• No results found

5. PERSONEEL EN GROEPSSAMENSTELLING

6.13 O UDERPARTICIPATIE

Naast de individuele gesprekken met de ouders, vinden ook gezamenlijke activiteiten plaats:

• Ouderinformatieavonden

Deze avonden kunnen variëren wat betreft vorm en inhoud. Het doel kan zijn dat ouders van de groep elkaar leren kennen en elkaars bevindingen over opvoeden en over het kinderdagverblijf delen. Een ouderavond kan ook gaan over een specifiek pedagogisch onderwerp. Tijdens de ouderinformatieavond kunnen ouders uiting geven aan hun visie en suggesties doen met betrekking tot het beleid van Babbels.

• Oudercommissie

De oudercommissie bestaat uit een groep ouders die de leiding ondersteuning biedt bij het ontwikkelen, vormgeven, toetsen en evalueren van het beleid op locatieniveau. Zij vertegenwoordigen de ouders die gebruik maken van de diensten van Babbels op desbetreffende locatie. Het doel hierbij is dat de belangen van de kinderen en hun ouders zo goed mogelijk worden behartigd. De lokale oudercommissie komt minimaal vier keer per jaar bij elkaar. Vanuit de lokale oudercommissie neemt de voorzitter plaats in de overkoepelende centrale oudercommissie die de leiding ondersteuning biedt bij het ontwikkelen, vormgeven, toetsen en evalueren van het algemene Babbels beleid. Dit beleid betreft zaken die voor alle ouders van toepassing zijn.

De centrale oudercommissie komt minimaal twee keer per jaar bij elkaar. Ook worden de definitieve inspectierapporten met de oudercommissie besproken. Verder heeft de oudercommissie het doel andere ouders te betrekken bij de kinderopvang. Dit kan bijvoorbeeld door het organiseren van feesten, uitstapjes en ouderavonden. Daarnaast dient de oudercommissie als klankbord voor de andere ouders. Elke locatie heeft een oudercommissie van minimaal 2 leden. Als er geen oudercommissie samengesteld kan worden verrichten wij allerlei inspanningen om ouders hiervoor te werven. Bijvoorbeeld door ouders tijdens de intake informatie te geven en mondeling toe te lichten, medewerkers die ouders aanspreken, een memo op de groep te hangen, ouders van de locatie te mailen en via social media te informeren.

(Overige informatie met betrekking tot de oudercommissie, is beschreven in het medezeggenschap reglement)

6.14 Klachtenregeling

Wij doen er bij Babbels uiteraard alles aan om u als ouder, en de kinderen, tevreden te houden. Wij vinden het belangrijk dat u en de kinderen zich prettig voelen bij ons. Wij hopen dan ook dat u het ons laat weten als u niet tevreden bent, zodat we de situatie kunnen oplossen zonder dat er sprake is van een klacht.

Mocht u onverhoopt toch een klacht hebben, dan kunt u dat als volgt aanpakken:

• Over het algemeen zijn de pedagogisch medewerkers van de groep het eerste aanspreekpunt met betrekking tot klachten over de opvang in de groep.

• Wij verzoeken u de klacht in eerste instantie op te nemen met de desbetreffende persoon.

• Leidt dit niet tot een bevredigende oplossing dan kunt u altijd contact opnemen met de locatie coördinator of directie.

• Zij zijn ook het aanspreekpunt als de klachten betrekking hebben op de organisatie.

• Onze voorkeur heeft om de klacht mondeling te bespreken maar uiteraard kan de klacht ook altijd schriftelijk ingediend worden.

• U kunt er voor kiezen om uw klacht met behulp van het Klachtenformulier op onze website aan ons kenbaar te maken.

Hoe gaan we om met de klacht

• De locatie coördinator onderzoekt samen met de directie de klacht.

• De locatie coördinator nodigt ouders binnen één week uit voor een gesprek.

