• No results found

Naam Luc Smits, LSI Project Investments

In document Value-Cycle For Real-Space (pagina 103-105)

Datum

12/09/18

Cat

Beslisser

Interview

"Met een relatief kleine investering kan je met

culturele activiteiten een meerwaarde creëeren.

Dat is goed voor het imago om bedrijven aan te

trekken."

"Er is weer een markt. Niet meer single tenant

maar multi-tenant. Dat vereist een nieuwe ma-

nier van beheren. Ik zie bij de overheid geen

risicobereidheid, zoals bij investeerders. Duur-

zaamheid is natuurlijk een issue geworden. Het

vertaald zich ook in een opgave voor het combi-

neren van de grote schaal en de fijnmazigheid."

"Wat vroeger was opgezet voor 'pak en stropdas'

met een ouderwets formele scheiding van wonen

en werken, wordt nu langzaam maar zeker ex-

treem flexibel. Daar sluit mijn concept 'Home

Away Form Home' op aan; alle diensten zijn daar

met elkaar verbonden - een nieuwe dynamiek."

parkeren. Al sinds die tijd jaar kom ik bij de verschillende burgemeesters en wethouders om de belangen uit te leggen.”.

Het Schiekadeblok zou in eerste instantie worden gesloopt, om dan met ontwikkelingsinitiatieven te komen. De vraag was wat er in de tussentijd moest gebeuren. In de context van de crisis was het de moeite waard een stukje menselijkheid te faciliteren.

In de huisvestingsopgave is een fundamentele verandering aan de hand. Wat vroeger was opgezet voor ‘pak en stropdas’ met een ouderwets formele scheiding van wonen en werken, wordt nu langzaam maar zeker extreem flexibel. Daar sluit mijn concept ‘Home Away Form Home’ op aan; alle diensten zijn daar met elkaar verbonden - een nieuwe dynamiek.

Ik kan me ergeren aan verhalen over duurzaamheid en energie; zoals we nu wonen is erg ongezond, onduurzaam, met 2 personen op 100 m2 en een tuin, en dan elke dag naar de stad reizen voor je werk. Daar is in de toekomst geen plaats meer voor. We moeten verdichten, compact wonen in de stad, zoals een volwassen metropool.

Deelnemers

Mangrove speelde een belangrijke rol in de ontwikkelin- gen in het begin. En nu sinds een tijd is de beheerder VPS van belang.

Middelen

Economisch

Objecten die leeg staan hebben kosten: rente, afschrijving, beheer, energie, beveiliging. Dat moet je incalculeren. De Randstad is een metropool, en de markt is nu terug. Het beleid van de overheid moet mee. Er is een fundamenteel tekort aan woningen door immigratie en verstedelijking in komende 50 jaar, dus er is veel werk. De barrières voor ontwikkeling zijn in eerste plaats de veeleisende banken, en daarna de inerte en bemoeiende overheid en ambtenarij. Ik erger ik me aan de afreken cultuur en de hypocrisie - over de persoonlijke relatie’s, de corruptie, de schikkingen.

Ecologisch

De Dakakker heeft een positief effect gehad op de bekendheid van het Rotterdam Central District. We moet bedrijven terug krijgen in het gebied, en groene daken kan daarvoor een trekker zijn.

Sociaal

Mijn broer woont hier 20 m verderop, in de buurt van het Schiekadeblok. Hij verteld me dat er is nog steeds sprake is van drank, drugsmisbruik en geweldsdelicten. Er is geen echte veiligheidsverbetering geweest door die omkering ‘voorkant-achterkant’.

Cultureel

Met een relatief kleine investering kan je met culturele activiteiten een meerwaarde creëeren. Dat is goed voor het imago om bedrijven aan te trekken. Tegelijkertijd gaf het een transformatie maken van het denken. Het bedrijfsleven en de politiek is anders gaan denken. Maar ZUS is nu uitgespeeld. Nu is het tijd om groot te denken in nieuwbouw.

Services

Er is weer een markt. Niet meer single tenant maar multi-tenant. Dat vereist een nieuwe manier van beheren. Ik zie bij de overheid geen risicobereidheid, zoals bij investeerders. Duurzaamheid is natuurlijk een issue geworden. Het vertaald zich ook in een opgave voor het combineren van de grote schaal en de fijnmazigheid. De monofunctionele productie van de jaren 80 en 90 is nu bijna klaar voor de sloop.

Afspraken

Mensen willen nog steeds met 2 op 80 m2 wonen. Dat is extreem veel voor een metropool, dat is niet langer haalbaar. De groei van de welvaart is te groot. Kijk naar de bladen Elle, Linda, Men’s Health. Daar gaat het over andere dan financieele waarden. Maar kijk naar Katja Schuurman als voorbeeld op de cover; een ongelukkige neuroot. Kijk naar de robotisering. Kijk naar de CFO van ING. Kijk naar ISIS, de Hand Maid’s Tale, Trump, Erdogan, Poutin. En de grip op individuën met technologie in de Smart-City. Ik ben rijk geweest, ik ben arm geweest, ik heb wel wat kanten van het leven gezien. Hoe je een stad moet maken? Zingeving is de opgave voor de toekomst van gebiedsontwikkeling, en dat is de opgave voor RCD.

Doelen

De missie die de Internationale Architecture Biennale Rotterdam zich stelt betreft onder andere het maatschap- pelijke belang van stedenbouw. Bij het curatorschap van Dirk Sijmons zijn de Unesco’s 17 duurzaamheidsdoelen in het debat gebracht. Sinds 2016 heeft George Brugmans de duurzaamheidsdoelen in de missie van IABR opgenomen. Het halen van de Sustainable Development Goals en de doelstellingen van het Klimaatverdrag van Parijs staan sindsdien expliciet in onze missie.

Middelen

Economisch

De IABR ontvangt haar financiële steun elke vier jaar. Daarbuiten heeft het weinig vat op haar eigen voortbe- staan. Het is nooit gegarandeerd. Het vooruitzicht is steeds dat van twee biënnales De IABR is gefinancierd met subsidies van het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie, de Actieagenda Ruimtelijke Ontwikkeling en de gemeente Rotterdam. Het budget is sinds het beleid van minister Zijlstra helaas kleiner. De IABR onderneemt nu

Locatie

Het Schieblock

In document Value-Cycle For Real-Space (pagina 103-105)