• No results found

6. Conclusies

6.1.2 Potentiële afnemers

Onderstaande deelvraag wordt beantwoord aan de hand van de resultaten met betrekking tot de wensen en behoeften van potentiële bedrijfsmatige afnemers ten aanzien van de kernactiviteiten van Gilde Plus, bestaande uit vier elementen.

Wat zijn de wensen en behoeften van de bedrijfsmatige doelgroepen ten aanzien van de kernactiviteiten van Gilde Plus?

Werkplekken (flex/werkplekken)

Er kan worden geconcludeerd dat er bij de ondervraagden totaal geen behoefte is aan meer

werkplekken. De vraag is dan ook of Gilde Plus dit element wel moet communiceren met bedrijven.

De ondervraagden geven namelijk aan dat er geen behoefte is aan meer werkplekken en hierdoor wordt een lidmaatschap in sommige gevallen al niet meer interessant bevonden.

48 Leerplekken (coaching/begeleiding/workshops/inspiratiesessies)

Er kan worden geconcludeerd dat er weinig behoefte is aan (meer) leerplekken. Slechts een van de respondenten geeft aan dat er behoefte is aan een leerplek. Dit betreft een mkb’er. Een ZZP’er en een andere mkb’er geven aan dat er misschien behoefte is. De respondenten van de grote bedrijven geven aan dat er helemaal geen behoefte is aan meer leerplekken. De vraag is of Gilde Plus dit element op deze manier moet communiceren in haar uitingen. Veel bedrijven kunnen namelijk niet direct invulling aan de term geven, hierdoor ontstaat er wat onduidelijkheid. En er is over het algemeen geen behoefte aan dit element.

Ontmoetingsplekken (netwerken)

De meeste ondervraagden staan open voor meer ontmoetingsplekken. Vrijwel alle ondervraagden staan ervoor open om meer in contact te komen met andere ondernemers uit de regio. Hier kan op worden ingespeeld door meer bijeenkomsten te organiseren, waarbij deze personen met elkaar in contact worden gebracht.

Projecten (conceptontwikkeling)

De projecten Leergilde en Banentour worden door de klantsegmenten grote bedrijven en MKB gezien als redenen om wel lid te worden. Er zal dus ook meer energie moeten worden gestoken in het koppelen van deze projecten aan deze bedrijven. De conclusie is dat er teveel wordt afgetast en er geen echte acties worden ondernomen om bedrijven binnen te halen.

Aan de hand van bovenstaande conclusies kan er worden gesteld dat de behoeften per klantsegment wat verschillen. Zo wordt het element ‘leerplekken’ door de grote bedrijven helemaal niet

interessant bevonden, maar de klantsegmenten MKB en ZZP geven aan hier wel mogelijkheden in te zien.

Hieronder de conclusies op de volgende deelvragen per klantsegment.

Welke voordelen ondervinden de doelgroepen ten aanzien van de diensten van Gilde Plus?

Welke pijnpunten ondervinden de doelgroepen ten aanzien van de diensten van Gilde Plus?

Welke taken willen de doelgroepen in hun werk en privéleven nog realiseren en in welke behoefte(n) proberen zij zichzelf te voorzien?

Klantsegment ZZP

Uit de resultaten van de diepte-interviews komen de volgende voordelen, pijnpunten en klanttaken van het klantsegment ZZP naar voren:

Voordelen; nieuwe klantengroep aanboren, meer bekendheid onder Scheveningse bedrijven en elkaar kunnen versterken.

Pijnpunten; zelf tijd voor vrij maken, weinig tastbare zaken en weinig structuur.

Klanttaken; innovatie-sessies, samenwerken met andere partijen.

Klantsegment MKB

Uit de resultaten van de diepte-interviews komen de volgende voordelen, pijnpunten en klanttaken van het klantsegment MKB naar voren:

49

Voordelen; de leerplek, ambacht behoud (Leergilde), het project de Banentour, in contact blijven met mensen uit de omgeving, een businessclub van Scheveningse bedrijven, de kruisverstuivingen en verhogen naamsbekendheid.

Pijnpunten; weinig duidelijkheid, geen behoeftevraag en weinig tijd.

Klanttaken; meer opdrachtgevers binnenhalen, samenwerken met andere partijen, kennis delen en overbrengen, nieuwe concepten, maatschappelijk betrokken zijn.

