• No results found

42 Schaal 4: Gesloten of open?

In document Participatie van jonge huurders (pagina 42-44)

Deze vraag geeft een wisselend beeld. De vraag is redelijk abstract en daarom op verschillende manieren door de geïnterviewden geïnterpreteerd. Zo koppelen 18 huurders de vraag aan informatievoorziening, waarover zij wisselend tevreden zijn, blijkt uit onderstaande citaten.

- Citaat: “Gebrekkige, niet-gepersonaliseerde informatie. Voelt zich niet aangesproken. Daar zou een rol voor de complexbeheerder kunnen liggen.”

- Citaat: “Als er iets staat te gebeuren, krijg je een brief met uitleg en contactnummers van Ymere-medewerkers.”

Ymere wordt door 7 huurders benaderbaar gevonden, wat zij beoordelen als open. Volgens 2 huurders staat Ymere niet open voor nieuwe ideeën. Nog eens 9 huurders onderstrepen dat het karakter van het contact afhangt van de medewerker, die ze te spreken krijgen (zie figuur 27). Schaal 5: Tevreden of ontevreden?

Samenvattend werd gevraagd of de huurder tevreden was met Ymere als woningcorporatie. Gemiddeld tot heel tevreden (3-5) zijn 86 van de 99 ondervraagden (zie figuur 28).

Na de vijf schaalvragen werd aan respondenten gevraagd wat Ymere kan verbeteren. Die antwoorden zijn gelabeld en onderverdeeld, zoals is weergegeven in figuur 29.

Figuur 28: Ontevreden of tevreden met Ymere. Figuur 29: Verbeterpunten communicatie. Het belangrijkste verbeterpunt is de communicatie. Op de tweede plek komen verbeterpunten die specifiek op de eigen woonomgeving van de huurders betrekking hebben. Ook op het gebied van service werden relatief veel punten genoemd.

Op het gebied van communicatie verlangen veel huurders naar verbetering. Huurders willen

duidelijkheid, wanneer zij met Ymere communiceren, zoals naar voren komt in onderstaande citaten. - Citaat: “Communicatie. Eerlijk zeggen als je iets niet kan.”

- Citaat: “Informatievoorziening omtrent verandering in de buurt.”

- Citaat: “Betere communicatie, en denk meer aan mensen en huurders dan aan geld.”

Bewoners wensen grotere investeringen in onderhoud in hun eigen woonomgeving, maar bovenal een prominentere aanwezigheid van een beheerder, blijkt uit onderstaand citaat.

- Citaat: “Er zijn veel dingen waar Ymere geen zicht op heeft, ze handhaven niet. Mensen zetten zomaar vuilnis buiten et cetera. Zou het liefst zien dat Ymere drie mensen uit het gebouw aanwijst die het contact met Ymere onderhouden om dingen te signaleren.” De grootste groep jonge huurders (67%) kijkt neutraal tegen Ymere aan. Circa 20% krijgt negatieve associaties bij Ymere en 10% positieve. Uit schaalvragen komt een beeld van Ymere naar voren als behoorlijk moderne, bereikbare, reactieve en open organisatie.

5.5.4 Contact

De geïnterviewden zijn gevraagd op welke manier zij graag contact willen hebben met Ymere op het gebied van participatie. Traditionele methoden lijken nog altijd geliefd te zijn, aangevuld met online media als WhatsApp en Facebook. De laatste twee opties, SMS en een contactpersoon in het complex (bijvoorbeeld beheerder), zijn door de huurders zelf gesuggereerd en niet voor alle respondenten als optie aangedragen.

43

Figuur 30: Manier waarop jonge huurders contact willen hebben met Ymere. 5.5.1 Deelconclusie voorwaarden

Ongeveer de helft van de jonge huurders geeft aan op dit moment actief te zijn. Actief betekent voor hen ten eerste sport en hobby (24%), ten tweede maatschappelijk- of vrijwilligerswerk (24%). Ongeacht de activiteiten daarbuiten, geeft 44% van de geïnterviewden aan het belangrijk te vinden actief te zijn in hun eigen woonomgeving. Daarbij ziet 20% een rol voor Ymere, en wel in het faciliteren van bijeenkomsten, welke zowel sociaal en gezellig als zakelijk en functioneel mogen zijn. Twee kleine groepen (10% en 9%) wil vaker bevraagd worden of geïnformeerd worden. Zij voelen zich nu niet gehoord. Ook is voor hen onduidelijk hoe zij zich momenteel voor hun woonomgeving kunnen inzetten.

Inzet en bewonersthema’s

De helft van de jonge huurders geeft aan ergens actief te zijn, vooral bij een sportclub. Om in hun eigen woonomgeving actief te zijn, geven jonge huurders aan dat daar gefaciliteerde bijeenkomsten voor nodig zijn. Zelfs met alle middelen in handen zijn het zeer concrete zaken die jonge huurders het liefst aan hun woonomgeving willen veranderen. Op één staat verbetering van beheer en

dienstverlening, gevolgd door meer mogelijkheden tot sociale interactie, meer voorzieningen in de buurt, betere schoonmaak en onderhoud en meer ruimte voor bewonersinitiatief. Over de vijf

bewonersthema’s die tijdens de kick-off zijn opgehaald denken jonge huurders graag met Ymere mee. De eerste, leefbaarheid, is voor hen een voorwaarde om fijn te kunnen wonen. Onderhoud hangt samen met hygiëne, inzicht in onderhoudskosten en een adequatere afhandeling van

onderhoudsmeldingen. Duurzaamheid, ten derde, is een ‘hot topic’, waarmee Ymere volgens jonge huurders meer kan doen. De dienstverlening blijft achter op het gebied van communicatie en

informatievoorziening en het benutten van mogelijkheden voor bewoners. Rond het beheer leeft sterk de vraag wie de schoonmaak doet en waarvoor eigenlijk betaald wordt.

Communicatie en contactvoorkeuren

In het algemeen worden door jonge huurders twee belangrijke voorwaarden genoemd om te willen participeren. De eerste is een verbeterde onderlinge communicatie (9 huurders). Door vooral méér te communiceren, kan Ymere laten zien dat ze jonge huurders serieus neemt. Zij voelen zich dan sneller geroepen te participeren. Als middel noemen de huurders een Ymere-app, waarop zij hun wensen en ideeën kunnen delen. De tweede voorwaarde is een adequate en actuele informatievoorziening vanuit Ymere. Een suggestie vanuit de jonge huurders daarvoor is een Ymere-vertegenwoordiger, zoals de complexbeheerder, die ideeën bij bewoners ophaalt en naar Ymere communiceert. Daarnaast kan veel meer gebruik worden gemaakt van online en sociale media, bijvoorbeeld voor het plaatsen van vragen/opmerkingen, brainstorms met medebewoners en stemrondes over goede plannen.

44

In document Participatie van jonge huurders (pagina 42-44)