• No results found

Dit hoofdstuk presenteert het nawoord. Hierin wordt op het eigen handelen tijdens de thesisperiode gereflecteerd. Daarnaast wordt gereflecteerd op de waarde van de thesis voor actuele behoeften in de branche en/of het vakgebied.

11.1. Managen van het thesisproject

De afgelopen maanden zijn voorbijgevlogen alsof het weken waren. Desondanks kijk ik met een goed gevoel terug op een leerzame periode.

De gedrevenheid die ik als student nauwelijks heb gehad, heb ik het afgelopen semester dubbel en dwars bewezen voor het afronden van mijn thesis. Vanwege een afgekeurd thesisvoorstel, én afwachting op toestemming van de examencommissie voor het starten van mijn thesis (ik had nog een aantal toetsen open staan), begon ik met een kleine achterstand in het thesissemester. Deze achterstand zorgde ervoor dat ik extra gefocust was door alles op alles te zetten om de achterstand weg te werken. Binnen mum van tijd was ik bijgepraat over de masterclasses die ik gemist had, kreeg ik te horen wie mijn eerste en tweede examinatoren waren en was een kennismakingsgesprek met de eerste examinator al gepland. Alle onzekerheid die ik had over de vraag of ik überhaupt wel mocht starten met de thesis, waren opeens weg. Deze onzekerheid maakte plaats voor gedrevenheid: voor mezelf was dit het begin van gestructureerd en planmatig werken. Ik zette mezelf er toe om dagelijks aan mijn thesis te werken, en maakte een heldere planning voor mezelf. Ook het maken van actielijstjes hielp mij: door concrete actiepunten op te schrijven kreeg ik een beter overzicht over de taken die ik nog moest uitvoeren en vergat ik minder snel om iets uit te werken. Deze actielijstjes maakte ik vooral na het krijgen van feedback en als ik druk was in mijn hoofd. Samen met twee studiegenootjes, Britt & Michelle, werkten we samen aan onze Thesis Proposal Defence (TPD), die we alle drie met succes hebben afgerond, en ons thesisrapport. Zij waren een goede stok achter de deur voor lastige momenten tijdens de thesisperiode; bij vragen of lastige beslissingen kon ik altijd bij hen terecht.

Ik denk dat ik niet tot het gewenste resultaat was gekomen, als ik me niet kwetsbaar opstelde en niet op tijd aan de bel trok bij andere mensen. Er zijn slechts 18 weken in het thesis semester en deze wilde ik optimaal benutten. Ik had dus geen tijd om lang te piekeren over dingen, om taken uit te stellen of om eigenwijs te zijn door ‘zelf alles wel te weten’. Daarom trok ik ook direct aan de bel wanneer dit nodig was. Dit deed ik bij mijn opdrachtgever, mijn eerste examinator, mijn onderzoek docente, mijn vriend, mijn schoonvader, mijn eigen ouders, Britt & Michelle en andere studiegenootjes. Ik nam contact op voor specifieke vragen, advies of gewoon om de stand van zaken door te geven.

Door de thesisperiode heen ben ik ook achter een zwak punt van mezelf gekomen. Dit was het punt van onzekerheid. Ik werd onzeker als er maar even iets tegen zat, als ik werd afgewezen door mogelijke onderzoekseenheden of als ik kritische feedback kreeg. Op dit soort momenten zakte de moed al snel in mijn schoenen, waardoor ik me erg ‘down’ kon voelen. Dit voelde ik vooral op het moment dat ik geen respondenten kon vinden voor mijn onderzoek. Gelukkig waren er veel mensen om mij heen die mij in dit soort momenten steunden, door erover te praten en door me moed in te spreken.

47

11.2. Contactmomenten

Een goede steun die ik heb gehad was mijn eerste examinator; mevrouw T. Dona. Ik probeerde om minimaal één keer per twee weken met haar af te spreken. Omdat we afspraken onder het mom van ‘een kopje koffie drinken’, was er altijd een fijne, informele sfeer tijdens de afspraken. Ik had het gevoel dat zij oprecht luisterde naar mijn problemen of vragen en ze gaf me altijd goede adviezen en feedback. Het vele afspreken met haar heb ik als fijne leermomenten ervaren, omdat ik vanwege onzekerheid soms naar een soort bevestiging zocht die ik bij haar kon vinden. Ook liet zij me inzien dat mijn onzekerheid niet nodig was en gaf ze me extra vertrouwen in het succesvol afronden van de thesis.

