• No results found

resultaten open vragen clubs

Verzoek per e-mail aan alle Nederlandse professionele voetbalclubs, op de volgende pagina staan de antwoorden anoniem gegroepeerd per vraag:

Geachte bestuurder of medewerker van ….

In het kader van mijn masterscriptie voor de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Groningen, voer ik een onderzoek uit naar de vaak gespannen

verhoudingen tussen de bestuurders/medewerkers van clubs en hun meest betrokken supporters. In het onderzoek heb ik een groot aantal supporters gevraagd wat volgens hen de redenen zijn van deze moeizame relatie. Om een compleet beeld te krijgen van de mogelijke oorzaken die hieraan ten grondslag liggen, ben ik erg benieuwd naar de visie van de clubs.

Uw club kan dit onderzoeksverslag gratis ontvangen als u vier vragen beantwoordt t.b.v. het onderzoek. De resultaten zullen anoniem verwerkt worden in het onderzoeksverslag en het kost slechts enkele minuten van uw tijd. In verband met de verwerking van de resultaten en een

naderende deadline wil ik u verzoeken deze week te reageren. De vragen staan onderaan dit bericht en kunnen beantwoord worden door een e-mail terug te sturen.

Iedere deelnemende club kan op verzoek gratis het onderzoeksverslag in PDF-formaat toegestuurd krijgen per 15 april 2010. Vermeld hiervoor het e-mailadres waarop u het verslag wilt ontvangen. Met vriendelijke groet,

Peter van Gerner

Student MA Communicatie- en Informatiewetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen Bessemoerstraat 7

9741 AJ Groningen 06-52040362

Vraag 1: Ervaart u bij uw club een moeizame band met (een deel van) de supporters? (indien uw antwoord ‘nee’ is slaat u vraag 2 over)

Vraag 2: Welke oorzaken liggen aan deze moeizame band ten grondslag denkt u?

Vraag 3: Welke activiteiten onderneemt u om de verstandhouding met de supporters te verbeteren of optimaal te houden?

Vraag 4: Is er bij u bekend of deze activiteiten resultaten opleveren, zo ja wat zijn deze resultaten?

72 Vraag 1: Ervaart u bij uw club een moeizame band met (een deel van) de supporters?

1 JA 2 Néé.

3 Nee

4 Via het bestuur van de supportersvereniging en d.m.v. een jaarlijkse forum avond, hebben wij een uitstekende band met hun leden. Echter dat zijn maar plm. 300 leden. Echter er zijn veel meer supporters en daar is geen echte communicatie mee mogelijk.

5 Ja. Met een deel van de supporters, vooral de harde kern.

6 Ja er zijn verschillende belangen. Vooral de harde kern wil nog old school naar wedstrijden en dat kan niet meer. Daarnaast wil de trouwe fan op hun sites stukken plaatsen die het imago van de club of speler kunnen schaden. De prijzen zijn altijd te hoog alleen alle clubs hebben tekorten.

7 Nee

8 Ja

9 Ja, supporters zijn twee groepen, wel lid van de supportersvereniging en geen lid van de supportersvereniging. Gevolg je moet met twee partijen praten, waarvan de supporters die wel lid zijn de stem van de niet georganiseerden niet mee willen laten wegen.

Supportersvereniging wil niet investeren - door materiaal of middelen- in een up grading van de sfeer/ veiligheid van de club.

10 JA

11 Ja en nee!

(...) heeft een “autonome” supportersvereniging, die historisch gezien niet altijd een koers voer parallel aan het beleid van (...). Inmiddels is de verstandhouding met het bestuur van de supportersvereniging uitstekend.

Daarnaast is er de ‘harde kern’, die met name via internet luid en duidelijk kenbaar maakt in hoeverre enthousiasme opgebracht kan worden voor het bestuursbeleid. In goede tijden alom lof; in mindere dagen ernstige kritiek.

12 Nee, we hebben een prima band met de supporters. 13 Nee

Vraag 2: Welke oorzaken liggen aan deze moeizame band ten grondslag denkt u? 1 De resultaten van het voetbal, het feit dat supporters steeds minder

mogen in het stadion en het onbegrip voor deze regels die opgelegd worden door de KNVB.

2 -

73 4 De niet georganiseerde supporters zijn moeilijk te bereiken. De communicatie gaat

voornamelijk via stewards tijdens de wedstrijden en dat is verre van optimaal. Met de leiders van de groeiende "harde kern" kunnen wij ook niet praten, omdat die op rellen uit zijn en de zaak opstoken, maar richting bestuur altijd wegduiken. Er is alleen communicatie als we ze moeten uitnodigen voor een stadionverbod, als ze het te bont hebben gemaakt en dan wordt ondanks TV beelden en politieverklaringen alles ontkend.

