• No results found

Dialoog transcript

In document In het huis van... En Progresse (pagina 124-142)

Naam organisatie: Sallands Bureau voor Toerisme Naam respondent 1: Thea Huisman (merkleider Salland) Naam respondent 2: Rob te Wierik (eigenaar En Progresse) Adres: Pikeursbaan 6

Postcode & plaats: 7411 GV, Deventer Datum en plaats: 20 mei 2015, Deventer M: Marle

T: Thea R: Rob

*Een korte introductie heeft al plaatsgevonden.

T: ...Op allerlei gebieden, of de mensen nou gaan winkelen of dat ze op een terrasje zitten koffie te drinken of ergens wat eten, of bij een accommodatie, de manier waarop de Sallanders met de gasten, maar ook met elkaar omgaan, dat heeft toch op heel veel mensen wel een positieve indruk.

M: Dat is denk ik ook wel een hele andere mentaliteit dan mensen uit het westen of andere streken? T: Ja, ik denk dat mensen hier.. tijd hebben voor elkaar en *uh* leven, het zijn harde werkers maar ze genieten ook van het leven maar ook tijd voor een praatje met elkaar en geïnteresseerd en ja een beetje... dat. Echt die werkelijke interesse en de gasten als gasten zien. Ja, en zonder dat het 'onecht' of wat dan ook overkomt. Ik denk dat dat ook wel.. dat gastvrije, en die slogan van Salland 'Salland natuurlijk gastvrij', die twee dat typeert toch wel heel goed de kernwaarden vind ik.

M: Dus het is echt wel de variatie, hoe de mensen omgaan met gasten en dat er gewoon heel veel te doen is qua evenementen?

T: Ja, er is heel veel te doen, ook op het gebied van cultuur. En verder hebben we natuurlijk de

routenetwerken heel goed op orde; er zit een wandelnetwerk wat net, of nou 2 jaar, aangelegd is en wat heel goed functioneert.. Een fietsroute netwerk heb je, er is een mountainbike-netwerk, er is een gedeelte met een paardennetwerk, dus mensen die buiten willen recreëren, fietsen, wandelen, noem maar op, daar is ook heel veel gelegenheid voor.

M: Die zitten hier dus wel goed?

T: Ja en als regio zitten we ook heel hoog aangeschreven qua voorzieningen. Toevallig was er gisteren in Weerd een landelijke bijeenkomst en dan hebben we ook 4 sterren, 5 is het hoogste, maar 4 sterren omdat alles zo goed voor elkaar is.

R: Maar wat is dan goed voor elkaar?

T: Nou, bijvoorbeeld hoe is de ondergrond, hoe is de bewegwijzering, zit er voldoende horeca onderaan de weg, worden de bordjes onderhouden, noem maar op.

M: Een beetje de faciliteiten en de logistiek.

T: Ja en hoe wordt het gewaardeerd. Dus dat is *uh..* Ja.

M: En als je dan kijkt, al die kernwaarden bij elkaar, en dan heb je een hele mooie streek. Wat voor mensen trekt dat een beetje? Wat zijn de kenmerken van die mensen?

124

Ingetogen Aqua...

M: Oja, van het BSR-model, ik ken ze.

