• No results found

In dit hoofdstuk komen de aanbevelingen voor de sociale onderneming Gilde Plus naar voren ten gevolge van de resultaten en de conclusies van het onderzoek. Er zijn in totaal drie aanbevelingen opgesteld. Deze worden hieronder beschreven. De drie aanbevelingen zijn: communicatie

verbeteren, meer bijeenkomsten en activiteiten en het opzetten, uitvoeren en doen slagen van projecten.

7.1 Communicatie verbeteren

Communicatie is van zeer groot belang voor Gilde Plus. Het draait hier om het gebruiken van de juiste kanalen met de juiste content. Ten eerste moet Gilde Plus een goed communicatieplan schrijven. Het belangrijkste aspect van het communicatieplan is het ontwikkelen van een

communicatiestrategie. Hiermee beschrijft men met welke communicatiemiddelen Gilde Plus moet communiceren per doelgroep en op welk moment. Gilde Plus moet een werkgroep creëren met bestaande leden eventueel aangevuld met externe expertise om dit plan te ontwikkelen.

In het plan dient in iedergeval aandacht te zijn voor de volgende onderdelen:

7.1.1 Duidelijke propositie

Om tot een duidelijke propositie te komen dient Gilde Plus een missie en een visie te hebben omschreven. Vanuit de missie en de visie dienen de huidige punten van de waarde propositie uit het Business Canvas model inhoudelijk duidelijk gemaakt te worden voor de doelgroepen. Wanneer Gilde Plus bepaalde kenmerken van de propositie uniek maakt beschikken ze over zogenaamde

‘unique selling points’ en zullen ze aantrekkelijker zijn voor de doelgroepen.

7.1.2 Website

Een moderne website is anno 2018 een must voor ieder bedrijf. Om te beginnen moet Gilde Plus haar logo duidelijk communiceren op de website en een corporate identity gaan hanteren. In Bijlage 14 is een print screen te vinden van de huidige website.

Om een goede opheldering te verschaffen over het aanbod van Gilde Plus is het plaatsen van een nieuwe korte pakkende video waarin ze uitleggen wat ze doen een must. Deze video moet zo kort mogelijk zijn, om de aandacht van de kijkers niet te verliezen. De video moet geplaatst worden op de startpagina van de website, waar men ook simpel kan ‘doorklikken’ als men de video niet wil zien.

Verder moet de website van Gilde Plus simpel, gebruiksvriendelijk en overzichtelijk zijn. Op de homepage dient direct duidelijk te zijn wat Gilde Plus te bieden heeft. Noodzakelijke subpagina’s op de website zijn:

Over Gilde Plus: met informatie over Gilde Plus, de NAW-gegevens. Wellicht ook doorverwijzingen naar missie, visie, propositie en doelstellingen.

Producten: informatie over de producten en hoe men kan deelnemen en wat de voorwaarden daarvan zijn.

Leden en klanten: lijst met namen en eventuele verwijzingen naar de desbetreffende websites van bedrijven.

Nieuws en persberichten: verwijst naar overzicht van persberichten, nieuwsitems, informatie voor de media en impressies en verslagen van plaatsgevonden activiteiten.

Evenementen: geeft een overzicht naar evenementen die Gilde Plus organiseert en biedt mogelijkheden voor inschrijving.

53

Contact: Op deze pagina staat aangegeven hoe met Gilde Plus in contact kan worden gekomen. Eventueel met een formulier om informatie of een nieuwsbrief aan te vragen.

