• No results found

Paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen

In document Realisatie per programma (pagina 111-114)

3. JAARVERSLAG

3.3 P ARAGRAFEN

3.3.4 Paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen

Inleiding

Midden-Groningen heeft ongeveer 16 vierkante kilometer aan openbare ruimte in beheer. In deze openbare ruimte vinden allerlei activiteiten plaats zoals wonen, werken, vervoer en recreatie.

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een groot aantal kapitaalgoederen zoals wegen, rioleringen, civiele kunstwerken, water, openbaar groen en gebouwen.

Gemeentelijke programmadoelen kunnen nauwelijks worden gerealiseerd zonder kapitaalgoederen.

Zo zijn water, wegen en bruggen onontbeerlijk voor de economische ontwikkeling en leveren straatlantaarns en de inrichting van het openbaar groen een belangrijke bijdrage aan de sociale veiligheid. De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van deze openbare ruimte en de daarin aanwezige kapitaalgoederen.

Onderhoud van de kapitaalgoederen is belangrijk, omdat door minder of slecht onderhoud de kapitaalgoederen minder lang meegaan en eerder moeten worden vervangen, waardoor de gemeente per saldo duurder uit is. Uiteindelijk kan dat zelfs tot ontwrichting van de samenleving leiden wanneer bijvoorbeeld de rioolinstallaties niet meer functioneren of civieltechnische kunstwerken niet meer veilig zijn.

Ambitie

Beheer en onderhoud van kapitaalgoederen worden toekomstbestendig en efficiënt uitgevoerd en voldoen aan maatschappelijke en wettelijke eisen. Het onderhoud en beheer zijn zodanig dat de kapitaalgoederen kunnen bijdragen aan de programmadoelen: een aantrekkelijke, leefbare en toekomstbestendige leefomgeving voor de samenleving.

Doelstellingen We streven naar:

• Het in standhouden van een adequaat wegenstelsel en bijbehorende openbare verlichting;

• Een goed beheer van de afvalwaterketen en het oppervlaktewater. Een goed beheer van de kwantiteit van grond-, hemel- en oppervlaktewater;

• Zodanig onderhoud van civieltechnische kunstwerken, dat de veiligheid van de omgeving en gebruikers is gewaarborgd;

• Het openbaar groen zodanig te beheren dat het, als onderdeel van de openbare ruimte, een optimale bijdrage kan leveren aan de leefbaarheid van de gemeente en aan zijn functie als drager van de ecologie;

• Efficiënt en toekomstbestendig onderhoud van gebouwen, waarbij een veilige en gebruiksvriendelijke inzet van de gemeentelijke gebouwen wordt gewaarborgd;

• Realisatie van een evenwichtige vastgoedportefeuille die een bijdrage levert aan de ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen.

Inzet

Beheer en onderhoud

We hebben nagenoeg alle kapitaalgoederen van Midden-Groningen in beeld. De volgende stap is het gewenste onderhoud gaan vaststellen. We willen op alle terreinen werken met geïntegreerde beheerplannen. Hierin nemen we onderhoudsniveaus op voor de diverse onderdelen (woonstraten, fietspaden, voetpaden, parkeerterreinen etc.). Op basis hiervan maken we meerjarige beheerplannen inclusief een financiële paragraaf die het mogelijk maakt meerjarige onderhoudsplannen op te stellen. Uitgangspunt is dat aanleg en onderhoud van kapitaalgoederen afgestemd wordt op de functie en de verwachte levensduur van het betreffende kapitaalgoed en de opvattingen daarover ten aanzien van de sociaal maatschappelijke impact.

In 2019 zijn in het kader van de harmonisatie diverse beleidsplannen voorbereid, opgesteld en vastgesteld. Het geharmoniseerde beleid gaat in per 1-1-2020. De voorbereidingen hiervoor zijn al gestart. Ook hebben we het beheerpakket Obsurv ingericht om ons areaal digitaal te kunnen ontsluiten.

Wegen

In 2019 is het beleidsplan wegen (asfalt, verhardingen, halfverhardingen) opgesteld en vastgesteld.

Op basis hiervan worden de benodigde beheerplannen opgesteld. We hebben de droogteschade aan wegen verder in kaart gebracht en we zijn gestart met een onderzoek naar de effecten op onze wegen. We hebben een bestek opgesteld om de eerste schade te verhelpen met de middelen die ons hiervoor per 2020 ter beschikking zijn gesteld.

Riool

In 2019 is het afvalwaterbeleidsplan vastgesteld. We geven uitvoering aan het Afvalwaterketenplan.

