• No results found

In dit hoofdstuk staat de probleemformulering centraal. Dit hoofdstuk wordt opgesplitst in vier deelonderwerpen; aanleiding, doelstelling, probleemstelling en deelvragen. Deze deelonderwerpen worden verder uitgewerkt.

1.1. Aanleiding

Gilde Plus is een sociale onderneming dat tijdens de opstartfase, welke loopt tot 1 september 2018, voor 80% draait op fondsen en subsidies. De bijdrages van deze fondsen en de subsidies voor het opstarten van Gilde Plus zullen na 1 september 2018 sterk afnemen. De initiatiefnemers van Gilde Plus wensen dat de onderneming na de opstartfase financieel onafhankelijk kan opereren. De huidige inkomstenverhouding dient hiervoor te worden bijgesteld. Vanuit Gilde Plus is er de ambitie om deze verhouding tot 50:50 te realiseren. Dit houdt in dat de huidige 20% inkomsten uit de geldstromen contributie en commercie verhoogd moet worden naar 50%. De vraag is of en hoe dit gerealiseerd kan worden.

De inkomsten binnen contributie en commercie komen uit leden en bedrijven. Tot op heden heeft Gilde Plus, naast het kernteam, alleen werkzoekende leden. Op dit moment telt Gilde Plus in totaal 16 leden. Een feit is dat er op dit moment weinig inkomsten uit maatschappelijke en commerciële projecten worden gegenereerd. Terwijl Gilde Plus de bedrijven rondom SVV Scheveningen (c.a. 150 sponsoren) ziet als sleutelpartners, worden er op dit moment geen inkomsten uit deze groep gehaald.

Er wordt dan ook gewenst om deze bedrijven lid en/of opdrachtgever te laten worden van Gilde Plus.

De vraag is of de bedrijven zitten te wachten op het initiatief Gilde Plus en of zij behoefte hebben aan de dienstverlening.

1.2 Doelstelling

Om goed in te kunnen spelen op de wensen en behoeften van de doelgroepen, dient er eerst meer inzicht te worden verkregen in wat deze wensen en behoeften daadwerkelijk zijn. Na de

onderzoeksresultaten kunnen er door middel van aanbevelingen adviezen worden gegeven aan het kernteam van Gilde Plus om zo in te spelen op de wensen en behoeften van de doelgroepen. De doelstelling van het onderzoekrapport is dan ook als volgt opgesteld:

In opdracht van Gilde Plus SVV Scheveningen wordt er in een tijdsbestek van drie maanden onderzoek gedaan naar de wensen en behoeften van de bedrijfsmatige doelgroepen binnen de

inkomensstromen contributie en commercie, ten einde middels aanbevelingen advies gegeven met betrekking tot benodigde strategische acties om in te spelen op deze wensen en behoeften.

13

1.3 Doelgroepen

In deze paragraaf komen de huidige doelgroepen van Gilde Plus aan bod. De doelgroepen worden onderverdeeld in de drie inkomstenstromen. Per stroom wordt er een korte toelichting gegeven.

De eerste stroom is contributies. De doelgroepen binnen deze stroom bestaan uit werkenden, werkzoekenden, ZZP’ers en bedrijven (Mkb’ers en grote bedrijven). Deze doelgroepen dienen voor een lidmaatschap bij Gilde Plus contributie te betalen. Voor werkzoekenden hanteert Gilde Plus een contributiebedrag van 25 euro per maand (excl. btw). Voor ZZP’ers en medewerkers van bedrijven is het tarief 100 euro per maand, waarbij geldt dat het bedrag jaarlijks tot maximaal 1000 euro (incl.

btw) kan oplopen. Als lid ben je bevoegd om gebruik te maken van de aangeboden werkplekken, leerplekken en ontmoetingsplekken en kan je opdrachten (mee) uitvoeren. Op dit moment heeft Gilde Plus 16 leden, bestaande uit 3 ZZP’ers (het kernteam) en 13 werkzoekenden.

De tweede stroom is subsidies en fondsen. Dit zijn geldverleningen rechtstreeks voor het initiatief Gilde Plus of voor maatschappelijke projecten. De doelgroepen binnen deze stroom bestaan uit fondsen en subsidieverleners. Voorbeelden van deze doelgroepen zijn de Gemeente Den Haag, het RABO Innovatiefonds en de Stichting Initiatief Op Scheveningen. Deze initiatieven verlenen Gilde Plus voornamelijk geld voor de opstartfase van het gehele initiatief of voor maatschappelijke projecten.

