• No results found

5. Conclusie en reflectie

5.8 Persoonlijke noot

Deze thesis ben ik begonnen met een proloog, waarin mijn droom als praktijkontwikkelaar beschreven staat. Nu de thesis geschreven is en dit praktijkonderzoek ten einde is, kan ik aangeven dat een groot deel van mijn droom werkelijkheid is geworden. Ik heb een hulpmisser gevonden en over hen

gehoord. Het heeft mijn passie geraakt. Ook heb ik kennis en handvatten gevonden, die helpen om hen te vinden. Ik kijk zeker met voldoening terug op het onderzoeksproces en de grootste voldoening is voortgekomen uit de samenwerking met allen. Ik had het niet willen missen …

73

Dankwoord

Met het schrijven van deze thesis is er een einde gekomen aan een boeiend praktijkonderzoek. Niet eerder heb ik zo’n onderzoek gedaan en deze ervaring heb ik niet willen missen. Het heeft mij veel gebracht.

Ik denk terug aan de integere gesprekken, die ik heb mogen voeren met mensen. Ik mocht bij hen te gast zijn en luisteren naar de waardevolle dingen, die zij vertelden. Het heeft me geraakt over welke moed mensen beschikken om in kwetsbare situaties hun weg te blijven zoeken. Ook de waardevolle gesprekken in de focusgroepen zal ik niet vergeten. Ik vond het mooi ervaren te hebben hoe

vrijwilligers vanuit hun hart er willen zijn voor de ander. Ik dank hen hartelijk dat zij zo gemotiveerd mee hebben willen werken aan dit onderzoek.

Ik heb een poosje met de medewerkers van Stichting Het Venster op mogen trekken. Ik kan

volmondig zeggen dat de gastvrijheid en laagdrempeligheid, waarover in de thesis gesproken wordt, waarheid is. Ik vind het een krachtige kwaliteit van Stichting Het Venster. Het heeft mij veel ruimte gegeven om te zoeken en te vragen en daarbij gewoon mezelf te mogen zijn. Alle dank daarvoor.

De gesprekken met de medewerkers van Stichting Sol Netwerk te Rotterdam zullen mij bijblijven. Ik ben geïnspireerd geraakt door hun moed om eigen keuzes te maken als dat nodig is om de ander te bereiken. Ik zal de ochtenden aan de Schiekade niet snel vergeten. Dank dat ik welkom was.

Ik heb een enthousiaste en gedreven beleidsmedewerkster van de gemeente Nunspeet ontmoet. Zij was onder de indruk van de kracht van de gemeente Nunspeet. Het heeft mij gestimuleerd om met mijn onderzoek bij te dragen aan haar werk om de Wmo succesvol te laten zijn. Ook het contact met het gemeenteraadslid heeft me goed gedaan. Dank dat jullie beiden mee hebben willen werken aan dit onderzoek.

Zonder steun van mijn critical friends was deze thesis niet geworden wat het nu is.

Jan Carel Vierbergen heeft mij de ruimte gegeven om met hem steeds op zoek te gaan naar mijn passie voor dit onderzoek. Jan Carel, ik dank je voor je kritische, humorvolle en wijze feedback, die je mij gegeven hebt. Het was heerlijk voor mij om in momenten van zoeken gewoon even dom te mogen zijn om daarna met een gevoel van wijsheid weer verder te kunnen.

En Anke, mijn tweelingzus! Wat een voorrecht is het voor ons geweest dat we opnieuw elkaar zo hebben kunnen aanvullen! Jouw ervaring in het uitvoeren en begeleiden van onderzoek,

74

kwaliteiten te niet gedaan werden. Samen zijn we weer sterk gebleken. Een ervaring om te vieren met een fietstocht door het Fluitenkruid.

Zonder het deskundige en hartelijke docententeam van de master Social Work zou ik niet in staat geweest zijn dit onderzoek uit te voeren. In het bijzonder wil ik mijn thesisbegeleider Mike hartelijk danken. Jouw overtuiging in mijn kunnen heeft mij het houvast gegeven om als master dit onderzoek uit te voeren. Je hebt me geholpen door naast mij te staan en met mij te bouwen aan deze thesis. Je kritische aanvullende feedback heb ik graag ter harte genomen. Je humor, je creativiteit, je flexibiliteit en je houding van ‘doe-maar-gewoon’ , naast je enorme kennis en inzicht maken mij dankbaar dat ik jou als begeleider heb gehad.

Tot slot wil ik mijn vier mannen thuis bedanken voor het geduld en meeleven tijdens de studie en zeker tijdens het schrijven van deze thesis. Overwinningen mochten gevierd worden, teleurstellingen waren er ook. Rommel mocht er liggen en afwezig zijn voor lessen of onderzoek werd aanvaard. Zonder een plek om echt thuis te mogen zijn was het mij niet gelukt.

75

Bronvermelding

Baarda, D. e.a. ( 2009). Basisboek Kwalitatief Onderzoek . Groningen: Noordhoff Uitgevers.

