• No results found

Resultaten onderzoek naar het ontwerp

5. ONDERZOEK NAAR HET ONTWERP

5.2 Resultaten onderzoek naar het ontwerp

In de vorige paragraaf is het ontwerp beschreven. Dit beschreven ontwerp is zes weken in de praktijk uitgevoerd. Groep 1/2 van de Gerardus Majella kreeg een nieuwe schrijfhoek, met een groot aanbod van functionele schrijfactiviteiten. De leerkrachten waren tevreden over het gemaakte ontwerp. Of het ontwerp ook daadwerkelijk resultaten heeft geboekt in de praktijk, wordt in deze paragraaf beschreven.

In hoofdstuk 5.1 is beschreven dat de leerkrachten de schrijfhoek hadden verplaatst naar het zoldertje en opnieuw hadden ingericht. Het resultaat van de nieuwe schrijfhoek wordt kort beschreven: In de schrijfhoek staan nu twee tafels en vier stoelen, zodat er vier kinderen tegelijkertijd in de hoek kunnen werken. De lettermuur is gevuld met de letterwebben en is nu aanwezig in de schrijfhoek. De reling van het zoldertje is gebruikt als ophang gelegenheid en daar hangen nu de woordkaarten. Aan de achterkant van het zoldertje, achter de tafels en stoelen in de schrijfhoek, zijn banken neergezet waarop alle materialen staan die kinderen in de

schrijfhoek kunnen gebruiken. De verschillende stempels zijn nog steeds aanwezig, maar nu zijn er ook verschillende potloden, pennen en stiften aanwezig. Er zijn grote en kleinere vellen papier aanwezig die kinderen kunnen gebruiken. Ook zijn er bronnen geplaatst. De woordkaarten zijn aanwezig, maar daarnaast zijn er ook verschillende boekjes aanwezig in de schrijfhoek, die kinderen kunnen gebruiken als voorbeeldmateriaal om te gaan schrijven. Een bijzondere toevoeging aan de schrijfhoek, is het lettermagneetbord. Dit is een magneetbord wat is

opgehangen boven de bankjes met materialen. Bij het bord horen magneetletters. De kinderen kunnen in plaats van het schrijven of stempelen in de schrijfhoek, ook aan de slag met deze magneetletters. Het bord was al langer aanwezig op school, maar in de klas was nog geen

geschikte plaats gevonden om het bord op te hangen. Nu de schrijfhoek naar boven is verplaatst, waar de ruimte is dit bord op te hangen, leek het de groepsleerkrachten een mooie gelegenheid hiermee de schrijfhoek helemaal compleet te maken. Om een concreet beeld te krijgen van de nieuwe schrijfhoek, zijn onderstaande foto’s geplaatst:

De leerkrachten hadden binnen het thema ‘eten’ zes functionele schrijfopdrachten opgezet. Deze schrijfopdrachten zijn door de kinderen allemaal uitgevoerd in de schrijfhoek, of in de

restauranthoek tijdens het spel. De leerkrachten hadden de producten voorbereid voor de kinderen en vervolgens uitgelegd. Ook hadden de leerkrachten gezorgd voor een

voorbeeldexemplaar van ieder schrijfproduct. Op deze manier wisten de kinderen wat het resultaat kon worden en waar ze naar toe werkten. Dit was bij sommige schrijfopdrachten ook nodig, zodat de kinderen de woorden konden naschrijven, of nastempelen.

De gemaakte schrijfproducten kunnen niet allemaal opgenomen worden in deze rapportage. Ze zijn wel te allen tijde op te vragen bij de auteur. Om toch een resultaat te geven van de gemaakte schrijfproducten, zijn op de volgende pagina enkele foto’s weergegeven waar te zien is dat kinderen werken in de schrijfhoek en de ontworpen schrijfactiviteiten uitvoeren.

Fig. 9: Beeldmateriaal van de vernieuwde schrijfhoek.

Tijdens de uitvoering van het ontwerp hebben de leerkrachten zes weken lang, opnieuw bijgehouden in welke hoeken de kinderen telkens gingen werken tijdens het speelwerkuur.

De kinderen kiezen op hele dagen twee keer en op halve dagen één keer. Tijdens het

speelwerkuur mogen de kinderen na ongeveer 15 minuten wat anders kiezen, maar dit moet dan wel altijd een werkje uit de kast zijn. Wanneer de kinderen wat anders kiezen, moeten zij dit wel vragen en aangeven bij de leerkracht, maar het wordt niet bijgehouden in het schema. De

kinderen uit groep 2 maken per week drie verplichte werkjes. De kinderen uit groep 1 maken per week 2 verplichte werkjes. Dit wordt genoteerd als het kiezen van een verplicht werkje.

