• No results found

Codeboom

In document In het huis van... En Progresse (pagina 116-124)

Nr

Respondent

1

Erve Scholten

2

Bakx Borne

3

Erve Odinc

4

Het Rheins

5

Erve Fakkert

Onderdeel Code Uitkomst per respondent

Doelgroepen Huidige doelgroepen

1: Vooral families/gezinnen & kinderen. Vriendengroepen, reünies van studiegenoten, vrijgezellenfeesten.

2: Vrienden/familie van Bornenaren. Weinig toeristen, behalve sporters & fietsers.

3: Rustzoekers, echtparen, soms met kinderen. Ook sportieve mensen: fietsers/wandelaars

4: Gezinnen met kinderen, door de week vooral de oudere gast en zakelijke gasten. Ook veel huwelijken. 25% zijn ongeveer terugkomers. 5: Weinig gezinnen, wel echtparen, oudere gasten, grote families, door de week vooral zakelijk, soms bruidsparen

Kenmerken doelgroepen

1: Vooral uit het Westen van het land.

2:Geen avontuurlijke, vooral rustzoekers. Sportieve mensen. Vaak wat oudere toeristen. Af en toe zakelijk

3:Rust-zoekers. Sportief aangelegd: vooral fietsers en wandelaars. 4: Vanuit het hele land, niet zoveel uit het Noorden. Middenklasse qua inkomen. Vrij intelligente mensen; kunnen zelf slim op internet zoeken, door rechtstreeks te boeken i.p.v. via boekingssites 5:Komen uit het Westen van het land. Niet zo zeer uit het Noorden, veel Westen en ook veel Zuiden. Grootste groep buitenlanders komt uit België. Daarna Duitsers

Kiezen van doelgroepen

1: ‘Ja goed je kunt er niet echt uit kiezen, dat was gewoon een beetje afwachten. Daar hebben we van te voren niet bij nagedacht.’

2: ‘Het is vanzelf zo gelopen. Helemaal niet bij stilgestaan eigenlijk. En dat ging eigenlijk in het begin meteen goed.’

3: ‘Ik denk dat we een beetje bewust op die doelgroep gehoopt en gemikt hebben, dat denk ik wel. Het is wel een beetje vanzelf zo gegaan. Voornamelijk door de website Twentelogies. Daar kwam die doelgroep het meeste vandaan en op af.’

4: ‘Gezinnen met kinderen in het weekend, want die moeten gewoon werken. Het is heel simpel. Dus toen moesten we voor door de weeks kiezen… of de héle jonge gezinnen, dus met kinderen die nog niet naar school gaan, of de ouderen. Nouja, de ouderenmarkt is de grootste markt dus dan is het makkelijk om daar een focus op te leggen.’

116

5: ‘Dat is eigenlijk zo gegroeid. Ons doel lag op toeristen. Wel hebben we ons bewust verkocht als “B&B nabij Ootmarsum’ om ons op de kunstliefhebbers te richten, en hierdoor een betere vindbaarheid te creëren. Pas later is er bewust ook op de zakelijke markt een focus gelegd.’

Product Kernproduct 1: Groepsaccommodatie in één van de drie huizen op boerderij erf met rustige omgeving. Landelijke uitstraling maar toch gemoderniseerd. 2: Bed & breakfast met eigen badkamer en eigen opgang, in een apart huis op een bijzondere locatie in het ‘oude Borne’.

3: Een lodge voor 2 tot 4 personen, met twee aparte slaapkamers en gedeelde badkamer, in rustige omgeving. Tuinen & boomgaard waar gasten gebruik van kunnen maken.

4: Zes compleet gemoderniseerde vakantiewoningen, toegang tot midgetgolfbaan, kinderboerderij & speeltuin

5: Zeven B&B gastenkamers met elk een kunstzinnig thema, één groepsaccommodatie, overal ontbijt inbegrepen.

Uitgebreid product

1: Aanbieden van keukenspullen, bedlinnen, handdoeken. Desgewenst verzorgen van ontbijt. Koffie/thee bij ontvangst. Aanbieden van plattegronden, fiets- en wandelroutes.

