• No results found

5. Resultaten 1 Introductie 1 Introductie

5.6 Resultaten risicoverslaggeving ‘multivariate’ regressie

In deze paragraaf zullen de resultaten met betrekking tot de ‘multivariate regressie’ worden besproken. De ‘multivariate’ regressie is elk jaar twee keer uitgevoerd, namelijk één keer voor de onafhankelijke variabelen en het aantal woorden van de sectie risicoverslaggeving en één keer voor de onafhankelijke variabelen en het aantal genoemde risico’s in de sectie risico verslaggeving. Voordat de ‘multivariate’ regressie is uitgevoerd zijn eerst alle onafhankelijke variabelen getest door middel van de ‘Pearson Correlation’, hierbij kwam naar voren dat de variabelen LN (balans) en LN (omzet) een correlatie groter dan 0,6 hadden, derhalve is de variabele LN (omzet) niet meegenomen in de ‘multivariate’ regressie. De correlatie tussen de andere onafhankelijke variabelen leverde geen problemen op. De ‘multivariate’ regressie is uitgevoerd aan de hand van de volgende regressievergelijkingen.

Regressie 9. (R9) : # WOORDEN = B0 + B1 LN(BALANS) + B2 LEVERAGE + B3

NOTERING VS + ε

Regressie 10. (R10) : # RISICO’S = B0 + B1 LN(BALANS) + B2 LEVERAGE + B3

NOTERING VS + ε

5.6.1 Resultaten ‘multivariate’ regressie met betrekking tot het aantal woorden

In onderstaande tabel staan de resultaten van de ‘multivariate’ regressie R9 in 2007, 2008 en 2009 weergegeven. Uit de resultaten van 2007 blijkt dat alleen de grootte van de onderneming, gemeten aan de hand van de totale balanswaarde, een positieve invloed heeft op de omvang van de sectie risicoverslaggeving, gemeten in het aantal woorden. Echter ook een beursnotering in de Verenigde Staten ligt heel dicht tegen het significantie niveau dat is vastgesteld in de onderzoeksmethodiek aan. De variabele leverage is daarentegen niet significant. Deze gevonden resultaten tonen geen opmerkelijke afwijkingen ten opzichte van de enkelvoudige regressies in 2007. In 2008 blijft de ondernemingsgrootte de enige significante variabele, het significantie niveau van een beursnotering in de Verenigde Staten stijgt en de variabele leverage blijft niet significant.

In tegenstelling tot de enkelvoudige regressie in 2008 met betrekking tot een beursnotering in de Verenigde Staten is deze variabele nu niet significant. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de variabelen de grootte van de onderneming en een beursnotering in de Verenigde Staten in sterke mate met elkaar correleren, waardoor de mogelijkheid bestaat dat de significantie van de variabele wegvalt. Wanneer deze redenering in ogenschouw wordt genomen komen de resultaten van de ‘multivariate’ regressie overeen met de uitgevoerde enkelvoudige regressies in 2008. Voor 2009 geldt hetzelfde als 2008, alleen de variabele grootte van de onderneming is significant. Leverage is duidelijk niet significant en voor het niet significant zijn van de variabelen een beursnotering in de Verenigde Staten kan dezelfde verklaring worden gegevens als in 2008 gedaan is.

Tabel 5: Resultaten ‘multivariate’ regressie #woorden Jaar/variabele Significantieniveau Significant? 2007 LN Balans 0,002 Ja Leverage 0,756 Nee Notering VS 0,075 Nee 2008 LN Balans 0,004 Ja Leverage 0,272 Nee Notering VS 0,358 Nee 2009 LN Balans 0,005 Ja Leverage 0,649 Nee Notering VS 0,192 Nee

In onderstaande tabel zijn de ‘Adjusted R-Square’s’ van de regressie vergelijking weergegeven. Uit onderstaande tabel blijkt dat de ‘Adjusted R-Square’ van de ‘multivariate’ regressie R9 niet gelijk is aan de som van de ‘Adjusted R-Square’ van de regressies uitgevoerd in 2007, 2008 en 2009. Een verklaring hiervoor is dat de onafhankelijke variabelen ook met elkaar correleren, waardoor de verklarende factor wordt verkleind. Echter komt het niveau van de ‘Adjusted R-Square’s’ redelijk overeen

met de eerder uitgevoerde regressies wanneer je rekening houdt met het feit dat er een onderlinge correlatie aanwezig is tussen de onafhankelijke variabelen.