T: Haha, ik denk dat je dat wel even erbij moet... nemen. Maar ingetogen aqua dat zijn.. ja.. echt de mensen die wat meer van cultuur houden, wat apartere dingen, het zijn vaak mensen die een iets hoger inkomen hebben, iets meer te besteden hebben. Niet het hele chique, dat niet, maar wel mensen die ontwikkeld zijn, een mooie kerk willen bezoeken, musea willen bezoeken. Maar die het ook leuk vinden om eens op IJsselhoeve of bijvoorbeeld bij jullie… Dat vinden ze apart, dat is leuk, dat is sfeer, maar het hoeft niet basic, maar wel met een verhaal erachter. En dat is een groep die we ook graag willen blijven trekken. Juist ook omdat ze veel te besteden hebben, maar ik denk dat het ook een groep is die goed past in Salland.Nou en dan heb je de Uitbundig geel, de mensen die echt graag wat willen ondernemen; die mountainbiken, of willen outdoor-sporten doen, of hard willen lopen, of naar Hellendoorn naar het vakantiepark willen, die groep is dus wat je ziet... En verder heb je Rustig Groen, en dat zijn de mensen die graag gaan wandelen, graag gaan fietsen en genieten van het buitenleven. Maar over het algemeen zie je dat die doelgroep niet zoveel besteed. Die nemen dan ook graag een boterhammetje mee op de fiets en die genieten graag, en dat is heel goed, maar als je nou graag geld naar je gebied wil hebben dan wil je ook graag winst hebben. Mensen die wat in de portemonnee hebben, haha.

M: Ja dat snap ik. En waar komen die mensen vandaan?

T: Nou de meeste gasten hier komen uit Noord- en Zuid-Holland. Dat is een gebied wat heel veel in Salland doorbrengt, en Gelderland en Brabant. Het noorden eigenlijk wat minder. Groningen en Friesland wat minder. Verder zie je een groeiende stroom aan Belgische gasten, Vlaanderen en Salland dat past ook heel goed bij elkaar. En *uh* we proberen ook wat meer, maar dat is voor de toekomst misschien, wat meer richting Duitsland te gaan. Maar merendeel is echt uit Nederland.

R: Is het dan wel interessant om je op die buitenlanders te richten?

T: Ja, want het is wel een groeiende markt. Ja, ja.. En ook een groep die veel te besteden heeft. Belgen willen graag als ze hier komen... die fietsen graag, maar dan om de paar kilometer afstand..

R: Een pintke nemen, haha.

T: Een pintje, en wat lekkers eten, en dit, en dat, en het hotel of de overnachtingplaats dat moet goed voor elkaar zijn en het mag wat kosten.

M: Die nemen meestal geen boterham mee op de fiets!

T: Nee, nee, nee, dus dat is wel een hele interessante doelgroep.

R: Het zijn ook wel mensen die in hun huisjes willen zitten, ze zijn niet zo erg van een hotel en zo.. T: Nou dat dacht ik heel erg dat dat zo was, maar eigenlijk worden bijna altijd de Belgen gekoppeld aan een hotel, maar we zijn in januari naar een beurs geweest en daar hebben de mensen die op de beurs gestaan hebben, dat vond ik heel verbazingwekkend, heel veel vraag gekregen naar Bed & Breakfast, terwijl ik het idee had van het zijn juist hotelmensen. Maar juist mensen met een B&B dat sprak ze ook veel aan.

R: Maar dat ligt ook wel dicht bij elkaar vind ik.

T: Soms. Niet altijd. Maar als je echt eten zoekt, dan heeft een hotel vaak meer te bieden.

M: Ik denk ook dat als de gast ervoor kiest om buitenaf te zitten, dat een B&B ook aantrekkelijk is. Anders zit je in je kamer en je kunt geen kant op.

R: Ja, de B&B die in de stad zitten... de mensen die bij ons komen hebben nooit een probleem met eten. Die lopen de brug over en wandelen even 10 minuten en dan staan ze midden in het centrum.

T: Ja kijk dus het is wel wat anders. Dat is wat anders dan wanneer je bijvoorbeeld in Letten of Luttenberg of Heese, voordat je daar eens... je moet toch weer in de auto stappen en een eind weg.

M: Ja, de voorzieningen zijn wel dichtbij.

125

T: Ja

R: Oké.

M: *Uh* Ik keek even op jullie website en ik zag dat jullie schrijven dat jullie beogen om de bekendheid van de regio te vergroten en om mensen ook te inspireren om hiernaar toe te komen. Wat doen jullie echt concreet aan dingen om dat doel te bereiken?

