• No results found

4. VOORONDERZOEK

4.2 Resultaten vooronderzoek

In hoofdstuk 4.1 is de aanpak van het vooronderzoek beschreven. In deze paragraaf zullen de resultaten van het vooronderzoek objectief worden weergegeven.

Op donderdag 20 december 2012 zijn de vragen van hoofdstuk 4.1 in de kleine kring behandeld met de kinderen. Het bevragen van de kinderen in de kleine kring, is erg goed verlopen. In de grote kring wordt het risico gelopen dat er kinderen achter blijven, of dat kinderen geen inbreng durven te geven. Door het werken in de kleine kring, wordt dit risico verlaagd.

Tijdens de bevraging van de kinderen, kwamen de kinderen met duidelijke antwoorden op de vragen. Een korte samenvatting wordt gegeven:

Kinderen gaven aan dat zij niet goed wisten, wat zij in de schrijfhoek moesten doen. Soms lagen er opdrachten, maar soms ook niet. Wat moesten ze dan doen als er geen opdracht lag, of als ze de opdracht niet leuk vonden? In de schrijfhoek mochten nu maar twee kinderen werken, terwijl de tafel groot genoeg was voor meer kinderen. De vraag kwam of er dan niet meer stoelen in de schrijfhoek gezet konden worden. Kinderen gaven aan dat ze het heel leuk vonden, om de namenlijst over te schrijven, maar dat het ook wel leuk is als ze een keer iets anders konden na schrijven. Ze zouden het leuk vinden als er boekjes in de schrijfhoek mochten liggen, die ze konden over schrijven. Kinderen vonden het lastig dat de letterwebben die tijdens

kringactiviteiten werden gemaakt, altijd in de kring hingen en niet in de schrijfhoek. In de schrijfhoek waren wel letters aanwezig, maar dat was gewoon het alfabet en kinderen hadden liever de letters en woorden in beeld, waarover ze werkten. Nu moesten ze dan telkens naar de kring lopen. Kinderen gaven aan dat ze het leuk vonden dat er zoveel verschillende stempels lagen in de schrijfhoek, maar dat ze het jammer vonden dat er maar weinig potloden en pennen aanwezig waren. Ze zouden het leuk vinden als er meer schrijfmaterialen aanwezig waren. Het geven van een cijfer vonden de kinderen lastig. De leerkracht gaf aan dat als ze een laag cijfer gaven, dat ze de hoek dan niet zo leuk vonden en wanneer ze een hoog cijfer gaven dat ze de hoek dan heel leuk vonden. Een paar kinderen gaven toen direct aan dat de computers en dan wel een negen kregen. Daarop speelde de leerkracht in. Als de computers een negen zijn, welk cijfer is de schrijfhoek dan. De kinderen gingen in discussie. De kinderen van groep 1 gaven de

schrijfhoek een zes en de kinderen van groep 2 gaven de schrijfhoek een vijf. Gemiddeld krijgt de schrijfhoek het cijfer 5,5 van de kinderen uit de groep.

Om te kijken hoe de schrijfhoek van groep 1/2 van de Gerardus Majellaschool verbeterd kan worden, ter vergelijking met de beschrijving uit het theoretisch kader, zal eerst een beeld worden geschetst van de oorspronkelijke staat van de schrijfhoek.

De schrijfhoek bevindt zich op de begane grond, rechts achterin het klaslokaal. Het is een afgebakende hoek onder het zoldertje. In de hoek staat een grote tafel met daarbij een klein tafeltje, beiden tegen de muur. De tafels zijn bedekt met zeiltjes, zodat de inkt van de stempels de tafels niet beschadigd. Bij de tafels staan twee stoelen en één krukje. Langs de muur is een lijn gespannen, waar papieren aan opgehangen kunnen worden. Op de tafel staan verschillende stempelmaterialen. Achter de tafels hangen op het raam enkele voorbeeldletters.

