• No results found

Conservatorium van Amsterdam in 2017

In document Jaarverslag 2017 (pagina 41-44)

Directie: Janneke van der Wijk, Edo Righini, Arnold Marinissen (tot 1 mei) en Okke Westdorp (vanaf 1 september)

Het jaar 2017 kende voor het Conservatorium van Amsterdam weer vele hoogtepunten.

In de keuzegids HBO 2018 kreeg het Conservatorium van Amsterdam van de Nederlandse conservatoria die alle muzikale genres aanbieden wederom de hoogste ranking. Ook de Opleiding Docent Muziek ontving het predicaat ‘Topopleiding’. In Elsevier en in de Nationale Studenten Enquête scoorde het CvA ruim boven alle muziekvakopleidingen in Nederland.

Prijzen

Studenten, docenten en alumni van het Conservatorium van Amsterdam sleepten in 2017 weer vele bijzondere prijzen in de wacht. Enkele worden hier uitgelicht. Zo kreeg Lucie Horsch (Bachelor Excellencetraject Blokfluit en Piano) een Edison Klassiek voor haar debuutalbum Vivaldi. Aiden Mikdad (Bachelor Piano) won de Concertgebouw Young Talent Award en het Duo Sihan Brackman (met Anne Brackman, afgestudeerd Bachelor Piano 2017) won de Dutch Classical Talent Award.

Docent Ben van Dijk (Trombone Jazz) won de Humfeld Award van de International Trombone Association voor zijn bijzondere pedagogische kwaliteiten. Vierentwintig bands met studenten en alumni van de Popafdeling traden in het najaar op in de Popronde.

Pianist Ramon van Engelenhoven (eerstejaars Master) trad in december op met het Mariinsky Theatre Orchestra o.l.v. Valery Gergiev in Sint Petersburg. Hij speelde het Vijfde pianoconcert van Prokofjev.

Het concert is onderdeel van de ‘Grand Prix Youri Egorov’, die Ramon, als allereerste laureaat, won op het YPF Pianoconcours en die alleen wordt toegekend als de winnaar een talent is van

internationale potentie. Alumna Laetitia Gerards (afgestudeerd Bachelor Zang 2016) was te gast bij Podium Witteman waar ze een duet zong uit Mozarts La clemenza di Tito, een productie met het Orkest van de Achttiende Eeuw. Alumnus Vuma Levin (Master Gitaar Jazz, 2016) is een ster geworden in de Internationale Jazzgemeenschap. Op CNN vertelde hij over zijn ervaringen op het Conservatorium van Amsterdam en hoe hij voor zijn muziek uit lokale Afrikaanse bronnen en tradities put. De band Dakota, bestaande uit alumni van de Popafdeling van het Conservatorium van

Amsterdam, is onder contract gekomen bij United Talent Agency in Beverly Hills.

Shunske Sato (Hoofdvakdocent Barokviool) is benoemd tot artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging. Violiste Maria Milstein (docent viool aan het CvA en alumnus Master 2010) ontving de Nederlandse Muziekprijs, de allerhoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend. Docenten Doris Hochscheid en Frans van Ruth werden geridderd vanwege hun verdiensten voor de Nederlandse muziek voor cello en piano.

Bijzondere projecten, resultaten en samenwerkingen

De banden met het Koninklijk Concertgebouworkest werden nog verder aangehaald. Zeer bijzonder waren de openbare masterclasses door Daniele Gatti, Chefdirigent van het Koninklijk

Concertgebouworkest, aan het Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam. Deze zullen jaarlijks gaan plaatsvinden. Tegelijkertijd werd de samenwerking tussen het KCO en de Sweelinck Academie verder uitgebreid.

Het online onderwijs neemt een steeds hogere vlucht. Het online aanbod is uitgebreid en blijft groeien.

