• No results found

Thema Natuurbescherming

4.1 Plannen en beleid

4.1.1 Thema Natuurbescherming

De Natuurbeschermingswet 1998 (hierna Nb-wet) beschermt gebieden die zijn aangewezen in het kader van de Habitatrichtlijn, Vogelrichtlijn, beschermde natuurmonumenten en wetlands (Ramsar gebieden). Op 1 oktober 2005 is de wet gewijzigd. Sindsdien zijn de bepalingen vanuit de Europese Vogelrichtlijn en Europese Habitatrichtlijn in de Nb-wet verwerkt.

Met de gewijzigde Nb-wet is het verschil tussen Beschermde Monumenten en

Staatsnatuurmonumenten vervallen: beide zijn nu Beschermde Natuurmonumenten. Beschermde Natuurmonumenten die overlappen met Natura 2000-gebieden worden opgeheven en niet langer beschermd als Beschermd Natuurmonument. De

natuurwaarden waarvoor het natuurmonument was aangewezen worden wel in de Natura 2000-aanwijzing opgenomen.

Flora- en faunawet

De Flora- en faunawet beschermt een aantal planten- en diersoorten. Waar de Natuurbeschermingswet 1998 gebieden beschermt, zorgt de Flora- en faunawet voor de bescherming van soorten. Deze soorten zijn in te delen in drie categorieën die verschillende mate van bescherming genieten.

Soorten van categorie 1 bezitten de laagste graad van bescherming, wanneer deze soorten door activiteiten beschadigd of vernield worden, dan hoeft hiervoor geen ontheffing van de Flora- en faunawet te worden aangevraagd.

Voor soorten van categorie 2 geldt dat ontheffing moet worden aangevraagd, wanneer deze soorten hinder ondervinden van een geplande activiteit. Om deze ontheffing te krijgen moet aangetoond worden dat de activiteit niet strijdig is met de gunstige staat van instandhouding van de soort. Daarnaast is het nodig dat er mitigerende en compenserende maatregelen worden genoemd die het effect van de activiteit op de soort verminderen. Er is geen ontheffing voor categorie 2-soorten nodig, wanneer gewerkt wordt volgens een door de minister van EZ goedgekeurde gedragscode.

De hoogste bescherming genieten soorten van categorie 3. Voor activiteiten, die van invloed zijn op deze soorten, is altijd een ontheffing nodig. Om deze ontheffing te krijgen, moet sprake zijn van een groot openbaar belang. Verstoring die optreedt als gevolg van het realiseren van habitattypen in het kader van Natura 2000 kwalificeert in principe als ‘groot openbaar belang’. Ook dan moeten mogelijk mitigerende en/of compenserende maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de gunstige staat van instandhouding van de soort op populatie en individueel niveau niet wordt aangetast.

Natuurnetwerk Nederland

Het Natuurnetwerk Nederland (voorheen de Ecologische Hoofdstructuur) is een netwerk van grote en kleine bestaande en nog te ontwikkelen belangrijke

natuurgebieden in Nederland. De Natura 2000-gebieden liggen bijna geheel binnen de grens van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Het NNN beperkt zich niet alleen tot de droge delen van Nederland, maar bestrijkt ook de Waddenzee, de Delta en de gehele Noordzee. Een belangrijk doel van het NNN is voorkomen dat natuurgebieden geïsoleerd komen te liggen en dat de natuurgebieden hun waarde verliezen. Het vormt de basis voor het Nederlandse natuurbeleid. Voor de gebieden met een NNN- status moeten natuurdoelen worden geformuleerd in de vorm van

natuurbeheertypen. In het NNN geldt het 'nee, tenzij'-principe. Ruimtelijke ingrepen zijn niet toegestaan, tenzij er geen alternatieven zijn. Ook moeten de

ontwikkelingen een groot openbaar belang hebben. De schadelijke effecten van de activiteit op de natuur moeten bovendien worden gecompenseerd. Ingrepen en ontwikkelingen in en in de nabijheid van het NNN mogen dan ook alleen plaatsvinden als deze geen wezenlijke kernmerken of waarden van het gebied aantasten, met uitzondering van een zwaar wegend maatschappelijk belang.

