• No results found

Studeren met een functiebeperking

In document Jaarverslag en jaarrekening (pagina 73-76)

In 2015 verschenen diverse rapporten over de voorzieningen voor studenten met een functiebeperking. Het gehele proces, van de aanvraag tot en met het leveren van de afgesproken dienstverlening, is onder de loep genomen. Ook onderzocht De Haagse Hogeschool het beleid voor de ontwikkeling van de ‘Bachelor op maat’.

Uit de onderzoeken bleek dat het proces goed verloopt en studenten de weg naar de voorzieningen binnen de hogeschool weten te vinden. Wel kwam naar voren dat onvoldoende wordt gecheckt of de voorzieningen het beoogde effect behalen. De hogeschool kon hiervoor zodoende nog geen verbeterplan opstellen.

Aandachtsfunctionaris

Om daarvoor te zorgen, is in 2015 de rol van de aandachtsfunctionaris binnen de opleidingen versterkt. Ze evalueren de voorzieningen, bewaken de kwaliteit en het overzicht. Ook zorgen ze dat alle betrokkenen op de hoogte zijn van de afspraken met studenten en zijn ze verantwoordelijk voor de deskundigheid van het team.

Bachelor op maat

Het nieuwe beleidsplan, de concepttekst van ‘Bachelor op maat’, is uitgebreid besproken en aangevuld. Onder andere door de examencommissie, aandachtsfunctionarissen, opleidingsmanagers, decanen, het Studentenplatform en uiter-aard het serviceteam en de werkgroep Bachelor op maat. Centrale vraag was: vertegenwoordigt deze tekst de ambitie van De Haagse Hogeschool? Het leverde interessante ideeën op voor de toekomst. De tekst wordt in 2016 vastgesteld.

Financiële Ondersteuning bij Studievertraging (FOS)

Wanneer studenten door (privé)omstandigheden of bestuurs- en medezeggenschapsactiviteiten studievertraging oplopen, komen zij in aanmerking voor financiële ondersteuning. De aanvraag hiervoor dienen zij in bij het Profileringsfonds; de Commissie FOS behandelt de vragen.

Aanvragen

Het totale aantal aanvragen in 2015 (177) was iets lager dan in 2014 (188), maar wel werd een hoger percentage toegekend. Uit de cijfers blijkt dat de financiële ondersteuning voor bestuursbeurzen van gezelligheidsverenigingen afneemt, terwijl de aanvragen voor bestuursbeurzen van studieverenigingen toenemen.

Ú In bijlage 7.1 vindt u meer gegevens over de financiële ondersteuning bij studievertraging (Profileringsfonds) 2015.

Faircasso

De Haagse heeft een nieuw incassobureau: Faircasso. Het bureau werkt op duurzame wijze samen en is niet alleen gericht op het zo snel mogelijk terugkrijgen van de middelen. Besloten is ook te investeren in voorlichting over de financiële gevolgen van studeren, aan zowel de studenten als de aankomende studenten. Ook wil de hogeschool betere voorlichting geven over de mogelijkheden die studenten hebben als ze in financiële problemen komen. Daarnaast is het moment van incasseren van het collegegeld aangepast aan de betalingen van DUO.

Loopbaancentrum (Study & Career Centre)

Studenten kunnen bij het Loopbaancentrum terecht voor studiekeuze- en loopbaanvragen. Het Loopbaancentrum adviseert onafhankelijk over de mogelijkheden, zowel binnen als buiten de hogeschool. Ook aspirant-studenten kunnen hier terecht voor een gesprek met de studiekeuzeadviseur na de studiekeuzecheck. Verder organiseert het

7. Onze voorzieningen en faciliteiten

Zittende studenten

Het Loopbaancentrum wil iedere student die hulp vraagt binnen twee weken op gesprek uitnodigen. Het blijkt niet goed voor de opkomst wanneer studenten langer moeten wachten voor een eerste afspraak. Tijdens de piekperioden is een externe loopbaanbegeleider ingezet. In 2015 bleef het aantal mensen met een vraag stabiel.

