• No results found

Een omgeving met een hoge ruimtelijke kwaliteit die tegemoet komt aan de behoeften van onze inwoners

In document Gooise Meren 2018 (pagina 42-46)

ontwikkeling, Wonen, Economie en Toerisme

4.4 Een omgeving met een hoge ruimtelijke kwaliteit die tegemoet komt aan de behoeften van onze inwoners

We bevorderen het goed gebruik van de ruimte en komen in goed overleg met belanghebbenden en inwoners tegemoet aan de behoeften die leven in de samenleving.

De gemeente werkt aan de voorbereidingen op de invoering van de Omgevingswet. In 2018 is het Ambitiedocument voor de Implementatie van de Omgevingswet door de gemeenteraad vastgesteld.

Doelenboom

4.1 Een omgeving met een hoge ruimtelijke kwaliteit die tegemoet komt aan de behoeften van onze inwoners

a. Uitvoering economsiche visie

b. Bevorderen van de samenwerking binnen het

Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) en de Metropoolregio Amsterdam (MRA) vanuit het lokale c.q. regionale belang

c. Bijdrage Regio Regionale Samenwerkingsagenda (RSA)

4.2 Een evenwichtige en duurzame

woningvoorraad

d.Ontwikkelen van woonlocaties conform de uitgangspunten van de lokale woonvisie

43

Wat hebben we daarvoor gedaan?

4.1 Een evenwichtig aanbod van voorzieningen voor de functies werken en recreëren in Gooise Meren

a. Uitvoeren economische visie

Het volgende hebben we gedaan voor de uitvoering van de economische visie:

 In samenwerking met de Ondernemersvereniging Gooise Meren (OVGM) is onderzoek gedaan naar het invoeren van een regelluwe zone. Dit hebben we gedaan door middel van het uitzetten van een brede enquête onder winkeliers en ondernemers.

 Er is gestart met de herijking van de Gebiedsvisie voor het centrum van Bussum. Samen met de stuurgroep Centrummanagement is een bureau geselecteerd om ons hierbij te begeleiden. Naast een brede informatieavond zijn er ambtelijke werksessies en werksessies met de stuurgroep

Centrummanagment en de straatmanagers gehouden om input te krijgen voor de herijking van de Gebiedsvisie.

 De leegstand is mede door inzet van de dorpsmanager in de kernen Bussum en Muiden gestabiliseerd en laat een dalend tendens zien.

 Op het industrieterrein Gooi Meer Zuid hebben we provinciale subsidie (HIRB-subsidie) uitgekeerd aan ondernemers die duurzaamheidsmaatregelen hebben gerealiseerd. Ondernemers hebben gebruik van deze regeling gemaakt om hun gevel te verbeteren (te verduurzamen) en duurzame investeringen te realiseren. VOLVO Buitenweg in de voormalige TIN-fabriek is hiervan een voorbeeld.

 De digitale dienstverlening aan ondernemers is verbeterd. Informatie kan veelal snel op de website worden gevonden. Er is een nieuwe vaste accountmanager ondernemers aangetrokken. De accountmanager zal zich vooral inzetten om de relatie tussen gemeente en bedrijfsleven te onderhouden en te versterken. Dit zal op proactieve wijze plaatsvinden.

 In samenwerking met de provincie en de in Muizenfort gevestigde ondernemer hebben we in het Muizenfort in Muiden een Toeristisch Informatie Punt (TIP) gerealiseerd. Bij de totstandkoming van dit onderwerp waren veel belangrijke stakeholders betrokken.

 Door intensieve samenwerking met onze partnergemeenten in de regio is het Regionale “Werkplan werklandschappen” vastgesteld. Er is lokaal veel onderzoek gedaan om vaststellen wat nodig is om werkgelegenheid te behouden en indien mogelijk te laten groeien.

 In regionaal samenwerkingsverband zijn de fietsroutes en recreatieve wandelroutes gerealiseerd en is er een regionale Landschap visie vastgesteld op de kuststrook.

