• No results found

Nederlandse Filmacademie in 2017

In document Jaarverslag 2017 (pagina 44-47)

Directie: Bart Römer

Organisatie- en onderwijsvernieuwing

De Nederlandse Filmacademie heeft in 2017 op alle beleidsonderdelen die de afgelopen jaren zijn aangegeven in de diverse rapportages, progressie en concreet resultaat geboekt. Voor de

Filmacademie was 2017 een mooi en succesvol jaar.

Organisatie

Met genoegen kan de Filmacademie constateren dat het gekozen organisatiemodel, zoals beschreven in het beleidsplan 2016-2020, in 2017 operationeel werd geïntensiveerd.. De onderlinge verhoudingen tussen het managementteam, de studieleiders en docenten van de bachelor én die van de master zijn duidelijker komen te liggen. Dit leidde tot een verdieping van de werkwijze, waardoor de organisatie in toenemende mate effectiever en efficiënter heeft geopereerd. Binnen de Filmacademie zette het proces van denken, schrijven, reflecteren en bediscussiëren – in alle geledingen - krachtig door en dat heeft aantoonbaar bijgedragen aan de versteviging van de cohesie binnen de Filmacademie.

Daarnaast - en van groot belang - verliep de ondersteuning van het onderwijs in een uiterst veeleisende en dynamische omgeving uitermate efficiënt en effectief. Zonder die solide 'steunbeer' zou het fundament van de Filmacademie, het onderwijs en de daarbij behorende faciliteiten, niet de kwaliteit hebben kunnen krijgen die het nu wel bezit.

Bachelor

Het werken aan een nieuw propedeusecurriculum onder begeleiding van de LEARN! Academy (VU, Joyce Brouwer) heeft in 2017 geleid tot een concreet plan dat door zowel studieleiders en docenten als geraadpleegde studenten (een studentendenktank) unaniem werd omarmd. Er werd een

Programmahoofd Propedeuse geworven en er werden 16 blokdocenten aangewezen die op 1 januari 2018 van start zijn gegaan met de concrete uitwerking van een geheel vernieuwd propedeusejaar dat vanaf 1 september 2018 operationeel zal zijn.

De samenwerking tussen de Academie voor Theater en Dans en de Filmacademie op het gebied van een digitale leeromgeving/streaming video werd geïntensiveerd en heeft geresulteerd in een concrete samenwerking met Kaltura, een digitaal platform voor het bewaren en delen van audiovisueel

materiaal.

De Midterm review heeft op 14 september 2017 plaatsgevonden. Dat was een goede inspirerende dag en een goed oefenproces. De reviewcommissie gaf relevante feedback die in lijn der

verwachtingen lag en dat geeft voldoende houvast voor de komende periode naar de volgende accreditatie in 2020.

Het traject van het beschrijven van de beroepsprofielen werd in 2017 afgerond na een intensieve werkveldsessie in september op het Nederlands Film Festival. Het beroepsprofiel vanuit het werkveld biedt de input voor de Filmacademie om in 2018 het opleidingsprofiel te actualiseren. Meer informatie is te vinden op http://beroepsprofielaudiovisueel.eyefilm.nl

Master

In 2017 lag de focus vooral op de doorontwikkeling van het masterprogramma i.s.m. filmmaker Eyal Sivan. Het ging en gaat hierbij vooral om kritisch kijken naar de eigen opleiding, een vorm van interne midterm review richting de komende accreditatie.

Lectoraat / onderzoek / Artists in Residence

Het lectoraat Film heeft, evenals de masteropleiding die er de kern van vormt, 'artistiek onderzoek in en door film' als focus. Dat gold voor het kortlopend, praktijk- en projectgedreven onderzoek dat in 2017 heeft geleid tot een eerste versie van een interactief VR-kunstwerk, Sonotrope, van docent Robin Noorda. Dat heeft inmiddels externe financiering gekregen voor de volgende fase.

Het gold ook voor de uitwisseling binnen de Research group, voor het praktijkonderzoek naar VR-storytelling door bachelorstudenten in samenwerking met bijvoorbeeld de Anne Frank Stichting, en voor de Artists in Residence die binnen het lectoraat en de masteropleiding werden uitgenodigd.

In 2017 heeft de Zuid-Afrikaanse Artist in Residence Jyoti Mistry haar residency afgerond met het maken van de film 'When I grow up I want to be a black man' - een filminstallatie voor twee schermen

44 die na de première ervan tijdens de Artistic Research Week van de masteropleiding in het EYE filmmuseum, onder meer in competitie te zien is geweest op de International Kurzfilmtage in Winterthur, Zwitserland. Deze film was het resultaat van Mistry’s onderzoek naar koloniaal archiefmateriaal, dat ze tezamen met de masterstudenten heeft uitgevoerd.