2: Fietsen te leen geven. ‘Ik heb wel eens iemand naar het station gebracht’. Huisdieren zijn toegestaan.

3: Self-catering concept: alle ingrediënten voor een uitgebreid ontbijt zijn aanwezig, maar het dient zelf bereid te worden. Vooral ecologische & biologische producten. Onbeperkt koffie & thee. Aanbieden van plattegronden en informatie over omgeving. Hond is toegestaan. 4: Ontbijt-, wek-, en dinerservice ‘aan huis’, koffie & thee bij aankomst, mogelijkheid tot complete arrangementen en activiteiten, bedrijfsfeesten, trouwlocatie, restaurant & feestzaal,

vergaderarrangementen

5: Ontvangst met koffie & thee, mogelijkheid tot vergaderen, open lunches, catering service, workshops. Verhuur van fietsen, VVV- informatie voorziening, zelf uitgezette fiets- en wandelroutes, mogelijkheid tot compleet verzorgde barbecue.

Arrangementen/ samenwerking

1: ‘Nee, we hebben wel eens gedacht dat het aantrekkelijk kan zijn, maar we doen het niet. Ik zie dat wel soms bij mensen, en als ik zelf ergens heen ga vind ik het ook fijn dat er iets bij is. We geven wel tips in de buurt en omgeving om heen te gaan, maar dus geen concrete arrangementen.’

Wel samengewerkt met collega’s (concurrenten in de buurt).

Gezamenlijk één website/folder aanbieden, om zo advertentiekosten te delen. “Maarja, uiteindelijk heeft dat niet veel gebracht en dat hebben we nu ook niet meer”.

2: Via de ANWB een arrangement aangeboden met bepaalde korting. “Maar ik kreeg niet hele fijne mensen door… dat vond ik geen prettige doelgroep. En ze stroomden ook niet echt binnen”. Qua samenwerking

117

niet actief: wel elkaar benoemen in de buurt, meestal met een vast restaurant.

“Maarja, zo’n samenwerking moet je wel moeite voor doen. Je moet er tijd in steken en naar bedrijven toestappen.”

3: Heeft ‘winterarrangement’ aangeboden; overnachting, uitgestippelde route (wandel of fiets) en knapzak voor de lunch. “Maar ik kan niet zeggen dat daar veel mensen op af kwamen… of ze lezen het niet, ik weet het niet.”

Qua samenwerking niet actief: wel bistro & pizzeria in de buurt benoemen, en andersom. “Ik zou het wel leuk vinden… maar ik zou niet goed weten hoe & wat. Je moet de deur wel uitstappen.”

4: Bieden veel arrangementen aan: arrangement met 2 overnachtingen + entree- en parkeerkaart ‘Military Boekelo’, kan uitgebreid worden met ontbijt en diner. Tevens vakantiearrangement, waarbij 4 nachten, ontbijt, één keer driegangen diner, fietsen & lunchpakket, en overige lekkernijen zijn inbegrepen.

Senioren arrangement: 4 nachten (door de week), elke dag ontbijt, 2x driegangendiner, fietshuur, fietsroutes, welkomstpakket & presentje bij vertrek.

Familie arrangement ‘Twente’: 3 overnachtingen, elke dag ontbijtmand, driegangen pastamenu, drie gangen pannenkoekenmenu, driegangen diner, midgetgolf, welkomstpakket en presentje bij vertrek.

Verder bieden zij arrangementen op maat aan: familiefeest arrangementen, of arrangementen met diverse activiteiten.

Qua samenwerking: “Dat doen we niet. Omdat toch blijkt dat dat heel lastig is. Als we dat zouden doen zou ik er 100% op moeten kunnen vertrouwen dat het mogelijk en waar is. En daar lijkt nog wel een spanningsveld in te liggen, want iedereen heeft z’n eigen agenda & belangen. Wel bieden we arrangementen aan op maat.”

