• No results found

Codering socratisch gesprek

In document Vitaal werken in de zorg (pagina 64-70)

Variabelen Codes Deelnemer Uitspraken

Leefstijl Balans J. Stevels Jezelf in balans houden is de essentie ervan. In het werk kunnen dingen veel van je vragen, en privé kunnen er ook dingen zijn die veel van je vragen, maar dat moet wel in balans blijven. Als het tegelijk komt, dan moet je misschien bepaalde dingen even niet doen. En er zijn dingen, die je kunnen ontspannen of die je energie geven juist, zodat je meer aankunt. Steeds in balans blijven, daar komt het eigenlijk op neer.

Balans K. Systermans Ik zie het als balans houden in alle opzichten, maar daar bovenop ook wel dat je investeert in dat je je energierekening omlaag brengt, dus eigenlijk in staat bent om te investeren in waar je energie van krijgt. Dus als een keer je balans verstoord word, dat je dat sneller weer goed hebt.

Balans K. Systermans Wat ik probeer is de dingen die energiezuinig zijn, die zo beperkt houden dat je in balans blijft, waarmee je je energierekening omlaag brengt. Het was geen goede formulering, het gaat mij alleen om dat je de balans houd en dat je daar bovenop nog een schepje doet zodat wanneer je balans verstoord word, dat je een reserve hebt.

Balans J. Stevels Dat je eigenlijk je belastbaarheid, zoals dat in termen van belasting heet, verhoogd, zodat je meer aankan. Balans I. Muizelaar Veerkracht, veerkracht proberen te houden. Zoals jij

ook zegt, dat je wat mee kan bewegen als de druk aan de ene of andere kant iets oploopt. Dus iets meer dan in balans blijven, want anders ben je voor mijn gevoel sneller uit balans als er iets gebeurd. Maar meer wat veerkracht geestelijk en lichamelijk hebt.

Balans W.

Slabbekoorn

Ik zou het willen samenvatten als zelfkennis. Goed weten, waar krijg je energie van en wat kost je energie.

Privé W.

Slabbekoorn

En een algemene omschrijving van vitaliteit is voor mij vooral hoe ga je om met tegenslag in je leven op een zinvolle manier? Want tegenslag hebben we allemaal, het leven zit niet allemaal mee totdat je ooit

misschien een keer in een van onze huizen zit. Iedereen heeft met tegenslag te maken, maar hoe ga je daar op een zinvolle manier mee om?

Balans K. Systermans Maar als je er vanuit gaat dat je als organisatie en als medewerker er alles aan doet om daar goed voor te zorgen, dan is een vitale medewerker in staat om te zeggen: hé, mijn balans wordt verstoord en dat komt door jullie, dus doe er even wat aan. Dat is de verantwoordelijkheid dragen voor de keuzes die je maakt om die balans te houden.

Privé L. Weemaes Ik heb een medewerker op mijn netvlies staan, waarvan ik weet dat die slecht voor zichzelf zorgt. Eet

slecht, verzorgt zich uiterlijk slecht, dat is uiterlijk zichtbaar, rookt als een ketter, en toch zorgt ze goed voor mijn cliënten. Ze is nooit ziek, ze is er altijd, is altijd vriendelijk, altijd aardig. Wie ben ik nou, om te zeggen dat deze medewerker niet in balans is. Balans D. Stein mensen helpen met veerkrachtiger worden. Dat ze

van te voren leren, hoe werk ik en hoe kan ik omgaan met de situatie om in balans te blijven? En dan ben je preventief aan het werk.

Balans M. Barten Ze moeten zich ook bewust zijn van hoe ze er uit zien en zich voelen als ze in balans zijn. En daarnaast ook hoe ze zich voelen als ze niet in balans zijn. Want als je je daar bewust van bent, wat daar dan aan te doen is een tweede

Balans L. Weemaes Ik bedoel, ik ken een groot aantal medewerkers met een eigen onderneming, op verschillende gebieden. Mensen met een eigen onderneming die achter een bureau zitten, en mensen die met een eigen

onderneming keihard met hun handen en hun lichaam werken. Die werken 70 uur per week. En die zijn in balans. Die hebben nog tijd om op zondag mee te gaan sporten. Die zijn gezond.

