• No results found

Goed bestuur voor een veilige wereld

In document Jaarverslag en jaarrekening (pagina 196-200)

2. Kwaliteit en studiesucces

4.1 Goed bestuur voor een veilige wereld

Het zwaartepunt Goed bestuur voor een veilige wereld heeft zich vanaf de start gericht op twee hoofdthema’s:

— het ‘recht’ op goed bestuur (good governance);

— veiligheid van mens en maatschappij.

Deze thema’s zijn tot op de dag van vandaag leidend in het onderzoek van het platform. Binnen het platform werken de volgende lectoraten samen: Burgerschap & Diversiteit, Cyber Security & Safety, European Integration, Grootstedelijke Ontwikkeling, Internationale Samenwerking, Internationale Vrede, Recht en Veiligheid en Public Governance.

In wisselwerking met het werkveld en de strategische partners is de koers doorontwikkeld in de richting van international and regional governance, cybersecurity, international financial crime, personenverkeer (asiel en migratie) en stedelijke veiligheid. Onderwerpen als sociale cohesie en het functioneren van organisaties zijn op de achtergrond geraakt, doordat diversiteit, wereldburgerschap, kennis van (en actieve) betrokkenheid bij de wereld en internationale competenties prevaleerden.

De onderzoeksthema’s waar het zwaartepunt Goed bestuur voor een veilige wereld zich vanaf zijn oprichting mee bezighield, namelijk het recht op goed bestuur en veiligheid van mens en maatschappij, hebben in de afgelopen jaren aan kracht gewonnen. Momenteel profileert het platform zich op de volgende onderzoeksthema’s:

1. Global cities 2. Safety

3. Global Citizenship 4. Transnational Mobility

5. New Forms of Governance, Regulation and Dispute Settlement

Dat onze kennis en expertise nationaal op prijs wordt gesteld, blijkt uit de trekkersrol die De Haagse Hogeschool momenteel vervult op de thema’s cybersecurity (Nationale Innovatieagenda Veiligheid, NIAV) en smart, liveable cities (Nationale Wetenschapsagenda, NWA). Net als het platform Goed bestuur voor een veilige wereld zet de gemeente Den Haag sterk in op de thema’s recht, vrede en veiligheid. Dit biedt vele kansen om nog meer en beter samen te werken met de gemeente en met de internationale instellingen die in de regio Den Haag zijn gevestigd. Zowel individueel als in coalities. Uit het recent verschenen beleidsrapport over de metropoolregio van de OESO18 blijkt dat veel wordt verwacht van verdere versterking van de metropoolregio Rotterdam - Den Haag. Zelfs 17 Het in 2015 opgerichte vierde platform ‘Leren in een netwerksamenleving’ is daarbij ook opgenomen, ook al

was van dat betreffende zwaartepunt in 2012 nog geen sprake.

18 The Metropolitan region of Rotterdam-The Hague, The Netherlands, Policy Highlights, OESO, 2016.

terwijl economisch en functioneel nog geen sprake is van volledige integratie. Het is een mooie uitdaging voor het platform om hieraan een bijdrage te leveren vanuit de vijf bovengenoemde onderzoeksthema’s.

Op die thema’s (Global cities, Safety, Global Citizenship, Transnational Mobility en New Forms of Governance) heeft het platform zich naar buiten toe geprofileerd via onderzoek, onderwijs (in opleidingen, minoren, keuzemodules en Summer Schools) en bijdragen aan de samenleving. Zo heeft De Haagse bijeenkomsten, lezingen, conferenties en (mini)symposia georganiseerd, heeft zij boeken, artikelen en brochures geschreven en heeft zij via verschillende media bijdragen geleverd aan het maatschappelijk debat. Hieronder vindt u daarvan een selectie. De meeste voorbeelden kunnen als realisatie van de voornemens in de prestatieafspraken worden beschouwd.

The Haque Security Delta (HSD)

In juli 2013 is The Hague Security Delta (HSD) opgericht, een triple helix samenwerking. Doel:

het ontwikkelen van diensten, producten en kennis voor een veiliger wereld. HSD is het grootste veiligheidscluster in Europa. In dit cluster – met regionale aansluitpunten in Den Haag (HSD Campus), Twente en Brabant – werken bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen aan innovatie en kennis op het gebied van bescherming van kritieke infrastructuur, cybersecurity, forensisch onderzoek en nationale en stedelijke veiligheid. Het gezamenlijk doel is meer economische activiteit, meer werkgelegenheid en een veiliger wereld. De Haagse Hogeschool maakt deel uit van het bestuur van HSD. De samenwerking met HSD heeft onder meer geleid tot een gezamenlijke projectaanvraag voor ondersteuning van een kennisalliantie (Erasmus+ Key Action 2). HSD en De Haagse Hogeschool bereiden deze alliantie momenteel voor. Doel daarvan is het onderwijs naar een hoger niveau brengen met een nieuw onderwijsmodel, waarbij het werkveld actief betrokken is.

