker Dat zijn gewoon korte momenten?

Respondent Ja. Dat is heel simpel, je gaat bijvoorbeeld even in de tuin zitten als het zonnetje komt en je zit een kwartier, bij wijze van spreken. Dat kan heel ontspannend zijn.

Onderzoeker En bewegen is ook iets wat juist kan zorgen voor ontspanning. En over je werk, ben je tevreden met je baan?

Respondent Dat is een hele algemene vraag. Ja, in grote lijnen wel. Ik ben na de zomer geswitcht. Ik neem aan dat je de situatie kent hoe het binnen Zorgstroom allemaal georganiseerd is? Ik werkte als Persoonlijk

begeleider op een unit, en ik ben nu verpleegkundige. Ik was dat natuurlijk al, maar er moest geknipt worden, er moest een scheiding gemaakt worden. Dus ik heb nu een andere functie dan ik toen had, en dat vind ik nog steeds best wel jammer. Maar goed, daar zat niet zoveel keuzemogelijkheid in. En op zich, binnen de functie die ik nu heb, ga ik ook weer nieuwe dingen ontdekken, zodat ik wel voordelen zie zoals ik nu werk ten opzichte van toen.

Onderzoeker Wanneer was die switch dan?

Respondent Eerder had je een persoonlijk begeleider, die werkte per unit, en had dus 8 mensen, 8 klanten. En dan ben je eigenlijk de primus inter pares. Je houdt contacten met de familie bij, overstijgende zaken houdt je allemaal bij, je rapportages, of het allemaal nog klopt wat we hebben afgesproken en dat soort dingen. Maar ik was ook gewoon verpleegkundige, dat was ik gewoon, ik ben opgeleid als verpleegkundige. En die functie die had je niet, maar de activiteiten wel als je diensten waarnam of dingen moest doen op andere afdelingen. Dus toen hebben ze gezegd, dat willen we veranderen. Er komen verpleegkundigen én persoonlijk begeleiders. Dat betekende voor mij dat als ik persoonlijk begeleider bleef, dan moest ik een schaal zakken qua salaris. En bleef ik verpleegkundige, dan bleef dat zoals het was. Dat was een hele lastige overweging. Dus zodoende heb ik toen toch gekozen voor verpleegkundige, en dat is nu eigenlijk in

oprichting, onze vakgroep intramuraal is pas gestart en dat moet zich nog helemaal gaan vormen.

Onderzoeker En de werkzaamheden die je had als persoonlijk begeleider, die mis je wel?

Respondent Nou, de contacten vooral. Als Persoonlijk begeleider werd je een dag in de week vrijgesteld voor alle administratie. En dat mis ik wel heel erg. Want nu doe ik allerlei dingen tussendoor of thuis. Ik heb geen ruimte meer binnen mijn uren om mezelf terug te trekken. Dus dat mis ik wel, maar heel de administratie die daar aan vast zat mis ik niet. Dat is weer het voordeel. Nu ben ik een beetje een solist eigenlijk. Je hoort niet bij het ene en je hoort niet bij het ander. Verpleegkundigen zijn eigenlijk overstijgend, maar je werkt gewoon op een vaste afdeling en je maakt deel uit van het team, maar toch op een andere manier dan de rest van de leden. Want mijn team is eigenlijk mijn verpleegkundigen team. En dan heb je nog een team op de unit en je hebt een overstijgend team intramuraal. Nu zit ik in de ondernemingsraad, dus ik ben op de hoogte van een heleboel zaken, maar eigenlijk vanuit mijn functie, nu, is dat maar beperkt.

Onderzoeker En als je het een cijfer zou mogen geven, de tevredenheid over je baan zoals die nu is, wat zou het dan zijn?

Respondent Zeven. Ja, het is niet onvoldoende hoor. Onderzoeker En wat vind je het leukst aan je werk?

Respondent Het flexibele, het feit dat je op elke afdeling gevraagd kan worden, ik sta eigenlijk altijd op dezelfde afdeling, maar als ik een verantwoordelijke dienst heb, dan kan er overal wat aan de hand zijn. Mensen die vragen is dit nou goed of niet, of moet ik daar verder mee, of de voorbehouden handelingen die je moet verrichten als er iets aan de hand is dat vind ik wel leuk.