De leerkrachten hebben van de zes weken dat het ontwerp werd uitgevoerd, iedere dag

bijgehouden wat de kinderen kozen. Deze gegevens zijn allemaal bij elkaar opgeteld en omgezet in onderstaande grafiek. Om het verschil aan te geven, met de resultaten van de oorspronkelijke schrijfhoek, zijn deze resultaten ook in de grafiek opgenomen.

0 20 40 60 80 100 120

Pretest; Beginsituatie

Posttest; Na invoering ontwerp Fig. 10: De kinderen werken aan de functionele schrijfopdrachten, in de vernieuwde schrijfhoek.

Fig. 11: Aantallen van de gekozen hoeken. Resultaten van de pretest en de posttest.

Tijdens het vooronderzoek, hebben de leerkrachten elf keer de kans gevonden, om kinderen te observeren terwijl zij in de schrijfhoek werkten. Om eerlijk vergelijkingsmateriaal te creëren, hebben zij tijdens de zes weken van de uitvoering van het ontwerp, ook elf keer een kind geobserveerd dat aan het werk was in de schrijfhoek. De resultaten van deze observaties zijn omgezet in cirkeldiagrammen en zijn hier onder weergegeven. Ter vergelijking zijn de resultaten van de observaties tijdens het vooronderzoek, nogmaals geplaatst in een kleinere weergave rechtsboven van het desbetreffende cirkeldiagram.

Fig. 13: Hoe werkt het kind in de schrijfhoek?

Fig. 12: Hoe kiest het kind voor de schrijfhoek?

Fig. 14: Hoe lang werkt het kind in de schrijfhoek? Fig. 15: Wat doet het kind in de schrijfhoek?

Op donderdag 14 februari 2013 zijn in de kleine kring de subvragen behandeld die de deelvraag beantwoorden, wat de kinderen uit de groep nu van de schrijfhoek vinden. Doordat de vragen in de kleine kring werden behandeld, kwamen alle kinderen goed tot hun recht en konden alle kinderen hun eerlijke mening geven. Een korte samenvatting van de bevraging aan de kinderen:

De kinderen spraken vol lof over de schrijfhoek. Kinderen vonden het leuk dat er vier kinderen tegelijkertijd in de hoek konden werken. Zo was het niet saai en konden ze goed overleggen of samen een opdracht maken. De schrijfhoek was wel kleiner geworden, maar eigenlijk konden er meer kinderen in werken en konden de kinderen met meer materialen werken. Kinderen gaven aan dat ze blij waren met de verschillende soorten pennen, potloden en stiften, naast het stempelmateriaal. Het lettermagneetbord vonden de kinderen erg leuk. Kinderen gaven aan dat ze best veel voor de schrijfhoek kozen, omdat er leuke werkjes lagen in de

schrijfhoek. Ze konden kiezen uit meerdere opdrachten en dit sprak de kinderen erg aan. Als je een opdracht niet zo leuk vond of al had gedaan, dan kon je ook een boekje pakken in de schrijfhoek en daar uit schrijven, of zelf gaan schrijven met de letters die in de schrijfhoek gevisualiseerd waren. Kinderen gaven aan dat ze het leuk vonden dat de schrijfhoek nu boven was, want dan kon je iedereen in de klas aan het werk zien en je kon de timetimer ook goed in de gaten houden. De kinderen wisten niet meer welk cijfer ze de schrijfhoek de vorige keer hadden gegeven. De groepsleerkracht vertelde dat groep 1 de hoek een zes had gegeven, en groep 2 de hoek een vijf had gegeven, dus dat het gemiddeld een 5,5 was. Kinderen vonden de nieuwe schrijfhoek veel leuker om in te werken, dus gaven ze aan dat de hoek nu een veel hoger cijfer kreeg. Groep 1 kwam met het cijfer acht. Hier waren de kinderen het over eens, de nieuwe schrijfhoek verdiende een acht. Groep 2 vond dat het wel iets hoger mocht dan een 8, maar het mocht niet hoger dan de huishoek, want die hoek was toch het leukste, en de computerhoek was ook erg leuk, dus de schrijfhoek kreeg van groep 2 een 8,5 als cijfer.

Gemiddeld gaf de klas de nieuwe schrijfhoek het cijfer 8,3 nu ze zes weken met de nieuwe schrijfhoek hadden gewerkt.

De resultaten van het ontwerp dat zes weken in de praktijk is uigevoerd, zijn beschreven. Enkele resultaten zijn naast eerdere resultaten gezet, zodat er duidelijk een vergelijking gemaakt kan worden. Vervolgens kan er nu een conclusie worden getrokken over het ontwerp. Of het uitgevoerde ontwerp de gewenste resultaten behaald heeft, wordt in hoofdstuk 5.3 beschreven.