• No results found

Codering interviews

In document Vitaal werken in de zorg (pagina 140-158)

Categorie Code Respondent Uitspraken

Zorgstroom faciliteiten Gebruik B0902 De balans tussen je werk en gezin, hadden we het net al even over,

die ervaar je als goed denk ik he?

Ja, dat zou nog wel iets beter kunnen. Ik ga nu 32 uur werken per volgende maand en dat helpt al weer wat.

Zorgstroom faciliteiten Training en/of workshop A1002 Ik heb altijd het idee dat dat soort trainingen gericht zijn op

medewerkers die een hoge werkdruk ervaren, of veel stress hebben, die iets extra's nodig hebben om dat te reguleren. Dat heb ik ook niet, dus ik heb daarom ook die behoefte niet. Misschien zie ik het wel verkeerd, en is het ook gewoon voor mij interessant. Ik weet het niet, ik heb me daar eigenlijk niet genoeg in verdiept.

Zorgstroom faciliteiten Voorstel B0902 Is er nog iets anders wat Zorgstroom kan doen? Bijvoorbeeld die

korting op de fitness, zou je daar gebruik van maken?

Ja, dat zou ik wel leuk vinden. Of überhaupt iets in de bewegingssfeer ergens, van een club of een fietsgroep bijvoorbeeld binnen

Zorgstroom. Maar goed, dat zijn gewoon fietsers die elkaar opzoeken onder het mom dat ze collega's zijn. Daar zou je bijvoorbeeld met lopen ook iets mee kunnen doen.

Zorgstroom faciliteiten Voorstel A1002 Nou, ik zag laatst op tv, en dat heb ik toen ook aan Jeltina gevraagd

hoe dat zit, maar ik zag hier laatst zo'n computer waaraan je staand kunt werken. En toen vroeg ik of je daar zo achter mocht gaan werken.

Zorgstroom faciliteiten X-tra voordeel pas A1002 Niet vaak, ik denk twee of drie keer op een half jaar of zo.

Zorgstroom faciliteiten X-tra voordeel pas A1002 Ja, maar daar heb ik nog nooit gebruik van gemaakt. Eigenlijk alleen bij Bol.com, en mijn man en ik zijn toen naar de notaris geweest, en daar hebben we de pas ook voor gebruikt.

Zorgstroom faciliteiten Voorstel W0203 Als ze je bloeddruk enz. meten, dan komt er soms van alles aan het

licht. Bij een uitgebreid onderzoek doen ze dan een hartfilmpje, ze bekijken je longinhoud enz. Dan krijg je ook een advies natuurlijk. Ik snap ook niet dat zo veel van mijn collega's roken, terwijl ze in de zorg zitten. Ik neem aan dat je er wat mee gaat doen, als er negatieve dingen uit zo'n onderzoek komen. Maar dat zal wel wat kosten, maar dat lijkt me wel wat.

Zorgstroom faciliteiten Gebruik W0203 We hebben nu de sportcommissie natuurlijk, daar heb ik nog even in

gezeten. Dat vond ik wel leuk.

Zorgstroom faciliteiten Training en/of workshop W0203 Dat heb ik wel doorgelezen, maar ik voel mezelf in balans dus daar ga ik niet naar toe. We hebben toen voor agressie wel iets gedaan. Dat vond ik wel leuk. Maar het moet ook wel nut hebben.

Zorgstroom faciliteiten Training en/of workshop W0203 Al dat geneuzel soms over in balans, ik denk wel eens, je kunt ook problemen gaan zoeken natuurlijk.

Zorgstroom faciliteiten Voorstel W0203 Misschien aanbevelen om op of tijdens het werk eens een rondje te

doen. Maar daar komt meestal niets van bij mij, een half uur is zo voorbij.

Zorgstroom faciliteiten Training en/of workshop J2303 En dan denk ik bij mezelf, potverdomme, dat doet Zorgstroom toch maar. Het is geen goedkoop iets, want het is vijf uur en geweldig eten zit daarbij. Alsof je in een restaurant zit, zo. Dat mag ook iets minder, bijvoorbeeld. Het is toch een luxe dat je dat wordt gegund.