De afspraken met de opdrachtgever heb ik erg prettig ervaren. Rob & Andrea waren beide erg behulpzaam: zij namen me eens mee naar de Jachthuizen, gaven me een rondleiding door het gebied of hielpen me bij mijn onderzoek. Ook heb ik via hen een gesprek met het Sallands Bureau voor Toerisme kunnen voeren. Wat ik de volgende keer anders zou doen, is het vaker inplannen van contactmomenten met de opdrachtgever, net zoals ik met mijn eerste examinator deed. Ik denk dat ik meer uit mezelf had kunnen halen als ik vaker afsprak met de opdrachtgever. Deze afspraken zorgden er namelijk voor dat ik de opdrachtgever beter leerde kennen, waardoor ik mijn thesisrapport en/of advies meer op hun wensen & behoeften kon aansturen. Naar mijn idee heb ik dit onvoldoende gedaan, omdat ik in de laatste fase van de thesis nog steeds veel vragen had aan de opdrachtgever die ik eigenlijk eerder had kunnen stellen, en waar ik eerder achter had kunnen komen.

11.3. Waarde van de thesis

Binnen de recreatie branche zijn er veel (kleinschalige) ondernemers die marketing niet tot nauwelijks toepassen binnen hun bedrijf. Dit baseer ik op de gesprekken en interviews die ik gevoerd heb met ondernemers en tijdens de benadering van respondenten. Sommige van hen hebben gebrek aan kennis hierover, anderen moeten nog overtuigd worden van de toegevoegde waarde die marketing kan bieden. Ik denk dat deze thesis een toegevoegde waarde kan bieden aan de recreatie branche, omdat de resultaten van het onderzoek in grote lijnen laat zien waar er kansen liggen binnen de marketing en hoe marketing een toegevoegde waarde kan bieden aan een bedrijf. Dit kan veel ondernemers laten inzien dat marketing een positieve invloed kan hebben. Ook kan En Progresse hierin een voorbeeld zijn voor veel ondernemers. Tevens denk ik dat veel ondernemers teveel bezig zijn met hun eigen bedrijf, en met een tunnelvisie naar de kansen en mogelijkheden kijken. Dat baseer ik op het feit dat vele organisaties mij niet te woord wilden staan in interviews vanwege het eventuele versterken van concurrenten. In de onderzoeksresultaten van deze thesis is het tegendeel bewezen. Meerdere bronnen geven aan dat door samenwerking, een bedrijf en een omgeving sterker worden. Bedrijven omdat zij hun krachten & middelen kunnen bundelen waardoor een sterk product ontstaat, en een omgeving omdat deze profiteert van het sterke product die door middel van samenwerking is ontstaan. Ik denk dat deze feiten een toegevoegde waarde kunnen bieden in de recreatiebranche. Ook zullen andere ondernemers in de omgeving baat hebben bij de thesis, omdat er in het advies een nadruk wordt gelegd op het verbinden met de omgeving. Als het advies wordt opgevolgd door En Progresse, krijgen deze ondernemers een goede kans aangeboden om samen te werken en om gezamenlijk naar een doel te streven om meer bezoekers in de omgeving te krijgen.

48

Bibliografie

Bitner, B. (2012). Services Marketing.

Bleijenberg, I. (2013). De casestudy. In I. Bleijenberg, Kwalitatief onderzoek in organisaties (p. 32). Den Haag: Boom Lemma Uitgevers.

Boeije. (2014). Open coderen. In N. Verhoeven, Wat is onderzoek? (p. 318). Den Haag: Boom Lemma Uitgevers.

Boeije. (2014). Stappen in kwalitatieve analyse. In N. Verhoeven, Wat is onderzoek? (pp. 317-319). Den Haag: Boom Lemma Uitgevers.

Boeije, H. (2008). Analyseren in kwalitatief onderzoek. Amsterdam: Hennie Boeije.