Privé J. Stevels En dat kan ook zijn om het scheiden van privé en werk. Wat hoeft dat werk zich dan persoonlijk met mij te bemoeien? Daar kan misschien ook een angst zitten, van ja, nu moet ik me helemaal blootgeven, terwijl ik hier toch kom om te werken?

Balans K. Systermans als iemand gewoon goed zijn werk doet en geen hoog verzuim heeft en prima functioneert, dan kan iemand nog steeds uit balans zijn.

Balans A. Tramper Volgens mij zijn dat de voelsprieten die je uit hebt staan, als dit aan de hand is, gaat het dan nog wel goed? Het zijn als het ware de triggers.

Balans M. Barten Als je ziet hoe dat gaat, dat gaat geleidelijk en die signalen die krijg je wel, maar je bent je er niet altijd van bewust dat die je balans kunnen verstoren. Balans J. Stevels Maar het is niet altijd pats, boem. Het gaat ook

geleidelijk, ik kan me ook voorstellen dat er steeds wat dingen bijkomen en dat daarmee die balans verstoord word.

Privé K. Systermans Ik kan niet zeggen: jij moet gaan sporten. Dat kan ik zeggen, maar als die medewerker kiest om dat niet te gaan doen, dan is dat privé en daar heb ik geen invloed op. Je moet als organisatie goed aansluiten op wat die medewerker nodig heeft.

Vitaliteit Motivatie I. Muizelaar De vraag is óf je iets vraagt he. Dan ben je al iets aan het neerzetten en dat je het er met een ander over hebt, dat wij niet van alles gaan lopen verzinnen over hoe je vitaal moet blijven. Dan ligt de

daarover, dan kom je er ook achter of iemand zich bewust is van vitaliteit.

Motivatie P. Veenbergen En dat zit volgens mij in je mind, je keuzestelsel zeg maar.

Motivatie M. Barten Dan moeten ze wel eerst weten hoe vitaal zijn er uit ziet voor die persoon. Dat kan per persoon verschillen. Energie I. Muizelaar wat doe jij om vitaal te blijven? Dat zou een standaard vraag kunnen zijn bij een eerste kennismaking met je medewerkers. Dan leg je sowieso al uit dat je er van uit gaat dat iemand iets doet om vitaal te blijven. En mensen worden zich meteen bewust van hé, wat ik doe?

Motivatie W.

Slabbekoorn

Ik zie in dit verhaal verantwoordelijkheid vooral. Want de vitaliteit is echt een containerbegrip.

Verantwoordelijk zijn voor een ander, dat is mooi in dit leven, maar je moet toch eerst voor jezelf zorgen. Een emmertje moet gevuld zijn en dan kan je gaan uitdelen.

Motivatie L. Weemaes Het vertrouwen moet groter worden om dat [diepe gesprekken voeren] te kunnen bereiken.

Motivatie D. Stein Ik denk ook dat je door middel van coaching mensen kan laten beseffen dat ze zelf betekenis geven aan de situatie.

Motivatie K. Systermans Het gaat er om wat de individuele medewerker vitaal vind. Vitaliteit gaat om de persoon zelf, zo zie ik dat. Motivatie P. Veenbergen dit is wat er gebeurd, ik kan linksaf gaan, mezelf

helemaal laten meeslepen, ik word depressief en in de slachtofferrol gaan, of ik denk, dat komt niet voor niks en heeft een bedoeling, ik ga ervan leren.

Motivatie I. Hoornick Zorgmedewerkers willen zorgen. Ze willen voor anderen zorgen, zorgen dat het goed gaat.

Motivatie I. Hoornick Zelf komen ze misschien thuis en dan koken ze niet eens een maaltijd.

Motivatie I. Hoornick Maar ik denk, er zijn medewerkers, die niet goed voor zichzelf zorgen omdat ze dat totaal niet in de gaten hebben.

Motivatie I. Hoornick Als je niet goed voor jezelf kan zorgen, kan je ook voor een ander niet goed zorgen.

Energie M. Barten Door het signaal wat diegene uitstraalde, het ging niet zo goed. Dat zie je, dat voel je, dat hoor je, dus dan kom je daarmee in gesprek.

Motivatie J. Stevels Dus ik denk dat bewustwording een heel belangrijke is.

Motivatie L. Weemaes Ja, het gaat om iemand bewust maken van. En geen oordeel hebben of zijn of haar vitaliteit. Maar dat is iemand bewust maken van eigen keuzes.