7.1.3 Vindbaarheid (online & offline) Online

Er kan gesteld worden dat Gilde Plus op het gebied van online marketing nog veel verbeteringen moet realiseren om de effectiviteit van de onlinekanalen te verhogen. Het is belangrijk om de content van de website up-to-date te houden. Geoptimaliseerde content zal veel beter en professioneler ogen. Ook kunnen potentiële klanten met geoptimaliseerde content veel beter worden geïnformeerd. Dit zal ertoe leiden dat de website veel meer bezoekers krijgt. Verder geldt dat de vindbaarheid van de website van Gilde Plus veel beter kan. In Bijlage 14 Search Engine Optimalization wordt de SEO via Google getoond. Hierbij wordt duidelijk dat wanneer de zoekterm

‘Gilde Plus’ wordt ingevoerd, de website van Gilde Plus niet terug te vinden is op de eerste zoekpagina. Ook wanneer zoektermen als ‘sociale onderneming Den Haag’, ‘werkplekken’,

‘ontmoetingsplekken’, ‘leerplekken’ worden ingevoerd, wordt Gilde Plus niet zichtbaar. Wanneer de website inhoudelijk goed up-to-date wordt gehouden zal dit bijdragen aan het beter gevonden worden in zoekmachines. Aanbevolen wordt om hier energie in te stoppen, zodat de effectiviteit van de website wordt verhoogd wordt en de doelgroepen dus via dit kanaal makkelijker belangrijke informatie kunnen vinden.

Offline

Momenteel is de vindbaarheid van Gilde Plus uitstekend. De vaste plek SVV Scheveningen is makkelijk vindbaar en is bekend bij alle ondernemingen. Aangezien de club ook een trekpleister is onder de lokale mensen en bedrijven, moet Gilde Plus maximaal gebruik maken van deze plek. Hoe Gilde Plus dat moet doen, wordt later in dit hoofdstuk beschreven.

7.1.4 Promotie (online & offline) Online

Op dit moment maakt Gilde Plus weinig gebruik van social media. De kanalen Facebook en Instagram worden minimaal gebruikt. Dit houdt in dat er één keer in de zoveel tijd weleens een post wordt geplaatst. Het gebruik van Facebook en Instagram moet echter alleen gebruikt worden om alledaagse werkzaamheden te tonen, om de (potentiële) klanten te laten zien dat er ‘leven in de brouwerij’ is. Hiermee vergroot Gilde Plus haar naamsbekendheid en betrokkenheid van haar klanten met het bedrijf. De kanalen Twitter en LinkedIn moet Gilde Plus actiever in gaan zetten, omdat de doelgroep hierop zeker aanwezig is.

Twitter is een ideaal medium om de verschillende klantsegmenten aan elkaar te koppelen. Denk hierbij aan veelvuldig gebruik van hashtags, zoals #GildePlus, #vacatures, #community etc. Met gebruik van deze hashtags vergroot je de kans op een connectie tussen de klantsegmenten. Zo creëert Gilde Plus interactiviteit.

LinkedIn is een ideaal medium om de community te vergroten. De kracht van LinkedIn zit hem in het delen van berichten in veel verschillende netwerken. Met een hulpmiddel als LinkedIn kunnen projecten als een lopend vuurtje terechtkomen in allerlei netwerken, wat weer kan leiden tot het binnenhalen van nieuwe klanten.

54 Offline

Gilde Plus moet haar samenwerking met SVV Scheveningen intensiever inzetten om haar

naamsbekendheid te vergroten. Denk aan sponsoractiviteiten in de vorm van het sponsoren van een wedstrijdbal, het plaatsen van boarding langs het veld, of bedrukking op de kleding. SVV

Scheveningen is een ideale partner, mede omdat de club komend seizoen op het hoogste amateurniveau van Nederland gaat voetballen. Dit trekt namelijk veel publiek en veel

netwerkmomenten voor de zakelijke markt. Tevens worden er van deze competitie wedstrijden op de zender Fox Sports uitgezonden. De diverse uitingen zullen dan ook bijdragen aan de

naamsbekendheid van Gilde Plus.

Tot slot moet Gilde Plus een pakkende slogan bedenken. De huidige slogan betreft het aanbod (werkplek, leerplek en ontmoetingsplek) Echter kunnen huidige en potentiële klanten moeilijk bevatten waar de aspecten van het aanbod inhoudelijk voor staan. Daarom wordt aanbevolen om de slogan te veranderen naar een duidelijke tekst waar het bedrijf voor staat, bijvoorbeeld: ‘’Gilde Plus biedt praktische en maatschappelijke oplossingen voor regionale ondernemingen’’.