5: Staan met arrangement in de bekende ‘Bongo-bonnen’. Wel vooral gericht op Belgische markt. Heeft samenwerking & aanbod

arrangementen met Sauna Saré, golfbaan ’t Sybrook, Restaurant in Oldenzaal, Kasteel ’t Singraven, Museum Ton Schulten. “We moeten altijd zorgen dat we iets extra’s aanbieden, om ons te onderscheiden. En het blijkt over het algemeen ook nog vaak verkocht te worden.”

Heeft het idee gehad om samen met andere partijen in de buurt, op een (fiets)beurs te gaan staan (om zo kosten te delen).

Bezetting 1: Gemiddeld 70%. Bij het ene huis wel hoger dan het ander. 2: Zeker vier nachten per week. (ca. 60%)

3: Gemiddeld 65%

4: Vorig jaar: bezetting van 78%. Dit jaar tot nu toe circa 80%. 5: Ongeveer 70%

Promotie Reclame 1: “De eigen website is het allerbelangrijkste, daarnaast worden we aangebonden op boekingssites.”

Wel eens geadverteerd in Landleven, tevens met een hele reportage in het blad gestaan. Tevens wel eens geadverteerd in Telegraaf of een

118

algemeen dagblad. “Maar het is zo klein, en je betaald er best veel voor.”

2: “Boekingssites. Ik maak eigenlijk verder geen reclame. In het begin wel bij de VVV gezeten, maar daar mee opgehouden.”

Wel eens in de krant gestaan, en in het dagblad.

3: “Dat doen we eigenlijk te weinig… alleen via boekingssites en onze eigen website.”

4: Eigen website is erg belangrijk. Verder meedoen met diverse acties, onder andere een publicatie in de NCFE gids, Micro-gids en KRO-gids. Doelgericht op ouderen, met het aanbieden van arrangement. Verder via boekingssites. Vooral op eigen kracht mensen binnen halen: via website, mond tot mond reclame & terugkomers. Verstuurt tevens ieder jaar 10.000 ‘magazines’ over Het Rheins, naar alle mensen die zich daarvoor hebben aangemeld.

5: Reclame maken met bekende Bongo-bonnen. Eigen website, boeking sites.

Persoonlijke verkoop

1: “Nee niet echt. We hebben wel een bord aan de weg staan met de naam van Erve Scholten. Verder komen mensen wel eens aan die langsfietsen, die wat informatie willen of een folder. Dan geven we ze een rondleiding. Af en toe leggen we eens wat folders neer bij bedrijven in de buurt.”

2: “Nee… dan gaan mensen spontaan aanbellen ofzo. Ik woon hier natuurlijk zelf ook nog. Heb alleen een heel klein bordje bij de ingang van Twente Logies.”

Verder kunnen mensen kaartjes meenemen en/of opsturen naar familie/vrienden van het B&B.

3: Alleen persoonlijke/mondelinge verkoop als het ter sprake komt. Zodra de er ‘Open Tuinen’ zijn (open dag in de omliggende tuinen) wordt de lodge wel aanbevolen, maar alleen als het ter sprake komt. Verder wordt ze door een aantal bedrijven aanbevolen (restaurant, pizzeria)

4: N.V.T.

5: Heeft het idee om op de fietsbeurs in Utrecht te gaan staan.

Vanwege de hoge kosten hiervoor, willen ze samen met andere partijen het gebied ‘promoten’, en daardoor de kosten delen.

Promotie- technieken

1: Wel eens meegedaan met een advertentie actie in Tubbergen Grenzeloos Goed (toeristenboekje van VVV). “Hier ook in Vasse konden we met onze naam groot op een bord staan. Maar toen dacht ik… wat zullen de mensen dan wel niet van ons denken.”

Ook eens een prijsactie aangeboden via Social Media. Mensen konden een overnachting winnen, door de Facebook pagina / het bericht te ‘liken’ en te delen.

2: Wordt niet gedaan. Ook nooit aan gedacht.

3: Ze heeft een ‘terugkom korting’. Cadeaubonnen aangeboden via een boeking site. Ook kortingen als mensen langer boeken.

