• No results found

5. Resultaten fieldresearch

5.2 Resultaten huidige afnemers

In deze paragraaf komen de resultaten van de diepte-interviews met twee huidige afnemers aan bod.

Deze respondenten betreffen potentiële ZZP’ers. Er wordt in deze paragraaf dan ook geen onderscheid gemaakt in klantsegmenten. De respondenten worden in de analyseschema’s ondergeschikt in respondent A en B.

42 Respondent A: de heer Ernst Andeweg

Respondent B: de heer Frits Emmerik

Alle antwoorden van de huidige afnemers zijn geanalyseerd in analyseschema’s. Deze schema’s zijn opgenomen in Bijlage 7 Huidige afnemers.

5.2.1 Bekendheid Gilde Plus

De eerste vragen die gesteld zijn hebben betrekking op de bekendheid van Gilde Plus voordat de huidige afnemers lid waren en wat uiteindelijk de doorslag gaf om lid te worden. De antwoorden op deze vragen zijn te vinden in analyseschema 1 en 2.

Respondent A geeft aan in contact te zijn gekomen met Gilde Plus via de vijftigplusbeurs voor werkzoekenden. Respondent B geeft aan via een lid in contact te zijn gekomen met Gilde Plus. Hij voegt daaraan toe dat zij op dat moment in hetzelfde schuitje zaten; beide op zoek naar opdrachten en nieuwe klantengroepen. Beide respondenten geven aan dat Gilde Plus verder nog onbekend was.

Voor beide respondenten gaven de mogelijkheden om nieuwe klantengroepen te vinden en het grote netwerk van Gilde Plus ( de 150 sponsoren van SVV Scheveningen) de doorslag om lid te worden.

5.2.2 Relevantie social ondernemen

De volgende vragen die de huidige afnemers gesteld werden hebben betrekking op sociaal ondernemen. In deze vragen werd er ingegaan op de bekendheid, het belang van sociaal

ondernemen en hoe Gilde Plus wordt gezien. De antwoorden zijn te vinden in analyseschema’s 3a en 3b.

Beide respondenten geven aan bekend te zijn met het begrip. Ook zijn beide in staat om voorbeelden van werkzaamheden van Gilde Plus te koppelen aan het begrip sociaal ondernemen. Zo worden de maatschappelijke projecten en werkzaamheden van Gilde Plus genoemd. Ook geven beide

respondenten aan sociale initiatieven belangrijk te vinden en deze altijd te blijven ondersteunen.

5.2.3 Wensen en behoeften

De volgende vragen die gesteld werden hebben betrekking op de wensen en behoeften ten aanzien van de diensten van Gilde Plus en het lidmaatschap. Beide respondenten zijn lid als werkzoekende en zijn via Gilde Plus aan het onderzoeken of zij weer ZZP’er kunnen worden. De antwoorden zijn opgenomen in analyseschema’s 5 t/m 7.

De eerste vraag bij dit onderwerp luidde: ‘’Hoe tevreden bent u over de huidige gang van zaken bij Gilde Plus?’’

De respondenten geven aan dat zij in het algemeen redelijk tevreden zijn, dat veel projecten nog in de opstartfase zitten en dat er dus nog veel in de stijgers moet komen. Respondent B geeft aan dat hij denkt dat geduld wordt beloond. Wel voegt hij hieraan toe dat er actief prikkels of duwtjes in de goede richting moeten worden blijven gegeven.

Met betrekking tot de ontevreden zaken geeft respondent A aan dat er op financieel vlak weinig is uitgekomen. Hij ziet het werk bij Gilde Plus op dit moment meer als vrijwilligerswerk. Hij zou wat meer inkomsten willen halen uit Gilde Plus. Respondent B geeft aan een voorstander te zijn van

43 initiatiefnemers die altijd hun eigen ideeën moeten vormen en dat moeten uitstorten op de

doelgroep. Maar hij geeft aan dat er wel meer naar de doelgroepen moet worden geluisterd.