Motivatie K. Systermans Het is volgens mij niet te benoemen, omdat het zo veelzijdig is. Voor de een is vitaliteit iets anders dan voor een ander. Iemand kan zich goed voelen in zijn werk, en het werk heel goed doen en toch niet in

balans zijn. En andersom kan iemand in balans zijn en vreselijk de schijt hebben aan zijn werk.

Motivatie K. Systermans Je wilt gewoon dat de medewerker zelf ervaart dat hij vitaal is. Volgens mij is dat de definitie, want als hij in zijn werk zich vitaal voelt, dan ben je er.

Motivatie K. Systermans Mensen hebben ooit de keuze gemaakt, om op een bepaalde manier in het leven te staan. Het zijn allemaal al dan niet bewuste keuzes.

Motivatie K. Systermans wat doe jij om vitaal te blijven? Bij mij rijst dan de vraag op, weet iemand dat hij daar wat voor moet doen? Is iemand zich daar überhaupt van bewust? Dus als jij die vraag stelt, dan heb jij een beeld bij vitaliteit, en dan heeft die ander daar een beeld bij. En die zal zeggen: Ja, ik sport, en ik ga veel naar buiten en weet ik veel wat. En ik voel me eigenlijk best goed. Dat kan op dat moment best waar zijn, voor die persoon. Maar het kan zijn dat als hij aan het werk is voor

Zorgstroom, dat als er iets gebeurt, de balans

verstoord wordt en dan ben je al niet meer preventief bezig. Dan heb je alleen de vraag gesteld.

Motivatie W.

Slabbekoorn

Als ik het zou mogen beschrijven, ik kijk naar een vitale organisatie. Die staat stevig in de markt, kan de concurrentie aan. Want als je dat meepakt, dan zou ik zeggen, dan is een vitale medewerker een

medewerker die zijn bijdrage levert aan de organisatie zoals gevraagd is aan hem.

Energie J. Stevels Maar eigenlijk een stapje verder dan balans, veerkracht dus. Je zou reserve moeten hebben. Motivatie K. Systermans Het gaat over bewustzijn en gevolgen dragen van een

keuze die je maakt.

Motivatie I. Muizelaar wij horen natuurlijk steeds over de werkdruk, maar een stuk daarvan ligt echt bij de medewerker die vind dat die alles moet doen. Die blijft maar zorgen en die vindt dat 'ie dat moet omdat hij ooit voor zorg heeft gekozen. En hij maakt niet bewust keuzes.

Motivatie J. Stevels Mensen zoeken natuurlijk vaak naar bepaalde afspraken en regels, en hebben vaak zoiets van 'zeg maar hoe het moet'. Maar tegelijkertijd, als het opgelegd wordt, ervaren ze het ook weer als druk. Motivatie W.

Slabbekoorn

Wij zouden eigenlijk naar onze medewerkers moeten kijken, wat triggert iemand om of een boek te lezen, of een stap te zetten in zijn leven, of een andere baan te zoeken, of wat dan ook.

Motivatie L. Weemaes Ik vraag me wel af, zijn er dan nu bij Zorgstroom zoveel medewerkers die hun werk niet goed zouden kunnen doen? Faciliteren wij daar niet goed genoeg in dan? Of is het dan toch het gedrag van medewerkers, die met bepaalde situaties omgaan.

Motivatie K. Systermans Als jij daar niet mee om kan gaan, dat je zelf het nut er niet van ziet, dan ben je uit balans of dan voel je je niet vitaal, en kan het zijn dat je een ander nodig hebt

om te zeggen ja, maar dat is hartstikke nuttig en dan voel je je misschien vitaler.

Motivatie W.

Slabbekoorn

Het woord bewustzijn is in ieder geval belangrijk.

