• No results found

Overzicht missie en visie van betrokken organisaties

In document SAMENWERKEN IN DE ZORG VOOR JEUGD (pagina 70-79)

Leger des Heils MISSIE EN VISIE

Het Leger des Heils is onvoorwaardelijk betrokken bij mensen die tijdelijk of voor langere tijd niet in staat zijn op eigen kracht te participeren in onze samenleving. Het Leger des Heils gaat voor herstel van het gewone leven door verbindingen te leggen tussen mensen die sociaal uitgesloten zijn en de samenleving in al haar facetten. Wij geloven dat ieder mens er toe doet en kansen verdient om mee te mogen doen. We weten ook dat niet ieder mens dezelfde kansen krijgt in het leven en we zien het als onze roeping om de kwetsbaren in onze maatschappij te helpen.

Het Leger des Heils wil oplossingen bieden voor problemen in gemeenten, in buurten, aan mensen. Deze oplossingen zijn het antwoord op complexe vraagstukken en complexe casussen die kunnen spelen in bepaalde buurten. De Leger des Heilsaanpak is het DNA van het werk: de cultuur,

christelijke identiteit, gedrevenheid, professionaliteit en aanvullende competenties van medewerkers. De daaruit voortvloeiende bejegening van cliënten, buurtbewoners, ketenpartners en stakeholders zijn de bouwstenen.

Het versterken van sociale cohesie in de buurt zien we als een oplossing om goede verbindingen te kunnen leggen. Medewerkers van het Leger des Heils leggen verbindingen tussen buren, familie en mensen van goede wil en mensen die sociaal uitgesloten zijn. Zij versterken het buurtgevoel in probleemstraten en vergroten de eigen mogelijkheden van mensen om hen ook werkelijk te leren verantwoordelijkheid te nemen voor dat wat er in hun eigen buurt gebeurt.

Samenwerken met andere organisaties en wijkteams om verdere marginalisering van mensen aan de onderkant van de samenleving te voorkomen, is een goede oplossing van vraagstukken en complexe casuïstiek. De nieuwe ontwikkelingen die op ons allen afkomen, geven veel onzekerheid bij mensen en er dreigt een aantal echt tussen wal en schip te vallen. Het is onze missie om deze mensen te ondersteunen daar waar nodig, zodat zij weer op eigen kracht verder kunnen.

Om mensen zoveel mogelijk weer op eigen kracht te laten participeren is het Leger des Heils gericht op herstel van het gewone leven. Er wordt gebruik gemaakt van de eigen kracht van de mensen, van de inzet van onze ervaringsdeskundigen en de vele vrijwilligers, die zich beschikbaar stellen om ons werk te ondersteunen. Er worden randvoorwaarden gecreëerd via werk en dagbestedingsprogramma’s, omdat we geloven dat arbeid en deelname aan maatschappelijke activiteiten het belangrijkste is om weer onderdeel van de samenleving uit te gaan maken.

Al meer dan 125 jaar is het Leger des Heils in Nederland een vast gezicht en heeft zich als

betrouwbare partner van zorgkantoren, gemeenten en provincie getoond. Wij streven naar voorkoming van uitsluiting en armoede, naar een goede kwaliteit van leven voor ieder mens en naar behoud en herstel van zelfstandigheid� �

GGD Groningen

GGD Groningen is van en voor de 23 Groninger gemeenten. Onze professionals werken dagelijks met veel enthousiasme en kundigheid preventief aan de gezondheid, het welzijn en de veiligheid van alle burgers in de provincie Groningen. De kracht van de GGD zit in ons geval in de veelheid van taken die bij ons zijn belegd. Daardoor zijn we in staat op de juiste momenten de juiste verbindingen aan te brengen op zowel actuele als langlopende onderwerpen. Collectieve preventie leidt tot een significante verlaging van zorgkosten. Onze specialisten houden zich in het belang van de Groninger samenleving onder meer bezig met de maatschappelijke gevolgen van aardbevingen, de jeugd- gezondheidszorg in de volle breedte en de uitbraak van infectieziekten. Een nieuwe ontwikkeling is het behoeden van jongeren voor ontsporing - of erger, radicalisering.