Samen optrekken voor een bewuste studiekeuze

De diverse afdelingen binnen De Haagse die zich bezighouden met studiekeuze zijn in het verslagjaar verhuisd, zodat zij fysiek bij elkaar zitten. Zoals het Loopbaancentrum (nu Study & Career Centre genoemd), International Office en de Centrale Studenten Inschrijving (CSI). Hierdoor vinden eenvoudig afstemming en samenwerking plaats en kunnen studenten snel doorverwezen worden.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Belangrijk onderwerp in 2015 was daarnaast de gedeelde verantwoordelijkheid voor de studentservices. Het

Loopbaancentrum vormt een intermediair tussen de faculteiten en het vo en mbo bij veel startactiviteiten. Het centrum zet expertise in en brengt partijen bij elkaar, maar is tegelijk niet verantwoordelijk voor alle activiteiten. In 2015 en 2016 werd en wordt onderzocht op welke manier het Loopbaancentrum optimaal in te richten is, zodat alle betrokken partijen de verantwoordelijkheid voor de activiteiten delen.

Registratie

Het verbeteren van de registratieprocessen en de mogelijkheid voor studenten om zich online aan te melden voor het Loopbaancentrum zijn in 2015 verder uitgewerkt. De hogeschool startte een traject voor een nieuw CRM-systeem.

Dit systeem zal naar verwachting begin 2016 operationeel zijn. Met het systeem zijn (aspirant-)studenten beter te volgen binnen de hogeschool. Ook zijn alle betrokken partijen op de hoogte van afspraken en contactmomenten tussen student en hogeschool.

Decanaat

Studenten met studiegerelateerde problemen kunnen zich richten tot de studentendecanen van De Haagse Hogeschool.

In het verslagjaar had De Haagse tien decanen in dienst.

Handboek Kwaliteitszorg en kwaliteitskalender

Een belangrijk punt van aandacht in 2015 was de kwaliteit van het decanaat. In 2014 is het Handboek Kwaliteitszorg opgesteld waarin de werkzaamheden en kwaliteitscriteria zijn beschreven. Voortbordurend op dit handboek gingen decanen verder met elkaar in gesprek over kwaliteitszorg en vulden ze vragenlijsten in over: de samenwerking, studentencontacten, deskundigheid, de procedure rondom het bindend studieadvies (BSA), de beoordeling van bijzondere individuele omstandigheden, de financiën en studeren met een handicap. Met deze input is een kwaliteitskalender opgesteld waarin evaluaties en verbeteracties zijn opgenomen.

Regis-Osiris

In 2015 stapten de decanen van de Regis- naar de Osiris-applicatie over om activiteiten te registreren. De decanen zijn tevreden met het systeem. Het vergemakkelijkt de samenwerking tussen de verschillende afdelingen binnen de hogeschool en biedt transparantie voor de student.

Studentenpsycholoog

Soms maken psychische en/of sociaal-emotionele problemen studeren lastig voor studenten. Zij kunnen dan op eigen initiatief terecht op de spreekuren van de studentenpsychologen of zich laten doorverwijzen door de decaan, studieloopbaanbegeleider of een docent. Het aantal individuele aanvragen voor studentenpsychologen bleef stabiel in 2015. De trainingen en online zelfhulp zijn voortgezet.

Inzet

De inzet van de studentenpsychologen richt zich op het verminderen van de negatieve invloed van psychische of psychiatrische problematiek tijdens de studie. Dit doen zij door het bieden van kortdurende individuele begeleiding, het aanbieden van trainingen en het ondersteunen bij een gerichte verwijzing. En door het geven van consultatie aan decanen, studieloopbaanbegeleiders en docenten. Ook verstrekken ze via het interne studentennet informatie over online hulp.

