• No results found

Bedankt voor je medewerking!

TONE AT THE TOP

98 |

Effect op uitdragen ethisch gedrag (waarborgen van de kwaliteit): + Invloed op het geringe voorkomen van klokkenluidersmeldingen: J

Tabel 4: Mentoring Geinterviewde Invloed op uitdragen ethisch gedrag (+/-) Invloed op geringe voorkomen van klokkenluiden (J/N) Quote: 1. Assistent- Manager (man)

x J Als ik met een ethisch dilemma zit, stap ik eerder naar mijn coach, een goede collega of de groepsmanager HR stappen , dan naar een vertouwenspersoon, of meldpunt. Zij kunnen me dan vaak al van raad en advies voorzien

Ik denk dat men ethsiche dilemma’s altijd eerder zou bespreken met een goede collega, een coach, of een performance coach, dan dat men daar officieel een melding van zou maken

2. Senior

Associate (vrouw) x J Kijk, op het moment dat er iets gebeurt waar ik me gewoon niet confortabel bij voel, dan is hetgeen wat ik dan doe, en wat ook mijn jaargenoten zullen doen, dan bel je je coach en die helpt je dan vaak. En ook,

wanneer ik met een ethisch dilemma zit, dan zal ik dat met mijn jaargenoten bespreken, want ik heb best wel een hechte jaarlaag, dus dan zou ik gewoon vragen van goh, wat zullen jullie doen en zijn jullie hier ook al eens tegen aan gelopen?!

Vaak ga je, als je met een ethische kwestie zit, in overleg met je coach en die doet dan suggesties van dit kun je zus of zo oplossen en op die manier wordt er al best veel opgelost eigenlijk. En ik denk dat daarom mensen niet zo snel iets zullen hebben wat echt formeel dient te worden ingediend. Het is meer dat er in de tussentijd al wel iemand op aangesproken is. En dat is vaak al wel voldoende.

3. Senior

Associate (vrouw)

+ J Ik denk dat wanneer je met een dilemma zit, dat je dat wel bespreekbaar maakt met je coach. Ik zou ook eerst mijn coach bellen als ik met een probleem zit. Vaak komen we dan samen tot een oplossing en zorgen we er samen voor dat er geschikte keuzes gemaakt worden, dus het helpt wel ja.

Omdat je het al met je coach bespreekt, hoeft het in veel gevallen niet te escaleren en hoef je het niet formeel aan te kaarten. Ik denk dat daardoor al veel wordt opgelost.

4. Senior Associate (man)

x J Ik denk dat je je coach als klankbord kunt gebruiken voor beslissingen. Dus ik denk wel dat je coach invloed uitoefent op gedrag. Ook omdat je samen met je

99 |

coach je evaluatie bespreekt.

De sparringssessies met een coach zorgen ervoor dat dingen in een vroeg stadium worden opgepakt en dat dingen dus niet hoeven te escaleren. Op die manier is er niet echt een aanleiding om de formele weg te kiezen. Want de formele weg, ja die is wel weggelegd voor de echt ernstige gevallen hoor

5. Director (man) - N Mensen maken natuurlijk niet helemaal hun eigen keuzes en afwegingen. Want ze gaan toch een beetje kijken naar wat andere collega’s ook doen. En als ze hen nooit zien melden, ja, dan gaan ze het zelf natuurlijk ook niet zo snel doen.

Als coach houd ik me niet zo bezig met het verschaffen van richtlijnen voor wat aanvaardbaar gedrag is en wat niet. Het is meer zo dat mijn coachees altijd bij me terecht kunnen, mochten ze met een dilemma zitten. Maar ik geef ze niet een handleiding ofzo mee waar ze zich aan moeten houden, wanneer het gaat om integriteit en ethiek. Nee, dat weten ze zelf wel, denk ik.

6. Associate x J Als ik met een ding zit, of met een dilemma, dan bespreek ik dat met mijn coach. Mijn eerste

aanspreekpunt in dat soort gevallen is dus altijd mijn coach.