Boeije, H. (2012). Analyseren in kwalitatief onderzoek. Den Haag: Boom Lemma uitgevers. Buren, R. v. (2013). Trends en ontwikkelingen. Opgehaald van

http://www.frankwatching.com/archive/2012/12/13/8-social-trends-voor-2013-de-opkomst- van-social-companies/

CBS. (2014). Opgehaald van http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-

welzijn/publicaties/artikelen/archief/2015/ruim-helft-nederlanders-sport-wekelijks.htm De Vries, W., & Dekker, N. (2007). Strategie voor Dienstverleners. Houten: Wolters Noordhoff. Dekker, d. V. (2007). Strategie voor dienstverleners. Houten: Wolters-Noordhof.

Den Boon, C., & Geeraerts, D. (2005). van Dale. Utrecht: Van Dale Lexicografie.

Ecabo. (2015). Trends & ontwikkelingen. Opgehaald van Ecabo: http://www.ecabo.nl/commerciele- beroepen/trends-ontwikkelingen/

EMC cultuuronderzoeken. (2015). Opgehaald van http://www.cultuuronderzoeken.nl/mosaic/ En Progresse. (2014). Opgehaald van http://enprogresse.nl/index.html

Experian. (2015). Opgehaald van http://www.experian.nl/mosaic/

Experian. (2015). Elitaire topklasse. Opgehaald van http://www.experian.nl/mosaic/k-elitaire- topklasse.html

Experian. (2015). Gouden rand. Opgehaald van http://www.experian.nl/mosaic/j-gouden-rand.html Experian. (2015). Kind en carrière. Opgehaald van http://www.experian.nl/mosaic/f-kind-en-

49

Experian. (2015). Welverdiend genieten. Opgehaald van http://www.experian.nl/mosaic/m-welverdiend-

genieten.html

Experian Mosaic. (2015). Mosaic Huishouden. Opgehaald van http://www.experian.nl/mosaic/ Frambach, R. T., & Nijssen, E. J. (2012). Marketingstrategie. Groningen: Noordhoff Uitgevers BV. Groupon Travel. (2013, september 16). 'Vrouwen hebben de broek aan bij het boeken van vakantie'.

Opgehaald van http://blog.groupon.nl/2013/09/16/7009/ Hendrik Beerda Brand Consultancy. (2015). Mosaic-model. Opgehaald van

http://www.hendrikbeerda.nl/continu-onderzoek/doelgroepsegmentatie Het voedingscentrum. (2011). Opgehaald van

http://www.voedingscentrum.nl/nl/pers/persberichten/meer-consumenten-willen-gezonder- eten2.aspx

Houthoofd. (2005). Strategisch Management.

Indora Managementadvies. (2015). Wat is marketing? Opgehaald van http://www.indora.nl/wat-is- marketing/

InovaMedia. (2014). Trends en ontwikkelingen in 2014. Opgehaald van http://www.inovamedia.nl/blog/trends-en-ontwikkelingen-in-2014

Kapoun, J. (1998). Teaching undergrads WEB evaluation: A guide for library instruction. C&RL News. KennispuntOost. (2012). Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd. NRIT e.a.

KG Online Marketing. (2014). Opgehaald van https://www.karelgeenen.nl/01/4-stappen-naar-een- krachtige-marketing-strategie/

Kotler, P. (2006). Principes van Marketing. In P. Kotler. Amsterdam: Pearson Prentice Hall. Kotler, P. (2006). Principes van Marketing. Amsterdam: Pearson Education Benelux. Marketingconcurrent. (2014). Opgehaald van Hét marketingbureau voor MKB:

http://www.marketingconcurrent.nl/ons/

Maso, I., & Smaling, A. (2014). De functie van onderzoek. In N. Verhoeven, Wat is onderzoek (p. 25). Den Haag: Boom Lemma.

MetrixLab. (2015, maart 11). Opgehaald van Usability: http://www.usability.nl/2013/uitstippelen-van- het-onderzoekstraject-welke-onderzoeksmethode-kies-ik/

MKB Servicedesk. (2015). Concurrentieanalyse. Opgehaald van http://www.mkbservicedesk.nl/2336/wat- concurrentieanalyse.htm

50

Motivaction International. (2015). Opgehaald van http://www.motivaction.nl/mentality

Muilwijk, E. (2014). Handleiding Marketingplan.

Netgemak. (2015, maart 03). Vergelijken van prestaties. Opgehaald van Quality Support: http://www.quality-support.nl/Diensten/Branche-Benchmarking/Wat-is-benchmarking Nieuwenhuis, M. (2006). The Art of Management.