Om de stijging van de kosten van riolering, zuivering en drinkwater te verlagen, om tot een betere kwaliteit van dienstverlening te komen en om de kwetsbaarheid van de organisatie te verminderen, nemen we deel aan de clustersamenwerking waterketenbeheer.

Water

We koppelen hemelwater af op zowel openbaar als particulier terrein. Uiterlijk in 2020 moet conform de Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie het klimaatbestendig inrichten onderdeel zijn van het beleid en handelen van de gemeente Midden-Groningen.

We hebben een stresstest uitgevoerd op de onderdelen overstroming, hitte, droogte en wateroverlast. De resultaten worden in 2020 besproken met de raad.

Civieltechnische kunstwerken

De civieltechnische kunstwerken zijn in beeld. In 2019 is het beheersplan verder ontwikkeld en is gestart met het uitvoeren van onderhoud en renovatie van bruggen.

Openbaar groen

In 2019 is het beleidsplan groen vastgesteld. Het is van belang om het onderhoudsniveau van het openbaar groen af te stemmen op de onderhoudsniveaus van de andere kapitaalgoederen geënt op het integrale doel voor de openbare ruimte: schoon, heel, veilig en leefbaar. Bij het onderhoud, beheer en (her)inrichting stemmen we wanneer nodig af met andere disciplines zoals sport en beweging, speelruimtebeleid etc.

Speelvoorzieningen

In 2019 is het beleidsplan Buitenspeelruimte vastgesteld. Speelvoorzieningen moeten veilig zijn volgens het Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen. Hierbij geldt voor nieuwe toestellen dat deze van een certificaat moeten zijn voorzien. Om te beoordelen of de speeltoestellen veilig zijn, vindt jaarlijks een veiligheidsinspectie plaats waarbij de speelplaats, het toestel en de speelzone worden gekeurd.

Gebouwen

Het onderhoud aan de gemeentelijke panden willen wij uitvoeren aan de hand van het meerjaren onderhoudsplan en op basis van een onderhoudsvoorziening. In het vastgoedplan moeten de (financiële) prestaties van het vastgoed inzichtelijk worden gemaakt. Deze prestaties moeten daarna jaarlijks worden geactualiseerd. Door voortdurend te sturen op verlaging van de onderhoudskosten en het verhogen van de inkomsten wordt het rendement geoptimaliseerd. Met de invulling van accommodatiebeleid willen we inspelen op de veranderende behoefte ten aanzien van maatschappelijk vastgoed. Tegelijk met het ontwikkelen van accommodatiebeleid trachten wij om, naast het financiële rendement, ook maatschappelijk rendement in een nog te bepalen vorm tot uitdrukking te brengen. Dit moet uiteindelijk bijdragen aan het maken van gefundeerde beleidskeuzes in het maatschappelijk vastgoed.

De rekenkamer van Midden-Groningen heeft een rapport voor het gemeentelijk vastgoed en vastgoedbeleid opgesteld. Het rapport biedt aanknopingspunten voor de vervolgstappen. De aanbevelingen zijn voor het overgrote deel overgenomen en worden uitgevoerd.

Als een gevolg van het voorgaande, onderzoeken we op diverse plekken de mogelijkheid om bestaande functies onder te brengen in nieuwe locaties. Er zijn mogelijkheden hiervoor bij de ontwikkelingen van de nieuwe kindcentra en ook bij nieuwe ontwikkelingen van maatschappelijk vastgoed die in eigendom zijn van de samenleving.

Financieel overzicht

In de programmabegroting zijn budgetten opgenomen voor het dagelijks en groot onderhoud. In onderstaand overzicht zijn de budgetten na begrotingswijzigingen en de werkelijke uitgaven weergegeven zoals deze zijn opgenomen in de verschillende programma’s.

Onderdeel dagelijks en groot onderhoud

Begroot 2019

na wijziging Realisatie 2019 Saldo Openbare verlichting € 900.614 € 609.991 € 290.623 Verkeersveiligheid € 74.052 € 32.288 € 41.764

Wegen € 2.680.435 € 2.760.039 -€ 79.604

Bruggen, tunnels en

duikers € 132.495 € 161.059 -€ 28.564

Water € 58.757 € 43.883 € 14.874

Groen € 2.631.783 € 3.391.523 -€ 759.740

Speelplaatsen € 64.863 € 64.468 € 395

Riolering € 1.722.223 € 1.649.709 € 72.514 Gebouwen € 1.815.590 € 1.849.429 -€ 33.839 Totaal € 10.080.812 € 10.562.389 -€ 481.577

In document Realisatie per programma (pagina 111-114)