119

gids, KRO-gids en Micro-gids gehad. Doen tevens een opvulling (in de winter) met vakantieveilingen. Doel: erg groot bereik.

5: Soms bepaalde prijsacties via Social Media. Nieuwsbrief per kwartaal die verstuurd wordt aan alle e-mail adressen. Via Booking.com ook bepaalde ‘aanbiedingen’ aanbieden. Ook wel eens meegedaan met Vakantieveilingen.nl, voor een groot bereik.

Communicatie met klant

1: Voornamelijk e-mail, veelal praktische zaken telefonisch.

Huurovereenkomst ging eerder per post, nu ook per mail. Zoeken zelf geen contact met de gast voor aankomst, tenzij gebrek aan relevante gegevens. Wel altijd persoonlijk ontvangst.

2: Aanvragen komen binnen via e-mail. Respons via e-mail. Wel telefonisch bereikbaar voor gasten. Zoekt zelf verder geen contact. Persoonlijk ontvangst, en een praatje als gasten daar behoefte aan hebben.

3: Bijna alles per e-mail. Praktische zaken soms telefonisch (vind het wel prettig om iemand ook telefonisch te spreken voor aankomst). Zoekt zelf geen contact. Persoonlijk ontvangst, en maakt praatje als gasten behoefte hebben.

4: Meeste per e-mail, ook veel telefonisch (vooral praktische zaken), en maken ook soms offertes op maat. Social media is ook belangrijk communicatiemiddel. Persoonlijk ontvangst (door hostess). 5: Meeste per e-mail. Wel een kort (enthousiast) verhaaltje erbij vertellen. Telefonische aanvragen ook, maar bevestigen per mail. Zakelijke gasten: factuur nasturen per post. Persoonlijk ontvangst, soms een praatje maken als daar behoefte aan is.

Plaats Social Media 1: Niet actief op Social Media. Heeft wel Facebookpagina: gebruik is minimaal. Af en toe een foto plaatsen. Wel eens meegedaan met Social Media actie (win-actie). “Ik weet ook niet hoe dat allemaal werkt. Wel eens naar zo’n voorlichting geweest… maar ik doe er weinig mee.”

2: Gebruikt helemaal geen Social Media. “Nooit mee gewerkt, en ik weet niet of het wel zoveel effect zou kunnen hebben. Als ik er iets meer verstand van had zou ik het misschien wel proberen. Tot nu toe is de bezetting ook goed dus.”

3: “Facebook staan we wel op. Daar staat de lodge en tuin op. Verder niet. Ik vind het ook wel een beetje eng, en ik wordt er voor

gewaarschuwd. Alles wordt dan opengegooid, het kan ook aanleiding geven tot andere doeleinden.”

4: Actief gebruik van Facebook & Twitter. Krachtig instrument voor hen. Doel van Facebook pagina: betrokkenheid creëren. Mensen meenemen in ontwikkelingen (verbouwing, nieuwe

concepten/arrangementen) maar ook foto’s plaatsen van gasten of bijzondere activiteiten. “We hebben 2250 mensen die onze pagina leuk vinden. Zaterdag kwamen hier klassieke brommertjes, ik zette daar een berichtje van op, maar 27 likes. Nou, de zaal vernieuwd, 86 likes. Maar moet je dit zien… het eerste bruidspaar. 380 likes. De Zoover Awards, 350 likes. Sommige berichten pushen wij nog een keer door een stukje

120

betaalbaarheid te doen. Maar als je kijkt wat organisch is, dus dit, dat bereik is maar een klein stukje van wat je organisch al bereikt hebt. Hier zetten we een moederdag actie op… maar 9 likes. Terwijl we daarvoor betaald hebben. Daarom doen we geen acties meer via Social Media.

Door betaalde berichten, bepaalde doelgroepen instellen. E-mail adressen gebruiken ze niet, vinden ze te ver gaan. “Zij hebben niet gevraagd om een nieuwsbrief bijvoorbeeld.”