Motivatie J. Stevels Ik zou willen streven naar plezier in het werk. Motivatie K. Systermans Wij kunnen mensen bewust maken van het feit dat

dat dus een energieslurper is. Als je je er bewust van bent, kun je bewust kiezen. Al dan niet of je dat een leuke keuze vindt, je kunt het moeilijk vinden om de keuze te maken, maar je kunt er dan ook de

consequenties van dragen. Binnen

Zorgstroom

Vitaliteit implemen teren

I. Muizelaar ik denk dat je moet kijken of het mogelijk is om bij Zorgstroom op een gezonde manier je werk te doen. Kijk, je kunt alles in de medewerker investeren zodat die beweegt en ontspant, noem maar op. Maar als wij binnen Zorgstroom dan niets veranderen, dan werken we er alleen maar aan om de druk op te hogen. Vitaliteit

implemen teren

J. Stevels Als Zorgstroom gaan we proberen om die

bewustwording te krijgen bij de medewerker. En als de medewerker dan iets nodig heeft van Zorgstroom, kan die dat eventueel vragen.

Vitaliteit implemen teren

A. Tramper Maar er zijn externe factoren die van invloed kunnen zijn op je vitaliteit. Dus als wij als organisatie

rotroosters maken, die totaal niet voldoen aan goede voorwaarden, dan zien we dat terug bij medewerkers. Dan vind ik niet dat je vitaliteit alleen bij de

medewerker kan leggen. Vitaliteit

implemen teren

M. Barten Je moet denk ik meer werken aan bewustwording dan aan invloed uitoefenen op.

Vitaliteit implemen teren

K. Systermans Mensen moeten zich bewust worden dat ze dat gedrag kunnen veranderen. Niet dat dat makkelijk zal zijn. Maar het gaat over gedrag. Ik denk dat dat de eerste stap is. Want je kunt fitness en vers fruit enzovoort beschikbaar hebben, maar als de

medewerker niet het belang ziet van het fruit hoef je het niet neer te zetten.

Vitaliteit implemen teren

W.

Slabbekoorn

Is een vitale medewerker niet iemand die goed functioneert? Als die medewerker zijn werk gewoon oké doet, dan zijn we toch blij met hem? Het gaat over een vitale medewerker, niet over een vitaal mens. Wat iemand privé doet, net zoals de roker die jij net schetst, so be it. Dus je kunt natuurlijk een lijst gaan maken, en dat is voor het management heel handig, want dan kun je afvinken. Maar gewoon een vitale medewerker, dat is toch gewoon iemand die zijn bijdrage levert zoals dat van hem wordt gevraagd? Vitaliteit

implemen teren

I. Muizelaar Aan de andere kant zal je ook als organisatie moeten kijken of je op een gezonde manier je werk kunt doen.

Vitaliteit implemen teren

L. Weemaes Volgens mij faciliteren wij iedereen daarin, want ze krijgen allemaal een maandsalaris. En daar kun je van gaan fitnessen, daar kun je vers fruit van kopen, en daar kun je de kroketten en sigaretten van laten liggen. Vitaliteit implemen teren W. Slabbekoorn

Als wij iets vinden van de vitaliteit van een

medewerker, dan moeten we daar wel iets tegenover stellen, vind ik.

Definitie vitale medewer ker

I. Muizelaar Is het dan dat een vitale medewerker een medewerker is die weet dat hij keuzes heeft, die bewust maakt en daar vrede mee heeft?

Vitaliteit implemen teren

J. Stevels Dat ben ik met je eens, je moet ook kijken naar wat je hebt om aan te bieden.

Definitie vitale medewer ker

M. Barten Is het niet, een medewerker die zich bewust is van zijn mentale en lichamelijke welzijn, en die

verantwoordelijkheid neemt voor de keuzes die hij maakt?

Vitaliteit implemen teren

J. Stevels Dan leg je wel alles bij de medewerker, want wij maken soms ook keuzes voor de medewerker.

Vitaliteit implemen teren

K. Systermans We meten het nog niet, maar er wordt wel steeds gekeken naar hoe kunnen we er voor zorgen dat mensen hun werk goed blijven doen. Deels ligt dit bij hen zelf, ze kunnen ook door bijvoorbeeld de coaches inzicht krijgen in hun functioneren, en welke keuzes zij anders kunnen maken waardoor dat beter gaat. Vitaliteit

implemen teren

K. Systermans Ik denk dat je er als organisatie altijd alert op moet zijn dat je medewerkers gezond kunnen blijven werken.

Vitaliteit implemen teren

K. Systermans Ik vind dat iedereen voor zijn eigen vitaliteit verantwoordelijk is.

Vitaliteit implemen teren

J. Stevels Je legt dan het initiatief bij de medewerker, die moet aangeven dat er wat is.

In document Vitaal werken in de zorg (pagina 64-70)