Het aantal kandidaten voor toelatingsexamens dat gebruik heeft gemaakt van een

voorbereidingscursus op CvA Online, is significant en deze kandidaten komen van over de hele wereld. De campus van het CvA in Mumbai, waarvan het CvA-curriculum geheel verzorgd wordt via CvA-Online, trekt veel studenten aan. In het verlengde van het gebruik van nieuwe

onderwijsmiddelen, zoals CvA-Online, heeft het CvA een Polycom-installatie in gebruik genomen.

Hiermee hebben al vele real-time live videoconference-masterclasses plaatsgevonden, in

samenwerking met de Manhattan School of Music, de Royal Danish Academy of Music Kopenhagen en de Sibelius Academie Helsinki.

In april speelde het Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam o.l.v. Etienne Siebens het programma ‘De Wind en de Zee’, met vier bijzondere werken: de ouverture Der Fliegende Holländer van Richard Wagner; Speaking Drums van Peter Eötvös en Prelude à l’après-midi d'un Faune en La Mer van Claude Debussy. De uitvoeringen vonden plaats in het Muziekgebouw aan ’t IJ, Muziekgebouw Eindhoven en Tivoli Vredenburg.

41 Masterstudenten van de strijkafdeling gaven onder leiding van violiste Candida Thompson een aantal concerten met Amsterdam Sinfonietta, in een programma in samenwerking met Slagwerk Den Haag en Arthur en Lucas Jussen als solisten.

Live Electronics voerde een bijzonder project uit met de titel Cardiacs. Een ensemble van studenten Klassiek, Jazz en Pop voerde transcripties door Jos Zwaanenburg uit van het werk van Tim Smith, de vroegere leider en componist van de Britse Cardiacs. De groep studenten heeft een band opgericht en is met muziek uit Cardiacs geprogrammeerd in het Gaudeamus festival 2018, in Tivoli-Vredenburg.

Acht studenten van het CvA zijn aangenomen voor de bezetting 2017-2019 van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO). Het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO), ook wel het ‘Jong Oranje van de Jazz’

genoemd, is een bigband van achttien getalenteerde musici. Zij doorlopen een tweejarig educatietraject met muzikale coaching, workshops, een tournee en bijzondere nationale en internationale samenwerkingen.

Onze internationale partners zijn uitgebreid met de University of Southern California (USC), internationaal vermaard op het terrein van de Filmmuziek en met het Xinghai Conservatory in Guangzhou. Deze samenwerkingen betekenen een verdere uitbreiding van onze contacten in zowel de VS als China.

In samenwerking met de stichting Keep an Eye is een drietal evenementen georganiseerd; de Keep an Eye Jazz Award, Keep an Eye the Records en Keep an Eye Summer Jazz workshop.

De winnaars van Keep an Eye the Records, een competitie voor bands van alle Nederlandse conservatoria, waren de bands Molino en het Larchey Zore Quartet, beide van het Conservatorium van Amsterdam.

Het CvA heeft een belangrijke regiefunctie in het landelijke proces om het muziekonderwijs weer terug te krijgen in het basisonderwijs. Zo is het CvA partner in ‘Meer Muziek in de Klas’. De focus op jong talentontwikkeling lag in 2017 op zowel het traject van binnen- en buitenschoolse muziekeducatie, als op de eigen opleidingen voor jong toptalent. De opleiding Docent Muziek organiseerde in

samenwerking met Gehrels Muziekeducatie en het Lectoraat Kunsteducatie een landelijke professionaliseringsdag voor muziekdocenten in het Conservatorium van Amsterdam.

De mogelijkheid om ervaring in orkestspel op te doen is verder uitgebreid, o.a. met de Philharmonic Fridays. In de Philharmonic Fridays wordt het kernrepertoire van de klassieke muziek behandeld onder leiding van diverse dirigenten. De werkwijze is bijzonder intensief: elke drie weken wordt een ander werk onder de loep genomen. Na elke derde repetitie wordt het project afgesloten met een concert in de Bernard Haitinkzaal. In 2017 werden onder meer de Suite der Rosenkavalier van Richard Strauss en de zesde Symfonie van Beethoven uitgevoerd.