De derde stroom is commercie. Dit zijn alle opbrengsten ten aanzien van het leveren van diensten.

De doelgroepen binnen deze stroom bestaan uit ZZP’ers, Mkb’ers, grote bedrijven (uit het sponsorbestand van SVV Scheveningen) en maatschappelijke instanties.

De betrokkenheid bij de uitvoering van diensten verschilt per kennis, vaardigheid, expertise en tijd van het lid.

1.4 Probleemstelling

Om de voortgang en continuïteit te waarborgen dient Gilde Plus minder afhankelijk te zijn van fondsen en subsidies. Gilde Plus dient meer inkomsten te genereren uit contributies en opdrachten.

In dit rapport wordt onderzoek gedaan naar de oorzaken van de lage inkomsten uit deze twee geldstromen. Hierbij worden de wensen en behoeften van de bedrijfsmatige doelgroepen voor deze geldstromen ten aanzien van de huidige waarde propositie van Gilde Plus in kaart gebracht. Zo wordt achterhaald of het voorbestaan kan worden gewaarborgd en welke acties hiervoor nodig zijn. De hoofdvraag bij deze probleemstelling is:

‘’Wat zijn de wensen en behoeften van de bedrijfsmatige doelgroepen binnen de

inkomstenstromen contributie en commercie ten aanzien van de waarde propositie van Gilde Plus?’’

1.5 Deelvragen

Onderstaande deelvragen zijn geclusterd in deelonderwerpen om zo het gehele onderzoek

overzichtelijk te maken. Verder wordt er onderscheid gemaakt tussen deelvragen die met behulp van deskresearch zullen worden beantwoord en deelvragen die met behulp van fieldresearch worden beantwoord.

14 Organisatie (deskresearch)

Wat zijn de kernactiviteiten van Gilde Plus?

Wat is het huidige verdienmodel van Gilde Plus en hoe zijn de verhoudingen tussen maatschappelijk en commercieel verdeeld?

Wat is de waarde propositie van Gilde Plus?

Welke sterke en zwakke punten zijn er te benoemen?

Na het beantwoorden van deze deelvragen kan er invulling gegeven worden aan de huidige situatie van Gilde Plus en wordt er duidelijk wat het onderscheidend vermogen van Gilde Plus kan zijn.

Klanten

(Deskresearch)

Wie zijn de huidige afnemers?

Uit welke klantsegmenten bestaan de huidige afnemers?

Wie zijn de potentiële bedrijfsmatige afnemers?

Uit welke klantsegmenten bestaan de potentiële bedrijfsmatige afnemers?

(Fieldresearch)

Wat zijn de wensen en behoeften van de bedrijfsmatige doelgroepen ten aanzien van de kernactiviteiten van Gilde Plus?

Welke pijnpunten ondervinden de bedrijfsmatige doelgroepen ten aanzien van de diensten van Gilde Plus?

Welke voordelen ondervinden de bedrijfsmatige doelgroepen ten aanzien van de diensten van Gilde Plus?

Welke taken willen de bedrijfsmatige doelgroepen in hun werk en privéleven nog realiseren en in welke behoefte(n) proberen zij zichzelf nog te voorzien?

Door de wensen en behoeften van huidige en potentiële afnemers gesegmenteerd (op basis van bedrijfsgrootte) in kaart te brengen wordt er per klantsegment duidelijk wat de wensen en behoeften zijn ten aanzien van de kernactiviteiten van Gilde Plus. Zo kunnen eventuele overeenkomsten en verschillen tussen de klantsegmenten worden achterhaald. Hieruit kan worden geconcludeerd of er wel behoefte is aan de diensten van Gilde Plus.

Sociaal ondernemen (desk- en fieldresearch)

Hoe wordt een sociale onderneming beschreven in de huidige literatuur?

Zijn er soortgelijke aanbieders van de diensten van Gilde Plus te benoemen?

Wat is het belang van sociaal/maatschappelijk verantwoord ondernemen voor (potentiële) afnemers?

Door inzicht te krijgen in wat het belang van sociaal ondernemen voor (potentiële) afnemers is, kan er worden vastgesteld of afnemers wel zitten te wachten op het initiatief Gilde Plus en in welke mate zij sociaal/maatschappelijk ondernemen belangrijk vinden. Door soortgelijke aanbieders van Gilde Plus in kaart te brengen kan er worden achterhaald wat het onderscheidende vermogen van Gilde Plus is.

15