Onderzoeker Je zei zojuist al dat je nieuwe grenzen aan het ontdekken bent, heb je het gevoel dat je kunt groeien in je werk? Op het professionele en

persoonlijke vlak?

Respondent Ja, dat denk ik wel. De spoeling is natuurlijk heel erg dun tegenwoordig om opleidingen of cursussen te gaan doen. Ik heb de verpleegkundige vakgroep en hoop dat ik daar mee groei. We hebben daar ook

afgesproken om bepaalde thema’s in groepjes te gaan bijhouden. Dus wellicht dat daar nog dingen uit voortkomen dat je zegt, ik kan nog eens een cursus volgen, iemand uitnodigen of ergens mee bezig zijn, klinische lessen geven en dat soort zaken meer. Dus daarin hoop ik nog wel wat te groeien. Maar goed, je zit natuurlijk ook op een punt dat je al heel wat gegroeid bent. Je bent toch een soort senior in de club. En alle

veranderingen die er zijn op assertief gebied van allerlei zaken die je moet bijhouden, dat boeit me heel erg weinig. En daar zijn natuurlijk wel heel veel scholingen er cursussen van, intern dan vooral. Maar ja, het hele zorgland is aan het veranderen. Vandaag zeggen we het is zus, en volgend jaar is het weer zo. Het zorgklimaat is altijd een golvende beweging, dat heb ik in de jaren wel meegemaakt. Dan waren er weer tekorten en dan was er weer teveel, dan was er weer een andere visie en dan ging die visie weer onder en kwam vervolgens weer terug. Dus drijven we mee op die baren. En gelukkig zit ik niet in een hoek waar de klappen vallen, dat is natuurlijk ook heel erg lastig nu. Als er zoveel mensen gaan met ontslag, dat hadden een heleboel mensen niet verwacht. Want de zorg was altijd een heel veilige beroepsgroep, om daar deel van uit te maken. Want de opleiding hbo-V zit helemaal vol. Maar het is maar de vraag hoe dat zich in de toekomst gaat verhouden. Onderzoeker Dus het is ook wel echt persoonlijke groei, omdat je mee moet gaan met

die ontwikkelingen. En hoe ervaar je het werken met collega’s?

Respondent Oh, dat is prima. Je bent een beetje een vreemde eend in de bijt, maar ik heb wel het idee dat ik gewaardeerd wordt en het gaat wel goed. Omdat je nu zo’n nieuw groepje overstijgend hebt, kijk je ook wat meer over schuttingen heen om het maar zo te zeggen. Dus dat is wel aardig. En met mijn leidinggevende kan ik ook redelijk goed overweg.

Onderzoeker Als er iets is, bespreek je dat dan met haar?

Respondent Ja hoor. Dat is wel een groei geweest, dat is niet altijd zo vanzelfsprekend geweest. Maar nu zitten we redelijk op een goed punt denk ik, wat dat betreft.

Onderzoeker Vind je dat je werk goed past bij de talenten die je hebt? Respondent Ja, dat denk ik wel ja. Het omgaan met mensen, contact leggen,

vertrouwen, dat soort dingen. Rust. Dat soort talenten denk ik dat hier wel goed benut worden.

Onderzoeker En als je moet kiezen, krijg je dan energie van je werk of kost het je energie?

Respondent Allebei. Problemen zijn altijd leuk als ze opgelost zijn. Als je voor het probleem staat, dan denk je tjonge jonge jonge, en dan word je daar doodmoe van. Maar op het moment dat het probleem opgelost is, dan krijg ik er heel veel energie van en denk ik: dat hebben we toch weer voor elkaar gebokst. Ik had het wel eens in weekenden, dan sta je er toch min of meer alleen voor. Als je dan zieken had, of mensen die weg vallen, dan zit je elkaar allemaal op te peppen, van we houden het vol, en als je een keer roept kom ik je wel helpen. Het is geen fijne situatie, maar als je

aan het eind van je weekend zit, en je denkt, verhip, we hebben het allemaal gedaan, dan geeft dat ook weer energie. Als je gewaardeerd wordt, dan kan het best heel druk zijn, maar dan gaat dat makkelijker dan dat je steeds daarnaar moet zoeken, en hard moet werken. Dan denk je, waar doe ik het nu eigenlijk voor? Dus ik denk dat je het allebei hebt en dat het redelijk in balans is.

