• No results found

Thema Kust en Waddenzeebeleid

4.1 Plannen en beleid

4.1.2 Thema Kust en Waddenzeebeleid

Planologische Kernbeslissing of structuurvisie Derde Nota Waddenzee In de Planologische Kernbeslissing (PKB) Derde Nota Waddenzee (2007) is het rijksbeleid voor de Waddenzee voor de komende tien jaar vastgelegd. Dit beleid is gericht op de duurzame bescherming en ontwikkeling van de Waddenzee als natuurgebied en behoud van het unieke open landschap. Daarin is ook opgenomen dat de traditionele belangen van de lokale bevolking in de vorm van diverse duurzaam kleinschalig historisch medegebruik van natuurlijke hulpbronnen zijn gewaarborgd.

In de Derde Nota Waddenzee (met als titel ‘Ontwikkeling van de Wadden voor natuur en mens’) beschrijft het Rijk het beleid voor de Waddenzee onder meer op het gebied van natuurbescherming, ruimtelijke ordening, milieu en water in onderlinge samenhang. Via andere rijksnota's en provinciale en gemeentelijke ruimtelijke plannen vindt dit beleid zijn weg.

Aan de waddenprovincies is gevraagd om het recreatiebeleid voor de Waddenzee met inachtneming van deze PKB verder inhoud te geven. De PKB geeft voorrang aan de natuur met beperkt medegebruik in de Waddenzee. Voor het recreatief

medegebruik geldt een zonering waarbij de voor verstoring gevoelige gebieden worden ontzien.

Beheer- en ontwikkelingsplan Waddengebied

Op 21 juni 2008 is een concept Beheer- en ontwikkelingsplan opgesteld: ‘Leven in de Wadden’. Het is een gezamenlijk plan voor het Waddengebied van het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen vertegenwoordigd in het Regionaal College Waddengebied. De PKB Derde Nota Waddenzee is leidend voor het opstellen van het plan; in het Beheer- en ontwikkelingsplan van het Regionaal College Waddengebied worden de doelen van de PKB uitgewerkt. Voor Texel betekent dit dat de

natuurwaarden moeten worden beschermd, de veiligheid tegen overstromingen moet worden gegarandeerd en de recreatie in evenwicht moet zijn met de ecologische en economische waarden.

Beheerplan Waddenzee en Interprovinciaal Beleidsplan Waddenzeegebied (IBW)

In 1996 is het Beheerplan Waddenzee uitgebracht door de bij de Waddenzee betrokken departementen, provincies en gemeenten. Hierin staan de verschillende beleids- en beheersuitgangspunten. Zo wordt er gestreefd naar een grotere natuurlijke dynamiek van o.a. stranden en duinen. Daarnaast worden er plannen beschreven m.b.t. het onderhoud aan de Noordzee stuifdijken, beweiding van eilandkwelders en herstel van de waddenglooiing e.d. In het Beheerplan zijn

grotendeels beleidsuitspraken uit het Interprovinciaal Beleidsplan Waddenzeegebied (IBW) overgenomen.

Programma Naar een rijke Waddenzee

Het doel van het programma Naar een rijke Waddenzee is een gezonde en

veerkrachtige Waddenzee, die tegen een stootje kan en waar natuur en duurzaam gebruik hand in hand gaan. Dit programma is opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (nu Economische Zaken) en het Regionaal College Wadden.

De betrokken partijen, overheden, natuurorganisaties en gebruikers van het gebied hebben hun ambitie uitgesproken in een gezamenlijk streefbeeld. Niet als een vaststaand einddoel, wel als richting, waarlangs de ontwikkeltrajecten voor natuurherstel vorm- gegeven zullen worden.

Uitgangspunt voor dit streefbeeld is een rijke zee in 2030, voor de natuur, maar ook voor een sterke Waddeneconomie. Voor de rijke Waddenzee in 2030 zijn vijf

ecologische piketpalen uitgezet. Deze zijn;

 Er is schoon en helder (genoeg) water

 Het voedselweb is in evenwicht

 Er is een grootschalige aanwezigheid van biobouwers, zoals mosselbanken, sabellaria- riffen en zeegrasvelden

 De Waddenzee is een veilige plek voor bewoners en gebruikers

 De Waddenzee is optimaal ingebed in de internationale keten van wetlands.

De ontwikkeltrajecten ter verwezenlijking van het streefbeeld zijn ondergebracht in vier clusters, te weten: cluster Voedselweb, cluster Morfologie en Water, cluster randen van het Wad en het cluster Internationale inbedding.