De Jazz-projectweken staan in het teken van het ensemblespel. In 2017 zijn de semesters afgesloten met projectweken.

Ter uitbreiding van het aanbod binnen de Popafdeling zijn er concrete plannen ontwikkeld voor de start van de Amsterdam Electronic Music Academy, een tweejarige opleiding voor Elektronische Muziek, in samenwerking met de School of House.

Bijzondere masterclasses en Artists in Residence

De Amerikaanse zanger/zangpedagoog Don Marrazzo verzorgde als Artist in Residence een

uitgebreid liedklasproject. Hij gaf individuele en groepslessen zang, masterclasses zang en opera en was betrokken bij kamermuziekactiviteiten. Het CvA is er trots op dat hij per september gestart is als hoofdvakdocent en studieleider zang.

De Jazzafdeling ontving als Artist in Residence Ambrose Akinmusire. Akinmusire is een van de meest vooraanstaande trompettisten van het moment. Hij gaf tijdens zijn residency masterclasses,

workshops en presentaties voor de hele Jazzafdeling, naast individuele coaching aan de trompettisten.

42 Chris Byars, arrangeur van de WDR Big Band, leidde als Artist in Residence het project van de

Monday Big Band en een arrangeursproject.

Alumna Pitou Nicolaes heeft aan de Popafdeling als gastdocent een Advanced Style Lab geleid voor een Popkoor. Voor dit ASL hebben de studenten nieuw Poprepertoire geschreven voor

koorarrangement.

Nieuwe docenten

Klassiek:

Don Marrazzo, hoofdvakdocent en studieleider Zang Klassiek;

Antoinette Lohmann, hoofdvakdocent Barokviool;

Peter van Heijghen, Theorie Oude Muziek;

Maria Martinez Ayerza, Bouw en Geschiedenis van de Blokfluit;

Mimi Mitchell, researchbegeleiding Oude Muziek;

Olga Paschenko, docent Fortepiano en Correpetitor Oude Muziek, Ying Lai Green, Orkestspel Contrabas;

Jean Baptiste Milon, Liedklas.

Jazz:

Joost Lijbaart, Drumtechniek en Music Business&Carreer;

Ben van Gelder, Saxofoon;

Haye Jellema, Slagwerk Techniek;

Michelle Mallingerm, English/American pronunciation;

Maarten Hogenhuis, Ensembles JJC;

Bernard van Rossum, Ensembles en Theorie JJC.

Lectoraat en Onderzoek

Het lectoraat organiseerde in 2017 enkele symposia, waaronder ‘Researching Performance,

Performing Research’, dat plaatsvond in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Dit symposium, georganiseerd in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit, de Universiteit Utrecht en het Orgelpark ging over de diverse interacties tussen muzikale performances en de wetenschap. Keynote speaker was componist en zangeres Jennifer Walshe, befaamd performer van hedendaagse kunst.

Het lectoraat organiseerde ook de vijfde International Rhythm Changes Conference ‘Re/Sounding Jazz’. De conferentie werd georganiseerd in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, Birmingham City University, the University of Music and Performing Arts Graz, CHIME en enkele academische uitgevers en tijdschriften. Met bijna 150 deelnemers is de Rythm Changes conferentie inmiddels uitgegroeid tot het grootste evenement op dit terrein.

Clemens Kemme promoveerde met zijn onderzoek “Mozart’s Unfinished Mass in C minor, K. 427 (‘Great Mass’). History, Theory, and Practice of its Completion”, aan de Universiteit van Amsterdam.

Tijdens de promotie werden delen van de mis uitgevoerd door docenten en studenten van het CvA.

43

In document Jaarverslag 2017 (pagina 41-44)