Ik heb er nog nooit aan gedacht om ergens een vertrouwenspersoon voor in te schakelen. Want het is wel zo: we hebben allemaal een coach toegewezen gekregen en als je ergens tegenaan loopt, of je denkt: hoe moet ik hiermee omgaan, dan kun je altijd nog naar een coach. En die kan je dan wel, of niet adviseren om naar een vertrouwenspersoon te gaan.

7. Senior Associate

+/- J Ik denk dat de coachingstrajecten je in ieder geval niet ontmoedigen om ethisch gedrag uit te dragen, maar het is ook niet dat je coach je nou echt tot ethisch gedrag aanspoort. Maar ik denk wel dat op het moment dat ik echt niet meer weet wat ik met een bepaalde situatie aan moet, dat ik dan wel mijn coach zou bellen.

Als ik met een issue zit ga ik niet meteen een vertrouwenspersoon bellen. Dan zou ik het met mijn coach bespreken, van wat moet ik hiermee. Ik denk dat de meeste mensen hun coach ook wel inschakelen om situaties te bespreken.

8. Senior Associate

x J Je coach kun je in heel veel situaties als klankbord gebruiken, want het is iemand die meestal niet op je team zit, dus die onafhankelijk is en op die manier, mocht ik met een issue zitten, mijn verhaal kwijt kan Ik denk dat de meeste mensen eerst met de coach gaan sparren, voordat ze ook maar een overweging maken om een vertrouwenspersoon te benaderen en er een melding van te maken. Ik denk dat mensen eerst

100 |

met hun coach gaan bespreken van; hoe kan ik

reageren, wat zijn precies mijn opties en ik denk dat ze daardoor wel tips krijgen. Dus dat helpt wel en ik denk dat dat ertoe leidt dat er minder meldingen zijn ja. 9. Senior

Associate

x J De coach die ik zelf heb, dat is meer voor mijn eigen begeleiding, zoals hoe het gaat met de werkdruk en mijn individuele performance. Dus dat heeft niet zozeer met ethiek te maken.

Als je dingen ziet, die ethisch gezien niet helemaal goed lijken te gaan, dan is het eerste wat je doet vaak het raadplegen van collega’s, om te kijken of je het goed hebt, of niet. En als diegene dan zegt; ja klopt, is niet helemaal netjes, maar ik heb het ook maar zo gelaten, ja dan ga je er zelf natuurlijk ook wat minder snel echt een issue van maken, door het te gaan melden

10. Senior Associate

+ J Kijk, als ik met iemand een probleem heb, dan ga ik eerst naar zijn performance coach om te klankborden of hij dergelijke verhalen eerder over diegene gehoord heeft. Ja, want je werkt hier in zoveel verschillende teams en niemand weet echt wat je aan het doen bent, alleen de performance coach heeft daar een beetje zicht op. Dus in die zin denk ik wel dat de performance coach stuurt in wat wel, en wat niet acceptabel is om te doen, omdat hij er vaak ook bij is om je te evalueren.

Ik denk dat voordat je daadwerkelijk besluit een melding te doen, dat je altijd met iemand zal gaan sparren. Weet je, je hebt altijd wel, dat je… je hebt ook zelf altijd heel veel situaties waarvan je denkt dit is niet normaal weet je, en dan heb je het er ook altijd even met iemand over, die dan zegt: het is niet gek, je bent normaal, dus dat is denk ik net zo als in het dagelijks leven zo, ja.

11. Manager + J Mijn eigen coach fungeert voor mij als klankbord en als sparringspartner. Als ik ergens mee zit, dan kan ik bij hem terecht. Maar los van het gegeven dat ik een formele coach heb, heb ik ook nog een paar andere mensen waarbij ik altijd wel terecht kan. En die persoon probeer ik ook te zijn voor mijn coachees. Ik probeer ze ook wel een beetje wegwijs te maken in het bedrijf en in wat het bedrijf nou belangrijk vindt.