Zorgstroom faciliteiten Training en/of workshop J2303 Aan de andere kant vind ik dat Zorgstroom erg veel doet op het gebied van jezelf ontwikkelen. Ik heb meegedaan aan Zin in je leven, een soort cursus van vijf dagen is dat, een dag duurt vijf uur. Dan ga je met een aantal mensen van Zorgstroom die zich vrijwillig hebben opgegeven in jezelf duiken.

Zorgstroom faciliteiten Training en/of workshop J2303 Bijvoorbeeld agressietraining, met alles doe ik mee, omdat ik het ook leuk vind om andere mensen te leren kennen. Want ik kom natuurlijk niet uit Zeeland, dus dit is voor mij een hele nieuwe organisatie. Daarom doe ik dat, maar Zorgstroom biedt het wel, dus dat vind ik wel heel erg goed.

Zorgstroom faciliteiten X-tra voordeel pas J2303 Ik laat wel steeds de nieuwsbrief komen, dan denk ik: dan weet ik ten minste wat. Maar ik vergeet het elke keer.

Zorgstroom faciliteiten Gebruik J2303 Er was wel eens een dochter van iemand die een tijdje Tai Bo of iets dergelijks heeft gegeven, dat deden we met een groepje collega's in de welzijnsruimte, 's avonds. Zij kwam dan, en op muziek deden we dan allerlei pasjes en zo, en ik merkte dat het niet alleen goed was om te doen en dat ik het leuk vond, maar je zag je collega's ineens in een heel ander licht. We hebben dat een paar maanden gedaan, toen is het gestopt, maar ik weet wel dat de collega's die toen allemaal meededen, daar sta ik op de een of andere manier veel meer in contact.

Zorgstroom faciliteiten X-tra voordeel pas J2303 Sauna en zo, vind ik heerlijk om te doen, dus daar zou ik wel eens naar kunnen kijken dan. Dat levert je nog wat op. Vooral wat de sauna en zo betreft, dat zijn toch wel prijzige dingen. Of hardloopschoenen ook.

Zorgstroom faciliteiten Training en/of workshop J2303 En dat heb ik dan toevallig met een collega gedaan, waarbij ik in een vergadering altijd op mijn hoede was. Dus ik vond het niet fijn in eerste instantie dat ik dat met haar ging doen en achteraf denk ik, het is heel goed geweest. We hebben waardering voor elkaar gekregen. Ik heb toch dingen van haar gezien waarvan ik denk, nou, dat had ik nooit achter jou gezocht, of: wat goed!

Zorgstroom faciliteiten Voorstel J2303 En als er bij Zorgstroom zoiets zou zijn als een wandelclub, ik snap

ook wel dat je niet altijd zoiets kunt doen als Tai Bo of zoiets, maar dat ze iets van een sport aan zouden bieden, bijvoorbeeld een korting op iets. Bij mijn vorige werk hadden ze korting op een fitness

abonnement. Er waren niet zoveel mensen die daar gebruik van maakten, maar het groepje dat daar wel gebruik van maakte had een veel betere band met het werk.

Zorgstroom faciliteiten X-tra voordeel pas M2503 Bijvoorbeeld bij het kopen van een fiets heb ik hem gebruikt voor korting. Altijd als ik iets wil doen, kijk in dat kader waar ik dan korting kan krijgen. Je moet jezelf echt aanleren om dat boekje op een makkelijke plek te leggen en als je iets wilt aanschaffen, eerst even te kijken. Maar ik word er ook wel eens op geattendeerd. Voor mijn moeder zoek ik ook wel eens dingen, want die is donateur.

Zorgstroom faciliteiten Gebruik M2503 Soms moet je iemand even dat duwtje geven. Maar je hoopt ook dat je

zelf die duw krijgt als je het nodig hebt. Of dat je tegen een collega zegt, gaat het wel? Als je ziet dat iets misschien anders is dan anders.

Zorgstroom faciliteiten Voorstel J2303 En dit soort dingen, ik denk dat Zorgstroom daar heel goed in is. En

dan denk ik, doe maar een paar jaar geen opleidingen, geen cursussen, helemaal niks, bewaar die centen voor de mensen dat ze niet ontslagen hoeven te worden, en als alles weer een beetje loopt, dat je daar dan weer op inzet.