4.3 Effectieve en doelmatige inzet van gemeentelijke gebouwen

e. Optimaliseren gemeentelijk vastgoedbezit

4.4 Een omgeving met een hoge ruimtelijke kwaliteit die tegemoet komt aan de behoeften van onze inwoners

f. Voorbereidingen voor de implementatie van de Omgevingswet

g. Actualiseren van bestemmingsplannen en/of omgevingsplannen

h. Adviseren over en toetsen van bouwinitiatieven van derden of van de gemeente zelf

44 b. Bevorderen van de samenwerking binnen het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) en de Metropoolregio Amsterdam (MRA) vanuit het lokale en/of regionale belang

Gooise Meren heeft samen met gemeenten uit de regio en maatschappelijke partners een bijdrage geleverd aan het zogenaamde MIRT-onderzoek Oostkant Amsterdam en meegewerkt aan het formuleren van de oplossingsrichting die voor Gooise Meren gewenst is. Er een pakket aan maatregelen op korte,

middellange en lange termijn om de bereikbaarheid in het gebied tussen Almere, Amersfoort, Utrecht en Amsterdam te verbeteren. De regio Gooi en Vechtstreek zet in op integrale en gebiedsgerichte oplossingen, waarbij een modern hoogfrequent OV-systeem, aangevuld met knooppuntontwikkeling en goede

fietsverbindingen, past bij de regio Gooi en Vechtstreek als onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam.

Indien weguitbreiding noodzakelijk is, dient dit goed te worden ingepast. Voor de A1 betekent dit een verdiepte ligging en/of tunnel.

c. Bijdrage Regio Regionale Samenwerkingsagenda (RSA)

Op het vlak van economie en werkgelegenheid hebben de gemeenten in de regio samengewerkt in het kader van de RSA. Er is onderzoek verricht naar de haalbaarheid van een investeringsfonds (bleek niet haalbaar), er is een marktbewerkingsplan opgesteld om meer inwoners aan werk te helpen, de werkgeversdienstverlening is gebiedsgericht ingericht en er is een agenda opgesteld ten behoeve van het versterken van ontwikkelingen in onze regio rond digitale media en creatieve innovatie.

4.2 Een evenwichtige en duurzame woningvoorraad

d. Ontwikkelen van woonlocaties conform de uitgangspunten van de lokale woonvisie Crailo (Bussum)

In mei 2018 is de GEM Crailo B.V. opgericht die namens de drie gemeenten Hilversum, Laren en Gooise Meren, de voorbereiding en de uitvoering van de planvorming gaat begeleiden. Deze planvorming leidt tot een productie van circa 550 woningen en 5 hectare bedrijfsterrein. De drie colleges hebben ingestemd met de borgstelling voor het aantrekken van de externe financiering voor de GEM Crailo B.V. De planvorming voor het opstellen van een bestemmingsplan en een stedenbouwkundig plan is eind 2018 gestart na een Europese selectie onder adviesbureaus. De selectie is gewonnen door de combinatie SVP, OKRA, Arcadis en bureau voor gebiedscommunicatie onder de naam team C. Participatie en duurzaamheid zijn twee belangrijke pijlers van het plan.

De Krijgsman (Muiden)

In 2018 zijn de eerst 50 woningen opgeleverd. Daarnaast zijn er in de planontwikkeling voor fase I en II in totaal bijna 500 woningen ontwikkeld en in verkoop gebracht in 2018. Deze woningen zijn nog op gas aangesloten.

De woningen die in 2019 worden ontwikkeld, zullen gasloos worden ontwikkeld. De planning is conform verwachting en prognose van de begroting gerealiseerd. De voorbereidingskosten en opbrengsten (de leges) zijn opgenomen in de reserve grote projecten.

Bredius (Muiden)

Bij het besluit van de gemeenteraad eind 2017 om het Bredius-terrein te Muiden aan te kopen is tevens besloten hier sport en woningen met een sociaal karakter te ontwikkelen. In 2018 is de koop definitief afgerond en het stedenbouwkundig programma verder ontwikkeld. Met de gemeenteraad is enkele malen gesproken over de invulling, in het bijzonder over de woningbouwstrook. Nadat tot een stedenbouwkundig plan besloten is, zal een gemeentelijke grondexploitatie gevoerd worden. Daarnaast hebben praktische invullingen plaatsgevonden als het storten van zand en graaf- en aanlegwerkzaamheden in de groene zone tussen de bestaande wijk en de Bredius.

