• No results found

Totstandkoming van de samenwerking tussen Edukans en de LEC’s

In document Samenwerking in ontwikkeling (pagina 87-90)

5. Typering van de samenwerking tussen Edukans en de LEC’s

5.1 Totstandkoming van de samenwerking tussen Edukans en de LEC’s

Edukans is initiatiefnemer van de samenwerking met LEC’s. In 2002 is het idee ontstaan om met LEC’s te gaan samenwerken. In de TMF aanvraag, die Edukans in 2003 indiende, werden de ideeën om te gaan samenwerken met LEC’s uitgewerkt tot een concreet voorstel (Edukans respondent 1, 26 februari 2013). Met de TMF financiering wilde Edukans lokale expertise, monitoring en evaluatie beter verankeren en de kwaliteit en effectiviteit van de onderwijsprogramma’s en partnerschappen verbeteren. Onderdeel hiervan was het opzetten van vijf LEC’s. Lokale deskundigheid zou in kleinschalige LEC’s worden gebundeld. Door het uitvoeren van consultancy activiteiten en monitoring en evaluatie van de onderwijsprogramma’s zouden de LEC’s de capaciteit van Edukans en lokale partners versterken. Tevens zouden de LEC’s een rol krijgen in het bevorderen van uitwisseling tussen maatschappelijke organisaties in de focuslanden en noord-zuid uitwisseling door uitwisselingprogramma’s van Edukans, waaronder Going Global en Onderwijsexpeditie, te faciliteren. Daarnaast zouden LEC’s zich bezighouden met lobby en advocacy activiteiten, netwerkontwikkeling en innovatieontwikkeling. Edukans wilde per 2007/2008 vier LEC’s hebben opgericht en na positieve evaluatie zou een vijfde LEC worden gerealiseerd. In de toekomst zouden de LEC’s coördinatietaken van Edukans kunnen overnemen (Edukans, z.j.3).

Het LEC dat als eerst werd opgezet was DF in India. In tegenstelling tot de andere focuslanden was Edukans (en daarvoor de Unie voor Christelijk Onderwijs) al voor langere tijd actief in India. Omdat het aantal onderwijsprojecten in India in de jaren negentig sterk was toegenomen, werkte Edukans al sinds het jaar 2000 samen met een lokale coördinator die verantwoordelijk was voor de monitoring en evaluatie van de afzonderlijke onderwijsprojecten. In februari 2006 reisden twee medewerkers van Edukans naar India af om met de lokale coördinator van gedachten te wisselen over het opzetten van een LEC. De visie op ontwikkelingssamenwerking van de coördinator bleek dicht bij het ontwikkelingsdenken van Edukans te staan. Vanwege de lange periode van samenwerking en gezamenlijke visie, werd de coördinator gevraagd om het LEC in India op te zetten. De coördinator stemde hiermee in. De gedeelde bottom-up benadering (ontwikkeling vanuit de behoefte van gemeenschappen en de middelen die zij tot hun beschikking hebben), kleinschaligheid en nabijheid met de doelgroep en achterban, waren de belangrijkste elementen in de visie die ten grondslag lag aan de samenwerking met DF in India. Samen met twee medeoprichters, die de coördinator vertrouwde, is DF opgericht (Edukans respondent 1, 26 februari 2013; DF respondent 2, 28 maart 2013). DF heeft als voorbeeld gediend voor de LEC’s die later werden gerealiseerd (Edukans respondent 1, 26 februari 2013, Edukans respondent 8, 28 maart 2013). In overleg met de lokale partnerorganisaties is in 2007 besloten een LEC in Ethiopië op te zetten. In eerste instantie is Edukans op zoek gegaan naar een lokale coördinator in een bestaand onderwijsnetwerk, maar daar vonden zij niemand die geschikt was. Verschillende uitvoerende partnerorganisaties waren geïnteresseerd om de rol van LEC op zich te nemen. Om te voorkomen dat een partnerorganisatie een andere positie zou krijgen ten aanzien van de andere partnerorganisaties, werd uiteindelijk besloten middels een sollicitatieprocedure een onafhankelijk persoon aan te nemen om het LEC in Ethiopië op te zetten. De landencoördinator Ethiopië van Edukans heeft vervolgens een functietaakomschrijving opgesteld waarna een sollicitatieprocedure heeft plaatsgevonden. De vacature werd via het onderwijsnetwerk en de partnerorganisaties verspreid. Er waren drie geïnteresseerden. Nadat een geschikte kandidaat was aangenomen heeft deze met behulp van een externe consultant DEC opgericht (Edukans respondent 2, 26 februari 2013; DEC respondent 1, 20 maart 2013).