The Hague Academic Coalition (HAC)

The Hague Academic Coalition is in 2004 opgericht door Universiteit Leiden, Institute for Social Studies Erasmus, TMC Asser Instituut, Instituut Clingendael en de Carnegie Stichting. Later kwamen daar de Hague Institute for Internationalisation of Law, De Haagse Hogeschool, de Hague Academy of International Law, de NUFFIC en The Hague Institute for Global Justice bij. Het doel van de HAC is het bevorderen van onderzoek, onderwijs en publieke discussie gericht op gerechtigheid, vrede en duurzame ontwikkeling in Den Haag.

Cybersecurity & safety

Als enige hogeschool heeft De Haagse Hogeschool een op cybersecurity gerichte bacheloropleiding, een lectoraat Cyber security & safety en binnenkort een minor Cybersecurity (start september 2016).

Bovendien is De Haagse Hogeschool founding father van de Cyber Security Academy (samen met de universiteiten van Delft en Leiden), die momenteel een executive master Cyber Security aanbiedt.

Ook is De Haagse met de Cyber Security Academy een professional master aan het opzetten.

Daarnaast werkt de hogeschool aan een kwalificatiesysteem van professionals en aan het creëren van bewustwording van de veiligheidsrisico’s en beveiligingsmogelijkheden. Voorts heeft De Haagse Hogeschool in 2015 het Centre of Expertise Cyber Security opgericht. Doel hiervan: samen met externe partijen state of the art onderzoek doen en excellent onderwijs ontwikkelen. Bovendien draagt de hogeschool bij aan de Nationale Innovatie Agenda Veiligheid (NIAV) als trekker van de ketenbenadering Cybersecurity.

Internationale Vrede, Recht en Veiligheid

Het lectoraat Internationale Vrede, Recht en Veiligheid verzorgt een hogeschoolbrede, internationale minor Peacebuilding after Conflicts die onder studenten veel succes oogst. Dit geldt ook voor de

module Human Rights and Security, die De Haagse Hogeschool elk jaar tijdens de Summer School geeft. Daarnaast geeft de hogeschool masterclasses, gastcolleges en lezingen en legt zij de laatste hand aan een Handboek Internationale Betrekkingen voor hbo-studenten en bachelor wo-studenten.

De lectoraten Internationale Samenwerking, European Integration en Public Governance leveren een bijdrage aan dit handboek, waarin ook aandacht is voor praktijkgerichte vaardigheden. Het lectoraat European Integration biedt de hogeschoolbrede minor Europe on the Move aan, over het personenverkeer in de Europese Unie. Variërend van vrij verkeer tot asiel en migratie. Verder heeft De Haagse Hogeschool een meerjarige partnerovereenkomst met de Nederlandse vestiging van University for Peace voor het verzorgen van onder meer gastlessen en modules. De zogenoemde Upeace van de Verenigde Naties heeft als missie: “to provide humanity with an international institution of higher education for peace with the aim of promoting among all human beings the spirit of understanding, tolerance and peaceful coexistence, to stimulate cooperation among peoples and to help lessen obstacles and threats to world peace and progress [...].” Ten slotte doen onderzoekers in de kenniskring van het lectoraat Internationale Vrede, Recht en Veiligheid een (mede door de NWO gefinancierd) promotieonderzoek naar de factoren die vestiging en behoud van internationale organisaties in Den Haag bevorderen en het vestigingsbeleid vergelijken met steden als Genève, Kopenhagen en Wenen.

Hague Peace Conference

De Haagse Hogeschool was organisator van de internationale Derde Vredesconferentie. Hiertoe behoorde eveneens een essaycompetitie (199 inzendingen) over verbetering van de handhaving van vrede door de VN Veiligheidsraad en vernieuwing van het Geneefse Oorlogsrecht (1-3 juli 2015). Dit heeft geresulteerd in een essaybundel, een Facebookcommunity en een website met verslagen en filmpjes.19 De conferentie telde 73 internationale deelnemers, kende een zeer gevarieerd programma op het gebied van vrede en veiligheid en werd geopend in het Vredespaleis. Bij de opening waren 35 personen uit het corps diplomatique aanwezig.