Visie Muiden Zuid West (Muiden)

De visie Muiden Zuid West is eind 2018 afgerond en zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad ter

vaststelling. Hierin zijn tevens de varianten voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne verwerkt (zie ook programma 2).

45 Stork-locatie (Naarden)

In 2018 is de bouw van de uni-locatie Godelindeschool van start gegaan en afgerond. Na de herfstvakantie zijn alle leerlingen gehuisvest in de uni-locatie. De bouw van het nieuwe Wellant is voortvarend van start gegaan.

In september was het hoogste punt bereikt. De Alliantie heeft Latei aangetrokken voor de ontwikkeling van de woningen en het openbaar gebied. Wij begeleiden het proces en zien toe op de naleving van de gemaakte afspraken met externe partijen.

BORgronden (Naarden)

In 2018 heeft de VOF Naarden BORgronden een participatieproces uitgevoerd om input op te halen om het Stedenbouwkundig Programma van Eisen te kunnen gaan opstellen. De gemeente heeft in 2018 op verzoek van de omwonenden een verkeersonderzoek uitgevoerd om de effecten van de ontwikkeling van de

BORgronden op het aanpalend wegennet inzichtelijk te maken. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat het wegennet de ontwikkeling van de BORgronden kan verwerken.

Locatie Stadskantoor Naarden (Naarden)

In maart is de koop- en realisatieovereenkomsten voor Naarden ondertekend. De concept

omgevingsvergunning en bijbehorende verklaring van geen bedenking voor Naarden heeft ter inzage gelegen.

De verkoop van de woningen is in november van start gegaan. De verwachting is dat in de eerste helft van 2019 de werkzaamheden starten.

Locatie gemeentehuis Muiden (Muiden)

In december is de koop- en realisatieovereenkomsten voor de ontwikkeling van nieuwbouwproject De

Ankerplaats in Muiden ondertekend. De verwachte oplevering van de woningen is eind 2020 of begin 2021. De gemeente begeleidt het proces en ziet toe op de naleving van de gemaakte afspraken met externe partijen.

Mariënburg (Bussum)

Voor het pensionaat Mariënburg is de gemeentelijke monumentenstatus onherroepelijk in werking getreden.

De discussie met de eigenaar hierover is in 2018 afgerond. Daarnaast is de herontwikkeling ter hand genomen op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde ambities. De eigenaar beraadt zich nog over het

uiteindelijke ontwikkelvoorstel aan de gemeente.

Scapinolocatie (Bussum)

In 2018 is in een breder perspectief (herijking gebiedsvisie centrum en centrumplan) de ontwikkelingsrichting van het hele centrum van Bussum onderzocht, waarbij de mogelijkheden voor herontwikkeling van de Scapino-locatie ook zijn meegenomen. Er hebben meerdere gesprekken plaatsgevonden met de eigenaar van het Scapino pand, Ahold.

Bensdorp (Bussum)

In 2018 is volop gebouwd op de locatie. De bouw verloopt volgens planning. Aan de invulling van de cultureel/maatschappelijke functies wordt nog gewerkt. De oplevering van het complex vindt plaats in het eerste kwartaal van 2019.

Keverdijk (Naarden)

In 2018 is overeenstemming bereikt met alle betrokken partijen over de realisatie van het plan Centrum Keverdijk. Door middel van een participatieproces is samen met de bewoners een plan gemaakt voor de inrichting van de openbare ruimte. Er is een ontwerp bestemmingsplan opgesteld dat begin 2019 in procedure gaat. Er is een programma van eisen en missie/visie document opgesteld door de gezamenlijke gebruikers van het nieuwe multifunctionele centrum. Met een ontwikkelaar is overeenstemming bereikt over voorwaarden van de realisatie van het centrum.