T: Nou we hebben een aantal *uh* acties, of eigenlijk een aantal programma's. Een van onze thema's is de smaak van Salland. En daarin hebben we een asperge campagne. Als je nou kijkt, we hebben dan een aantal zaterdagen met allemaal activiteiten op de aspergeboerderij. We hebben hem geopend, we hebben een aantal arrangementen samen met overnachtinglocaties, samen met restaurants. We voeren ook een online campagne op een aantal plekken waar we dus ook te zien zijn. We hebben wat prijzen weggegeven in België bijvoorbeeld. Dan moesten mensen naam en adres ingeven en dan konden ze een weekend in Salland winnen. Dus dat is dan op het gebied van smaak campagne. En fietsen en wandelen; We hebben een heel wandelweekend voor de deur staan op 30 en 31 mei. Daar hebben we dus een hele campagne rond omheen, we doen samen met evenementen doen we vaak overnachtingsarrangementen. Dan worden de ondernemers aangeschreven of ze interesse hebben om evt. een arrangement aan te bieden rondom Stoppelaan of rondom Deventer op Stelten dus in die zin hebben we samenwerking.

We gaan naar beurzen, dat is dus een stuk. We hebben geprint materiaal, Salland magazine, die komt uit in een oplage van 100.000 en die gaat mee naar beurzen, ligt ook bij alle ondernemers. En daar staat de informatie in van Salland. *uh* We hebben een aantal campagnes dus de wandelcampagne, de

recreatiekranten die dus echt op de parken zitten, en rondom een aantal campagnes heb je dus zowel online en offline een aantal acties.

M: Oke, echt heel veel campagnes voeren dus en naar beurzen gaan. Daar zijn jullie wel actief in. T: En we hebben dus één kant regionaal. Verder hebben we ook wel veel nationaal en we gaan ons eigenlijk het meest op België richten. En een ander punt is dat we ook veel samenwerken binnen marketing Oost. Daar zijn we nu bezig om ook met elkaar Salland op de kaart zetten, maar je kunt ook met elkaar samenwerken door bijvoorbeeld thema's te kiezen. Zo is één van de thema's 'puur', en dat wordt het landleven. Daar gaan we dus zowel het Vechtdal, Lata, Haar, Highlights in als dat Salland highlights inlaad als anderen dat doen. En zo krijg je dan bijvoorbeeld 'Wil je overnachten bij de boer?' Dat kan daar of daar of daar. Dat kan een plekje in Salland wezen maar dat kan ook in Vechtdal zijn. Dan vlieg je dus niet aan vanuit de regio, dan vlieg je aan vanuit het thema.

M: Ja, dus dan heb je een soort van netwerk?

T: En nu zijn we dus bezig met de fietscampagne die net is gestart, gezamenlijk. Er is een actie, er worden 10 bakfietsen verlood. Mensen moeten daarbij ook dingen invullen en daar wordt overal in Nederland op dit moment campagne voor gemaakt. En ook willen we dat verder uitbouwen naar fietsen in Overijssel, en daar gaan we als Salland ook onze gegevens inladen in onze campagne, zodat we ook meeliften in die hele grote, landelijke campagne. Dus we doen het vanuit het merk, vanuit thema's, maar ook vanuit Marketing-Oost gezamenlijk. Het is een mix van. Om zoveel mogelijk reuring en bereik te krijgen. R: Wat jullie doen is heel veel mensen trekken. Maar ik wil ze in mijn accommodatie hebben. Hoe kan ik daar nou voor zorgen?

T: Ik denk dat je in ieder geval mee moet doen met acties, of dingen waar je in komt. Salland Magazine die ligt overal en zoals met die arrangementen voor evenementen daar wordt je dan voor benaderd.