Ik denk dat je toch altijd eerst met een andere

partner/manager/director erover zal praten, dan dat je gelijk een vertrouwenspersoon inschakelt. Ik denk dat een vertrouwenspersoon ook een soort last resource is, wanneer we er samen niet uitkomen, dat je dan een vertrouwenspersoon kunt raadplegen.

101 |

12. Manager +/- J Mochten er zaken of kwesties voorvallen, ja dan heb je het er wel over met collega’s waarmee je goed omgaat. Dus dan bevorder je wel dat iedereen zich aan de regels houdt.

Eigenlijk verschaf ik in het geheel geen richtlijnen voor gedrag voor mijn coachees, als ik eerlijk ben. Tuurlijk, ik ben er voor ze, als zij tegen dingen aanlopen, maar ik zie het niet als mijn verantwoordelijkheid om hen er bewust van te maken dat er risico’s zijn. Ik denk dat daarvoor de verantwoordelijkheid ligt bij de trainingen die ze krijgen.

Ik denk dat mensen in eerste instantie, als ze met een issue zitten, dit eerst met hun coach, of met een peer uit dezelfde jaarlaag bespreken. Ik denk dat er in die fase ook al een hoop wordt opgelost. Dus ik denk wel dat het overleg met iemand, of dat nou je coach is, of iemand waarmee je gewoon goed omgaat binnen de organisatie ertoe bijdraagt dat er minder meldingen zijn.

13. Partner + J Ik denk wel dat we dat doen, de dialoog met elkaar aangaan. En ik denk dat daardoor al wel veel wordt opgevangen.

Door de dialoog aan te gaan, wordt er al wel veel opgelost. Want voordat je een officiele melding maakt, ja, dan ben je wel een paar stations voorbij gereden hoor. Maar goed, die dialoog kun je natuurlijk alleen maar aangaan, als je een cultuur hebt, waarin dit ook wordt gewaardeerd.

14. Manager + J Ik denk dat De Big-N accountantsorganisatie wel een dermate integere organisatie is, dat iedereen elkaar wel goede adviezen geeft, als het gaat om ethiek en integriteit. Dus ik denk wel dat dat helpt dat mensen zich ook gewoon aan de ethische standaarden houden. Want de gevolgen van als iemand dat niet doet, zijn ook best wel groot natuurlijk.

Zelf probeer ik altijd een heel open sfeer te creëren, waarin dingen gewoon met elkaar besproken kunnen worden binnen teams, of met andere mensen binnen de organisatie. Dus dat helpt denk ik wel dat er weinig meldingen zijn.

Als ik iets discutabels zie, laat ik het zo even noem, nou dan zou ik het met iemand anders bespreken en dan kom je er vanzelf wel achter of het een opzettelijke fout is of niet. Want dat zou ook kunnen he; dat het niet opzettelijk is. En, ja dan doe je er niemand goed aan om daar een melding van te doen. Want ik vind ook weer niet dat er een soort van klikspaan cultuur moet ontstaan.

102 |

Invloed op uitdragen ethisch gedrag (waarborgen kwaliteit): + Invloed op geringe voorkomen van klokkenluidersmeldingen: J

Tabel 5: Gedragscode Geinterviewde Invloed op uitdragen ethisch gedrag (+/-), of geen invloed Invloed op geringe voorkomen van klokkenluiden (J/N) Quote: 1. Assistent-Manager

Geen invloed N Ik denk dat ik wel weet wat er in de

gedragscode staat, maar heel veel collega’s niet. Ik denk ook dat ze niet precies weten waar ze de gedragscode zouden kunnen vinden. Hij wordt meegestuurd met het arbeidscontract. Maar ik betwijfel of het ook echt gelezen wordt. Dus ik denk niet dat veel mensen de gedragscode raadplegen wanneer ze met een ethisch dilemma zitten.

