• No results found

Studie en Handicap

In document Jaarverslag 2017 (pagina 60-63)

De AHK beschikt over een modern gebouwenbestand met goede voorzieningen voor studenten met een lichamelijke beperking, zoals liften op verschillende plekken in de gebouwen en drempelloze entrees. Ook in de monumentale panden aan het Waterlooplein en het Hortusplantsoen is uitgebreide aandacht voor de toegankelijkheid. Daarnaast biedt de AHK een uitgebreid pakket aan begeleiding op het gebied van Studie en Handicap (S+H). Deze begeleiding is in 2017 op dezelfde wijze voortgezet als de voorgaande jaren. Het beleid van de AHK is erop gericht dat studenten met een

functiebeperking gelijke rechten hebben op een succesvol studieverloop. Niet de handicap staat centraal, maar het wegnemen van belemmeringen om volwaardig te kunnen studeren. Van studenten met een functiebeperking wordt verwacht dat zij zich op de hoogte te stellen van de mogelijkheden rond Studie + Handicap en tijdig aan te geven wat zij nodig hebben, bij voorkeur bij aanvang van de studie.

In dit verband zijn in 2017 aan het begin van het studiejaar weer introductielessen aangeboden op het gebied van studieplanning en -management voor studenten van alle academies. Zestien studenten hebben de bijeenkomsten bezocht. Daarnaast is aan achttien eerstejaars studenten van de opleiding Productie Podiumkunsten van de Academie voor Theater en Dans een introductieles verzorgd over planning en timemanagement.

Samen met het bureau StudentenPsychologen van de Universiteit van Amsterdam is opnieuw een faalangstcursus gestart in oktober. Er namen vijftien studenten van verschillende academies aan deel.

Persoonlijke begeleiding is in 2017 gegeven aan 61 studenten, afkomstig van alle academies:

2017

Breitner Academie 6

Academie van Bouwkunst 16

Conservatorium van Amsterdam 2

Nederlandse Filmacademie 4

Reinwardt Academie 17

Academie voor Theater en Dans 16

Master Kunsteducatie 0

Totaal 61

60 Veelal gaat het hierbij om problematiek met betrekking tot faalangst, planningsproblemen, dyslexie, dyscalculie, ADD en/of ADHD, al dan niet in combinatie met elkaar.

In het kader van de midterm instellingstoets kwaliteitszorg is in 2017 gestart met een evaluatie en een onderzoek naar het effect van de begeleiding op het gebied van Studie en Handicap, mede met het oog op de komende instellingstoets kwaliteitszorg.

Internationalisering

De wereld van kunst, cultuur en erfgoed is internationaal. Internationalisering is aan de AHK altijd ingeven door de ontwikkelingen in het vakgebied en het voorbereiden van de student op een

internationale en/of interculturele arbeidsmarkt. Het curriculum en de persoonlijke ontwikkeling van de student staan daarbij voorop. Kwaliteit geeft de doorslag bij de selectie en toelating van studenten.

Groei of financieel voordeel voor de instelling maken geen onderdeel uit van de doelstellingen van het beleid.

28% van de studentenpopulatie van de AHK is afkomstig uit het buitenland, waarvan 7% uit niet-EER landen en 21% uit de EER. Aan de AHK studeren bijna evenveel studenten bij Nederlandstalige opleidingen als bij opleidingen waarbij het onderwijs tweetalig worden gegeven.

Vanwege de inhoudelijke en vakgerichte benadering voeren de academies hun eigen

internationaliseringsbeleid. Internationaliseringsactiviteiten van de AHK betreffen onder meer de deelname van docenten en lectoren aan internationale projecten en een actieve betrokkenheid van de academies in internationale netwerken en in consortia waarbinnen verschillende vormen van

samenwerking plaatsvinden. Er zijn mogelijkheden voor zowel individuele studenten- en docentenmobiliteit als voor meerjarige uitwisselingsprogramma’s. Ook neemt de AHK deel aan landelijke beurzenprogramma’s. Hiermee faciliteert zij financiële mogelijkheden voor internationale studenten om te kunnen studeren aan de AHK.

Beurzen voor studenten- en docentenmobiliteit

Erasmus studenten- en docentenmobiliteit

Via het Europese Commissie-programma Erasmus+ maakten 46 studenten en docenten gebruik van deze mobiliteitssubsidie uit het Erasmus+-contract 2017 (budget € 53.758). 21 inkomende studenten kwamen via het Erasmusprogramma voor een semester studeren aan de AHK, 25 gastdocenten kwamen lesgeven. Van de studenten die naar het buitenland loopt 60% een Europese stage van gemiddeld vijf maanden; de overigen doen een studie-uitwisseling van zes maanden.