De Veilige Stad

In 2013 besloot De Haagse Hogeschool, op basis van een hogeschoolbreed onderzoek naar de mogelijkheden voor een Honours College met als thema De Veilige Stad, om hiermee niet te starten. Het thema is de afgelopen jaren verder doorontwikkeld binnen het lectoraat Grootstedelijke Ontwikkeling. Binnen de HACU (een initiatief waarin de gemeente Den Haag, onderzoeksbureau IFSQ, partijen in stadsdeel Laak en De Haagse Hogeschool bijeenkomen), zijn nieuwe vormen van onderzoek en kennisontwikkeling beproefd. Buiten de HACU heeft De Haagse Hogeschool met Laak nog een andere verbinding: de werkzaamheden in het Lokaal Laak in de Ketelstraat (lab) in het kader van Laak Vitaal (platform ‘Kwaliteit van Leven’). Onder het motto ‘Iedereen doet aan veiligheid’ is onderzoek gedaan naar de manier waarop spelers in het veiligheidsdomein (overheden, publieke en private organisaties, politie, burgers) verantwoordelijkheid krijgen, dan wel nemen. De verschuiving naar de rol van andere partijen dan de overheid vergt volgens de onderzoekers een bredere en andere visie op veiligheid dan een eenzijdige en negatieve inkleuring (bijvoorbeeld de afwezigheid van criminaliteit en overlast). De lector Grootstedelijke ontwikkeling is trekker van het thema Smart liveable cities van de Nationale Wetenschapsagenda.

Information Security Management

Het internationale programma Information Security Management zou aanvankelijk tot stand komen met steun van de Cyber Security Academy (CSA). Tijdens de voorbereiding bleek echter dat in de markt geen behoefte bestond aan een Engelstalig programma. Vervolgens is besloten om vanuit de 19 Een impressie is te bekijken op http://sites.thehagueuniversity.com/hague-peace/home.

internationale opleiding Law (aan de faculteit Bestuur, Recht en Veiligheid, BRV) en het Center of Expertise Cyber Security (aan de faculteit IT & Design, ITD) een minor Cyber Security te ontwikkelen.

Hierin komen zowel de juridische als de governance- en ICT-vraagstukken aan de orde. De minor zal in september 2016 van start gaan bij de faculteiten BRV en ITD.

Master Veiligheid

In 2014 is een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar de master Veiligheid, waaruit bleek dat op dat moment onvoldoende vraag was naar een dergelijke master. De Cyber Security Academy biedt wel een master Cyber Security aan. Voor september 2016 staat een professional executive master op de rol op het gebied van cybersecurity.

Botnets

Het project ‘Duurzame maatregelen tegen botnets’ is ruim vijf jaar geleden gestart met een promotietraject in samenwerking met de Technische Universiteit Delft. Doel van het onderzoek was het ontwikkelen van nieuwe detectietechnieken voor botnets op internet. Hiermee zijn botnets op te sporen en uit te schakelen. Begin 2015 is de onderzoeker gepromoveerd en sindsdien is het project onderdeel van het lectoraat Cyber security & safety. Naast het proefschrift Detection of Botnet Command and Control Traffic in Enterprise Networks heeft het onderzoek in 2014 een wetenschappelijke publicatie opgeleverd in de verslagen van de conferentie Securecomm. Verder zijn binnen dit onderzoek in 2014 vier studentenprojecten (acht studenten) en twee afstudeerprojecten uitgevoerd. Het onderzoek heeft veelbelovende technieken opgeleverd om botnetverkeer op te sporen op basis van correlatie tussen netwerkactiviteiten.

Verbindingen met het onderwijs

De Haagse Hogeschool heeft onder meer de volgende verbindingen met het onderwijs gerealiseerd:

serious game Veiligheid (Integrale Veiligheidskunde)

— keuzemodule en later Minor Neigbourhood Governance

— hogeschoolbrede Minor Europe on the Move

— hogeschoolbrede Minor Development Cooperation

— hogeschoolbrede, Internationale Minor Peacebuilding after Conflicts

— hogeschoolbrede Minor The Many Faces of Globalisation

— hogeschoolbrede Minor Wereldburgerschap

— post-bacheloropleiding Cyber Security Management

— master Cyber Security

— modules in de Summer School, waaronder Security & Society en Human Rights and Security

— masterclasses ‘De wereld in 2025’ (2012-2015) en ‘De wereld in 2030’ (2016)

— gastcolleges en masterclasses

— papers voor en bijdragen aan conferenties

— begeleiding van afstudeerders en promovendi

Nota bene: uit onderzoek van het lectoraat Internationale Samenwerking en uit de algemene internationale literatuur blijkt dat studies of stages in het buitenland voor het verwerven van internationale competenties veel effectiever zijn als de studenten goed worden voorbereid en begeleid in een doelgerichte en doelbewuste acquisitie van die competenties. Daartoe is onder meer de trainingsmodule PREFLEX ontwikkeld.20

20 PREFLEX – Preparation for your Foreign Learning Experience. Student Guide, M.J. Hernández Sanchez en J.H.C.

Walenkamp, The Hague University of Applied Sciences, 2012, pp. 1-43, 2012.

4.2 Ondernemerschap en innovatie in een tijdperk van

In document Jaarverslag en jaarrekening (pagina 196-200)