Ik denk niet dat veel mensen afweten van de gedragscode, laat staan de

klokkenluidersregeling. Dus ik denk dat er daarom ook zo weinig gemeld wordt, omdat men simpelweg niet van het bestaan van de klokkenluidersregeling weet. 2. Senior

Associatie (vrouw)

Geen invloed N Ik heb de gedragscode gelezen toen ik in dienst kwam en dat is het wel een beetje eigenlijk. Ik weet dat die er is, en ik kan me wel een beetje voorstellen wat erin staat, maar verder geen idee eigenlijk. Ik heb hem wel eens gelezen, maar dat is ondertussen alweer een aantal jaar geleden. Maar het is dus niet iets waar ik dagelijks in duik. En ik weet eigenlijk wel zeker dat niemand die gedragscode echt regelmatig doorneemt, of dat als je hier iemand die over de gang loopt vraagt van; weet jij wat erin staat? Nou ik denk dat je dan hetzelfde antwoord krijgt als dat ik je hier hebt verteld, dus ik denk dat het niet echt iets is. Het is meer een gegeven dat het er is, maar verder… nee

Ik denk dat de klokkenluidersregeling ook niet bekend is, ik denk dat dat een onderdeel is van de gedragscode, en niemand leest die dus. Dus dat zou er ook wel voor kunnen zorgen dat er weinig meldingen zijn. Niemand weet het beleid. Maar ja, als je met een issue zit dan zou je

103 |

het wel makkelijk kunnen opzoeken hoor

3. Senior

Associate (vrouw)

Geen invloed N Ik denk, dat als je bijvoorbeeld naar de speerpunten gaat vragen van de code of conduct, dat veel mensen dat niet weten nee.

De procedure rondom de

klokkenluidersregeling is eigenlijk helemaal onbekend. En ik zou hem daarom ook niet zo snel raadplegen. Want ik weet niet wie mijn melding dan gaat behandelen. En het is vaak anoniem, dus er kan ook geen terugkoppeling plaatsvinden over wat er vervolgens met die klacht wordt gedaan. Dus als daar meer duidelijkheid over wordt verschaft, over waar de regeling voor is, waar je de procedure kunt vinden dat een melding eerder gedaan zou worden. Dus als er meer wordt gecommuniceerd over de inhoud van de

klokkenluidersregeling en in welke situaties deze gebruikt kan worden en dat je hem dus niet alleen kan raadplegen bij issues als intimidatie of pesten ofzo, maar ook bij situaties waarin de kwaliteit van de audit wordt bedreigd, denk ik dat dat wel zou helpen.

4. Senior Associate (man)

Geen invloed N In principe hebben we allemaal de code of conduct voorbij zien komen, maar ik denk dat niemand die goed gelezen heeft, ik ook niet, want daar wordt elk jaar dan weer zo’n saaie elearning over gegeven

Ik denk niet dat veel mensen gebruik zullen maken van de klokkenluidersregeling, als het issue de kwaliteit van de audit betreft. Nee, dan denk ik dat het in het geheel niet voorkomt dat iemand daar een melding over doet. Ik denk dat daar een

vertrouwenspersoon ook niet voor is, want die gaat over ethiek en integriteit

5. Director (man) Geen invloed N Ik zou eerlijk gezegd geen specifieke richtlijnen kunnen noemen. Ik denk dat de gedragscode niet heel erg leeft binnen deze organisatie.

Ik moet zeggen, mocht me morgen iets overkomen waarvoor ik de klokken zou moeten luiden, dan zou ik wel even goed moeten rondvragen om te kijken waar ik zou moeten aankloppen

104 |

6. Associate Geen invloed N De code of conduct is niet heel bekend. Al die punten die erin staan, die weet ik eigenlijk ook niet meer

Ik heb er ooit een e-learning over gehad, maar ik moet zeggen dat ik dat allemaal niet meer weet. Maar als ik een dergelijke situatie kom, dan kan ik dat denk ik wel vinden via het intranet. En ik wist natuurlijk niet dat het anoniem is om een melding te maken. Als dit duidelijker is, is het denk ik makkelijker om een melding te maken. 7. Senior

Associate Geen invloed N Ik denk dat de richtlijnen voor wat wel en niet aanvaardbaar is, eerder uit jezelf komen dan uit de code of conduct.

