• No results found

O: Ik wil het wel graag nog even hebben met je over de school. Je vertelde het is heel multicultureel. Zie je dat ook terug in lessen? Merk je bij geschiedenisles ook weleens dat ze dan praten over immigratie bijvoorbeeld dat allerlei culturen naar Nederland zijn gekomen.

Ooh, ehmm ja vooral ook bij maatschappijleer en vakken zoals aardrijkskunde. Geschiedenis volgens mij wat minder, maar bijvoorbeeld ook bij de literatuur vakken Nederlands en engels, dan praten ze eerst begint het met politiek. Dan komt politiek naar voren en dan gaan we er ook volgens mij wel dieper op in, van hoe nl nou eigenlijk is met al die samenlevingen en hoe we daar mee omgaan en waarom het eigenlijk zo is. Dus soms staan er wel discussies over, maar het zijn niet slechtbedoelde discussies het is om ervan te leren. Het is wel af en toe in de lessen, maar dat is meer globaal, dus wereldwijd. Dan zeggen we bijvoorbeeld van dat mensen uit Griekenland opeens naar Nederland komen waarom dat eigenlijk zo is. Dus eigenlijk ook met de economie.

O: oke dus er zijn eigenlijk verschillende vakken waar dat terugkomt. En godsdienst, krijgen jullie dat?

Nee.

O: oke, helemaal niet. En komen verschillende godsdiensten ook weleens terug in lessen?

Ik denk alleen bij AK. Want bij aardrijkskunde praten ze bv over een bepaald land en dan geven ze ook aan wat het geloof daar is. En bij gs meer, ook natuurlijk wel godsdienst, maar dat is dan meer een reden waarom iets kan gebeuren.

O: ja. Maar je leert dus niet wat bv het hindoeisme is. Wat het ongeveer inhoudt

Ze geven wel een definitie daarvan gewoon, maar het is niet zo dat ze er dieper op ingaan.

O: oke en wat vind jij daarvan? Mis je dat weleens of vind je het gewoon prima?

Ehm het is niet dat ik ermee zit, maar ik zou het wel leuk vinden om er meer over te leren. Want er zijn echt veel geloven op deze wereld waar ik eigenlijk helemaal niets van weet.dus ja het zou me wel leuk lijken om erover te leren.

O: ja en denk je dat het ook belangrijk is om er meer over te weten omdat je met zoveel verschillende mensen op school zit?

Ja, ik denk wel dat het belangrijk is, watn ja op deze school. Een grote deel van mijn vrienden zijn wel allemaal islamitisch, dus we zijn wel ongeveer gelijk, we weten over het geloof enzo. Maar ik heb bv ja als ik bv een vriendin had die bv protestants was of christelijk dan wil ik er wel graag meer over weten. Van wat doen jullie nou met het geloof en wat leren jullie daar nou allemaal en of het ook verschilt met mijn geloof, dat wil ik wel graag weten.

O: oke. En is het op deze school verplicht om nederlands te praten?

Ja het hoort bij de vijf gouden regels. Regels van de school en er zijn nog andere, maar die kan ik me niet echt herinneren. Ik zit wel al vier jaar hier op school, maar ik weet het niet echt. Maar ik weet wel dat de regel is dat je met elkaar nederlands spreekt. Maar het is niet zo dat als je bv even in een andere taal gaat praten, dat de leraar zegt je moet nls spreken. Ze worden niet boos.

O: nee, oke. En wat vind jij daarvan? Dat je nls moet srpeken.

Eehm, ik heb er zelf niet echt problemen mee, we spreken allemaal nederlands met elkaar, dus ik zie niet… het heeft volgens mij geen nut, ja , om met een andere taal te srepekn. Misschien even voor de lol.

O: Ja oke. Even kijken, ik ben dus ook benieuwd naar als jij een groep zou moeten bedenken en dat kan dan zijn bv scholieren, of islamieten, of eehm kinderen van 15, dat kan van alles zijn. Bij wie zou je dan zeggen dat je het meeste zou passen?

Eehm, ik denk met mesen van dezelfde leeftijd. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, maakt niet uit wat je geloof is. Als je maar aardig tegen mij bent, dan ben ik ook aardig tegen diegene. Dus het

maakt me echt niet uit. Maar ik denk wel dat het anders is als ik bv met een 18jarige omga, het is wel drie jaar verschil, en heeft die wel andere gedachten over iets.

O: Ja precies. En hoe is dat met Amsterdam? heb je het gevoel dat jij een Amsterdammer bent?

Ja, ik zou het wel echt heel jammer vinden als ik bv naar brabant zou moeten verhuizen of naar limburg. Maar bv steden zoals Amsterdam, zoals Rotterdam of utrecht ofzo wat minder erg. Maar ik voel me wel echt een Amsterdammer, want het maakt hier eigenlijk helemaal niet uit wie je bent of wat je doet. Bv misschien in andere steden letten ze daar wel meer op, dus dat vind ik dan niet leuk.

O: ja en als je dan utrecht en Rotterdam noemt, noem je die dan omdat dat grotere steden zijn?

Ja natuurlijk ook groter.

O: en heb ik het goed begrepen dat je zegt dat mensen elkaar daar meer accepteren?

Nou niet echt op dat gebied. Eehm ja nou ik weet niet. Ik denk dat dat eigenlijk wel zo is. Bv in

Rotterdam is ook wel echt een grote stad en daar maakt het ook niet echt uit wat je doet. Nou eigenlijk misschien overal wel in nl, maar ik denk ik weet niet zo goed hoe ik dat moet uitleggen..

O: nee, maar het is dan eigenlijk vooral belangrijk dat jij op een plek bent waar het niet echt uitmaakt wie je bent zegmaar.

Ja

O: oke, dat is duidelijk. En als we naar Nederland kijken. heb jij het gevoel dat je een Nederlander bent?

Eh ja. Ik heb wel het gevoel. Natuurlijk ook de afkomst van mijn ouders, dat er ook bij, maar ik ben geboren in Nederland, ik spreek de taal, ik heb alles hier. Gewoon school en hobbies, vrienden, dus ik zou het bv wel heel erg vinden om naar een ander land te emigreren ofzo.

O: Ja, dus zie je hier je toekomst?

Ja ik zie hier echt mijn toekomst.

O: ja oke en ehm ik ben ook nog wel benieuwd naar jouw ouders. Denk je dat jouw ouders nu ze hier al lang wonen ook het gevoel hebben dat zij Nederlanders ziin of meer het gevoel dat ze irakees zijn.

Mijn ouders, nou ik dnek dat het meer zo is bij mijn moeder, wnat mijn moeder die werkt dus ook in een apotheek, ze is apotheekassistent en dus ze meot met heel veel mensen kunnen omgaan, patiënten die komen die allerlei medicijnen nodig hebben, dus ehm op dat gebied van met mensen omgaan is mijn moeder veel beter in van verschillende afkomst enzo en ook als iemand nederlands is. En mn moeder sopreekt ook vloeiend nederlands, dus ze begrijpt me ook als ik voer allerlei dingen praat, wat me irriteert en dat soort dingen.

Maar ehm bv mijn vader, die heefteen eigen bedrijf dus hij is eigenlijk de baas dus en ehm mijn vader is wat minder in het sociaal zijn, ja, hij is wel sociaal, maar dan bv sprontaan met iemand praten ofzo. Dus ehm ja mijn werkt ook wel met meer mensen met dezelfde afkomst als hij. Ja dus volgens mij heeft mijn vader daar wel meer moeite mee, maar ik denk dat mijn moeder meer het gevoel heeft dat zij een Nederlander is dan mijn vader.