Baars, J. e.a., ‘Onderzoeksrapport ‘De ketting en de schakels, onderzoek naar sociale samenhang in Nunspeet’, Nunspeet 2008

Boeije, H. (2005). Soorten van onderzoek: de grote parade. In: Hart, M., Hox, J., Boeije, H.(red.) onderzoeksmethoden. Amsterdam: Boom onderwijs.(p.84-91).

Boonstra, J., Caluwe, L. de, et al. (2006). Interveniëren en veranderen: zoeken naar betekenis in interacties. In Boonstra, J., Caluwe, L. (eds), Interveniëren en Veranderen. Deventer: Kluwer.

Burg, E. van (2011). Kwaliteitscriteria voor ontwerpgericht wetenschappelijk onderzoek. In J. van Aken & D. Andriessen (Eds.), Handboek ontwerpgericht wetenschappelijk onderzoek – wetenschap met effect (pp. 145-154). Den Haag: Boom Lemma

Candido, I.(2010).De Achter de Voordeur Aanpak. Een procesevaluatie in twee stadsdelen in Amsterdam. Opgevraagd van http://www.eropaf.org.

De kleine Gids Wmo,(2014). Deventer: Uitgeverij Wolters Kluwer

Doorn, van. L.(2007) Morele oordeelsvorming bij sociale professionals, Utrecht: HU.

Doorn, L.(MOVISIE); m.m.v. Huber, M., Kemmeren, C., Linde, M. van der, Uden, T. van.(2013). Outreachend werkt! Opgevraagd van http://www.movisie.nl.

Donk, van der C. & Lanen, van B. (2015). Praktijkonderzoek in zorg en welzijn. Bussum: Coutinho.

Hoving, J. (2013). Beleidsplan Het Venster 2014-2016. Nunspeet, eigen uitgave.

Ham, M.(2013). Mag je nog kwetsbaar zijn? Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken, jaargang 2013 nummer 3, pp 4-7.

Heineke, D. (MOVISIE) m.m.v. Venneman, B., Leur, J. van, Bergen, AM, van.(2009). Prachtige praktijken van lokale OGGZ-Netwerken. Vergelijking van ervaringen en resultaten in drie regio’s. Opgevraagd van http://www.movisie.nl.

Kunneman, H.

www.beroepshoudingindezorg.nl/beroepshouding/normatieveprofessionalisering/hoorcollege Universiteit van Humanistiek, geraadpleegd op 18-11-2015

Linders, L. (2010). De betekenis van nabijheid. Een onderzoek naar informele zorg in een

76

Masselink, R. ,e.a. (2008), Waarderend Organiseren: Appreciative Inquiry; C-creatie van Duurzame Verandering. Nieuwerkerk aan de IJssel: Geling Publishing, H2.

Nivel, Het Nederlands instituut voor onderzoek naar de gezondheidszorg (2013) De benodigde capaciteit voor niet-geïndiceerde wijkverpleegkundige taken? een wijkanalyse in Den Haag. Remmerswaal, J. (2013). Handboek groepsdynamica. Een inleiding op theorie en praktijk. Amsterdam, Uitgeverij Boom/Nelissen.

Onderzoeksrapport: ‘Tevredenheid cliënten over welzijnsactiviteiten SWNO, Het Venster, Oranjehof’. (2011). Uitgevoerd door Companen Arnhem projectnummer 302.101

Seel, R. (2008). Introduction to Appreciative Inquiry. http://www.new- paradigm.co.uk/introduction_to_ai.htm , geraadpleegd 8 maart 2016

Scharmer, O. (2008, winter). Uncovering the blind spot of leadership. Leader tot leader – Winter 2008, pp 52-59.

Stam, M. (2013). Het belang van onzeker weten. Lectorale rede uitgesproken op dinsdag 3 september 2013. Hogeschool van Amsterdam.

Startnotitie beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning 2017-2020 gemeente Nunspeet

Stichting Presentie (2016). De praktisch wijze professional: een volgende stap in professionalisering? Verslag studiebijeenkomst Stichting Presentie, 8 april 2016. Opgevraagd van http://www.presentie.nl.

Tonkens, E. (2009). Tussen onderschatten en overvragen. Amsterdam, Uitgeverij SUN en auteurs.

Swanborn, P. (2010). Basisboek sociaal onderzoek. Den Haag: Boom Lemma uitgevers.

Westerhof, G.& E.Bohlmeijer (2010). Psychologie van de levenskunst. Amsterdam: Boom (p.133- 155).

Wijffels, H. (2009). Waarom het nu gaat, is individualiteit te verbinden met collectiviteit? In: Frits Langenberg & Martijn Lampert. De grenzeloze generatie en de eeuwige jeugd van hun opvoeders. Amsterdam: Uitgeverij Nieuw Amsterdam (p.181-186)

Witte, T. (2016). Sociale dynamiek van de gemeentelijke politiek. Bussum: Uitgeverij Coutinho.