Ik weet dat we een dergelijk beleid hebben, ten aanzien van dat soort meldingen, en dat je waarschijnlijk anoniem blijft, maar verder…

Het zou goed kunnen dat men gewoon niet zoveel weet van het beleid rondom

klokkenluiders, dat mensen daardoor weinig meldingen maken. Dat zou goed kunnen Dat mensen de officiele kanalen gewoon ook niet weten.

8. Senior Associate

Geen invloed N Ik heb hem ontvangen, toen ik in dienst kwam, maar ik moet zeggen dat ik de gedragscode daarna niet meer heb bekeken. Ik denk dat het gros van de mensen niet weet wat er in de gedragscode staat.

Ik denk dat er binnen de organisatie wel wat meer bekendheid gecreerd kan worden voor de klokkenluidersregeling. Want we zien het wel in e-learnings, maar als je het me nou zou vragen, wie ik zou kunnen benaderen, dan zou ik het zo 1,2,3 niet zo snel weten eigenlijk.

Ik denk ook dat wanneer het om kwaliteit gaat, dat niet gauw iemand het gevoel heeft dat hij van een klokkenluidersregeling gebruik kan maken.

Klokkenluidersregeling…het klinkt ook heel zwaar. Ik denk dat het goed is als mensen wat meer awareness krijgen van hoe de regeling in elkaar zit.

9. Senior

Associate (man)

Geen invloed N Toevallig heb ik de gedragscode vrijdag uitgeprint, omdat een collega ernaar vroeg. Maar ik weet dat we hem hebben gekregen toen we in dienst kwamen.

Ik weet dat er een soort

beschermingsprogramma is voor

105 |

het zo 1,2,3 bij De Big-N

accountantsorganisatie werkt nee. Ik denk dat er misschien wel weinig wordt gemeld omdat mensen niet precies weten wat de procedure is en wat het beleid is. Misschien kunnen ze in die zin, en met al die leerdagen en meetings die we hebben, misschien kunnen ze daar eens op hameren van; zie je nou misstanden, kaart het dan ook eens aan. We krijgen vaak genoeg mailtjes over vertrouwenspersonen die je kunt benaderen en wie dat zijn, maar dat heeft toch iets meer te maken met persoonlijke issues, of als je niet zo goed met je collega’s om kunt gaan of iets dergelijks.

Dus ze zouden het misschien iets meer kunnen promoten in die zin. Ik denk dat het nog niet echt binnen De Big-N

accountantsorganisatie wordt

gecommuniceerd. Ze zouden er wel wat meer aandacht aan kunnen besteden. 10. Senior

Associate (Vrouw)

Geen invloed N Ik denk dat de algemene tendens wel is dat iedereen weet dat de gedragscode er is, maar dat men niet precies weet wat erin staat.

Kijk, als je met iets zit, dan kun je dat wel makkelijk op de Portal vinden, waar je dan terecht kunt. Dus op het moment dat je zo hoog zit, dan kom je daar wel uit. Ik weet niet of dat nou een reden is voor mensen om niet te gaan melden.

11. Manager (man)

+ N Ik ben in die zin wel bekend met de

gedragscode dat ik de kaders weet. En ik denk ook dat hij weer geupdate is, sinds vorig jaar. Tijdens de cursus hebben we er nog een heel spel over gedaan.

Ik ben niet specifiek bekend met de regels en het beleid dat gaat over het maken van een melding, nee dat niet. Maar ik denk dat op het moment dat ik het nodig zal hebben, dat ik wel weet waar ik het zou moeten vinden. Dus dat zou voor mij verder