Onderzoeker En hoe ervaar je de fysieke belasting in je werk?

Respondent Nou ja… Ik weet niet of het ook weer met leeftijd te maken heeft, maar vroeger deed je alle onregelmatige diensten, en moest er wat extra’s dan deed je dat, en je fietste net zo gewoon en fris weer naar huis, maar dat is allemaal toch… Ik merk dat die onregelmatige diensten toch wel een bepaalde impact gaan krijgen. Echt hard werken, dat je moet tillen of duwen, dat valt wel mee.

Onderzoeker Je hebt geen fysieke klachten van je werk?

Respondent Nee. Stress heb je natuurlijk altijd wel, dan denk je ik moet iets op een bepaalde manier af hebben, of als ik dat niet af heb blijven er andere dingen liggen. En als je met mensen werkt, zeker op een

psychogeriatrische afdeling, dan weet je nooit hoe de dingen lopen. De ene dag dan piek je en de andere dag zit je allemaal rustig bij elkaar. Onderzoeker En je hebt ook nooit fysieke klachten gehad die zijn ontstaan door je

werk?

Respondent Hier niet, nee. Ik heb ooit een slijmbeurs in mijn schouder gehad, dat was niet in deze werkomstandigheden. Dat is al een jaar of vijftien geleden denk ik. Dat was denk ik wel werk gerelateerd. Maar nu heb je natuurlijk ook veel meer voorschriften rondom Arbo en heb je veel meer

materialen waarvan je gebruik kunt maken om het werk te verrichten. Nee, verder heb ik geen fysieke klachten.

Onderzoeker In welke mate denk je dat je werk invloed heeft op je vitaliteit?

Respondent Nou, ik denk het best wel hoor. Als je die kapstok niet had om regelmatig de deur uit te gaan en bepaalde inspanning te verrichten, dan weet ik niet hoe het dan zou gaan. Ik bedenk wel eens, stel dat ik dat miljoen win en ik hoef niet meer te werken. Het is toch een heel positieve prikkel om naar je werk te gaan en bezig te zijn. En wat we net zeiden, het geeft ook energie. Dus in die zin geeft het ook een soort vitaliteit, denk ik.

Onderzoeker Je hebt ook andere functies gehad voorheen? Als je kijkt naar de functie die je nu hebt, is die goed voor je vitaliteit?

Respondent Beter, ja. Ik heb mezelf leren kennen in hoe om te gaan met spanning of drukte en hoe combineer je het een en ander. Vroeger had ik dat veel minder. Ik heb nooit een echte burn-out gehad, maar ik heb wel eens een keer een tijd terug moeten treden omdat het teveel was. Dus in die zin heb ik daar wel van geleerd.

Onderzoeker De balans tussen je werk en gezin, hadden we het net al even over, die ervaar je als goed denk ik he?

Respondent Ja, dat zou nog wel iets beter kunnen. Ik ga nu 32 uur werken per volgende maand en dat helpt al weer wat.

Onderzoeker Dat heb je ook voor je gezin gedaan?

Respondent Nou ja, ook. Door de ondernemingsraad zijn je uren zo versnipperd. Nu werk ik ’s ochtends vier uur heb ik afgesproken. Maar dat betekend, dat als je 36 uur werkt en je hebt ook nog vier halve dagen in de maand erbij, dan ben je dus nooit langer dan twee dagen vrij. Dat was best wel heftig, dat vond ik wel zwaar. Dus hebben we afgesproken om dat terug te

brengen. Maar goed, dat geeft organisatorisch weer een ander probleem, omdat ik eigenlijk een dienst doe die niet bestaat. Dus daar

In document Vitaal werken in de zorg (pagina 83-139)