R: Ja dat hebben we ook gedaan ja

T: Je kunt ook een keer meedoen met een actie. Stel we zeggen we willen ergens een actie in, welke ondernemer zou daarin mee willen stappen? En kijken welke mogelijkheden er zijn op de campagnes die gevoerd worden. Zoals bijvoorbeeld die campagne van het fietsen in Overijssel, dat zou voor jullie ook een

126

mooie campagne kunnen zijn. Dat je met groepen trekt, maar dat is nog echt in ontwikkeling. Dat wordt een titel van 'Over de IJssel'. Je kunt hem nu al iets zien.. Dat wordt straks elke keer de ingang om de landelijke campagne vorm te geven. Mooi fietsen kun je Over de IJssel. En daar ben ik wel heel blij mee, haha, want dat geld ook voor Twente en Vechtdal maar wij liggen mooi aan de IJssel dus wat dat betreft is dat heel mooi, want bij ons komt dat terug in de quote, dus daarin kun je ook heel veel linken liggen. M: Hoe blijven ondernemers op de hoogte van welke activiteiten en campagnes jullie voeren?

T: We hebben nieuwsbrieven en voor een aantal dingen denk ik dat ondernemers wel 4 of 5 keer per jaar benaderd worden voor activiteiten, of ze daaraan deel willen nemen. We hebben een adressenbestand van alle ondernemers in Salland en die worden een aantal keren per jaar benaderd.

M: Wat denk je verder dat mensen behoefte aan hebben qua accommodaties? We hadden het net al over hotels en B&B's, de Belgische mensen vooral..

T: Ik denk dat je op moet passen dat je niet teveel van hetzelfde hebt. Dat vind ik het mooie aan jouw bedrijf, het is wel weer onderscheidend. Ik vind dat je in Salland op moet passen dat je niet dezelfde dingen blijft houden. Zoals van Koe in de kost, dat is dan een ander concept met die bungalows en hoe de mensen benaderd worden. Ik denk dat iedereen wel steeds meer op zoek is naar een beleving, en dat hoeft niet in het hele luxe segment te zitten, maar mensen willen met een verhaal terugkomen. En dat denk ik zoals met die Capadose, haha zo heet dat toch? Daar zit een verhaal achter. Mensen zijn in dat gebied, hebben een verhaal, en het is een heel prachtig gebeuren en je kunt het er wel bij vertellen, en dat is wat mensen meer willen.

M: Hoe zou je adviseren om zoiets te gaan promoten? Want je doet het enerzijds natuurlijk voor de accommodatie, ze bieden wel een moderne accommodatie aan van binnenuit, maar aan de andere kant wil je het verhaal ook verkopen.

T: Ik denk dat je misschien in de aard van... Is het verhaal van de geschiedenis of van Capadose en hier kunt u overnachten en misschien met proeven of eten of koken kunt u de hele sfeer ervaren van hoe het toen was vanuit deze tijd. Op die manier dat je mensen daarin triggert. Zo van 'dit is niet zomaar iets, dit is leuk!" Dit is goed. Hier kun je echt wat doen. In die sfeer zou ik het zelf wat gieten.

R: Ik denk dat we daar wel heel goed in zijn. We ontvangen de mensen, wie doet dat nou. Als er mensen komen op vrijdagmiddag; wij zitten er, de koffie staat klaar, we vertellen even iets over het huis, we hebben een informatiemap, foto's, een website wat daarover gaat. De mensen zijn allemaal heel enthousiast. Zo verkopen we onszelf eigenlijk, dat is gewoon ontzettend belangrijk. Ook als je een vakantiewoning hebt. We hebben wel een sleutelbeleid, maar dat is als ze weggaan. Maar hoe bereik je nou die mensen? Een natuurhuisje staat er nu. Natuurhuisje.nl en *uh* dat staat ook op jullie website enzo. Facebook.. Marktplaats...

T: En hebben jullie het weleens geprobeerd met een artikel in 'Noaber' ofzo? R: Ja maar daar moet je vaak dik voor betalen he?

