• No results found

Het zijn de pedagogisch medewerkers die elke dag weer het verschil maken. Daarom staat niet alleen de ontwikkeling van het kind centraal maar ook dat van de pedagogisch medewerker. Om de pedagogische kwaliteit te kunnen borgen is er regelmatig coaching en scholing nodig om de ontwikkeling en kennis van de pedagogisch medewerker uit te breiden.

4.1 Ontwikkeling door scholing

Babbels biedt regelmatig allerlei trainingen, cursussen en opleidingen aan. Denk bijvoorbeeld aan agressietraining, opleiding het jonge kind, gebarencursus, gitaarcursus, interactief voorlezen,

ontwikkelingsgericht werken maar ook sluit babbels regelmatig aan bij cursussen die vanuit de basisschool aangeboden worden, waarbij babbels (vanuit het brede-school principe) dus ook aan deelneemt.

( zie het opleidingsplan hoe wordt ingezet op ontwikkeling en kennisverbreding van pedagogisch medewerkers)

Er zijn een aantal scholingseisen in de wet opgenomen. Het gaat om de onderstaande opleidingen:

• Taaleis (ingroeimodel tot 2023)

In de wet is een nieuwe eis opgenomen, namelijk dat de pedagogisch medewerker moet beschikken over een niveau 3F voor mondelinge taalvaardigheid ( gesprekken voeren, luisteren en spreken)

Voor de invoering wordt er een ingroeiperiode van vijf jaar ( t/m eind 2022) gehanteerd. In de ministeriële regeling is bepaald dat de beroepskracht moet beschikken over een bewijsstuk (certificaat of diploma) Alle Nederlandse diploma’s vanaf MBO 4 gelden als voldoende bewijs voor 3 F taalniveau.

(voor meer informatie rondom plan van aanpak tot 2023 zie het Babbels opleidingsplan))

• Scholing pedagogisch medewerkers 0-jarige ( ingroeimodel tot 2023)

Het werken met baby’s vraagt om specifieke expertise. Daarom is ook in de wet opgenomen dat alle pedagogisch medewerkers die met baby’s werken aanvullende scholing moeten krijgen.

Babbels gaat vanaf 2018 van start met het aanbieden van deze opleiding aan de medewerkers en hanteert een ingroeimodel t/m 2022.

(voor het plan van aanpak t/m eind 2022 verwijs ik naar het Babbels opleidingsplan)

• Kinder EHBO/ BHV

Er moet vanaf 1 januari 2018 altijd minimaal één iemand met een gecertificeerd kinder EHBO diploma aanwezig zijn op iedere locatie. Iedereen binnen Babbels heeft al een kinder EHBO diploma en één keer in het jaar vindt er een (opfris)cursus Kinder-EHBO en of BHV plaats, waaraan alle medewerkers aan

deelnemen.

4.2 Ontwikkeling door coaching en ondersteuning

Er vindt regelmatig coaching of ondersteuning van de teams plaats door de team coördinator en beleidsmedewerker of een externe partner. De externe partners zijn bijvoorbeeld een intern begeleider van de basisschool, logopedist, kinderpsycholoog en onze huiscoach- filosofe en vertrouwenspersoon Franziska.

Coaching bestaat uit vooraf geplande coachingsessies, coaching-/evaluatiegesprekken maar er wordt daarnaast vooral ingespeeld op wat een groep of medewerker op dat moment aangeeft/ nodig heeft.

De team coördinatoren houden zich bezig met de coaching van medewerkers in de dagelijkse praktijk en voeren minimaal 1 keer per jaar met alle aan hen toegewezen medewerkers coaching- en evaluatiegesprekken. Tijdens deze gesprekken wordt samen met de medewerkers gekeken naar de ontwikkeling van de medewerker, welke ontwikkelingsmogelijkheden er zijn en wat hij/zij daarin nodig heeft. Daarnaast begeleiden en observeren zij medewerkers het hele jaar door en zijn wekelijks op locatie aanwezig. De team coördinatoren hebben in 2020 de opleiding pedagogisch coach en beleidsmedewerker afgrond en voldoen aan de wettelijke scholingseis voor de pedagogisch coach.

4.3 Berekening aantal uren coaching pedagogisch medewerkers voor 2021

Vastgesteld op basis van het totale aantal arbeids- en overwerkuren van alle pedagogisch medewerkers (vaste krachten plus invalkrachten) in het vierde kwartaal van 2020.

Arbeidsuren pedagogisch medewerkers kwartaal 4 2020: 15868,50 overwerkuren pedagogisch medewerkers kwartaal 4 2020: 2762,75 Totaal aantal gewerkte uren pedagogisch medewerkers: 18631,25

18631,25: 13 weken = 1433,17 uur inzet pedagogisch medewerkers per week 1252,11: 36 (1 fte) = 39,81 fte

Vanaf 1 januari 2019 geldt de verplichte inzet van een pedagogisch coach. Het wettelijk verplichte minimum aantal uren coaching van pedagogisch medewerkers is 10 uur per fte per jaar. Op basis van bovenstaande berekening moet er binnen Babbels op jaarbasis dus minimaal 398,10 uur worden ingezet voor coaching van de pedagogisch medewerkers. Gezien het flexibele karakter van onze opvang en daarmee ook de flexibele inzet van het aantal gewerkte uren door pedagogisch medewerkers hebben wij in 2019 elk kwartaal opnieuw vastgesteld hoeveel fte’s er zijn ingezet in het voorafgaande kwartaal. Op basis daarvan hebben wij de hoogte van het minimum aantal uren coaching steeds bijgesteld. De verschillen per kwartaal bleken steeds klein (tussen de 310 en 340 uur coaching per jaar).