Elementen werkplek, leerplek en ontmoetingsplek

De volgende vragen die gesteld werden hebben betrekking op de elementen werkplek, leerplek en ontmoetingsplek. Gilde Plus communiceert deze elementen in haar huidige logo en andere uitingen.

De huidige afnemers werd gevraagd van welk element zij gebruik maken en hoe vaak. Ook wordt er ingegaan op de beoordelingen van het aanbod.

Beide respondenten geven aan het meest gebruik te maken van de leerplek. Verder geven zij aan niet of nauwelijks gebruik te maken van de werkplek. Ook hebben beide afnemers nog weinig gebruik gemaakt van de ontmoetingsplek in de vorm van netwerkbijeenkomsten met externe partijen, omdat er weinig wordt georganiseerd met betrekking tot dit element.

De tweede vraag bij dit onderwerp luidde: ‘’Hoe beoordeelt u de ervaringen met het aanbod van de elementen werkplek, leerplek en ontmoetingsplek van Gilde Plus?’’

Beide respondenten geven aan dat de fysieke ruimtes prima zijn, maar dat er wat meer activiteiten mogen plaatsvinden. Aangezien er weinig tijd wordt gestoken in het element ‘’ontmoetingsplek’’ zijn er hier geen beoordelingen aan te koppelen. Beide respondenten geven wel aan dat het element de leerplek prima bevalt.

Projecten

De respondenten werd gevraagd naar de ervaringen met werkzaamheden en projecten en de verbeterpunten. De antwoorden zijn te vinden in analyseschema’s 7a t/m7c.

Beide respondenten geven aan projectteamlid te zijn van het Leergilde. De verbeterpunten binnen de projecten werden aan de hand van de volgende vraag achterhaald: ‘’Welke verbeterpunten kunt u benoemen?’’

Beide respondenten geven aan dat er meer structuur gewenst wordt in de organisatie. Betere interne en externe communicatie en goede taakverdelingen met hierbij evaluaties zien zij als de oplossingen.

5.2.4 Voordelen

Het volgende onderwerp waar vragen over gesteld werden hebben betrekking op de voordelen die Gilde Plus de huidige afnemers verschaft. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vereiste, gewenste, verwachte en onverwachte voordelen. De antwoorden op deze vragen zijn opgenomen in

analyseschema’s 8a en 8b.

Beide respondenten geven aan dat de vereiste voordelen betrekking hebben op het vergroten van hun netwerk, kennis delen en samenwerken. Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen komt terug in de antwoorden van de respondenten. De antwoorden op de vraag naar de gewenste voordelen beantwoordden beide respondenten met het vinden van werk/opdrachten via het netwerk van Gilde Plus en dat er zo inhoudelijk/zakelijk waarde wordt toegevoegd.

Respondent A geeft aan dat de verwachte voordelen een beetje overeen komen met de gewenste voordelen. Hij verwacht om via Gilde Plus zijn netwerk te vergroten en nieuwe opdrachten binnen te

44 halen. Respondent B geeft aan dat de verwachte voordelen voor hem waren dat hij er op zowel persoonlijk als zakelijk vlak veel aan zou hebben. Ook de mogelijkheden die hij vooraf inzag met betrekking tot nieuwe klantengroepen en opdrachten/werk vinden ziet hij als verwachte voordelen.

Beide respondenten geven aan dat onverwachte successen met projecten nog kunnen leiden tot onverwachte voordelen. Respondent A voegt hieraan toe dat het een onverwacht voordeel zal zijn als hij genoeg inkomsten uit Gilde Plus kan halen met werkzaamheden, om zo nergens anders werkzaam te hoeven zijn.

5.2.5 Pijnpunten

Het volgende onderwerp waar de respondenten naar gevraagd werden heeft betrekking op de pijnpunten/ergernissen ten aanzien van Gilde Plus. Allereerst zijn de pijnpunten in kaart gebracht, waarna er gevraagd werd hoe deze volgens de respondenten kunnen worden weggenomen. De resultaten op dit onderwerp zijn opgenomen in analyseschema’s 10a en 10b.