3e Kustnota

Het kustbeleid is beschreven in kustnota's. Eind 2000 heeft het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (nu Infrastructuur en Milieu) de 3e Kustnota uitgebracht. Hierin staan de belangrijkste knelpunten en ontwikkelingen, implementatie en actiepunten. Het beleid is ‘dynamisch ontwikkelen’ en veiligheid staat voorop. Eén van de acties is het verder ontwikkelen van het dynamisch beheer van de duinen. Ook het optimaliseren van zandsuppleties en het evalueren van de effectiviteit van onderwatersuppleties worden genoemd. In de 3e kustnota wordt de waddenregio genoemd als de regio waar de mogelijkheden voor herstel en ontwikkeling van natuurlijke processen het sterkst zijn toegenomen. Het beleid van de 3e kustnota met o.a. dynamisch kustbeheer draagt daarmee bij aan de instandhoudingsdoelen van Texel.

Deltaprogramma Waddengebied

Het Deltaprogramma Waddengebied heeft de ambitie een duurzame waterveiligheid te garanderen en tegelijkertijd kansen te creëren voor robuuste en veerkrachtige natuur en voor duurzaam menselijk gebruik. Hierbij worden ook de gevolgen van klimaatveranderingen meegenomen.

Om deze ambitie te kunnen realiseren, zoekt het Deltaprogramma naar multifunctionele oplossingen voor de toekomst. Hiervoor worden veiligheidsstrategieën opgesteld.

Met de huidige strategieën, zoals zandsuppleties en dijkversterkingen, is de veiligheid op korte termijn niet in het geding. Door de zeespiegelstijgingen en veranderingen van stroomsnelheden en sedimentstromen kan di veranderen. De huidige suppletiehoeveelheden langs de kust zijn onvoldoende om ook de

Waddenzee volledig met de zeespiegel mee te laten groeien. De veiligheidsopgave in het Waddengebied zal leiden tot een voorstel voor een gebiedsgerichte aanpak. Waar vanuit de veiligheidsopgave maatregelen nodig zijn, is de ambitie ook natuur en economie mee te laten koppelen.

Beleidsnota Waterkeringen 2012 -2017

Het Hoogheemraadschap heeft in eind 2012 de Beleidsnota waterkeringen 2012 – 2017 vastgesteld. Texel is het werkgebied met de naam dijkring 5. De westzijde van de dijkring wordt gevormd door de duinen en langs de Waddenzee dient een dijk als waterkering.

Bij een toetsing van de waddenzeedijk in 2005 is geconcludeerd dat de huidige dijk tekorten vertoont, vooral met het oog op het hoge water als gevolg van

klimaatveranderingen. Voor de benodigde versterking van de dijk wordt nu gewerkt aan een dijkversterkingsplan.

Voor de duinen is in deze beleidsnota aangegeven welke beheervormen mogelijk zijn voor de zeereep van Texel aan de Noordzeezijde. Er zijn drie categorieën, namelijk

Een vastgehouden zeereep; hierbij wordt het zand zo veel mogelijk

ingevangen en vastgehouden. Deze vorm van beheer wordt meestal gekozen ter hoogte van badplaatsen of bij smalle duinen. Daar kan de veiligheid in het geding komen bij verstuiving.

Een paraboliserende zeereep; dit wil zeggen dat het eerste duin volledig kan

uitstuiven. Het grensprofiel van de waterkering ligt daarom verder landinwaarts. In de eerste duinenrij krijgen wind en zand volledig vrij spel. Het gaat hierbij om heel brede duingebieden, waar direct achter de eerste duinenrij geen andere belangen spelen dan natuurbelangen.

Een gekerfde zeereep; dit wil zeggen dat er kleinschalige verstuivingen in de

koppen van de eerste duinenrij. Het gaat hier vaak om duinen, die niet breed zijn of waarbij direct achter de eerste duinenrij bepaalde belangen spelen. Wanneer de verstuiving een stuifkuil oplevert van minder dan 7,50 m +NAP, dan wordt bekeken of dit de veiligheid ondermijnt en er maatregelen als helmplanten of stuifschermen nodig zijn om meer zand in te vangen.

Voor Texel wordt de paraboliserende beheersvorm toegepast op de zeereep ten zuiden van de Koog (tot paal 17) en op de Hors. De zeereep wordt vastgehouden in de gedeeltes tussen strandpalen 12 en 17, ten Noorden van de Koog tot aan strandpaal 24 en het gedeelte tussen de Slufter en de Eierlandse dam. De gekerfde zeereep wordt toegestaan bij de Vuurtoren, ten zuiden van de Slufter en tussen de strandpalen 9 en 12. Voor een gedetailleerde aanduiding van de verschillende beheersvormen van de zeereep wordt verwezen naar de website van het hoogheemraadschap (www.hhnk.nl).

4.1.3 Thema Waterbeheer