• No results found

Internationale oriëntatie van opleidingen

In document Jaarverslag en jaarrekening (pagina 185-190)

2. Kwaliteit en studiesucces

3.1 Het Haagse profiel

3.2.4 Internationale oriëntatie van opleidingen

Over de internationale oriëntatie schreef de hogeschool in 2012 het volgende:

— Het internationale karakter van de arbeidsmarkt vraagt steeds meer om afgestudeerden die zijn toegerust voor een internationale omgeving. Omdat De Haagse Hogeschool ook nog eens gevestigd is in een regio met een hoog internationaal profiel, hebben we ervoor gekozen om internationalisering nadrukkelijk op te nemen in ons profiel. Dat betekent dat we alle studenten 12 Voor mbo’ers en havisten zijn dergelijke doorstroommasters natuurlijk minstens zo interessant. Voor hen is

er bij het schoolverlaten op voorhand geen keuze tussen hogeschool of universiteit. Ze zijn immers voor de universiteit wettelijk niet toelaatbaar. Doorstroommogelijkheden naar professionele masters zouden ook een deel van deze groep uitzicht kunnen bieden op het behalen van een mastergraad in het werkveld waarvoor ze naar het hbo zijn gekomen.

voorbereiden op een carrière in een mondiale en interculturele omgeving, of dit nu in Nederland of in het buitenland is.

— Het thema wereldburgerschap staat hoog op de agenda bij de curriculumontwikkeling.

Uitvloeisel daarvan is dat studenten een deel van hun opleiding in het buitenland doorbrengen of deelnemen aan ‘international classrooms’.

Herijking internationaliseringsbeleid

Het in 2011 ingevoerde internationaliseringbeleid is de afgelopen jaren geland en verder ontwikkeld.

Eind 2014 hebben we dit beleid herijkt. Doelstelling daarbij was om van kwantitatieve doelen naar meer kwalitatieve doelen te gaan met het idee dat internationalisering een middel is om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. Bij deze herijking is het volgende Kompas13ontwikkeld als leidraad.

Het nieuwe beleid werd bottom-up ontwikkeld door docenten, waarbij de staf een faciliterende rol vervulde. Het onderwijs stond centraal en de verschillende opleidingen konden internationalisering op een natuurlijke manier in hun curriculum opnemen. Het draaide hierbij om kwaliteit en impact, niet om kwantiteit. Het merendeel van de faculteiten gebruikte Mapping Internationalization (MINT), een online instrument dat is ontworpen door EP-Nuffic. Dit instrument heeft geholpen om te bepalen waar de verschillende programma’s stonden op het gebied van internationalisering. De Haagse Hogeschool gebruikte MINT als nulmeting in 2015 om helder te krijgen waar we op dat moment stonden. Ook konden we met de tool de hiaten tot 2020 duidelijker maken en incorporeren in onze strategische plannen.

13 Gebaseerd op: Jones, E. (2013) “The Global reach of universities leading and engaging academic and support staff in the internationalization of higher education” Internationalisation of Higher Education pp. 161-183.

Internationale oriëntatie van de opleidingen

Inmiddels is internationalisering diepgeworteld in de curricula van onze opleidingen. Hieronder staan een aantal voorbeelden daarvan:

— International Business and Management Studies: een internationale opleiding die studenten nadrukkelijk voorbereidt op een internationaal georiënteerde loopbaan. Een citaat uit het onderwijsleerplan: ‘It is our mission to inspire and educate our students into excellent BBA graduates, and develop them into competent managers for business organizations in an international environment.’ De drie pijlers waarop het curriculum rust, zijn daarom:

internationale vooruitzichten en focus, internationale kennis en internationale ervaring. In de opleiding wordt de kennis en beheersing van de Engelse taal geperfectioneerd en wordt veel aandacht besteed aan internationale en interculturele communicatievaardigheden. Naar keuze kunnen studenten ook een tweede vreemde taal volgen, vaak gericht op de opkomende economieën in de 21e eeuw, zoals Spaans, Russisch, Koreaans, Japans, Chinees of Portugees.

In het eerste semester van jaar 4 lopen studenten vijf maanden stage bij een internationaal georiënteerd bedrijf. Al werkend verkennen zij de internationale beroepspraktijk. Vaak blijkt de (zelf te verwerven) stageplaats de springplank naar een global career in de toekomst.