Zorgstroom faciliteiten Training en/of workshop F1202 Ik zie ze wel langs komen, maar dan denk ik, ik ben er best in geïnteresseerd, maar als je jezelf in balans voelt, wat moet ik er dan gaan doen. Dan laat ik liever die plek over voor een ander. En ik loop nergens tegenaan. Ik weet wel van andere collega's die behoorlijk op hun tenen lopen, en dan zeg: goh, is dat niks voor je? Maar het is toch voor velen een drempel.

Zorgstroom faciliteiten X-tra voordeel pas F1202 Dat weet ik wel, maar ik heb hem nog nooit gebruikt. Hij zit in mijn portemonnee, maar dan moet ik weer gaan kijken waar ik korting krijg en zo.

Zorgstroom faciliteiten Gebruik F1202 Of je er wat mee opschiet weet ik niet, maar ik heb zoiets van ik sta er

altijd wel voor open.

Zorgstroom faciliteiten Voorstel M2503 Als je verzuim wilt voorkomen, dan moet je ergens iets creëren

waardoor je preventief bezig kunt zijn. Ik denk dat je beter met iemand tot de conclusie kunt komen, neem nu maar een week vrij, en wij gaan het oplossen, dan dat je zegt, je kunt nu niet vrij en kijk maar zelf hoe je het oplost. Ja, dan gaat iemand zich ziek melden. Ik heb het ook wel gedaan, ik wil dat je nu naar huis gaat, neem een week vakantie.

Zorgstroom faciliteiten Gebruik F1202 Ik denk wel dat ik zelf goed inzichtelijk had hoe ik ervoor stond.

Zorgstroom faciliteiten Gebruik M2503 Dus wat dat betreft is er niet veel extra meer dat Zorgstroom kan

doen. Ik wil alleen weg kunnen als er iets is met mijn moeder of mijn man, dat is voor mij gewoon heel belangrijk. Uiteindelijk zegt de overheid dat ook, maar ja, je hebt ook een werkgever. En ik hoop dat ik mijn pensioen kan halen. Ik heb een heel positieve instelling, ik klaag niet snel. Daar kun je anderen vaak in meetrekken. En ik maak

Zorgstroom faciliteiten X-tra voordeel pas B1202 Oh jawel, bij de fietsenzaak ja. Piet Voskamp. Dat heb ik ook een keer gedaan ja.

Zorgstroom faciliteiten X-tra voordeel pas B1202 De Zorgstroom pas heeft eigenlijk al wel het een en ander natuurlijk. Voor bepaalde sportscholen volgens mij ook al.

Zorgstroom faciliteiten X-tra voordeel pas B1202 Je krijgt wel korting met je X-tra voordeel pas bij de diëtiste van Zorgstroom, toch?

Zorgstroom faciliteiten Training en/of workshop B1202 Weet ik niet dat dat bestaat ook.

Zorgstroom faciliteiten Voorstel B1202 Ik zat pas ook te denken, ja dat is misschien een beetje teveel

gevraagd, maar om de middag een rondje te kunnen hardlopen, dat zou misschien ook wel goed zijn.

Zorgstroom faciliteiten Training en/of workshop B1202 Oh, dat is me dan ontgaan, dat is echt jammer.

Zorgstroom faciliteiten Voorstel B1202 Ja, dan zou een uurtje handig zijn. Dan kan je bewegen, en daarna

eten. Maar dat moet natuurlijk ingepland kunnen worden en daar zit niet elke collega op te wachten denk ik. Maar zeker als het donker is in de winter, dan kan ik niet meer gaan hardlopen 's avonds. En je bent er echt even tussenuit tussen de middag dan, dat is wel goed voor je ontspanning denk ik. Dan kan je daarna weer fris er tegenaan. Maar ik heb vaak toch wel een half uur nodig om te eten, want ik eet gewoon niet snel. Dat is ook niet goed voor je, heel snel alles naar binnen te werken. Dus ik denk wel dat je een halfuur echt nodig hebt om te eten.