Tabel 6: ‘Adjusted R-Square’ ‘multivariate’ regressie #woorden

Jaar ‘Adjusted R-Square’

2007 0,356

2008 0,276

2009 0,304

5.6.2 Resultaten ‘multivariate’ regressie met betrekking tot het aantal risico’s

In onderstaande tabel staan de resultaten van de ‘multivariate’ regressie R10 voor 2007, 2008 en 2009 weergegeven. In 2007 is alleen de variabele de grootte van de onderneming significant. De variabelen leverage en een beursnotering in de Verenigde Staten zijn niet significant. Deze resultaten komen overeen met de gevonden resultaten in de enkelvoudige regressies voor 2007. Voor 2008 is zowel de variabele, de grootte van de onderneming als de variabele leverage significant. De variabele een beursnotering in de Verenigde Staten blijft in overeenstemming met 2007 niet significant. Het feit dat de grootte van de onderneming significant is komt overeen met het resultaat van de enkelvoudige regressie. De significantie van de variabele leverage kwam niet geheel naar voren in de enkelvoudige regressie, daar lag het significantie niveau tegen de significantiegrens van α0,05 aan. Door onderlinge correlatie is het plausibel dat de variabele leverage in de ‘multivariate’ regressie wel significant is. Bij de enkelvoudige regressie van de variabele een beursnotering in de Verenigde Staten lag het significantie niveau tegen de significantiegrens van α0,05 aan. Tijdens de ‘multivariate’ regressie ligt het significantie niveau beduidend hoger. Hiervoor geldt mogelijk dezelfde verklaring die in bovenstaande subparagraaf is gegeven. Wanneer bovenstaande analyse in ogenschouw wordt genomen komen de resultaten van de ‘multivariate’ regressie in 2008 overeen met de gevonden resultaten bij de enkelvoudige regressies. De resultaten van de multvariate regressie in 2009 komen sterk overeen met de resultaten van de multivariate regressie in 2008. De variabelen de grootte van de onderneming en leverage zijn significant, een beursnotering in de Verenigde Staten blijft niet significant. Het feit dat de variabelen, de grootte van de onderneming en leverage significant zijn komt overeen met de gevonden resultaten bij de enkelvoudige regressies van 2009. De variabele een beursnotering in de

Verenigde Staten blijkt niet significant, dit in tegenstelling tot het gevonden resultaat bij de enkelvoudige regressie. De sterke onderlinge correlatie tussen de grootte van de onderneming en een beursnotering in de Verenigde Staten is hier zoals eerder aangegeven een mogelijke verklaring voor. Ook de resultaten van de ‘multivariate’ regressie in 2009 komen overeen met de resultaten van de enkelvoudige regressies.

Tabel 7: Resultaten ‘multivariate’ regressie #risico’s Jaar/variabele Significantieniveau Significant? 2007 LN Balans 0,000 Ja Leverage 0,204 Nee Notering VS 0,096 Nee 2008 LN Balans 0,001 Ja Leverage 0,041 Ja Notering VS 0,518 Nee 2009 LN Balans 0,002 Ja Leverage 0,023 Ja Notering VS 0,226 Nee

In onderstaande tabel zijn de ‘Adjusted R-Square’s’ van de regressie vergelijking weergegeven. Uit onderstaande tabel blijkt dat de ‘Adjusted R-Square’ van de multivariate regressie R10 ook niet gelijk is aan de som van de ‘Adjusted R-Square’ van de regressies uitgevoerd in 2007, 2008 en 2009. Zoals ook bij de ‘multivariate’ regressie R9 is aangegeven is een mogelijke verklaring hiervoor, dat de onafhankelijke variabelen ook met elkaar correleren, waardoor de verklarende factor wordt verkleind. Rekening houdend met deze correlatie komen de waarden van de ‘Adjusted R-Square’ redelijk overeen met de gevonden waarden in de enkelvoudige regressies.

Tabel 8: ‘Adjusted R-Square’ ‘multivariate’ regressie #risico’s

Jaar ‘Adjusted R-Square’

2007 0,362

2008 0,341

5.6.3 Samenvatting/discussie resultaten

Zoals hierboven aangegeven komen de gevonden resultaten bij zowel de ‘multivariate’ regressie R9 als bij R10 sterk overeen met de gevonden resultaten bij de enkelvoudige regressies. Het verband tussen de grootte van de onderneming en de omvang van de sectie risicoverslaggeving / het aantal genoemde woorden in de sectie risicoverslaggeving komt sterk naar voren. Daarnaast wordt er in overeenstemming met de enkelvoudige regressies geen duidelijk verband gevonden tussen de leverage en de omvang van de sectie risicoverslaggeving, gemeten in het aantal woorden. Wel in overeenstemming met de enkelvoudige regressies is dat er geen duidelijk conclusie te formuleren is of er een verband bestaat tussen de leverage en het aantal genoemde risico’s. Bij de ‘multivariate’ regressie R10 was het resultaat twee keer significant en 1 keer duidelijk niet, een soortgelijke verdeling kwam naar voren bij de enkelvoudige regressies. De resultaten van de variabele een beursnotering in de Verenigde Staten weken af van de gevonden resultaten bij de enkelvoudige regressies. Zoals eerder aangegeven is de sterke onderlinge correlatie tussen de grootte van de onderneming en een beursnotering in de Verenigde Staten hiervoor een mogelijke oorzaak. Mogelijk wordt de invloed van de variabele een beursnotering in de Verenigde Staten door de variabele de grootte van de onderneming weggecijferd in de ‘multivariate’ regressie. De verklarende factor, de ‘Adjusted R-Square’, van beide regressies is goed te noemen. Rekening houdend met de onderlinge correlatie van de variabelen kwamen ook deze resultaten sterk overeen met de resultaten gevonden in de enkelvoudige regressies.