Linkedin wordt zakelijk gebruikt: vergader arrangementen verkopen. Nieuwe app willen ze gaan gebruiken: Periscope (onderdeel van Twitter). Live filmen + uitzenden aan je kringen. Doel gebruik: tijdens trouw ceremonies, of dergelijke.

5: Actief op Facebook: willen betrokkenheid creëren. Activiteiten/foto’s plaatsen. Hebben automatische verbinding tussen Facebook & Twitter. Tussen-

handelaren

1: Vakantieadressen.nl, vakantieboerderij.nl, supertrips.nl, lekkerwegmetgroepen.nl, holland-vakantiehuis.nl,

origineelovernachten.nl. Supertrips & origineel overnachten is voor bijzondere overnachtingen, levert veel boekingen op.

Geselecteerd op basis van verhalen/ervaringen.

2: Bedandbreakfast.nl, Twentelogies.nl. Geselecteerd op basis van verhalen/ervaringen. Bleek al snel een grote/goeie te zijn.

3: Erfgoedlogies.nl, Twentelogies.nl. “We gingen zelf ook altijd naar die website. En het heeft gewoon een hoge standaard… dat vinden we ook wel belangrijk.”

4: Zaten eerder bij 5 tussenhandelaren, maar dat is teruggebracht naar twee bureaus: Belvilla.nl en Aanzee.com. “We hebben dat teruggebracht omdat er behoorlijk wat commissies bijzaten, en toen hebben we gekozen voor de bureaus die het meeste opleverden. Volgend jaar stoppen we ook met Belvilla.nl. We merken dat we het meeste al op eigen kracht binnen krijgen, of via onze website.”

Volgens Rien worden mensen veel slimmer, en boeken ze niet via de boeking sites maar Googlen ze even verder tot ze op een eigen website komen. De sites waren geselecteerd op basis van Googlen, en kijken welke boven komt drijven.

5: Bedandbreakfast.nl, boerderijkamers.nl, Booking.com, Trivago.nl. Booking.com is een succes: komen de meeste boekingen van binnen. Ook internationale. Aantal boekingen per tussenhandelaar wordt in administratie bijgehouden per jaar: op basis daarvan wordt gekeken welke blijft en welke niet genoeg binnen brengt.

Boekings- percentage van tussen-

handelaren

1: Erg groot gedeelte. Sowieso minimaal de helft. 2: Zeker 80% van alle boekingen.

3: “Ik denk wel 75 procent.”

4: “In het begin was de verhouding 80/20, waarvan 80% via

tussenhandelaren binnen kwam. Momenteel is dat nog maar 30%.” 5: “Ik denk al met al wel *uh*… 70%. En daarvan komt wel zo’n 50%/60% via booking.com.”

121

Prijs Interne

prijsfactoren

1: Vraag/aanbod. Meer vraag = hogere prijs. Onderscheid qua aanbod = hogere prijs. Bewust geen prijzen op website, zodat ze flexibel met de prijs kan zijn. “Stel iemand belt of ze de volgende avond kunnen overnachten… dan ben ik blij dat ik het nog kan verhuren. Als ik dan hoor dat ze de prijs duur vinden, dan bied ik het goedkoper aan.”

Prijs bepaald door te vergelijken met andere partijen. Wel laag begonnen.

2: Prijs bepaald door te vergelijken met andere B&B’s (in de buurt). Prijs veranderd als er maar één of drie personen komen. Korting bij een aantal nachten.

3: Overlegd met deskundige: iemand van boeking site. Exclusiviteit mag in de prijs te zien zijn. Vergelijken met anderen. Biedt wel ‘terugkom korting’, midweek korting en weekkorting. Vraagt wel 100 euro aanbetaling per boeking.

4: Vooral kijken wat de markt doet. Vergelijken met soortgelijke accommodaties.

5: Vergelijken met soortgelijke accommodaties. Afwegen wat zij minder/extra hebben.