Het bestaan van de GGD heeft door de gevolgen van de drie grote decentralisaties in de zorgwereld niet meer de vanzelfsprekendheid van weleer. Door de stelselwijzigingen hebben de gemeenten andersoortige verantwoordelijk- heden gekregen. Het is aan ons om aan te tonen dat onze rol - specialistische kennis en verbindende vaardigheden -

nog steeds een niet uit te vlakken meerwaarde voor gemeenten oplevert. Mede daarom hebben we eind 2014 in de verschillende regio’s middels een ‘roadshow’ aan bestuurders en ambtenaren onze inzet gepresenteerd. Deze wijze van aansluiting zoeken en vinden wordt erg gewaardeerd. Daarnaast hebben we oog voor het laten aansluiten van de interne organisatie op het veranderende publieke domein.

Gezondheid en sociale veiligheid

Ik heb een rotsvast geloof in de publieke zaak. In een wereld waarin gezondheid en welvaart nu eenmaal niet gelijkelijk zijn verdeeld, vervult collectiviteit een sleutelrol.

De verhalen in dit jaarverslag 2014 vormen slechts een door- snede van ons aanbod. U leest waar en hoe onze individuele professionals vanuit een diepgewortelde overtuiging het verschil maken. Ik ben er trots op dat wij, in samenwerking met onze ketenpartners, deze goede werken mogen doen voor alle inwoners van de provincie Groningen.

ACANTUS

Onze missie en visie

Voel je thuis! Dat is de missie van Acantus. Dat is waar we voor staan: goed en betaalbaar wonen in een prettige woonomgeving.

Onze missie

Met onze missie 'Voel je thuis' werken we eraan mensen in ons werkgebied te helpen aan goede en betaalbare huurwoningen in een plezierige woonomgeving. We vinden namelijk dat wonen niet alleen een dak boven het hoofd betekent. De woonomgeving is net zo belangrijk! Wonen staat voor gemak en comfort, voor veiligheid en gemeenschapszin, in de straat, de wijk en in de buurt.

Onze visie

Acantus wil een dienstverlener zijn die haar klanten snapt en naar ze luistert. Zij wil een betrouwbare partij zijn die er is als het nodig is; goed bereikbaar zijn en snel met een oplossing komen. We willen een transparante en toegankelijke corporatie zijn waar onze huurder terecht kan voor Wonen, Welzijn en Zorg.

Wij vinden dat Wonen niet los staat van Welzijn en Zorg. Maar hier kunnen wij niet alléén aan voldoen. Om die reden streven we naar samenwerkingsverbanden met gemeenten en professionals in zorg en welzijn om onze klant goed te bedienen.

Missie, visie en kernwaarden, VNN

Missie
 De missie van Verslavingszorg Noord Nederland is: Perspectief bieden op een ander

leven.
Deze missie betekent dat VNN mensen met verslaving en hun naastbetrokkenen perspectief wil bieden op meer kwaliteit van leven. Een leven zonder of met minder verslavingsproblemen. Ook wil VNN zich inzetten om verslavingsproblemen te voorkomen.

Uitgangspunt voor het zorgaanbod

Het zorgaanbod van VNN is gebaseerd op onze mensvisie. Deze visie luidt:

• Mensen zijn autonoom

• Verslaving beperkt die autonomie • Iedereen kan verslaafd raken

VNN ziet mensen als zelfstandige deelnemers aan de maatschappij en verslaving kan deze

zelfstandigheid ernstig beperken. Daarnaast kan iedereen in deze maatschappij verslaafd raken. Mede aan de hand van deze mensvisie wordt het zorgaanbod van VNN ontwikkeld en uitgevoerd.