In 2008 werd het LEC in Kenia opgericht. In april 2008 vond een bijeenkomst plaats in Kenia met alle lokale partnerorganisaties, de landencoördinator Kenia en het hoofd van de afdeling onderwijsprogramma’s van Edukans. Tijdens deze vergadering werd gezamenlijk besloten een LEC op te richten voor technische ondersteuning, coördinatie en

capaciteitsopbouw. Deze vergadering werd voorgezeten door een medewerker van Undugu Society of Kenya (een uitvoerende partnerorganisatie in Kenia), die al vaker activiteiten voor Edukans had gefaciliteerd. In overleg met de andere partnerorganisaties werd besloten dat deze persoon de taak toebedeeld kreeg om het LEC in Kenia op te zetten. In eerste instantie opereerde de coördinator vanuit het kantoor van Undugu Society of Kenya. In 2009 werd het LECK geregistreerd als formele onafhankelijke organisatie en betrok het LECK een eigen kantoorruimte (Edukans respondent 1, 26 februari 2013; LECK respondent 2, 12 maart 2013).

Het LEC in Oeganda werd in 2010 opgericht. In 2009 kwamen de lokale partnerorganisaties, de landencoördinator Oeganda en hoofd van de afdeling onderwijsprogramma’s van Edukans bijeen om het concept van een LEC te bespreken. De Oegandese partners stemden in met het opzetten van een LEC. Door de landencoördinator Oeganda van Edukans werd een vacature opgesteld en deze werd via de partnerorganisaties in Oeganda verspreid. Eind 2010 vond de sollicitatieprocedure plaats en in januari 2010 begon een lokale coördinator met het uitvoeren van activiteiten voor Edukans. In eerste instantie opereerde de coördinator van het LEC in Oeganda vanuit het kantoor van Stichting Nederlandse Vrijwilliger (SNV) in Kampala. Een jaar later werd de registratie als onafhankelijke NGO gerealiseerd en opereerde ELECU vanuit een eigen kantoor (ELECU respondent 1, 1 maart 2013).

Het laatste LEC dat werd opgezet was EEDF in Malawi. Omdat in de MFS I periode het aantal partnerorganisaties in Malawi was toegenomen, het volume van het onderwijsprogramma was gegroeid en de samenwerking met de andere LEC’s succesvol was, ontstond in 2010 bij Edukans het idee om ook in Malawi een LEC op te zetten. Tegelijkertijd wilde Oikonomos Foundation, een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie die als Prisma partner participeert in de IA, zich terugtrekken uit Malawi. Oikonomos Foundation kwam met de vraag of Edukans hun lokale registratie wilde overnemen. Edukans heeft toen een consultant ingehuurd die het LEC in Malawi heeft opgericht door de Malawiaanse registratie van Oikonomos Foundation om te zetten in een LEC. Vervolgens plaatste de consultant een vacature in een lokale krant en werden uitvoerende partnerorganisaties ingelicht dat Edukans op zoek was naar een coördinator voor het LEC. Middels een sollicitatieprocedure werd een coördinator aangenomen en vervolgens werd kantoorruimte gevonden. De eerste drie maanden werkte de coördinator samen met de consultant om EEDF vorm te geven, daarna heeft de coördinator alle taken overgenomen (EEDF respondent 1, 13 maart 2013; Edukans respondent 7, 14 maart 2013).

In document Samenwerking in ontwikkeling (pagina 87-90)