• No results found

Reinwardt Academie in 2017

In document Jaarverslag 2017 (pagina 47-50)

Directie: Teus Eenkhoorn, Nel van Dijk a.i. vanaf 23 oktober 2017

Beleid

Nieuwe studieleider

Renske de Groot is op 1 februari 2017 gestart als de nieuwe studieleider van de bachelor Cultureel erfgoed. Renske de Groot is geen onbekende van de academie: in 2006 studeerde zij af aan de Master of Museology. Ook werkte ze als gastdocent in zowel de bachelor- als de masteropleiding.

Sinds 2011 was Renske als studieleider en kerndocent verbonden aan de master Kunsteducatie van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten (Tilburg) en Hogeschool Zuyd (Maastricht).

Opleidingscommissies

Bij de start van collegejaar 2017-2018 is voor zowel de bachelor- als de masteropleiding een opleidingscommissie in het leven geroepen. De leden van de opleidingscommissie van de bachelor zijn gekozen, de leden van de opleidingscommissie van de master zijn benoemd. Tijdens de eerste vergaderingen zal het concept-reglement voor de betreffende commissie geagendeerd worden.

De rendementscijfers bachelor Cultureel erfgoed

Voor collegejaar 2017-2018 werden de langstudeerders in kaart gebracht. Deze studenten zal

intensievere begeleiding aangeboden worden. Een achterliggende doelstelling van deze activiteit is te achterhalen waardoor studievertraging ontstaat. Naar aanleiding hiervan wordt bekeken of de

organisatie oorzaken kan wegnemen dan wel voorkomen.

De rendementscijfers master Museology

Het masterprogramma is geherstructureerd volgens een 7-1-1 weekstructuur (zeven weken les, 1 week studie, 1 week toetsing). Dit heeft organisatorische voordelen en geeft daarnaast studenten voldoende tijd voor het afronden van de opdrachten.

Midterm review

Op 14 december 2017 is voor de bacheloropleiding een midterm review georganiseerd. De

bevindingen worden uitgewerkt in het programma voor de komende studiejaren. Een midterm voor de master wordt in april 2018 uitgevoerd.

Bijzondere projecten en samenwerkingen Project Plint – Cruqius Amsterdam OOst

Studenten van de minor Tentoonstellen en de minor Cultureel ondernemen hebben het voorjaar van 2017 nauw samengewerkt met projectontwikkelaar Amvest. De studenten hadden de opdracht om voor het Cruqius-gebied in Amsterdam Oost een tentoonstelling en een evenement te ontwikkelen en te organiseren. Het project is zeer succesvol afgerond.

Naast de financiering door Amvest is een bedrag opgehaald via crowdfunding. Het project kreeg ook een financiële bijdrage van de Gemeente Amsterdam en vanuit het Heritage Lab van ACIN.

Amsterdams Kleinkunst Festival

In 2017 bestond het Amsterdam Kleinkunst Festival 30 jaar. Het festival zet zich in voor

talentontwikkeling. Daarom is het passend dat dit is gevierd op basis van plannen van studenten van de Reinwardt Academie. De studenten ontwikkelden een tentoonstelling met allerlei randactiviteiten in Theater Bellevue. Daarnaast zorgden zij ervoor dat ook een jongere doelgroep (18-27 jaar) actief deelnam aan dit twee weken durende festival.

Publicatie ‘Straatwaarden’

In de omgang met erfgoed ontstaan meer en meer maatschappelijke praktijken die vragen om nieuwe sociaal-duurzame benaderingen. Dat was een van de conclusies van het Straatwaarden-onderzoek van de Reinwardt Academie. Over dergelijke vragen publiceerde de academie in juni 2017 het boek

‘Straatwaarden: in het nieuwe speelveld van maatschappelijke erfgoedpraktijken’.

Hierin wordt verslag gedaan van het onderzoeksproject over de opkomst van nieuwe, meer participatieve en duurzame praktijken in onze omgang met erfgoed en de publieke ruimte. Deze publicatie vormde de opmaat voor de Erfgoedarena van 20 september 2017.

47 Nationale Wetenschapsagenda

NWO heeft bekend gemaakt dat in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) ruim een ton wordt bijgedragen aan onderzoek naar emotienetwerken. Emotienetwerken is een nieuwe methode voor de omgang met erfgoed; het idee is ontwikkeld door Prof. dr Hester Dibbits (bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en lector aan de Reinwardt Academie en Marlous Willemsen (directeur van de Amsterdamse erfgoedinstelling Imagine IC). Het onderzoek is getiteld

‘Emotienetwerken rond Erfgoed in Educatieve settings (EmErEd)’ en onderzoekt de komende twee jaar een nieuw ontwikkelde methode waarbij jongeren, leraren en erfgoedwerkers samen hun uiteenlopende emoties rond erfgoed-items inzichtelijk maken. Dit gebeurt onder andere in een reeks van educatieve werkweken en kennisseminars met scholieren, waarbij de thema’s religie en religieus erfgoed centraal staan.

Lectoraat en Erfgoedarena’s Erfgoedarena’s

In de elfde jaargang van de Erfgoedarena organiseerde de Reinwardt Academie zes debatavonden:

- 18 januari 2017: “This religion business”. Religie is actueel, vaak in het nieuws en onderwerp van verhit debat. Wat betekent dit voor erfgoedwerk?