• In het gesprek wordt aan de hand van het klachtenformulier de klacht verkend, eventuele maatregelen besproken en een plan van aanpak gemaakt. Tevens wordt het termijn bepaald waarbinnen eventuele maatregelen zullen worden gerealiseerd.

• De locatie coördinator zorgt voor een verslag van dit gesprek.

• De locatie coördinator neemt zoals besproken in het plan van aanpak contact op met ouders over de voortgang van de behandeling.

• We streven er naar dat uiterlijk binnen zes weken na indiening de klacht is afgehandeld. Om de klacht af te ronden, nodigt de locatie coördinator nogmaals de ouder uit om de nog openstaande vragen van het klachtenformulier in te vullen en te reflecteren op de afhandeling van de klacht.

Indien het intern niet mogelijk blijkt om tot een oplossing te komen, dan kunt u de klacht indienen bij de onafhankelijke klachtencommissie. U kunt er ook voor kiezen om de klacht direct bij de onafhankelijke klachtencommissie in te dienen. Babbels is hiervoor aangesloten bij de geschillencommissie Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Zie onderstaand voor meer informatie.

Geschillencommissie Kinderopvang

• De ouder/oudercommissie dient de klacht eerst bij de ondernemer in te dienen.

• Leidt de klacht niet tot een oplossing dan moet het geschil binnen 12 maanden na de datum waarop de ouder/oudercommissie de klacht bij de ondernemer indiende, schriftelijk of in een andere door de Commissie te bepalen vorm bij de Geschillencommissie Kinderopvang en Peuterspeelzalen (hierna: Geschillencommissie) aanhangig worden gemaakt.

• Geschillen kunnen zowel door de ouder/oudercommissie als door de ondernemer aanhangig worden gemaakt bij de Geschillencommissie (www.degeschillencommissie.nl)

• Wanneer de ouder/oudercommissie een geschil aanhangig maakt bij de geschillencommissie, is de ondernemer aan deze keuze gebonden. Indien de ondernemer een geschil aanhangig wil maken, moet hij de ouder/oudercommissie schriftelijk of in een andere passende vorm vragen zich binnen vijf weken uit te spreken of hij daarmee akkoord gaat. De ondernemer dient daarbij aan te

kondigen dat hij zich na het verstrijken van voornoemde termijn vrij zal achten het geschil bij de gewone rechter aanhangig te maken.

• De Geschillencommissie doet uitspraak met inachtneming van de bepalingen van het voor haar geldende reglement. Het reglement van de Geschillencommissie is beschikbaar via

www.degeschillencommissie.nl en wordt desgevraagd toegezonden. De beslissingen van de

Geschillencommissie geschieden bij wege van bindend advies. Voor de behandeling van een geschil door de Geschillencommissie is een vergoeding verschuldigd.

• Uitsluitend de hierboven genoemde Geschillencommissie dan wel de gewone rechter is bevoegd van geschillen kennis te nemen.

Omgang met persoonlijke informatie

Babbels gaat zorgvuldig om met persoonlijke gegevens van ouders en kinderen, conform de wetgeving. Dit geldt voor alle informatie die wij op de opvang krijgen en/of zelf verzamelen rond ouders en kind.

Medewerkers zijn verplicht tot geheimhouding van de verstrekte informatie aan anderen dan betrokken medewerkers en directie. Babbels zal geen informatie uit de persoonsregistratie ter beschikking stellen aan derden, indien hiervoor niet expliciet vooraf goedkeuring.

6.15 Informatie aan ouders

In de algemene visie staat beschreven, dat het van belang is om tot een goede afstemming van elkaars wensen en mogelijkheden te komen. Een goede communicatie is daarbij essentieel. Naast de persoonlijke contacten geven we ook schriftelijke informatie aan ouders.

Nieuws

Nieuws en informatie wordt via de Babbels app en per mail naar ouders gecommuniceerd.