Naardereiland (Naarden)

Met ingang van 1 oktober 2018 is de ontwikkellocatie Naardereiland aan ons opgeleverd en is de openbare ruimte door ons in beheer genomen. Er rest nog een aantal opleverpunten, die door de ontwikkelaar in het voorjaar van 2019 ter hand wordt genomen.

46 A1/A6 (Muiden)

Het project is nagenoeg afgerond in 2018. Rijkswaterstaat zal nog zorg dragen voor enkele grondoverdrachten.

Toerit A1 Muiden (Muiden)

In juli heeft de gemeenteraad een uitvoeringskrediet verleend voor de aanpassing van toerit A1 Muiden inclusief 3 bruggen over de Muidertrekvaart (1 autobrug en 2 langzaam verkeersbruggen). Het werk is aanbesteed en zal in 2019 starten.

Gebiedsprogramma Verder met de Vesting Muiden (Muiden)

Het programma Verder met de Vesting Muiden heeft in 2018 een aantal grote stappen gezet. Zo is de aan de hand van een interactief planproces het definitief ontwerp van de Oostelijke Vesting opgesteld en vastgesteld door college en gemeenteraad. Aansluitend is het project succesvol aanbesteed en wordt na het

vergunningentraject het werk in 2019 uitgevoerd. Voor het Vestingplein zijn de ambities vastgesteld en is het benodigde budget gereserveerd door gemeenteraad en provincie. Na vaststelling van de kaders kan ook hier de planvorming worden uitgewerkt. Eerder in het jaar is het Toeristisch informatiepunt al geopend en zijn initiatiefnemers betrokken voor de herbestemming van de laatste leegstaande vestinggebouwen.

Gebiedsprogramma Naarden buiten de Vesting (Naarden, Muiden)

In 2018 is de eerste tranche van de schootsvelden aan het GNR overgedragen. Voor de voorbereiding van de besluitvorming over de ‘natte werken’ (passantenhaven Naarden, optimalisatie Naardertrekvaart, nieuwe vaarverbinding) is een verkeersonderzoek gestart. Uit dit verkeersonderzoek moet blijken of er consequenties zijn voor de realisatie van de ‘natte werken’. Ook zijn voorbereidende werkzaamheden getroffen voor de aankoop van het pand aan de Energiestraat 1 te Naarden en het in kaart brengen van de huidige situatie van de Naardertrekvaart.

Buitenruimte gemeentehuis Gooise Meren (Bussum)

In het voorjaar 2018 is gestart met het participatieproces voor de herinrichting van de buitenruimte rondom het gemeentehuis. Op basis van het participatieniveau “co-creatie” is in de tweede helft van 2018 een omgevingsscan uitgevoerd en zijn interviews met diverse stakeholders gehouden. Aansluitend zijn er inmiddels drie ontwerpateliers met de diverse belanghebbenden gehouden. Bij deze bijeenkomsten zijn vertegenwoordigers van de middenstand, Bussum op ijs, de kermis, de eigenaar van poffertjeskraam bewoners van o.a. de Landstaat en ook vanuit het jongerenwerk met enkele jongeren aanwezig geweest. Op basis van deze bijeenkomsten zijn een aantal varianten uitgewerkt. Binnenkort worden deze uitkomsten vanuit dit ontwerpproces aan het college voorgelegd om al dan niet met deze voorkeursvariant het ontwerpproces te vervolgen.

Verrekening Bloemendalerpolder (Muiden / Weesp)

De provincie Noord-Holland heeft m.b.t. de grenscorrectie Bloemendalerpolder het verrekenbedrag op € 110.360 vastgesteld, dat de gemeente Weesp inmiddels aan de gemeente Gooise Meren heeft betaald. Naar aanleiding van het besluit van GS van Noord-Holland heeft Gooise Meren een bezwaarschrift ingediend, omdat wij vinden dat wij een hoger verrekenbedrag moeten ontvangen.

In document Gooise Meren 2018 (pagina 42-46)