T: Is dat zo?

R: Ja.. We zijn nu benaderd door iemand die had bijzonderplekje.nl, en daar hadden we wat foto's naar gestuurd en dit verhaal. Een kennis van haar is freelance journalist en die wil een artikel schrijven en die biedt dat aan naar bv Season enzo. Dat soort dingen maakt het wel goed denk ik.

T: Want je hebt wel een verhaal over de streek en het gebied en de plek van eh...

R: Ja ik denk dat wij iets meer verbinding moeten maken met de omgeving. We zijn heel erg bij onszelf begonnen. En het IJssellandschap natuurlijk. Maar dat is ook gewoon kijken.. Die Michiel Bussink die zit vlak in de buurt. Er zijn mensen die hebben zelf een arrangement met hem geregeld maar die moeten wij

127

ook op onze website verkopen en dat is iets waar wij nog niet zo goed in zijn. Je moet eerst zelf staan. Het is ook nog pril natuurlijk.

T : Ja het is nog pril. Wij hebben vrij goede contacten met Noaber. We moeten elkaar eigenlijk een keer tippen, dat is voor ons ook wel goed.

R: Ja hij schrijft ook voor het blad van de...

T: Ja de Vee. Veeëngewas.. of zoiets, daar heeft hij ook voor geschreven. M: Misschien kun je daar dan eh..

T: Wat lach je?

R: Nou ik moet opeens denken aan die film Hold and nogwat... Hugh Grand speelt daar nog in dat hij journalist is... Maar hij zit bij de jagersvereniging.

T: Maar wat voor doelgroep mikken jullie op? R: Ja.. waar richten wij ons op...

T: Of zeg je gewoon alles, of iets specifieks? Dat je ook een beetje weet, daar zijn ook allemaal gegevens van. Die groep leest dat type krant. Wil je die groep bereiken dan moet je daarin en daarin adverteren. Je hebt ook groepen die weinig online doen, en anderen doen veel online, dus het is ook voor jezelf een beetje van welke klant zoeken wij.

M: Ja je kunt vaak beter een iets kleinere groep pakken waar je je goed op richt dan op alles. En dat is ook één van mijn onderzoeksvragen; wat is de meest kansrijke doelgroep van En Progresse?

T: Ja dat is denk ik ook belangrijk dat je je een beeld vormt van 'dat en dat en dat'. Dat kun je vaak ook aan die kleuren wel zien, die doelgroepen zitten dáárin en die lezen díe bladen of ze zijn veel offline of ze zijn juist meer van persoonlijke benadering. En dan kun je ook beter filteren van wat past....

M: Wat past qua communicatiemiddelen het beste bij ons. Ik doe het niet met het BSR-model maar met het Mozaïek model. Misschien zegt je dat ook wel iets. Dat NL ook in verschillende groepen wordt verdeeld. Dus daar ben ik nu nog mee bezig met het onderzoek om te kijken wat nu echt de doelgroep is en hoe je deze kan benaderen, waar ze behoefte aan hebben en welke krant ze lezen enz. Hoe het er nu naar uit ziet.. Ik moet het model er nog bij pakken maar ik denk sowieso doordeweeks meer op ouderen en in het weekend gezinnen. Dat is tot nu toe waarvan ik denk dat het in trek is.

T: Hebben jullie ook nieuwsbrieven en adressen verzameld? R: Marle heeft nu die lijst met adressen.

M: Ja nu hebben we wel een overzicht waar de bezoekers tot nu toe vandaan zijn gekomen.

T: Nu hebben we dan het wandelweekend 30 en 31 mei en dan hebben we ook die wandeltocht. Er zullen daar ook een aantal Lettenaren komen. Maar als je daar ook eens laat zien dat onze accommodatie vlakblij is, dan kun je ook mensen die juist dat gebied hebben verkend.

In document In het huis van... En Progresse (pagina 124-142)