Visie & ambities

VNN wil erkend zijn als dé klantgerichte verslavingszorginstelling die met haar ketenpartners efficiënt de meest effectieve zorg biedt voor haar doelgroepen en baanbrekend is op het gebied van transgene rationele overdracht.

Dit wil VNN bereiken door: • de cliënt echt centraal te stellen

• samen te werken met andere organisaties, zodat cliënten optimale steun en zorg krijgen om weer zelfstandig aan de maatschappij te kunnen deelnemen

• de overdracht van verslaving van generatie op generatie te doorbreken

Kernwaarden


VNN heeft vijf kernwaarden: • Betrokken

• Betrouwbaar • Beschikbaar • Zichtbaar • Steeds beter

De kernwaarden maken duidelijk waar VNN voor staat. Ze vormen de leidraad bij alles wat VNN doet, geven richting aan het beleid en zijn bepalend voor de organisatiecultuur en identiteit.

Organisatie Tinten welzijnsgroep

Tinten Welzijnsgroep bestaat uit zeven zelfstandige welzijnsorganisaties, met een gezamenlijk bedrijfsbureau.

Sinds 1 januari 2011 werken de besturen van de de stichtingen Sedna (Emmen), Andes en voormalig stichting SPBO (Borger-Odoorn) en Wel-Com (Stadskanaal, Veendam en Pekela) samen onder de naam Tinten Welzijnsgroep. Op 1 januari 2012 heeft ook Impuls (voorheen Stichting Welzijn Aa en Hunze) zich onder Tinten geschaard. Sinds 1 januari 2014 is ook de nieuw opgerichte Stichting Peuterwerk onderdeel van Tinten.

Deze bestuurlijke fusie heeft onder meer geleid tot een gezamenlijk bedrijfsbureau, bestaande uit de afdelingen Financiën, Facilitair, Human Resources, Kwaliteit, Projecten en Communicatie,

aangestuurd door een Manager Bedrijfsvoering. Control & informatievoorziening valt direct onder auspiciën van de Raad van Bestuur.

Missie

Tinten Welzijnsgroep is een maatschappelijk ondernemer die zich inzet om de eigen kracht en talenten van de bewoners in haar werkgebieden te versterken.

Visie

Door professionals in het sociale werkveld te verbinden, ondersteunen en faciliteren willen we ervoor zorgen dat mensen zichzelf kunnen redden in hun wijk en in de maatschappij. Hiervoor brengen we mensen en organisaties bij elkaar: dus niet ieder voor zich, maar samen.

Door onze schaalgrootte zijn we een volwaardig partner voor bovenregionale partijen, waarmee we afspraken maken om de lokale situatie te verbeteren. Daarbij zorgen we ervoor dat onze

werkorganisaties altijd hun couleur locale behouden. Kortom: krachten bundelen waar het kan, kleinschalig waar het moet.

Over ons Peuterspeelzaalwerk

Stichting Peuterwerk is een organisatie voor peuterspeelzaalwerk

Een solide en professionele partner voor ouders en basisscholen in de brede ontwikkelingsstimulering van peuters. Peuterwerk werd opgericht op 1 januari 2014, door de overheveling van het

peuterspeelzaalwerk van welzijnsorganisatie Sedna (Emmen) naar een nieuwe stichting. op 1 januari 2015 volgende het peuterspeelzaalwerk van welzijnsorganisaties Compaen in Veendam, De Badde in Pekela en Welstad in Stadskanaal.

Beleid

Waar we voor gaan en waar we voor staan leest u in ons pedagogisch beleid.

Kwaliteit

Al onze peuterspeelzalen zijn geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Dat betekent dat de kwaliteit van de voorziening regelmatig wordt

geïnspecteerd. Dit wordt gedaan door de GGD - en voor de groepen met doelgroepkinderen ook door de onderwijsinspectie.