In 2017 zijn tevens de voorbereidingen getroffen voor de volgende Artist in Residence, Vesna Petresin, een transdisciplinaire kunstenaar en onderzoeker. Haar werk is o.a. te zien geweest in het Tate Modern en het Cannes Film Festival en zij is als onderzoeker onder andere verbonden aan Goldsmiths in Londen. Vesna Petresin zal als AIR deelnemen aan het onderzoek binnen het lectoraat.

Aansluitend zal zij een interdisciplinair/interfacultair project opzetten bij de VR-Academy van de Filmacademie, over Virtual Reality en andere vormen waarin moderne beeldtechnologieën de verbeeldingskracht kunnen verruimen.

Het lectoraat Film richt zich op het 'onderzoek in en door film'. Onder deze noemer valt zowel de verdere ontwikkeling van de internationale master 'artistic research in and through film', als het onderzoek naar 'immersive media'. Wat dat laatste betreft richtte de academie al in 2016 een onderzoeksgroep op over Virtual Reality, waaraan zowel docenten, studenten en alumni van de masteropleiding, alsook deskundigen en makers van buiten deelnamen. Kennisuitwisseling was de belangrijkste initiële doelstelling; in de toekomst wordt voorzien in een aantal thema's waarop betrokkenen gezamenlijk onderzoeksprojecten kunnen ondernemen. Het lectoraat organiseerde tevens een 'Research Week' voor studenten van zowel de bachelor als de master van de academie.

Onder leiding van het team van Ludger Pfanz van het grensverleggende Zentrum für Kunst und Medien in Karlsruhe, deden studenten een week lang praktisch en exploratief onderzoek naar diverse aspecten van 'immersive media'.

VR-Academy

De VR-Academy ging in september 2017 daadwerkelijk van start op het Marineterrein, gehuisvest bij VR-Base. De ontwikkelingen leken zich sneller te ontvouwen dan oorspronkelijk gedacht. Met name de samenwerking met andere academies binnen de AHK ontwikkelde zich in hoog tempo. Voor 2018 zal die dynamiek leiden tot een vol jaar met VR-onderwijs, waarbij alle academies van de AHK zijn betrokken.

(Inter)nationaal

In 2017 werkte de Filmacademie samen met de Beijing Filmacademie. Studenten Cinematography zijn in Beijing geweest voor een geslaagde workshop waarin de focus lag rond het uitlichten van een gecompliceerde studioset. De samenwerking wordt in 2018 voortgezet en uitgebreid. Eén student Cinematography werd teruggevraagd naar Beijing om daar als Director of Photography te fungeren bij een eindexamenproject. Een bijzonder voorbeeld dat goed illustreert hoe geslaagd de samenwerking zich ontwikkelt.

Daarnaast werden op vakklasniveau door eigenlijk alle vakklassen internationale samenwerkingen, bezoeken en projecten op- en voortgezet. Dat gebeurde vooral in combinatie met hoog

aangeschreven filmscholen en/of gerenommeerde instellingen en festivals, door geheel Europa heen.

Veel van de studentenfilms werden genomineerd en geselecteerd voor (inter)nationale filmfestivals.

Noemenswaardig zijn de bronzen Student Academy Award (Studentenoscar) voor ‘Grijs is ook een kleur’ en de CILECT-prize voor respectievelijk docu en fictie voor ‘The Origin of trouble’ en ‘Grijs is ook een kleur’.

Diversiteit

Vanaf januari 2017 werd het diversiteitsbeleid effectief bij de Filmacademie. In het beleid zijn concrete doelen tot 2021 geformuleerd. Gedurende geheel 2017 werd er op dit beleidsterrein veel vooruitgang geboekt. Een samenwerking met Studio-West werd opgestart in het vroege najaar van 2017. Een rapportage/analyse over culturele diversiteit bij de Filmacademie en in de filmsector werd opgeleverd in november. In 2018 zullen er op dit terrein nog veel meer initiatieven te melden zijn.

Verbouwing

De verbouwing van de Filmacademie werd technisch afgerond in september 2017, maar voor de Filmacademie duurt de verbouwing praktisch nog een zomer langer, tot 2018, onder meer door het consequent afwerken van een lijst met ruim 300 afwerkpunten.

45 Filmfestival

Van 23 juni tot en met 30 juni 2017 vond het Keep an Eye Filmacademie Festival plaats in EYE. Het festival omvatte een gezamenlijke presentatie van de afstudeerprojecten van de bachelor- en masterstudenten.

46

In document Jaarverslag 2017 (pagina 44-47)