— Process & Food Technology: een van de te ontwikkelen basiscompetenties is het functioneren in een internationale en interculturele omgeving, onder meer door effectief te communiceren in het Engels, met gebruikmaking van verschillende communicatiemiddelen (ICT in het onderwijs). De relatie met het internationale bedrijfsleven is een van de belangrijke kenmerken van deze opleiding.

— European Studies: verwerven van kennis en vaardigheden die nodig zijn om een internationale carrière te beginnen in de zakenwereld, de politiek, de overheid of de non-profitsector. Sterk competentiegericht, onder meer: internationale en interculturele communicatie.

— Bedrijfseconomie: in 2012 gestart met een internationale opleidingsvariant, die volledig gericht is op een internationale beroepspraktijk, met gebruik van internationale literatuur en de inzet van internationale gastdocenten. Binnen het programma bestaat de international classroom voor zo’n zestig procent uit buitenlandse studenten en er is ruime aandacht voor internationale en interculturele competenties. Studenten moeten Engels op B2-niveau goed beheersen.

— Ruimtelijke Ontwikkeling: de thema’s klimaatverandering, water, beleid en energietransitie zijn internationaal relevant. In het derde studiejaar zijn de onderwijsblokken van de major Energy Transition en International Perspectives toegankelijk voor andere (internationale) techniekstu-denten. Studenten kunnen in ruime mate stages en minoren in het buitenland volgen.

— International & European Law: sterk internationaal georiënteerd. Studenten en docenten komen uit wel vijftig verschillende landen. Studenten voeren opdrachten uit in multiculturele teams en leren andere manieren van denken waarderen. In het derde jaar hebben zij de mogelijkheid om in het buitenland te studeren.

— Safety and Security Management Studies: alle modules worden ook afzonderlijk aangeboden, in samenwerking met gouvernementele en non-gouvernementele organisaties wereldwijd.

— Commerciële Economie: internationalisering speelt een belangrijke rol in het

opleidingsprogramma. Studenten worden voorbereid op een nationale en internationale

loopbaan. Ondersteunend Engels is onderdeel van het curriculum en daarnaast is het mogelijk om naar keuze ondersteunend Frans, Duits of Spaans te volgen. De hoofdfase van de studie is volledig Engelstalig en er wordt gewerkt met internationale literatuur. In alle studiejaren hebben de studenten internationale contactmogelijkheden.

— Bedrijfskunde MER: er is een internationaal blok in jaar 2 met daarbij een buitenlandse studiereis. In het vierde jaar kunnen internationale minoren worden gevolgd en het is mogelijk om stage- en afstudeeropdrachten in het buitenland uit te voeren. De studie maakt veel gebruik van internationale literatuur.

— Culturele en Maatschappelijke Vorming: we werken intensief samen met de programma’s van opleidingen in België, Duitsland, Denemarken, Portugal en Zwitserland. Studenten kunnen stage lopen in het buitenland. Een aantal vakken wordt in het Engels gegeven, als onderdeel van een international classroom met deels buitenlandse studenten. Ook wordt internationale literatuur gebruikt.

Buitenlandse partners

De Haagse Hogeschool heeft de afgelopen jaren waardevolle contacten gelegd met buitenlandse partners over de hele wereld. Zo zijn we in 2015 met achttien nieuwe instellingen een overeenkomst aangegaan en hebben we veel bestaande contacten uitgebreid naar een of meerdere vakgebieden binnen de hogeschool. Ook koos De Haagse Hogeschool voor strategische doelgroeplanden en -regio’s: China, Brazilië en Europa. Als uitwerking van deze strategie hebben we ons eerste strategische partnership gevormd in Brazilië door een overeenkomst aan te gaan met SENAI-SP in São Paulo, een van de grootste trainingscentra voor professionals. In Belo Horizonte sloten we een partnership met de UFMG (Universidade Federal de Minas Gerais). Deze universiteit staat in de top drie van Brazilië met prestaties op het gebied van techniek, recht en business.

Verder was De Haagse Hogeschool in 2015 aanwezig in India, Canada, de Verenigde Staten, Brazilië en China tijdens verschillende missies van het ministerie van OCW, Nuffic en de gemeente Den Haag. Dit heeft direct zijn vruchten afgeworpen: het aantal exchangestudenten uit die landen is toegenomen. Daarnaast ontvangt De Haagse Hogeschool regelmatig vertegenwoordigers van partnerinstellingen uit onder meer de VS, Ghana, Finland, Canada, Brazilië en China. Bovendien was de hogeschool actief aanwezig op drie belangrijke onderwijsconferenties: de EAIE (European Association for International Education), de NAFSA (Association of International Educators) en de APAIE (Asia-Pacific Association for International Education). Ook met papers en presentaties.