Wilt u de rapporten van de peuterspeelzaallocaties bekijken? Dat kan: klik hier en vul het registratienummer van de peuterspeelzaal in. Dat nummer vindt u op de pagina van de locatie. Tinten Welzijnsgroep

Stichting Peuterwerk is onderdeel van Tinten Welzijnsgroep, een maatschappelijk ondernemer in Drenthe en Groningen. Via haar lokale welzijnsorganisaties werkt Tinten aan vitale wijken en dorpen in de gemeentes Emmen, Borger-Odoorn, Aa en Hunze, Stadskanaal, Veendam en Pekela. De werkorganisaties bieden diensten waar vraag naar is, of het nu gaat om jongerenwerk. buurtwerk, migrantenwerk, ouderenwerk, maatschappelijk werk, peuterspeelzaalwerk of advies, training en vorming. De verleende diensten worden gesubsidieerd door de gemeenten.

De positionering van Peuterwerk binnen Tinten Welzijnsgroep maakt het mogelijk dat ouders, indien wenselijk, ook een beroep kunnen doen op andere diensten.

Over ons Compaen

Compaen is er voor alle inwoners van Veendam en omgeving. We werken wijk- en dorpsgericht aan een vitale leefomgeving voor zowel jong als oud. Dat doen we met de hulp van een heel team aan vrijwilligers en collega-organisatie De Badde in de gemeente Pekela. We verbinden, ondersteunen en organiseren; uiteraard in samenwerking met jou als bewoner van deze gemeente. Zo staan we dichtbij de mensen.

Wat we concreet doen? Hier volgen een paar voorbeelden: • Wonen, welzijn en zorg

Je kunt bij ons terecht voor mantelzorgondersteuning en seniorenvoorlichting. Maar we bieden ook ondersteuning bij inburgering en het beheren van een buurtverbetering.

• Jeugd

De peuterspeelzalen vallen onder onze verantwoording en we bieden steun bij het opvoeden van uw kind(eren). Tevens geven we weerbaarheid trainingen en organiseren we activiteiten in jongerencentra. Ook kunnen scholen Compaen inschakelen als er problemen met leerlingen zijn.

• Als je actief mee wilt doen in de samenleving


We ondersteunen en stimuleren onder meer de inzet van vrijwilligers en regelen

maatschappelijke stages. Tevens zijn we er voor het coachen van jongeren en werkzoekenden. Uitgangspunt bij al onze werkzaamheden is dat bewoners zich bewust zijn dan wel worden van hun eigen verantwoordelijkheid. Hun eigen kracht.

Missie en visie Missie

De SVG draagt bij aan het beperken van individuele en maatschappelijke schade die voortkomt uit delicten die samenhangen met het gebruik van verslavende middelen.

Visie

Delinquenten die verslaafd zijn, en daarbij veelal ook psychiatrische problemen hebben en dakloos zijn, hebben niets te verliezen. Waarom zouden zij na hun vrijlating de voor hen gemakkelijkste weg dan ook niet nemen? Deze veelplegers staan keer op keer na een (korte) vrijheidsstraf weer op straat. En bezorgen mensen in de stad waarin zij leven, schade en overlast.

Om deze neerwaartse spiraal te doorbreken, komen we er niet met enkel straffen en vergelden. Willen we voorkomen dat ex-gedetineerden steeds weer hun criminele gedrag oppakken, dan moeten we zorgen dat er iets voor ze op het spel komt te staan. De verslavingsreclassering doet dit door deze mensen intensief te begeleiden en te motiveren voor behandeling, en dwingt ze zo hun leven te ordenen. Dan hebben ook zij weer iets te verliezen.

De verslavingsreclassering maakt deel uit van grote ggz- en verslavingszorginstellingen met een reclasseringserkenning. Daar weten ze hoe je vaak totaal onverschillige mensen motiveert om toch op afspraken te verschijnen, en om de nodige stappen te zetten naar een geregelder leven.