Externe prijsfactoren

1: Seizoens gerichte prijs hanteren. Vakantieperioden & feestdagen hogere prijs. Houdt geen rekening met evenementen in de buurt. 2: “Het is eigenlijk altijd een vaste prijs. Hoewel ik wel veel wordt gebeld tijdens het ‘Africa-festival’. Maar het blijft een vaste prijs.”

3: Altijd een vast prijs. Houdt geen rekening met seizoenen, feestdagen of evenementen in de buurt.

4: Hoog- & laagseizoen, feestdagen, vakanties: hogere prijs. Houdt geen rekening met evenementen.

5: Hoog- & laagseizoen, feestdagen: hogere prijs. Houdt geen rekening met evenementen. “Je hebt straks wel de kunstmarkt in Ootmarsum, waar veel mensen op af komen. Maar ik doe dan niet speciaal de prijs omhoog. Want de gasten die zien dat, en als de prijs dan van gasten ter sprake komt dan heeft de één meer betaald en dat vind ik niet eerlijk.”

Overig Succesfactoren 1: Het achterhalen hoe bezoekers de website gevonden hebben. Statistieken zijn op hun website te zien. Tevens hebben zij de reportage in ‘Landleven’ als een groot succes ervaren. ‘En een goede website is ook belangrijk. Goede foto’s erop zijn bepalend. Niemand zal je bezoeken zonder een website te hebben gezien.’

2: ‘Ik denk dat Social Media nog veel kan toevoegen.’

3: Hebben kunnen zorgen dat zij makkelijk vindbaar zijn op Google: ze scoren hoog in de ‘hitlijst’. ‘Ik heb ook een gastenboek, daar staan altijd hele leuke reacties in. Gasten zoeken vaak naar positieve berichten voordat ze boeken.’

4: Succesfactor voor hen is de kracht van Online Marketing. Tevens ervaren zij ‘Vakantieveilingen.nl’ als een goed succes voor de opvulling in de winter. Ze bereiken dan een erg groot publiek. Tevens geven zij aan dat ‘Google Analytics’ een goed instrument is om gegevens te

122

meten. Tevens zien zij de ‘Social log-in’ als succesfactor. Dit is het achterlaten van een aantal gegevens van gasten, om gebruik te kunnen maken van gratis Wi-Fi.

5: ‘Booking.com geeft bij ons de meeste boekingen en is daarmee een hele sterke voor ons’.

Faalfactoren 1: ‘Ik weet niet of de krant en dagblad wel zoveel oplevert. Het zijn kleine advertenties en je betaald er best veel voor.’ Tevens zijn zij benaderd door een reisprogramma op TV, waar zij slechte verhalen over gehoord hebben (niet nakomen van afspraken, veel te

commercieel, etc.). Uiteindelijk ook besloten om niet mee te doen. 2: Haar samenwerking met de ANWB: gaf geen fijne doelgroep door. 3: Manier van verkopen: als ‘vakantiehuis’ haalden ze geen bezoekers binnen, maar als ‘B&B’ wel. Boeking site Special Villa’s haalde geen fijne bezoekers binnen.

4: Valkuil is de offline media en magazines. Verschilt heel erg per keer of het iets oplevert of niet.

5: AirBNB is geen handige boeking site. Wel leuk concept, maar meer gericht op de stad. VVV’s werken niet echt, dus je moet zelf

informatievoorziening hebben.

Overig 1: Denkt dat enquêtes nog een toegevoegde waarde kunnen hebben. Heeft tevens bewust geen prijzen op de website: zo ontstaat de mogelijkheid om flexibel te zijn met prijzen. Wel bewust de bezettingskalender op de website: zo zien mensen gelijk of er nog plaats is.

2: N.V.T. 3: N.V.T.

4: Heeft Zoover Awards behaald: 3e plaats, beoordeeld met een 9,5.

Geeft aan dat mensen slim genoeg zijn om op internet door te zoeken; zien je staan op boeking sites, maar klikken dan door tot eigen

website. Heeft eigen magazine, 10.000 stuks per jaar worden verstuurd. Gefinancierd door leveranciers.

123

In document In het huis van... En Progresse (pagina 116-124)