Zorgstroom faciliteiten X-tra voordeel pas W0203 Ik zal weer eens kijken. Dat komt er meestal niet van.

Zorgstroom faciliteiten Gebruik F1202 We hebben het er nog een keer over gehad in de info avond, maar

voor de rest hoor ik er eigenlijk niemand meer over.

Zorgstroom faciliteiten Voorstel J2303 Ik weet niet of ze nog wel iets kunnen doen hoor.

Zorgstroom faciliteiten Voorstel J2303 Laat dat sportgedoe maar zitten, dat moeten de mensen zelf maar

doen. Vooral hierop inzetten, en dan als het allemaal een beetje rustiger is weer. Als de pot weer een beetje gevuld is. Dus eigenlijk hoeft er helemaal niks meer te gebeuren.

Vitaliteit op het werk Motivatie B0902 Het omgaan met mensen, contact leggen, vertrouwen, dat soort

dingen. Rust. Dat soort talenten denk ik dat hier wel goed benut worden.

Vitaliteit op het werk Relatie met collega's B0902 Je bent een beetje een vreemde eend in de bijt, maar ik heb wel het idee dat ik gewaardeerd wordt en het gaat wel goed. Omdat je nu zo'n nieuw groepje overstijgend hebt, kijk je ook wat meer over schuttingen heen om het maar zo te zeggen. Dus dat is wel aardig.

Vitaliteit op het werk Arbeidstevredenheid B0902 Het flexibele, het feit dat je op elke afdeling gevraagd kan worden, ik sta eigenlijk altijd op dezelfde afdeling, maar als ik een

verantwoordelijke dienst heb, dan kan er overal wat aan de hand zijn. Mensen die vragen is dit nou goed of niet, of moet ik daar verder mee, of de voorbehouden handelingen die je moet verrichten als er iets aan de hand is dat vind ik wel leuk.

Vitaliteit op het werk Arbeidstevredenheid B0902 Dus ik heb nu een andere functie dan ik toen had, en dat vind ik nog steeds best wel jammer. Maar goed, daar zat niet zoveel

keuzemogelijkheid in. En op zich, binnen de functie die ik nu heb, ga ik ook weer nieuwe dingen ontdekken, zodat ik wel voordelen zie zoals ik nu werk ten opzichte van toen.

Vitaliteit op het werk Relatie met leidinggevende B0902 En met mijn leidinggevende kan ik ook redelijk goed overweg.

Vitaliteit op het werk Motivatie B0902 De balans tussen je werk en gezin, hadden we het net al even over,

die ervaar je als goed denk ik he?

Ja, dat zou nog wel iets beter kunnen. Ik ga nu 32 uur werken per volgende maand en dat helpt al weer wat.

Vitaliteit op het werk Relatie met collega's A1002 Goed, ik heb goede contacten met de medewerkers welzijn, want dat zijn mijn contactpersonen, zeg maar. Ik ben ook regelmatig op locaties, en dan zie en spreek ik ook weer vrijwilligers.

Vitaliteit op het werk Balans werk-gezin B0902 De balans tussen je werk en gezin, hadden we het net al even over, die ervaar je als goed denk ik he?

Ja, dat zou nog wel iets beter kunnen. Ik ga nu 32 uur werken per volgende maand en dat helpt al weer wat.

Vitaliteit op het werk Energie M2503 Soms kom ik thuis, en dan doe ik mijn sportschoenen aan en ik ga gelijk weer lopen. En dan ben ik op de fiets naar huis gegaan he. Ik word er ook niet moe van omdat ik er plezier in heb.

Vitaliteit op het werk Fysieke belasting B0902 Ik weet niet of het ook weer met leeftijd te maken heeft, maar vroeger deed je alle onregelmatige diensten, en moest er wat extra's dan deed je dat, en je fietste net zo gewoon en fris weer naar huis, maar dat is allemaal toch… Ik merk dat die onregelmatige diensten toch wel een bepaalde impact gaan krijgen. Echt hard werken, dat je moet tillen of duwen, dat valt wel mee.