Om een duidelijker beeld te creëren van de schrijfhoek, zijn onderstaande foto’s toegevoegd:

Wanneer deze schrijfhoek nu wordt vergelijken, met de literatuur die beschreven staat in hoofdstuk 3.5, dan komen er enkele verbeterpunten naar voren. Er kan antwoord gegeven worden op de deelvraag: ‘Wat kan er verbeterd worden aan de inrichting van onze schrijfhoek?’

- De literatuur schreef dat kinderen veel ondersteuning halen uit de lettermuur, gevuld met letters en eventueel voorwerpen. In de schrijfhoek uit de praktijk is geen lettermuur, of andere vorm van het visualiseren van letters aanwezig.

- De literatuur gaf aan dat het kinderen helpt, wanneer er woordkaartjes aanwezig zijn in de schrijfhoek. Kinderen kunnen deze woorden dan naschrijven en ontwikkelen zo het woordbeeld. In de schrijfhoek uit de praktijk zijn naast de namenlijst geen woordkaartjes aanwezig.

- Vanuit de literatuur werd vastgesteld dat het goed is wanneer kinderen de kans krijgen te experimenteren met verschillende schrijfmaterialen. Het aanbod mag groot zijn, want dit vinden kinderen interessant. In de schrijfhoek uit de praktijk zijn enkel verschillende stempels aanwezig en verder geen andere schrijfmaterialen.

- Als laatste punt, schreef de literatuur dat het goed is wanneer er verschillende bronnen aanwezig zijn in de schrijfhoek. Bronnen die kinderen kunnen helpen tot het aanzetten van schrijven. Bronnen kunnen boekjes zijn of tijdschriften. In de schrijfhoek uit de praktijk, zijn naast de namenlijst, geen bronnen aanwezig.

Fig. 2: Foto’s uit de praktijk: de schrijfhoek in oorspronkelijk staat.

In de periode van 5 november 2012 t/m 21 december 2012, in totaal zes lesweken, hebben de leerkrachten bijgehouden waar de kinderen tijdens het speelwerkuur aan hebben gewerkt. De kinderen kiezen op maandag twee keer, op dinsdag twee keer, op woensdag één keer, op donderdag twee keer en op vrijdag één keer. In totaal 8 keer in de week. Tijdens het

speelwerkuur mogen de kinderen na ongeveer 15 minuten wat anders kiezen. Dit wordt niet bijgehouden, want wanneer de kinderen iets anders willen kiezen, moet dit altijd een klein werkje uit de kast zijn. De kinderen kunnen dan niet alsnog in een hoek gaan werken. De kinderen uit groep 2 maken per week drie verplichte werkjes en de kinderen uit groep 1 maken per week twee verplichte werkjes. Wanneer de kinderen een verplicht werkje maken, wordt dit genoteerd als verplicht werkje en kiezen de kinderen dus geen andere hoek. In onderstaande grafiek is te zien hoe vaak de kinderen voor een bepaalde werkplek hebben gekozen, de

afgelopen zes weken. De leerkrachten hebben op hun schema iedere dag genoteerd welke hoeken de kinderen kozen. Dit is van de totale zes weken bij elkaar opgeteld en omgezet in onderstaande grafiek. Het verplichte werkje is niet opgenomen in onderstaande grafiek, omdat dit elke week hetzelfde is, de kinderen hebben hier geen keuze in.

In de zes weekse periode van 5 november 2012 t/m 21 december 2012, heeft de groepsleerkracht op donderdagen en vrijdagen 11 keer de kans gevonden om een kind te observeren dat in de schrijfhoek aan het werk was. De resultaten van deze observaties zijn omgezet in cirkeldiagrammen, die op de volgende bladzijde zijn weergegeven per vraag. De observatiepunten zijn in het diagram vermeld, met daarachter het aantal keren dat het punt is geobserveerd.

0 20 40 60 80 100 120

Fig. 3: Aantallen van de gekozen hoeken, over een periode van 6 weken.

Fig. 4: Hoe kiest het kind voor de schrijfhoek? Fig. 5: Hoe werkt het kind in de schrijfhoek?

Fig. 6: Hoe lang werkt het kind in de schrijfhoek? Fig. 7: Wat doet het kind in de schrijfhoek?

Fig. 8: Wat doet het kind met het gemaakte product?