Respondent A geeft als pijnpunt aan dat zijn taken financieel nog te weinig opleveren en dat hij zich daar wel druk om kan maken. Hij voegt hieraan toe dat er meerdere halfslachtige projecten lopen, dit zorgt voor onduidelijkheden. Respondent B geeft aan zich niet zo snel te ergeren, maar kan zich wel voorstellen dat er demotivatie van leden ontstaat als mensen niet erkennen dat Gilde Plus met haar projecten in een opstartfase zit.

Beide respondenten geven aan dat meer structuur en een betere taakverdeling de pijnpunten kan wegnemen. Respondent A voegt daaraan toe dat het concept waarschijnlijk voor iedereen even wennen is. Respondent B voegt nog toe dat mensen zelf wel actie moeten ondernemen om het te laten slagen.

5.2.6 Klanttaken

De volgende onderwerpen hebben betrekking op de aspecten en taken die de huidige afnemers nog willen realiseren. Hierbij werd er ingegaan op welke behoeften er nog zijn binnen Gilde Plus, of er nog problemen of vraagstukken zijn die via Gilde Plus kunnen worden opgelost en of het hierbij om functionele, persoonlijke, sociale of ondersteunende taken gaat. De resultaten op dit onderwerp zijn opgenomen in analyseschema’s 11 en 12.

Beide respondenten geven aan dat zij de behoefte hebben om aan werk/opdrachten te komen via Gilde Plus. Respondent B voegt hieraan toe dat hij ook de behoefte heeft aan sociale contacten. Bij de vraag of er problemen/vraagstukken te benoemen zijn wordt er door beide respondenten weer teruggekoppeld naar het vinden van werk/opdrachten. Respondent A stelt dat hij binnen Gilde Plus op dit moment voornamelijk behoefte heeft aan ondersteunende en functionele taken. Respondent B geeft aan dat hij de ene keer behoefte heeft aan persoonlijke taken en de andere keer meer aan sociale taken, maar toch stelt hij ook dat hij binnen Gilde Plus ook behoefte heeft gehad aan functionele en ondersteunende taken. Hierbij ging het om zijn werkwijze en het benaderen van potentiële klanten.

45 5.2.7 Bedrijfsmatig lid worden

Op het einde van het interview met de huidige afnemers werd er ingegaan op de toekomst. Beide respondenten zijn namelijk via Gilde Plus aan het onderzoeken of zij ZZP’er kunnen worden.

Wanneer dit lukt zullen zij niet meer werkzoekend zijn. De vraag is hoe deze afnemers de toekomst dan zien bij Gilde Plus en of zij bereid zijn lid te worden met hun bedrijf.

Beide respondenten geven aan hier zeker mogelijkheden voor te zien. Zo geeft respondent A aan dat leden van Gilde Plus veel ondersteuning kunnen bieden bij toekomstige bedrijfsvoering en

werkzaamheden. Respondent B geeft aan dat mocht het zover komen dat hij weer zelfstandig ondernemer is door Gilde Plus, hij zeker betrokken zal blijven bij projecten en werkzaamheden.

Verder geven beide respondenten geven aan zeker te overwegen om in de toekomst bedrijfsmatig lid te worden. Respondent A geeft aan dat leden ondersteuning kunnen bieden en dat het delen van kennis alleen maar goed is. Respondent B geeft aan dat startende ondernemingen bij Gilde Plus veel mogelijkheden hebben. Hij benoemt hierbij specifiek de kennis en ervaringen die er aanwezig zijn en het netwerk van Gilde Plus.

Tot slot geven beide respondenten aan dat als er meer partijen zijn aangesloten en de projecten echt lopen, het bedrag van 1000 euro per jaar voor een bedrijfsmatig lidmaatschap hier dan zeker voor over te hebben.

46