Het is een maatschappelijke en politieke verantwoordelijkheid om te zorgen voor een goede

reclassering. Deze kan het best worden uitgevoerd door regionale instellingen met kennis van zorg en justitie, met stevige wortels in de samenleving en dicht bij de praktijk.

Coalitieakkoord gemeente Veendam

Na een relatief lange informatieperiode is op 17 mei duidelijk geworden, dat de raadsfracties van Gemeentebelangen, CDA, VVD, D66 en ChristenUnie voor de periode 2014-2018 een coalitie willen vormen. Twee weken later hebben genoemde fracties overeenstemming bereikt over de inhoud van een coalitieakkoord. Dit akkoord heeft de volgende titel meegekregen: “OPEN, DIENSTBAAR en TOEKOMSTGERICHT”.

OPEN

In ons bestuurlijk handelen proberen wij steeds volledig transparant te zijn. Daarmee willen we onze inwoners betrekken bij het bestuur van de gemeente en willen we zorgen voor maximaal draagvlak voor de te volgen koers.

DIENSTBAAR

Het algemeen belang staat altijd voorop. Wij zien een tendens waarbij inwoners steeds vaker het heft zelf in handen nemen. Wij zullen particuliere initiatieven die gericht zijn op het realiseren van een (nog) beter Veendam zoveel mogelijk ondersteunen.

TOEKOMSTGERICHT

In een tijd van grote veranderingen zoals een (mogelijke) herindeling en een sterke uitbreiding van taken op het gebied van zorg en participatie willen wij, ondanks de financiële krapte, belangrijke voorzieningen in stand houden en Veendam klaar maken voor de toekomst.

Veendam is een compacte gemeente met een sterke sociale cohesie. Mensen kennen elkaar en hebben wat voor elkaar over. Veendam is ook een gemeente met tegenstellingen: relatief veel

werkgelegenheid, veel goede voorzieningen, maar een kwetsbare sociale structuur. In een periode waarin de financiën van de gemeente sterk onder druk staan willen we ons richten op het behoud en het versterken van toekomstbestendige voorzieningen en het realiseren van extra werkgelegenheid. Inwoners die ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van zorg, kunnen op ons rekenen.

De Veendammer samenleving is altijd dynamisch geweest. In Veendam kan veel. Wij hebben er alle vertrouwen in, dat die samenleving voldoende veerkracht heeft om de komende jaren weer een stukje sterker te worden. Dat gaan wij ondersteunen.

Voor goede samenwerking is een behoorlijke vertrouwensbasis onontbeerlijk. De afgelopen weken hebben wij gemerkt, dat de coalitiepartners echt zin hebben om er in gezamenlijkheid de schouders onder te zetten. Wij hechten aan een goede, constructieve samenwerking met alle partijen.

Op basis van de verkiezingsprogramma’s van de vijf betrokken partijen is het te voeren beleid op hoofdlijnen beschreven. De door de raad op 26 januari 2009 unaniem vastgestelde

toekomstvisie blijft voor ons leidend. Dat geldt ook voor een groot deel van het bestaande beleid. Om die reden kunnen wij ons in dit akkoord beperken tot enkele hoofdlijnen.

Voor wat betreft onze bestuursstijl willen wij vooral “naar de mensen toe” en meer ondersteunend zijn dan regisserend. Burgerparticipatie zal wat ons betreft de komende jaren een sleutelwoord blijven/zijn. Wij laten het aan het college van B&W over om te bepalen of dit coalitieprogramma na de zomer nog wordt verdiept in een collegeprogramma of dat de inhoud van dit coalitieprogramma tegelijkertijd met de besluiten over de Voorjaarsnota wordt vertaald in de begroting 2015 (en in het

In document SAMENWERKEN IN DE ZORG VOOR JEUGD (pagina 70-79)