NRIT Media. (2014). Plattelandstoerisme heeft potentie.

http://www.nritmedia.nl/kennisbank/32159/Plattelandstoerisme_heeft_potentie/?topicsid=. NRIT Media, N. H. (2014). Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2014.

NRIT Media, N. H. (2014). Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2014. NRIT Media, N. H. (2014). Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2014.

Onderzoeksinstituut OTB, TU Delft. (2010, juni). Voorkeur voor een leefstijl? Delft, The Netherlands. Origineel Overnachten. (2015). Opgehaald van http://origineelovernachten.nl/

Partners, V. N. (2009). Groeikans! voor plattelandsondernemers. Van Nuland & partners. Provincie Overijssel. (2015, februari 24). Product Markt Partner Combinaties. Opgehaald van

http://www.overijssel.nl/thema's/toerisme/ondernemen-subsidie/product-markt/ Rabobank Cijfers & Trends. (2015). Branche-informatie. Rabobank.

Recron InnovatieCampagne. (2010). Opgehaald van

http://www.recroninnovatiecampagne.nl/nl/informatie/onderzoek-dagrecreatie/brand-strategy- research-model

ScienceProcess. (2015). Opgehaald van http://www.scienceprogress.nl/marketing/product-market-groei- matrix

SmartAgent. (2015). BSR-model. Opgehaald van http://sharedstoryworld.com/het-bsr-model.html Stichting IJssellandschap. (2015). Opgehaald van www.ijssellandschap.nl

Strategischmarketingplan. (2015, maart). Opgehaald van https://www.strategischmarketingplan.com/7- stappen/

Swanborn, P. (2010). Basisboek sociaal onderzoek. In N. Verhoeven, Wat is onderzoek? (p. 124). Den Haag: Boom Onderwijs.

51

TrendWatcher. (2015). Trendsverwachting 2015. Opgehaald van

http://www.trendsverwachting.nl/wp/wp-content/uploads/2014/12/TrendsVerwachting-2015- door-Lieke-en-Richard-Lamb-TrendWatcherCom.pdf

Twente Logies. (2015, mei). Opgehaald van http://www.twentelogies.nl/ Verhoeven, N. (2010). Wat is onderzoek? Den Haag: Boom Lemma Uitgevers.

Verhoeven, N. (2014). In N. Verhoeven, Wat is onderzoek? (p. 155). Den Haag: Boom Lemma Uitgevers. Verhoeven, N. (2014). Voorwaarden bij steekproeftrekking en de reikwijdte van de resultaten. In N.

Verhoeven, Wat is onderzoek? (p. 196). Den Haag: Boom Lemma Uitgevers. Verhoeven, N. (2014). Wat is onderzoek? Den Haag: Boom Lemma Uitgevers.

Wester, F. (1991). Strategieën voor kwalitatief onderzoek. In F. Wester. Muiderberg: Coutinho.

Wood, M. B. (2009). In M. B. Wood, Het marketingplan (p. 63). Amsterdam: Pearson Education Benelux. Wood, M. B. (2009). Het marketingplan. In M. B. Wood, Het marketingplan (pp. 13-14). Amsterdam:

52

Thesis Inleiding schrijven Achtergrond- informatie Aanleiding thesisopdracht Advies-doelstelling Onderzoeks- doelstelling Onderzoeks- vragen Leeswijzer Theoretisch kader uitwerken Relaties tussen kernbegrippen Begrippen uitwerken Operationaliseren Aanpak onderzoek schrijven Deskresearch Overzicht hoofd- deelvragen Zoekmethoden beschrijven Veldonderzoek Overzicht hoofd- deelvragen Onderzoeks- strategie Waarnemings- methoden Onderzoeks- eenheden Analysetechnieken Deskresearch uitvoeren Antwoord verkrijgen op deelvragen Interviews afnemen Resultaten veldonderzoek analyseren Interview transcripts uitschrijven Coderen Verbanden zoeken Advies gedeelte schrijven Interne analyse Marktanalyse Strategische marketing Financieel Overig Conclusie & discussie Management- samenvatting schrijven Spelling- en schrijfstijl controle

Bijlages

53

In document In het huis van... En Progresse (pagina 47-54)