Klantsegment grote bedrijven

Uit de resultaten van de diepte-interviews komen de volgende voordelen, pijnpunten en klanttaken van het klantsegment grote bedrijven naar voren:

- Voordelen; de ontmoetingsplekken en de projecten Leergilde en de Banentour.

- Pijnpunten; weinig tijd, niet rendabel genoeg en niet zoveel te bieden.

- Klanttaken; jongeren vakantiewerk aanbieden, samenwerken met andere partijen.

6.2 Hypothesen

De eerste drie hypothesen hadden betrekking op de voordelen van Gilde Plus:

H1: De Gain Creators van Gilde Plus creëren voordelen voor het klantsegment ZZP.

H2: De Gain Creators van Gilde Plus creëren voordelen voor het klantsegment MKB.

H3: De Gain Creators van Gilde Plus creëren voordelen voor het klantsegment grote bedrijven.

De voordelen voor de verschillende klantsegmenten lopen uiteen. Alle voordelen voor de

verschillende klantsegmenten staan beschreven in hoofdstuk 6. Kijkend naar de conclusies van het onderzoek ten aanzien van het conceptueel model worden bovenstaande hypothesen aangenomen of verworpen. De Gain Creators worden ten aanzien van de waarde propositie van Gilde Plus opgesteld.

 H1 wordt aangenomen. De Gain Creators voor het klantsegment ZZP zijn.; maatschappelijk gezicht, samenwerken, kennis delen, het netwerk en inhoudelijk/zakelijke waarde toevoegen. Uit de conclusies van de diepte-interviews blijkt namelijk dat deze aspecten voordelen verschaffen voor dit klantsegment.

 H2 wordt aangenomen. De Gain Creators voor het klantsegment MKB zijn; kennis delen, arbeidsplaatsen creëren, samenwerken, het netwerk en inhoudelijk/zakelijk waarde toevoegen.

Uit de conclusies van de diepte-interviews blijkt namelijk dat deze aspecten voordelen verschaffen voor dit klantsegment.

 H3 wordt aangenomen. De Gain Creators voor het klantsegment groot bedrijven zijn; het netwerk, maatschappelijk gezicht en samenwerken. Uit de conclusies van de diepte-interviews blijkt namelijk dat deze aspecten voordelen verschaffen voor dit klantsegment.

De overige drie hypothesen hadden betrekking op Pain Relievers van Gilde Plus ten opzichte van de pijnpunten van de verschillende klantsegmenten.

H4: De Pain Relievers van Gilde Plus nemen de pijnpunten weg bij het klantsegment ZZP.

50 H5: De Pain Relievers van Gilde Plus nemen de pijnpunten weg bij het Klantsegment MKB.

H5: De Pain Relievers van Gilde Plus nemen de pijnpunten weg bij het klantsegment grote bedrijven.

De pijnpunten van de verschillende klantsegmenten lopen wat uiteen. De pijnpunten per

klantsegment staan beschreven in hoofdstuk 6. Kijkend naar de conclusies van de diepte-interviews ten aanzien van het conceptueel model worden bovenstaande hypothesen aangenomen of

verworpen. De Pain Relievers worden ten aanzien van de waarde propositie van Gilde Plus opgesteld.

 H4 wordt verworpen. Gilde Plus verzacht maar één pijnpunt bij het klantensegment ZZP, namelijk ‘kost veel tijd’. Uit de waarde propositie van Gilde Plus komt namelijk naar voren dat het delen van kennis en samenwerken tijdbesparend zijn. De pijnpunten ‘meerdere

halfslachtige projecten’, ‘weinig tastbare zaken’en ‘weinig structuur’ worden niet verzacht of weggenomen door Gilde Plus.

 H5 wordt verworpen. Gilde Plus verzacht maar één pijnpunt bij het klantsegment MKB,

namelijk ‘weinig tijd’. Uit de waarde propositie van Gilde Plus komt namelijk naar voren dat het delen van kennis en samenwerken tijdbesparend zijn. De pijnpunten ‘weinig duidelijkheid’ en

‘geen behoeftevraag’ worden niet verzacht of weggenomen.

H6 wordt verworpen. Gilde Plus verzacht twee pijnpunten bij het klantsegment grote bedrijven, namelijk ‘weinig tijd’ en ‘niet rendabel genoeg’. Uit de waarde propositie van Gilde Plus komt namelijk naar voren dat het delen van kennis en samenwerken tijd- en geldbesparend zijn. Het pijnpunt ‘niet zoveel te bieden’’ wordt niet verzacht of weggenomen.