- 15 februari 2017: "Herdenken - hoe lang eigenlijk?"Tijdens deze editie staat herdenken centraal.

- 12 april 2017: “Money focused? Cultural entrepreneurship and change of perspectives”. Wat betekent ondernemerschap in de culturele sector? (Samenwerking met internationale partners in het Erasmus+ project EMPHOS (Empowering Museum Professionals and Heritage Organizations Staff by cultural entrepreneurship training and research)).

- 20 september 2017: “Erfgoed van onderop: wie worden de experts in het nieuwe maatschappelijke speelveld?

- 11 oktober 2017: "10 jaar Erfgoedarena? Hubs!". Tien jaar en 65 Erfgoedarena's later kijken we waar we staan en welke opties zich voor de toekomst aandienen.

- 22 november 2017: “Erfgoedarena – Erfgoedwijsheid”. Erfgoedwijsheid zorgt ervoor dat mensen zich bewust, kritisch en actief in een door en door ‘vererfgoediseerde’ samenleving bewegen.

Reinwardt Memorial Lecture

Salvador Muñoz-Viñas hield dit jaar de tiende editie van de Reinwardt Memorial Lecture. Muñoz-Viñas is hoogleraar conservering aan de Polytechnische Universiteit van Valencia, Spanje. Hij besprak in zijn lezing ‘Preserving the spirit of things. A look into the transactional nature of heritage conservation’

de filosofische en ethische aspecten van erfgoedconservering. Behoud van erfgoed is zijns inziens maar ten dele een wetenschappelijke activiteit. Actieve en passieve conservering tasten voorwerpen nu eenmaal aan. Behoudsbeslissingen zijn dan ook compromissen tussen verschillende waarden, in een mix van opvattingen over waarheid en alledaags opportunisme. Muñoz Viñas pleitte voor de erkenning van de ‘transactionele aard van behoud’.

Lectoraatsprogramma

Het lectoraat hanteert twee onderzoekslijnen: ‘Erfgoedwijsheid en emotienetwerken’ en

‘Straatwaarden’. Deze lijnen zijn in 2017 verder gebracht en hebben tot uiteenlopende activiteiten geleid. Voorbeelden zijn in het voorgaande benoemd.

Internationalisering

In 2017 jaar hebben trainingen plaatsgevonden in onder meer Maleisië (Sarawak), Rusland (Moscow) en Zuid-Afrika. De opdrachtgevers zijn divers, onder meer lokale musea en

hogescholen/universiteiten.

Ook heeft een aantal docenten trainingen voor museumprofessionals in Beijing en Xi’an (China) uitgevoerd. De trainingen zijn de uitvoering van het Memorandum of Understanding dat eerder, samen met Dutch Culture en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, werd afgesloten. Bijzondere partner in het project in Beiijng was het Rijksmuseum.

Verschillende musea en erfgoedinstellingen in Indonesië hebben aangegeven behoefte te hebben aan het vergroten van kennis op het gebied van erfgoedbeheer en museummanagement. In opdracht van de Nederlandse ambassade en het Indonesische Ministerie van Cultuur ontwikkelde de Reinwardt Academie een meerjarig trainingsprogramma (2018-2021). De academie werkt hierbij samen met partnerorganisaties Heritage Hands On, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en lokale partners.

48 De trainingen zijn gericht op duurzame kennisoverdracht en bestemd voor Indonesische

erfgoedprofessionals in een middenmanagementpositie.

Eind november bracht lector Riemer Knoop een werkbezoek aan de particuliere Universidad

Externado in Bogota, Colombia. Hij was hier uitgenodigd om het eerste experimentele semester van een nieuwe postgraduate Museologie af te sluiten. Dit deed Knoop in de vorm van meerdere lezingen tijdens een seminar van vijf dagdelen. Oud-masterstudent William Gamboa is course director.

Het Erasmus-project EMPHOS (Empowering Museum and Physical Heritage Organizations Staff by cultural entrepreneurship training and research) startte in september 2015. Naast de Reinwardt Academie participeren de volgende partijen: LEU (Landschap Erfgoed Utrecht),

UNIBO (Universiteit van Bologna, IT), CIAPE (IT) en Goldsmiths University, Londen (UK).

In april 2017 is een Erfgoedarena georganiseerd met alle internationale partners van dit project.

Master of Museology

Er zijn in september 2017 zeventien studenten gestart. De groep is divers in nationaliteit (10), vooropleiding (kunst tot MBA) en leeftijd (mid-twintig tot vijftig).

Het studiejaar is begonnen met een teambuilding week in Groningen voor alle studenten en docenten.

Artist in Residence Nick Shepherd was aanwezig in het kader van het AIR-programma en

presenteerde zijn ‘wandelen als methode van onderzoek en reflectie’. Hij speelt ook een rol tijdens de Winter School. Dit programma speelde zich zal af in Artis waar de studenten zich verdiepten in de rol van de verschillende collecties (zoölogisch, botanisch en etnografisch) en de (lichamelijke) beleving van de wandelroute.

49

In document Jaarverslag 2017 (pagina 47-50)