Kwaliteitscyclus studentenpsychologen

In 2015 is een praktische uitwerking gegeven aan de kwaliteitscyclus waarin de studentenpsychologen de kwaliteit van hun dienstverlening monitoren. Ze ontwikkelden een vragenlijst om de individuele gesprekken te evalueren. In een eerste steekproef boden de psychologen na afloop van de individuele gesprekken de vragenlijsten digitaal aan de studenten aan. De uitkomst van deze steekproef was positief. Ook ontwikkelden de studentenpsychologen een verbeterde evaluatievragenlijst voor de trainingen.

Preventief aanbod

De studentenpsychologen willen aan de voorkant meer betrokken zijn bij het ontwerp van de opleidingen en de begeleiding door docenten. Wachttijden in piekperiodes vormen een probleem. Daarom is het intranet van De Haagse Hogeschool aangepast; studenten vinden meer mogelijkheden voor online zelfhulp en meer informatie over zeker dertig aandoeningen. Ook zien studenten op de website wat de wachttijd is en welke alternatieven er zijn. Verder werd geïnvesteerd in programma’s op maat. Daarnaast konden studenten ook in 2015 weer diverse trainingen volgen.

Studentenactiviteiten

De Haagse Hogeschool biedt méér dan alleen studies en opleidingen. Bijvoorbeeld op het gebied van sport en ontspanning.

Organisaties

Drie organisaties binnen de hogeschool spelen een belangrijke rol op het vlak van sport en ontspanning. Zo

onderhoudt, ontwikkelt en ondersteunt Bureau Studentenzaken een veelvormig studentenleven en een breed aanbod van studentenvoorzieningen. ACKU is het studentenbureau voor de studenten in het hoger onderwijs in Den Haag. Het promoot het cultuuraanbod in de stad en biedt studenten de mogelijkheid om kennis te maken met alle soorten kunst en cultuur. En Bureau Hogeschoolsport biedt de studenten tegen een aantrekkelijk tarief een breed sportprogramma.

Verschuiving

Ondanks de invoering van het leenstelsel is de studentenparticipatie aan verenigingen in 2015 niet verminderd maar verder toegenomen. Ook is een verschuiving zichtbaar van gezelligheidsverenigingen naar studieverenigingen.

Cv-building en het opdoen van bedrijfscontacten staan voor studenten meer op de voorgrond.

Internationale studenten

In 2015 en voorgaande jaren is veel onderzoek gedaan naar de waardering van internationale studenten voor de hogeschool. Ze zijn tevreden over de faciliteiten, maar er zijn ook verbeterpunten. Zo zouden ze de campusbeleving die ze door de week ervaren graag ook in het weekend beleven. Om hierop in te spelen is in het verslagjaar een plan ontwikkeld en in december vastgesteld. Het plan beschrijft de verbouwing van de sporthal van De Haagse tot een multifunctionele ruimte, die functies combineert als studeren, ontmoeten, sporten en tentamineren. Omdat de sporthal een faciliteit buiten het hoofdgebouw is, maakt de verbouwing het mogelijk om ook in het weekend open te zijn.

7. Onze voorzieningen en faciliteiten

Rechtsbescherming

De Haagse Hogeschool heeft de rechtsbescherming voor medewerkers en studenten geborgd. In deze paragraaf leest u hoe we dat hebben geregeld en hoe die rechtsbescherming in 2015 heeft gefunctioneerd. Het Loket Rechtsbescherming verzorgt de administratieve ondersteuning van de verschillende commissies die belast zijn met het beoordelen van de bezwaren en beroepen van studenten en medewerkers. De Haagse Hogeschool heeft een integriteitscode en een klokkenluidersregeling voor studenten en medewerkers die een integriteitskwestie of misstand aan de kaak willen stellen. In het verslagjaar is op deze regelingen geen beroep gedaan.

In document Jaarverslag en jaarrekening (pagina 73-76)