De provincies zijn vanaf 2014 verantwoordelijk voor het NNN. In 2021 moet het NNN afgerond zijn. Het ministerie van EZ streeft ernaar om in 2020 meer dan 750.000 hectare aan natuurgebieden bij het NNN te laten horen. In het

Beheer- en inrichtingsplan Nationaal Park Duinen van Texel (2008-2017) Nationale parken zijn de parels van de Ecologische Hoofdstructuur en bestaan voornamelijk uit natuurgebieden. De nationale parken kennen geen eigen ruimtelijk beleid, maar zijn gebaseerd op samenwerking van overheden, beheerders en grondeigenaren en hebben vooral ook een educatieve functie. In 2007 is het beleid voor de parken vanuit het rijk overgedragen aan de provincies.

Het Nationaal Park Duinen van Texel beslaat grofweg het hele Texelse duingebied, inclusief de zandplaat de Hors, de Texelse bossen en de Slufter. In het beheer- en inrichtingsplan staat in welke richting het Nationaal Park Duinen van Texel zich zou moeten ontwikkelen. De belangrijkste doelen van een Nationaal Park zijn het behoud en de ontwikkeling van de natuur, het stimuleren van voorlichting en educatie, natuurgerichte recreatie en beheerondersteunend onderzoek.

In 2009 is het Beheer- en inrichtingsplan geactualiseerd en het zal nog worden afgestemd met het Natura 2000-beheerplan.

Uitwerkingsplan Staatsbosbeheer Duinen van Texel (2000-2010)

In het Beheerplan Rijksgronden (1999) is voor recreatie door Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat de volgende doelstelling geformuleerd. Het terreingebruik voor vormen van openluchtrecreatie die gericht zijn op de beleving van bos, natuur en landschap, voor zover mogelijk laten plaatsvinden in samenwerking met andere belanghebbende partijen.

De details van het Beheerplan Rijksgronden zijn uitgewerkt in het Uitwerkingsplan Texel (2000-2010). Hierin zijn de afspraken vastgelegd en beargumenteerd over het beheer voor de periode 2000-2010. Het rapport beschrijft de huidige waarden en vegetatiedoeltypen, de visie op het gebied en bijbehorende maatregelen en het daartoe benodigde beheer. Daarnaast worden de knelpunten en mogelijke oplossingen voor de recreatie per deelgebied beschreven.

Het streefbeeld voor het gebied is een dynamisch duinlandschap ‘begeleid

natuurlijke eenheid’, met aandacht voor de zeer waardevolle plekken (‘de parels’). Omdat de kwaliteit van het ecosysteem nog steeds achteruit gaat wordt in het uitwerkingsplan uitgegaan van intensivering van het beheer. Daarnaast zullen er inrichtings- en ontwikkelingsmaatregelen worden uitgevoerd, die bijdragen aan een meer natuurlijke situatie.

De periode waarop het Uitwerkingsplan betrekking heeft is verstreken. Een nieuw uitwerkingsplan zal worden gemaakt na het tot stand komen van het Natura 2000 beheerplan van Texel.

Beheerplan Natuurmonumenten (1997-2012)

Voor de gebieden in het Lage land van Texel en de Schorren heeft

Natuurmonumenten in 1997 opgesteld voor haar gebieden op Texel. Dit beheerplan heeft een looptijd van 15 jaar (tot 2012). De beheermaatregelen voor de terreinen, welke overeenkomen met de aanwijzing tot Natura 2000-gebieden, is weergegeven op Figuur 6.2. Bestaand beheer en voorgestelde maatregelen Texel. Er wordt inmiddels gewerkt aan een nieuw beheerplan. De maatregelen uit het Natura 2000- beheerplan zullen overgenomen worden in het nieuwe beheerplan van