5 Naamsverandering (...) à (...).

6 Verschillende belangen, iedereen spreekt voor zich.

7 -

8 Eigen mening van supporters over het gevoerde beleid van de club (net als de 16 miljoen bondscoaches in NL).

Verdeling van de gehele supportersgroep in supportersverenigingen, hierdoor hebben we ook te maken met hun bestuur (wederom andere mening, want eigen belangen)

9 Zie vraag 1 plus het gegeven dat de maatregelen die worden genomen om de orde te bewaren door de supporters als hinderlijk en overdone worden ervaren.

10 Teleurstelling over tegenvallende sportieve prestaties en teloorgang club.

Sinds het noodgedwongen vertrek van voormalig voorzitter (...) in februari 2000 kampt de club met financiële problemen en dientengevolge uitholling van de club. Wij zijn al jaren aan het overleven i.p.v. aan het (uit)bouwen. Waar collegaclubs uit de benchmark stappen vooruit maken, staan wij stil, terwijl de ambities en verwachtingen van supporters nog wel torenhoog en niet reëel zijn. (Dit is overigens geen verwijt, maar een constatering. Wij moeten hier ook de hand in eigen boezem steken, want kennelijk zijn wij niet in staat geweest de verwachtingen te managen).

11 Deels hangt het samen met de prestaties van de club. Ook speelt de samenstelling van de sociale omgeving een grote rol. (...) is dorpsbezit. Boven het maaiveld staat de zeis klaar. Transparantie ontbrak in het verleden vaak; inmiddels is dat redelijk opgelost.

12 Nvt 13 Nvt

Vraag 3: Welke activiteiten onderneemt u om de verstandhouding met de supporters te verbeteren of optimaal te houden?

1 Bijeenkomsten met supporters, stewards, technische staf. Ook

bijeenkomsten met ouders van jeugdige supporters worden georganiseerd.

2 (…) voert tweemaandelijks overleg met een twee jaar geleden in het leven geroepen Supportersraad, waarin ruim 20 Supporters zitten. Daarin worden meningen uitgewisseld, problemen gedeeld en als club zijn we zo open mogelijk over alle zaken waarover supporters willen worden geïnformeerd. We zijn met dit overleg begonnen omdat club en achterban erg ver van elkaar af stonden. Notulen en agenda worden geplaatst op onze website, waardoor alle supporters weten wat er wordt besproken. Supporters met ideeën en kritische noten kunnen deze neerleggen bij de raad. De band was inderdaad moeizaam, maar is erg verbeterd.

74 3 (…) heeft openheid hoog in het vaandel staan. In dat kader worden, zowel voor sponsors als

supporters, informatie-/forumavonden georganiseerd. Bij dergelijke bijeenkomsten zijn mensen uit diverse geledingen (directie, management, technische staf, eerste elftal) aanwezig om de aanwezigen bij te praten over de recente gebeurtenissen en de plannen voor de (nabije) toekomst. Vragen staat uiteraard altijd vrij; er ontstaan tijdens dergelijke bijeenkomsten vaak leuke, onderhoudende gesprekken die ervoor zorgen dat (…) weet wat er bij de achterban leeft en vice versa.

4 Bovengenoemde forum avonden en via het bestuur en de supporters coördinator van de Supporters vereniging.

5 Een kick-off gericht op de supporters Meerdere acties voor seizoenkaarthouders

Betrokken bij mijn(...).nl (invloed op keuzes binnen organisatie)

6 supportersavonden, overleggen met supportersverenigingen en 1 op 1 gesprekken en klachten altijd snel en optimaal oplossen. Supporters mee laten kiezen over onderwerpen en open eerlijk en transparant communiceren.

7 Aanwezigheid bij allerlei overlegorganen (supportersvereniging, clubraad) en deze vooral ook serieus nemen. Daarnaast hebben we een supporterscoordinator in full-time dienst die, net als ikzelf, (letterlijk en figuurlijk) midden tussen de supporters staat. Ook andere medewerkers proberen zich laagdrempelig op te stellen.

8 Acties voor vaste supporters (scc-houders) om hen tevreden te houden en een blijk van waardering voor hun trouwe support. Nauw contact met het bestuur van de

supportersvereniging en samen acties implementeren. Open communicatie vanuit de club aan de supporters

9 We proberen in gesprek te blijven, maar het gevoel is dat de liefde van een kant moet komen. 10 (...) erkent emoties en geeft ruimte aan supporters om deze te ventileren.

Reactief doen wij heel veel: iedereen die ons mailt, schrijft of belt krijgt antwoord.

Er zijn diverse supportersgroeperingen met wie wij op structurele basis in overleg treden om te horen wat er leeft en om onze plannen te toetsen.