7.1.5 Interne communicatie

De communicatie tussen leden onderling en kernteam met leden dient sterk verbeterd te worden.

De werkgroep dient de overlegstructuur onder de loep te nemen als mede de verslaglegging daarvan.

De huidige communicatie blijkt niet afdoende te zijn.

7.2 Meer bijeenkomsten en activiteiten

Inzake het element ontmoetingsplekken wordt aangegeven dat er zowel binnen de huidige afnemers als potentiële afnemers behoefte is aan meer bijeenkomsten en activiteiten. Tevens is het zo dat het element leerplekken met name gezien wordt als fysieke plek en niet als kennisoverdracht.

Het organisatievermogen binnen de huidige leden is groot te noemen. Daarom moet men in staat zijn om onderstaande punten te organiseren:

7.2.1 Netwerkbijeenkomsten

In combinatie met een voetbalwedstrijd van het eerste elftal van SVV Scheveningen kunnen huidige leden de sponsoren van de vereniging ontmoeten. In overleg tussen Gilde Plus en het bestuur van de vereniging zal gekeken moeten worden naar een manier om Gilde Plus leden ook lid te laten zijn van de businessclub van de vereniging en wat voor (financiële) consequenties dat heeft.

7.2.2 Bedrijven voetbaltoernooi

Om werkenden uit hun normale patroon te halen is het leuk om te sporten. Aangezien Gilde Plus onderdeel is van de voetbalvereniging SVV Scheveningen zijn de lijnen tussen organisatie (Gilde Plus) en kennis en faciliteiten op het gebied van voetbal (SVV Scheveningen) snel gelegd. Wanneer de deelnemers een goede ervaring hebben, zullen zij positief denken over Gilde Plus en sneller overgaan tot een lidmaatschap. Daarnaast dient er goed gebruik te worden gemaakt van (social) media om dit evenement te promoten.

55 7.2.3 Kennisbijeenkomsten

Thematische bijeenkomsten waarbij naast de huidige leden van Gilde Plus, de totale sponsorgroep van SVV Scheveningen wordt uitgenodigd zal in de behoefte naar meer bijeenkomsten en activiteiten voorzien. Vooraf moeten de wensen ten aanzien van het thema van een bijeenkomst in kaart worden gebracht door middel van onderzoek. De themabijeenkomsten moeten van hoogwaardige kwaliteit zijn en iedere bezoeker iets meegeven. Hierdoor zal naast het element ontmoetingsplek ook het element leerplek duidelijk worden.

7.3 Het opzetten, uitvoeren en doen slagen van projecten

Gilde Plus heeft successen nodig. Geslaagde projecten zullen daartoe leiden. Momenteel zijn diverse leden van Gilde Plus bezig met de projecten Leergilde en Banentour. Diverse bedrijven geven aan belangstelling voor deze projecten te hebben. Voor sommige huidige leden is nog onduidelijk wat deze projecten inhouden en wat de resultaten zijn. Het delen van de plannen en het daadwerkelijk uitvoeren met goed resultaat is van groot belang.

7.3.1 Leergilde

De tijd van plannen maken is voorbij. Direct na de schoolvakantie dient er gestart te worden. Er zijn al diverse gesprekken gevoerd met scholen en ook zij zijn enthousiast. Inmiddels hebben zich 17 kandidaten aangemeld. Deze eerste sessie dient gezien te worden als pilot waarbij het programma continu geëvalueerd en aangepast dient te worden. Daarnaast dient een goede pr via diverse (social) media gevoerd te worden. Wanneer deze eerste sessie is geslaagd en volgroeid is naar het juiste product kan verdere uitvoering plaatsvinden.

7.3.2 Banentour

Ook hier dient werk gemaakt te worden van de uitvoer. Vanuit de leden dient een werkgroep geformeerd te worden die dit verder op gaat pakken. Ook hier geldt dat een goed resultaat uitvergroot zal moeten worden zodat de markt om het product gaat vragen.

56