Door de grote toename aan gastdocentschappen via dit uitwisselingsprogramma heeft de AHK dit jaar in verhouding een beperkter deel van het Organisational Support-budget van Erasmus+ kunnen aanwenden voor voorbereidende bezoeken aan partnerinstellingen voor toekomstige Erasmus+-samenwerking, of ter voorbereiding van summer schools bij Europese partners. Ook doen stafleden binnen dit budget monitorbezoeken bij stageplekken.

AHK Internationaliseringsfonds

AHK’s Internationaliseringsfonds (budget € 65.000) biedt financiële ondersteuning voor studie- en stage-uitwisselingen van AHK-studenten tijdens hun studie. Een deel van de middelen wordt ingezet voor groepsreizen van de academies. 46 studenten ontvingen in 2017 een individuele toekenning uit dit fonds. De individuele aanvragen voor studie- en stagereizen kunnen twee keer per jaar worden aangevraagd en worden beoordeeld door een beoordelingscommissie.

Externe beurzen en fondsen

Holland Scholarship

De AHK stelt met OCW beurzen beschikbaar voor excellente niet-EER-studenten die voor het eerst in Nederland komen studeren: de inkomende Holland Scholarship. Het ‘uitgaand’ deel van dit

beurzenprogramma is bestemd voor excellente AHK-studenten die een studie-uitwisseling of stage doen in een niet-EER-land voor minimaal drie maanden. De AHK financiert 50% van deze beurzen uit eigen middelen.

61 In 2017 kon de AHK veertien inkomende Holland Scholarships toekennen; de kandidaten werden voorgedragen door de academies. Zeven uitgaande Holland Scholarships werden toegekend in de twee aanvraagrondes van het AHK Internationaliseringsfonds in 2017.

Netherlands Fellowship Programme (NFP)

Het Netherlands Fellowship Programme van het Ministerie van Buitenlandse Zaken biedt bijna kostendekkende beurzen voor semi-professionals uit circa 50 ontwikkelingssamenwerkingslanden om een volledige masterstudie te volgen in Nederland. Aan de Master of Museology studeert een bursaal uit Kenia.

Profileringsfonds niet-EER

AHK Talent Grant

De AHK Talent Grant, gefinancierd uit het Profileringsfonds, is bestemd voor de meest talentvolle niet-EER studenten die financiële ondersteuning nodig hebben om hun opleiding te kunnen volgen. De selectie van de kandidaten geschiedt door het College van Bestuur op voordracht van de academies.

In 2017 kregen 21 studenten een ondersteuning uit dit fonds. De beurs bestaat uit de kwijtschelding van (een deel van) het verschil tussen het instellingscollegegeld en het wettelijk collegegeld.

Beurzen voor vervolgstudies voor afgestudeerden

VSBfonds Beurs

De VSBfonds Beurs is bestemd voor talentvolle en maatschappelijk geëngageerde studenten en alumni die financiële ondersteuning vragen voor een vervolgstudie aan een gerenommeerde instelling in het buitenland. De volgende drie kandidaten zijn succesvol voorgedragen voor een beurs: Bente Mars (Nederlandse Filmacademie), Rick van Veldhuizen (Conservatorium van Amsterdam) en Liora Notoadikusumo (Nederlandse Filmacademie).

Prins Bernhard Cultuurfonds

In 2017 ontvingen de volgende studenten ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds:

Academie voor Theater en Dans:

Marijn Claes, Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie Conservatorium van Amsterdam:

Jelmer de Moed, klarinet Felix Peijnenborgh, hoorn Mees Vos, hoorn

Benjamin Sars, tuba Anne Brackman, piano Daan Boertien, piano Richard Chang, piano Maren Bosma, viool Maxime Gulikers, viool Sofie van der Schalie, altviool Lidewij Faber, cello

Irene Kok, cello

Rebecca Fransen, contrabas Rick van Veldhuizen, compositie Nederlandse Filmacademie Liora Notoadikousumo, Productie VandenEnde Foundation

De VandenEnde Foundation biedt beurzen voor jong talent in de podiumkunsten en film. In 2017 ontvingen de volgende studenten een werkbeurs of een beurs voor een studie in het buitenland.

Academie voor Theater en Dans:

Wisse Scheele, Nationaal Ballet Academie

Justus Schokkenbroek, Nationaal Ballet Academie

62 Conservatorium van Amsterdam:

Charlotte Spruit, Jong Talent viool klassiek Manuel Sanguino, Klassiek piano

Carter Muller, Jong Talent piano klassiek Julius Backer, Jong Talent piano klassiek Aidan Mikdad, Piano klassiek

Raoul Steffani, Master Opera

In document Jaarverslag 2017 (pagina 60-63)