Vanaf 2020 berekenen wij dan ook niet meer per kwartaal de hoeveelheid uren coaching maar 1 keer per jaar. Wij berekenen dit in januari op basis van het aantal fte’s in het laatste kwartaal van het voorgaande jaar. We tellen hier een marge van 10 procent bij op zodat we er zeker van zijn dat kleine verschillen in de inzet van medewerkers in elk geval niet leiden tot een tekort van het aantal toegepaste uren coaching.

Uiteraard zullen wij bij tussentijdse wijzigingen in het aantal groepen en/of locaties opnieuw berekenen wat de gevolgen zijn voor het aantal fte’s en de aan te bieden hoeveelheid uren coaching.

Aangezien wij 7 locaties hebben die nogal uiteen lopen in het aantal kindplaatsen en dus de inzet van pedagogisch medewerkers is ervoor gekozen het totale aantal uur coaching te verdelen over het aantal groepen die zich op een locatie bevinden. De pedagogisch coach kan vervolgens zelf naar eigen inzicht de uren die beschikbaar zijn voor coaching verdelen over de medewerkers die werkzaam zijn op de betreffende locatie. Hierbij is leidend dat aan de minimale hoeveelheid uren coaching wordt voldaan en dat elke medewerker minimaal 2 uur coaching ontvangt per jaar.

4.4 Overzicht aantal uren coaching per locatie in 2021

De hierboven berekende 398,10 uur coaching met daarbij 10% marge maakt dat het minimale aantal uur coaching voor 2021 uitkomt op 437,91 uur. Babbels heeft verdeeld over alle locaties op dit moment 22 groepen. 437,91 : 22 groepen = 19,91 uur coaching per groep. Het minimum aantal uren dat in 2021 per locatie moet worden ingezet voor coaching ziet er daardoor als volgt uit:

Onyx 2 groepen totaal 39,81 uur

Naast de pedagogisch medewerkers worden de directie, team coördinatoren, beleidsmedewerker en het kantoorpersoneel regelmatig gecoacht om scherp te blijven op kwaliteiten en ontwikkelingspunten.

Daarnaast is er regelmatig overleg waarbij zij elkaar ondersteunen in het handelen en uitvoeren van werkzaamheden. (voor informatie over de frequentie van coaching momenten zie digitale documentatie)

4.5 Pedagogisch beleidsmedewerker/coach

De inzet van een pedagogisch geschoolde beleidsmedewerker is vanaf 1 januari 2019 verplicht. De pedagogisch beleidsmedewerker zorgt voor het opstellen, uitwerken en het vertalen van

beleidsvoornemens naar de concrete werkpraktijk. Daarnaast zorgt de beleidsmedewerker voor evaluatie van het beleid, nodigt medewerkers uit om actief mee te denken en dat medewerkers goed op de hoogte zijn en blijven van wat er op basis van het beleid van hen wordt verwacht.

Wettelijk is bepaald dat een beleidsmedewerker moet worden aangesteld voor minimaal 50 uur per jaar, per kindcentrum. Babbels heeft in januari 2021 in totaal 10 kindcentra, waardoor de beleidsmedewerker minimaal 500 uur per jaar moet worden ingezet. De beleidsmedewerker binnen Babbels houdt zich op dit moment 11 uur per week bezig met het vorm geven van het pedagogisch beleid en het implementeren hiervan, waardoor aan het wettelijke minimum wordt voldaan.

4.6 Werkoverleg

Er wordt minimaal vier keer per jaar binnen Babbels vergaderd. Twee vergaderingen vinden organisatie breed plaats en de andere twee in de vorm van teamvergaderingen. We bespreken wat er op dat moment speelt. Doordat de buitenschoolse opvang een andere invulling heeft van de dag en relatief minder tijd doorbrengen met hun naaste collega’s, krijgen zij een half uur per week extra tijd voor teamoverleg.

Voorbeelden van agendapunten zijn :

• Er wordt ingegaan op actuele onderwerpen en belangrijke wetswijzigingen betreft de kinderopvang. Hierin zijn bijvoorbeeld de grote en kleine risico’s op organisatie en locatieniveau als standaard agendapunt opgenomen (Veiligheid en Gezondheidsbeleid)

• Het pedagogisch handelen

• De ontwikkeling van de kinderen

• Het observeren van de kinderen

• Het contact met ouders en

• De onderlinge samenwerking.

De team coördinator en beleidsmedewerker sluiten hierbij aan, indien nodig. Het werkoverleg zorgt er o.a. voor dat de beroepskrachten ondersteund worden bij deze taken en zich blijven ontwikkelen. Op deze manier komt er één lijn in de omgang met het kind en kunnen we het kind zo nodig extra aandacht bieden. Ook kan het zijn dat het nodig is dat kinderen doorverwezen worden naar externe partijen waar Babbels mee samenwerkt.

(voor samenwerking externe partijen zie 6.11 “ bijzonderheden m.b.t ontwikkeling” )

4.7 Werkgroepen

Babbels is een organisatie die het belangrijk vind om “bottum up” te werken. Medewerkers actief betrekken helpt een organisatie beter functioneren.

Zo wordt er bijvoorbeeld een werkgroep gestart als er signalen vanuit de groepen komen of als er een actueel onderwerp of doelstelling meer onderzoek/uitwerking vergt. Het doel van de werkgroep is

kennisverbreding zodat er dus beter aan kunnen sluiten bij de behoefte, welbevinden en ontwikkeling van het kind en dat dit uitgedragen kan worden naar alle medewerkers binnen Babbels. De werkgroepen worden ondersteund door de team coördinatoren.

De volgende werkgroepen zijn actief;

• BoekStart

• Voeding en beweging

• Sociaal emotionele veiligheid (0-2 jaar)

• 0-4 jaar

• Zorgteam