Beurzen

Beurzen (scholarships) zijn een stimulans voor studenten om buitenlandervaring en internationale competenties op te doen. Studenten van De Haagse Hogeschool kunnen onder meer een beroep doen op het Erasmusprogramma, het Hogeschoolfonds van de hogeschool zelf en een nieuwe beurs:

Holland Scholarship. Internationale studenten die naar De Haagse Hogeschool komen, maken onder andere gebruik van het World Citizen Talent Scholarship Programme van De Haagse Hogeschool, het Netherlands Fellowship Programme (NFP) en het nieuwe Liberation Scholarship.

Summer SchooI

In de zomer van 2014 vond voor het eerst The Hague Summer School plaats. Het was een pilot die succesvol bleek te zijn: 25 medewerkers van De Haagse en meer dan 20 gastsprekers, stagiaires en buddy’s verwelkomden ruim 60 studenten van over de hele wereld. Het programma bestond uit acht verschillende modules, aangevuld met een uitgebreid sociaal programma. Aan de organisatie van de Summer School dragen tien lectoraten bij, waardoor het geheel een interdisciplinair karakter heeft.

Tijdens de Summer School werkten de studenten twee tot vier weken lang rond de centrale vraag hoe publiek-private samenwerking een katalysator voor verandering kan zijn, voor de studenten zelf en voor de wereld.

In 2015 wilde de hogeschool twee keer zo veel buitenlandse studenten naar de Summer School trekken. Het thema ‘Peace and Global Justice’ trok 53 deelnemers, van wie het merendeel heeft gekozen voor het uitgebreide programma van vier weken. Ten opzichte van het voorgaande jaar kwamen 25 procent meer studenten van over de hele wereld naar Den Haag. Zij konden verschillende modules volgen, aangevuld met een uitgebreid sociaal programma. Omdat ook een aantal van onze lectoraten een aandeel hadden in de Summer School, kreeg dit evenement een interdisciplinair karak-ter. De stad Den Haag speelde ook in 2015 een belangrijke rol bij de branding van de Summer School.

Aantallen internationale studenten

Van de grote hogescholen hebben alleen Fontys en Saxion meer internationale studenten dan De Haagse Hogeschool.

Internationale hbo-studenten: grootste hogescholen

0

Fontys Saxion

Haagse Hs Stenden Hanze HvA Zuyd

Hs Rotterdam Inholland Hs Arnhem/Nijmegen

500 1000 1500 2000 2500 3000 3500 4000 4500 5000

Bron: Nuffic 2015

3.3 Onderwijsdifferentiatie

In de prestatieafspraken schreef De Haagse Hogeschool over onderwijsdifferentiatie het volgende:

— De hogeschool legt de lat hoog voor alle opleidingen en voor alle studenten. Ze richt zich niet alleen op ‘de uitschieters naar boven’, maar biedt kwalitatief goede opleidingen voor alle studenten die zich aanmelden: mbo’ers, havisten, vwo’ers, studenten met een buitenlands diploma en mensen die via een toelatingsonderzoek binnenkomen.

— De hogeschool vindt het belangrijk dat alle studenten, ongeacht hun achtergrond, dezelfde kansen krijgen om het eindniveau te bereiken dat bij hun capaciteiten en ambities past.

Dat betekent onder andere dat in het onderwijs voortdurend aandacht is voor verschillen in achtergrond en leerstijl.

— De hogeschool streeft ernaar bekend te staan als een instelling die goed gekwalificeerde afgestudeerden opleidt. Voor studenten met bovengemiddelde capaciteiten en ambities ontwikkelt de hogeschool specifieke trajecten die extra uitdaging bieden. Voor een aantal van deze trajecten is er een selectie voor of na de poort. Selectie kan plaatsvinden op basis van motivatiegesprekken, interviews en leer- of studieprestaties.

Hieronder beschrijven we wat we op het terrein van onderwijsdifferentiatie hebben gerealiseerd, te beginnen bij het onderzoek naar de haalbaarheid van een Honours College.

In document Jaarverslag en jaarrekening (pagina 185-190)