• No results found

Toeristisch perspectief BV

In document In het huis van... En Progresse (pagina 62-65)

Het verhaal van IJssellandschap

Re-creëren met toewijding en toekomstgericht

De laatste tijd hebben wij nagedacht over een recreatief bedrijf bij IJssellandschap. Een nieuwe economische drager naast de huidige inkomensstromen is in de huidige tijd van verandering en

ontwikkeling wenselijk. Daarnaast heeft IJssellandschap een verhaal te vertellen. Een verhaal dat gaat over wie we zijn, waar we vandaan komen, wat we doen, waarom we dat doen en waar we naar toe willen. Een verhaal dat belangrijk is om te vertellen omdat we daarmee invulling geven aan onze statuten uit 1985 en onze missie uit 2007. Immers zijn wij gericht op “het geestelijk en lichamelijk welzijn van de mens” en een “cultuurhistorische verrijking in het kerngebied van de stichting”. Hieruit vloeit voort dat wij onze gebieden beheren en ontwikkelen gericht op openbaarheid en beleving door bewoners en bezoekers van het gebied.

We vertellen het verhaal ook om te laten zien dat we het niet voor onszelf doen. We zijn een cultureel/maatschappelijke organisatie die haar opbrengst weer investeert in het bereiken van haar doelstellingen. Dit betekent in de praktijk dat opbrengst uit pacht en huur wordt geïnvesteerd in natuur en onze bijzondere panden. Een verhaal dat belangrijk genoeg is om verteld te worden omdat we daarmee meer bekendheid, draagvlak en dus mogelijkheden krijgen om onze taken uit te voeren.

Tot op heden heeft IJssellandschap de keuze gemaakt zich op te stellen als verpachter en verhuurder. Het zelf ondernemen past niet bij de huidige organisatie. Toch ligt het voor de hand dat een

cultureel/maatschappelijke onderneming die dicht tegen IJssellandschap werkt en naast een verdienmodel (en dus een redelijk rendement voor IJssellandschap) ook het verhaal van IJssellandschap kan vertellen. Op die manier ontstaat een bedrijf dat en een nieuwe economische drager is en tegelijkertijd bijdraagt aan onze doelstellingen, missie en visie.

Statuten 1985/1991

Het instandhouden, overeenkomstig de regels van normaal beheer, van de landelijke eigendommen der stichting of van derden en het beheer, behoud, het beheer, het herstel en waar mogelijk het scheppen van natuur- en landschapsschoon, zowel ter wille van de natuur zelf als ten behoeve van het geestelijk en lichamelijk welzijn van de mens, alsmede het instandhouden van historische- en monumentale buitenplaatsen, landgoederen, boerderijen en andere cultuurhistorische objecten.

Onder natuur- en landschapsschoon wordt in dit verband verstaan alles wat tot de aantrekkelijkheid van een landschap bijdraagt, waartoe, naast het daarin aanwezige natuurschoon en in natuurwetenschappelijk en/of landschappelijk opzicht belangrijke objecten, mede kunnen behoren gebouwen en andere

elementen van menselijke werkzaamheid en geologische-, geomorfologische en biologische

bijzonderheden waarvan het behoud van algemeen belang kan worden geacht. Onder monumentaal- casu quo historisch schoon wordt verstaan alles wat kan bijdragen tot een cultuurhistorische verrijking in het kerngebied van de stichting.

62

Toegewijd en toekomstgericht

Missie 2007

Stichting IJssellandschap en haar rechtsvoorganger ‘de Verenigde Gestichten’beheert en ontwikkelt sinds 1267 land, landgoederen, boerderijen en huizen rondom Deventer. Door de eeuwen heen zijn we met zorg en respect omgegaan met het land, de natuur, de mensen die er wonen en de mensen die er willen

recreëren. Volgens goed rentmeesterschap hebben we de bezittingen in de loop der tijd laten groeien en ontwikkeld ten behoeve van de inwoners van stad en land. Het IJssellandschap van nu is onlosmakelijk verbonden met het verleden. Een verleden dat tevens de inspiratiebon is voor de toekomst, waarin we ruimte willen creëren voor innovatie, gericht op natuur, duurzame landbouw, ondernemerschap en recreatie. Ruimte voor toegewijd en toekomstgericht IJssellandschap.

IJssellandschap recreatie

De basis voor recreatie bij IJsselland is gelegd binnen de huidige organisatie. Wandelroutes,

mountainbikeroutes, wandelboekjes, een excursieprogramma. Op deze wijze maken bezoekers van onze gebieden en gebouwen kennis met ons.

