• No results found

Naam Emile van Rinsum, Rotterdams Milieucentrum

In document Value-Cycle For Real-Space (pagina 101-103)

Datum

11/09/18

Cat

Uitvoerder

Interview

"We hebben helaas niet de exploitatie gekregen

over het dakpaviljoen. Dat restaurant geeft veel

zichtbaarheid en inkomsten. In Kopenhagen

hebben ze 500 K eu omzet per jaar ten behoeve

van hun dakakker."

"We werken samen met een aantal innovatieve

bedrijven aan slimmere wateropvang op daken.

De testsite Slimdak is het weerbericht gestuurd

groenblauwdak dat anticipeert op zware regen-

buien en zorgt voor ruimte voor water indien

nodig. Een dergelijk Slimdak kan op grotere

schaal worden toegepast in de stad."

"De best renderende productie is dat van eetbare

bloemen. Eetbare bloemen zijn de kaviaar onder

de groenten. We leveren aan 6 restaurants. De

opbrengsten dekken, samen met andere inkom-

sten, een klein salaris. Het vult onze subsidie

aan."

hebben ook voor onderzoekers in residence gehad. Er was een BAR met op bepaalde dagen een mogelijk gebruik als (gratis) conferentieruimte. Die collectieve ruimtes en sfeer zijn weg, ingedamd voor een economische rentabiliteit. De Dakakker is gelijktijdig met ZUS begonnen, in 2011. We waren erg geïnspireerd door Eagle Street in Brooklyn. Het idee was altijd eetbare gewassen te verbouwen. ZUS coordineerde steeds het ontwerp, het overleg, de visualisaties. Ze hebben veel overtuigingskracht gehad. Het Rotterdams Milieucentrum had weinig geld. Het projekt

Dakakker gaat over het verminderen van transport, en het onderhouden van een eigen tuin. Dit heeft ook een sociaal belang, voor welzijn van meestal oudere vrijwilligers. Er is een wachtlijst van 25 man. Het is verbazend vaak een sociaal project voor jonge professionals.

Deelnemers

Wouter Bauman was destijds antikraker in het

Schiekadeblok, samen met Kristian Koreman en Elma Van Boxel van ZUS. Toen heeft de eerste kennismaking plaatsgevonden. Nu werken er dakboer en zo’n 15 vrijwilligers op de DakAkker. We waren al snel de grootste dakakker van Europa. Met de communicatie rond de IABR in 2014 kwamen al snel veel journalisten kijken. Daaruit volgden internationale samenwerkingen met Kopenhagen (Osterbro) en Anderlegt (Abbatoir) en Parijs (SNCF/RATP). Raar genoeg is de club uit Kopenhagen toen uitgenodigd voor een presentatie in de Doelen door de IABR.

Middelen

Economisch

Het Schieblock is een slecht pand met enkel glas en asbest, maar we betalen een bijna marktconforme prijs. We hebben subsidie, maar elke drie jaar is het weer de vraag of dat blijft.

De Dakakker heeft misschien wel een positieve uitwerking op de totale milieuscore van het gebouw. Rob Hovenier en Wouter Bauman hebben misschien details over de Breeam score met de Dakakker.

Alle projecten van het Stadsinitiatief bij elkaar maken een hele ingreep: de Schieblock doorbraak, de Luchtsingel die doorliep naar de Hofbogen, het Park op de Hofbogen, en de Dakakker. Wij hadden alles al klaar, en voor de opening van de IABR was het dak ingericht.

Ecologisch

Er is een in deze periode een parkoverleg in Rotterdam ontstaan. Ik heb gehoord van een ontwikkelaar in Amsterdam Westpark, die de ontwikkeling omdraait. Hij maakte eerst een stadslandbouw programma in een leeg gebouw, daarbij serveerde hij koffie en appeltaart, en zo liep zijn gebouw zo vol met huurders.

Sociaal

Dat is wel typisch, vroeger werden milieu-onderwerpen vaak gecombineerd met sociale onderwerpen. Nu zie je meer een combinatie van milieu en creatief.

Cultureel

Met het educatieve programma ‘Dakkennie’ worden basisscholieren meegenomen in de praktijken van stadslandbouw, voedsel en bijen. En ze leren over de voordelen van landsbouw dicht bij de stad.

We hebben een behoorlijk gemixte Vereniging van Eigenaren, met veel dames en van verschillende afkomst: Turks, Marokkaans, Kaap Verdiaans, Surinaams, etc.

Services

We hebben helaas niet de exploitatie gekregen over het dakpaviljoen. Dat restaurant geeft veel zichtbaarheid en inkomsten. In Kopenhagen hebben ze 500 K eu omzet per jaar ten behoeve van hun dakakker. We werken samen met een aantal innovatieve bedrijven aan slimmere wateropvang op daken. De testsite Slimdak is het weerbericht gestuurd groenblauwdak dat anticipeert op zware regenbuien en zorgt voor ruimte voor water indien nodig. Een dergelijk Slimdak kan op grotere schaal worden toegepast in de stad.. We hebben bijen op het dak waar we honing mee maken, maar dat wringt met Restaurant. De best renderende productie is dat van eetbare bloemen. De best renderende productie is dat

van eetbare bloemen. Eetbare bloemen zijn de kaviaar onder de groenten. We leveren aan 6 restaurants. De opbrengsten dekken, samen met andere inkomsten, een klein salaris. Het vult onze subsidie aan.

Afspraken

Ten tijden van het Stadsinitiatief was alles was klaar voor uitvoering, zelfs de aanvraag was al ingediend. Op het laatste moment in april 2012 is het Dakakker ingeschreven in het Stadsinitiatief 2012 voor budget van 150 K eu. De stichting Luchtsingel tekende de contracten, en Rob Hovenier had een contract met de stichting Luchtsingel. De huur gaat nu naar de gemeente via VPS. In dat contract staat de opzegtermijn van drie maanden. De huurprijs is inmiddels geïndexeerd en dus marktconform. De service van de gemeente en VPS aan de huurders is minimaal. Er is veel minder communicatie en geen locale coordinatie. De gemeente is geen goeie huurbaas, het is bizar om het onderhoudsplan geheim te houden.

Doelen

Ik ben een geboren Rotterdammer en betrokken bij mijn stad. Voor 2000 was ik al actief in de vastgoed. Destijds stond het rond Rotterdam Centraal Station overal leeg. Dat was de tijd van perron 0. Mijn eerste project was Central Post (2009). Er zijn grote investeringen voor gedaan. De nabijheid van het Centraal Station en de Hogesnelheidslijn is een evidente aanjager voor de economische groei van Rotterdam. Maar er is een vreemd gebrek aan visie bij de gemeente. Destijds (2000) waren de ambtenaren en stedebouwers nog geconcentreerd op de Ring en Brienenoord, met alle problemen van mobiliteit en

Locatie

Het Schieblock

In document Value-Cycle For Real-Space (pagina 101-103)