• No results found

Segment 1 ‘onervaren moeders’

In document H.B. Koop Marktoriëntatie (pagina 71-74)

2 Theoretisch kader

4.3 Positionering

4.3.1 Segment 1 ‘onervaren moeders’

In deze paragraaf zal de marketingmix toegepast worden op segment 1, de ‘onervaren moeders’.

Product

Het eerste segment bestaat voornamelijk uit vrouwen die voor het eerst kinderen krijgen. Dit segment vormt een belangrijke groep voor BEDRIJF X. Deze moeders stappen vrijwel

blanco in de kinderwereld. Het eerste segment legt de basis voor de andere segmenten. De moeders die zich nu in segment 1 bevinden stromen over een aantal jaren, wanneer men eventueel in verwachting raakt van een tweede kind, door naar segment 2. De moeders uit segment twee kiezen merken vooral op ervaringen, opgedaan gedurende het eerste kind. Wanneer de moeders uit het eerste segment in aanraking komen met de producten van Product X kunnen

zij wanneer ze in segment 2 zitten, op ervaring kiezen voor Product X. Het hierboven weergegeven proces geeft aan waarom segment 1 voor BEDRIJF X zeer belangrijk is.

Doordat het eerste segment vooral gaat om vrouwen die in verwachting zijn kunnen alle producten uit het assortiment van Product X interessant zijn. BEDRIJF X wil graag het One-stop-shopping principe hanteren. Dit betekent dat de consument producten voor verschillende categorieën allemaal van Product X kan kopen. Dit principe zou goed toepasbaar zijn voor segment 1, aangezien men nog geen ervaring heeft met andere merken. Een ander voordeel voor het feit dat de vrouwen die voor het eerst moeder worden, is dat men alle producten nog in huis moet halen. Wanneer men al een kind heeft zijn er producten die ook voor het tweede kind gebruikt kunnen worden. Het brede assortiment dat Product X voert sluit hierop goed aan. De doelgroep blijft voor elke aanbieder gelijk, namelijk aanstaande moeders of moeders met een pasgeboren kind (0-2 jaar). Echter door in meerdere productcategorieën actief te zijn met een breed assortiment neemt het aantal potentiële klanten wel toe. Door onderzoek aan de hand van de verkoopcijfers na een bepaalde periode, kan men inspelen op de uitkomsten hiervan met bijvoorbeeld assortimentsamenstelling, distributie en promoties per regio / winkel.

Prijs

De vrouwen in segment 1 vinden de prijs het belangrijkste vergeleken met de overige segmenten. Met een gemiddelde van 5,25 op een schaal van 1-7 scoort segment 1 vrij hoog. Dit betekent dat de vrouwen rekening houden met de prijs als ze naar een product op zoek zijn. De vrouwen kopen het meeste in het middensegment (80%). Dit segment past bij het merk Product X, die zich richt op het middensegment. Het is raadzaam om de prijs van de producten van Product X in het begin niet te hoog in te zetten. Omdat het een nieuw merk betreft dient men eerst marktaandeel te vergaren. Over één tot drie jaar wanneer de moeders die nu in segment 1 zitten zijn door gestroomd naar segment 2 kan het interessant zijn om de prijs te verhogen. Dit hangt sterk samen met het imago wat Product X in verloop van die periode heeft opgebouwd. Mocht blijken dat het merk Product X zeer goed gaat scoren in de markt voor babyartikelen, dan kan men overwegen om de prijs te verhogen. Het is raadzaam hier te zijner tijd onderzoek naar te verrichten.

Wel dient men rekening te blijven houden met het feit dat in segment 1 vrouwen blijven zitten die nog geen kind hebben en geen aankoopervaringen hebben. Waardoor men niet zomaar ineens de prijs fors te verhogen, dit zal geleidelijk dienen te gebeuren.

Plaats

De speciaalzaak is voor alle segmenten de locatie waar vrijwel iedereen aankopen doet. Echter is de speciaalzaak voor segment 1 een uitermate belangrijk verkoopkanaal. De meeste vrouwen uit segment 1 kopen bij een speciaalzaak (75%). Doordat niemand uit segment 1 aankopen doet via internet is BEDRIJF X voor de distributie van Product X afhankelijk van de speciaalzaak. Het heeft voor segment 1 geen zin om een webshop te beginnen omdat hiervan door dit segment, zoals eerder genoemd, geen gebruik van wordt gemaakt. De producten kunnen in heel Nederland worden aangeboden, dit is mogelijk met de distributie spreiding van 98% waarover BEDRIJF X beschikt.

Promotie

Van de vrouwen uit segment 1 informeert 75% via internet, ondanks dat men geen online aankopen doet. Een ideale manier van promotie is dus via internet. Product X dient over een eigen website te beschikken. Op dit moment is dit niet het geval. De website is gekoppeld aan het moederbedrijf Bedrijf X. De consument heeft geen kennis van het bedrijf BEDRIJF X, men ziet Product X als afzonderlijk merk. Op de verpakking kan wellicht met kleine letters de link naar de website worden weergegeven. Door een goede, klantvriendelijke website, waar het assortiment op een duidelijke manier wordt tentoongesteld. De uitstraling op de website dient overeen te komen met datgene waarvoor het merk wil staan. Aangezien BEDRIJF X heeft aangegeven dat men Product X naar buiten toe wil communiceren als een eerlijk, sterk en ietwat stoer Nederlands product, dient men dit ook op de website naar voren te laten komen. Dit kan voort komen uit de lay-out van de website maar ook in het gebruik ervan. De website dient makkelijk hanteerbaar te zijn en overzichtelijk.

Voorts dient het merk Product X duidelijk herkenbaar in de winkels te liggen. Aan de hand van interviews gehouden gedurende dit onderzoek is namelijk gebleken dat hieraan het een en ander nog kan worden verbeterd. De herkenbaarheid van het merk Product X kan men verbeteren door bijvoorbeeld het plaatsen van in-store advertenties, displays en een duidelijk schap die aansluit bij de uitstraling van het merk. Naast al deze promotionele activiteiten kan gedacht worden aan productcatalogi die in de speciaalzaken liggen en door de consumenten mee genomen mogen worden.

In document H.B. Koop Marktoriëntatie (pagina 71-74)