Proactief kunnen we meer doen. We zijn bezig te bekijken hoe we e.e.a. kunnen verbeteren (hoe zachter het product, in dit geval voetbal = erg zacht, hoe belangrijker communicatie is). Op dit moment wordt bijna alles wat we doen negatief uitgelegd.

11 De besturen van de (...) en de Supportersvereniging hebben periodiek overleg en stemmen beleid op elkaar af; (...) sponsort de supportersreizen naar uitwedstrijden; (...) ondersteunt financieel de supporterswensen in het stadion; (...) is zeer transparant in de communicatie met de verschillende supporterssites.

12 We voeren regelmatig overleg met de verschillende supporters(groeperingen). Hiervoor is de Supporters Advies Raad (SAR) opgericht.

De SAR komt vier kier per seizoen bij elkaar om te discussiëren over actuele ontwikkelingen en (...) te adviseren op het gebied van klantenservice, prijzen, ticketing, marketing, facilitaire zaken, merchandising, sfeer en veiligheidszaken.

Daarnaast vindt separaat overleg plaats met de Fanclub(s) en het sfeerteam. Vragen van supporters via e-mail worden (reëel) beantwoord.

75 vertegenwoordigd zijn.

- Met de twee grootste supportersverenigingen is maandelijks overleg.

- Eenmaal per jaar is er het z.g. "supporterscafé". Voor deze bijeenkomst zijn alle supporters uitgenodigd. Belangrijk onderdeel van het programma is dat de supporters vragen aan het Management Team en de Technische Staf kunnen stellen en in een informele sfeer met MT leden van gedachten kunnen wisselen.

- Via de site is het mogelijk vragen te stellen aan het Management Team. - (...) bezoekt de feestavonden van supportersverenigingen.

- (...) stelt zich zo op dat sprake is van een laagdrempelige organisatie.

Vraag 4: Is er bij u bekend of deze activiteiten resultaten opleveren, zo ja wat zijn deze resultaten? 1 Er komt wel wat meer begrip van de supporters. Maar ze zijn niet altijd

tevreden omdat ze dingen willen weten die de club niet altijd kan zeggen.

2 Belangrijkste doel was het kweken van wederzijds begrip en dat is gelukt. Wij kunnen elke club aanraden een Supportersraad te starten. Daarmee verstevig je de band met je achterban. 3 Meetbaar zijn de resultaten van dergelijke bijeenkomsten niet, maar een feit is dat het zorgt

voor tevredenheid onder de sponsors en supporters. Ze hebben - en terecht, natuurlijk - het idee serieus te worden genomen en worden uitgenodigd om mee te denken met de club; op die manier worden ze actief bij de club betrokken.

4 Afgelopen vrijdag is er tussen (...) supporters en (...) supporters in de binnenstad van (...) gevochten,dat was voor het eerst dat we dat meemaakten. Dus we moeten nieuwe wegen gaan bewandelen. Wellicht geeft uw onderzoek ons handvatten.

5 Geen cijfermatige resultaten 6 We krijgen vaak te horen van wel

7 Het enige meetmoment dat ik heb is de situatie toen we dit nog niet hadden en toen was de band veel slechter, dus hier leid ik uit af dat het zeker zin heeft

8 De acties worden gewaardeerd. Voorbeeld is de sjaaltjes actie voor scc-houders aan het begin van het seizoen. De supporters lopen nog steeds trots rond met deze sjaals.

De relatie met de supportersvereniging is momenteel goed te noemen, wat in het verleden wel eens anders is geweest.

9 Er zijn geen resultaten.

10 Vast, maar het verzamelen van deze resultaten is nogal complex en tijdrovend. Hier kan ik je helaas niet mee helpen.

In algemene zin kan ik zeggen dat onze ervaring is dat persoonlijke aandacht loont. Het verhoogt over-en-weer het begrip en helpt om de energie|betrokkenheid bij het reilen en

76 zeilen van de club positief te richten.

11 Los van de kritiek van de ontevreden supporters is de nieuwsvoorziening op de sites uitstekend, rijden er bussen als het weer goed gaat met de club… en is er momenteel geen enkele frictie in de samenwerking.

12 Ja, in overleg met de SAR worden er regelmatig oplossingen gezocht voor de uitwedstrijden. Vaak is het bezoeken van uitwedstrijden gekoppeld aan strenge veiligheidseisen

(omwisselpunten, stenge verkoop, etc.). De leden van de SAR helpen hierbij (verkoop, extra omwisselpunt) en communiceren dit richting de achterban via websites, e-mail en persoonlijk contact.

13 (...) ervaart dat ze door de activiteiten draagvlak creëert. Daarnaast ondersteunen supportersverenigingen bij diverse activiteiten van (...).