Vitaliteit op het werk Arbeidstevredenheid M2503 Ik ben graag tussen de mensen. En ik weet dat ik heel goed met mensen kan omgaan, ik zie het verschil ook met mij en collega's op de huiskamer. Niet om mezelf op de borst te kloppen. Soms komt er iemand binnen, en dan kijken al die mensen zo naar mij alsof ze willen zeggen, wat vind jij ervan?

Vitaliteit op het werk Motivatie B0902 De spoeling is natuurlijk heel erg dun tegenwoordig om opleidingen of

cursussen te gaan doen. Ik heb de verpleegkundige vakgroep en hoop dat ik daar mee groei. We hebben daar ook afgesproken om bepaalde thema's in groepjes te gaan bijhouden. Dus wellicht dat daar nog dingen uit voortkomen dat je zegt, ik kan nog eens een cursus volgen, iemand uitnodigen of ergens mee bezig zijn, klinische lessen geven en dat soort zaken meer.

Vitaliteit op het werk Fysieke belasting B0902 Nee, verder heb ik geen fysieke klachten.

Vitaliteit op het werk Energie M2503 Ik heb wel eens hier ook van die trainingen gedaan, goh, hoe heette

dat nou. Tijd voor jezelf. Dan kreeg je daar ook soort yoga oefeningen bij, dat heb ik toen met een groepje van mijn medewerkers gedaan. Dat is al jaren geleden, maar dat boek heb ik nog steeds en dat pak ik nog wel eens. Dan denk ik: hoe was het ook weer? Maar mindfulness is ook je focussen op iets. En dan kijk ik per moment wat dat is. En de meeste dingen lopen niet uit de hand hoor, als je je er niet mee bemoeit. Dat is wat ik heb ervaren.

Vitaliteit op het werk Motivatie A1002 Wat versta je dan onder vitaliteit? Welzijn? Nou ja, dat is wel heel belangrijk. Als je leuk werk hebt, dan zit je lekkerder in je vel dan dat je ergens zit waar je het niet naar je zin hebt. Dus dat is absoluut wel heel belangrijk. Hiervoor had ik een andere baan, en die organisatie was gewoon heel vermoeiend. Dat probeer je dan wel van je af te laten glijden, maar dat is moeilijk. Dat doet meer met je dan je denkt. Voorheen vond ik dan nooit zo belangrijk, totdat je in een situatie komt waarvan je denkt oh ja, dit is wel heel irritant allemaal. En als je dan hier komt te werken, waar het voor mij echt een verademing was, dat maakt toch wel een heel verschil.

Vitaliteit op het werk Energie B0902 Problemen zijn altijd leuk als ze opgelost zijn. Als je voor het probleem

staat, dan denk je tjonge jonge jonge, en dan word je daar doodmoe van. Maar op het moment dat het probleem opgelost is, dan krijg ik er heel veel energie van en denk ik: dat hebben we toch weer voor elkaar gebokst.

Vitaliteit op het werk Energie M2503 Ja, dan kom ik vol energie thuis, dan zegt mijn man, ben je nou niet

kapot te krijgen of zo. Maar dat [een training zoals Zin in je leven] geeft mij gewoon heel veel energie.

Vitaliteit op het werk Balans werk-gezin M2503 Hij kookt heel graag en hij vindt het leuk om boodschappen te doen. Dan is de boel gedaan. Dan houd je samen meer tijd over, dus dan kunnen we toch vaker, ook al heb ik 's ochtends gewerkt, 's middags nog iets leuks gaan doen. Zo houd je het evenwicht.

Vitaliteit op het werk Balans werk-gezin M2503 Ik heb een man die alles doet, hij is gepensioneerd. Dus als ik thuis kom, kan ik meestal zo aan tafel zeg maar.

Vitaliteit op het werk Arbeidstevredenheid M2503 Nu een 9. Het leuke is ook dat iedereen die ik tegenkom, en ik ken heel veel mensen binnen Zorgstroom, zeggen oh ja Nel, dat is precies iets voor jou. Dat is ook zo leuk he, dat je het zelf ervaart, maar dat

In document Vitaal werken in de zorg (pagina 140-158)