Onze ondernemers laten bezoekers ook onze gebieden en gebouwen zien. Vaak zonder of door maar een gedeelte van ons verhaal te vertellen (Hof van Twello, Spijkvoorde, Geb en Gaia).

IJssellandschap recreatie gaat bezoekers door de ogen van IJssellandschap kennis laten maken met onze gebieden en gebouwen. Daarvoor worden bijzondere plekken ingezet, worden arrangementen ontwikkeld. Verblijfsrecreatie, dagrecreatie en bijzondere vormen van re-creatie horen hierbij tot de mogelijkheden. Dat kan via nieuwe ontwikkelingen maar ook via het omschakelen van bestaande ondernemingen. Voorwaarde is dat het verhaal van IJssellandschap hand in hand gaat met een redelijk verdienmodel. Het perspectief van het nieuwe bedrijf is een onderneming waarin minimaal een salaris verdiend kan worden. Dit garandeert focus en voortbestaan.

De eerste stap richting dit bedrijf is de ontwikkeling van de Jachthuizen aan de Oostermaetsdijk en de Stobbenhut in de uiterwaarden. Deze worden ontwikkeld voor verblijfsrecreatie in combinatie met arrangementen. Voor het verhaal van de Jachthuizen zal het verleden van het landgoed (Abraham

Capadose als stichter) en het Oostermaet als grootste aaneengesloten bosgebied van IJssellandschap een belangrijke rol spelen.

Voor de Stobbenhut speelt uiteraard de rivier, de Natuurderij en de Ruimte voor de Rivier een belangrijke rol. Hier ligt samenwerking met stichting Keizersrande voor de hand.

Jachthuizen en Stobbenhut geven onvoldoende potentie om een volwaardig salaris te verdienen. Daarvoor is doorgroeien noodzakelijk. Onderstaand worden een aantal mogelijke groeirichtingen gegeven met daarbij een omzetpotentie.

63

Ontwikkeling Omschrijving Omzetpotentie

Jachthuizen Verblijfsrecreatie in combinatie met arrangementen € 47.500 Stobbenhut Bijzondere verblijfslokatie in de uiterwaarden € 25.000 The Hermit Houses Serie van 5 autarkische woningen die op bijzondere

plaatsen (off-grid) verblijfsrecreatie bieden.

€ 60.000 Natuurbegraven Natuurbegraafplaats op een bijzondere lokatie in

een van onze landgoederen

In onderzoek Arrangementen Al dan niet in samenwerking met derden bieden van

bijzondere IJssellandschap arrangementen en bijvoorbeeld het ontwikkelen van meerdaagse verblijfsmogelijkheden

€ 10.000

Campings Versterken van onze campings op Boxbergen, Oxerhof en Okkenbroek

€ 25.000 Huis Bello op Het

Schol

Huis (niet beschikbaar, bewoners op leeftijd) geschikt voor een bijzondere B&B in nabijheid Deventer

€ 20.000

Spijkvoorde Mocht deze lokatie onverhoopt niet gaan draaien is deze in te zetten als verblijfsrecreatie en daghoreca (weekends) ten behoeve van de nabijgelegen wijk De Vijfhoek

€ 200.000

Combinatie werknemer-ondernemer

In het uitwerken van een recreatie-onderneming komt regelmatig de combinatie werknemer-ondernemer van Rob (te Wierik) aan de orde.

Naar onze mening is dit versterkend. Hij kent IJssellandschap van binnenuit, kent de ontwikkelmogelijkheden, de verhalen en de kansen. Een goed functionerend recreatiebedrijf is in belang van beide partijen. Daarin zijn geen tegenstrijdigheden. Duidelijke afspraken over de ureninzet ten behoeve van IJssellandschap en de gebruikelijke verantwoording daarover garanderen dat stichting en onderneming niet financieel door elkaar gaan lopen.

Op termijn is het beeld dat de onderneming de vorm van een BV krijgt waarin IJssellandschap (meerderheids-)aandeelhouder is. In dat geval is feitelijk ook sprake van een (in-)directe arbeidsrelatie met IJssellandschap.

De overgang van een dienstverband van stichting naar onderneming is wat Rob betreft aan de orde zodra een redelijk jaarinkomen haalbaar is. Dat kan bepaald worden op basis van een omzetverwachting met een winstprognose voor de betreffende objecten/activiteiten.

64

In document In het huis van... En Progresse (pagina 62-65)