• No results found

Naam Kristian Koreman, ZUS [Zones Urbaines Sensibles]

In document Value-Cycle For Real-Space (pagina 97-99)

Datum

23/08/18

Cat

Uitvoerder

Interview

"Routing is van strategisch belang - daarmee

worden plekken en mensen met elkaar verbon-

den, daarmee ontstaat de actieve infrastructuur

waarmee ontwikkeling geactiveerd wordt."

"Wanneer we er in slagen om de Luchtsingel

voort te zetten op de Hofpleinlijn, en er ontstaat

een gebruikspatroon dat in 3 km voetgangers-

ruimte het centrum met de groene polder

verbindt, dan hebben een duurzame bijdrage

geleverd aan welzijn in de stad."

"Klimaatverandering, globalisering en finan-

ciarisering, daar zit schaalvergroting achter en

komt versplintering uit voort. Het lijkt alsof die

splinters uit zeer verschillende werelden komen,

maar als je ze bij elkaar brengt in een gemengd

gebiedsprogramma, dan blijken die verschillen

veel kleiner."

"De Horecawet veranderde en gaf Club Holly-

wood moeilijkheden. Aziz heeft het overgekocht

om er een onafhankelijk poppodium te starten."

Vastgoedbeheer, die de panden beheert sinds de gemeente weer eigenaar is.

Middelen

Economisch

Routing is van strategisch belang - daarmee worden plekken en mensen met elkaar verbonden, daarmee ontstaat de actieve infrastructuur waarmee ontwikkeling geactiveerd wordt. In ons boek Re.Public wordt dat belang goed omschreven. Dat is ons inziens een adequaat antwoord op structurele hedendaagse problematieken. De Luchtsingel is in een contract met BAM uitgevoerd op basis van een afspraak voor 4 jaar exploitatie voor het terugbetalen van de 1,5 Meu investering. Wanneer we er in slagen om de Luchtsingel voort te zetten op de

Hofpleinlijn, en er ontstaat een gebruikspatroon dat in 3 km voetgangersruimte het centrum met de groene polder verbindt, dan hebben een duurzame bijdrage geleverd aan welzijn in de stad.

Ecologisch

Klimaatverandering, globalisering en financiarisering, daar zit schaalvergroting achter en komt versplintering uit voort. Het lijkt alsof die splinters uit zeer verschillende werelden komen, maar als je ze bij elkaar brengt in een gemengd gebiedsprogramma, dan blijken die verschillen veel kleiner.

Sociaal

Wij zijn met architectuur begonnen vanuit de ervaring van landschapsontwerp. Daarin is de lange termijn van groot belang, en dat missen we in architectuur en stedebouw. Duurzaamheid is dat denken op lange termijn, meer dan 20 jaar. Het gaat er bij duurzaamheid en duurzame waarde over om voort te bouwen op wat er al is, te laten evolueren en door te geven.

Cultureel

De Horecawet veranderde en gaf Club Hollywood moeilijkheden. Aziz heeft het overgekocht om er een onafhankelijk poppodium te starten. De gemeente is eigenaar en de gemeenteraad beslist over de toekomst van het eigendom.

Services

Het gebouw is geëvolueerd van een singel-tenant, naar een multi-tenant, naar een crowd-tenant operatie. Huurcontracten met de huurders waren voor 1/2 jaar en verlengbaar. Steeds is een marktconforme prijs van 95 eu/m2/maand aan huur gedorven. 52 M euro moet worden terugverdiend, maar in de huidige onzekere markt zijn grootschalige kantoorprojecten nog steeds risicovol. ZUS bestudeert nu een woontoren van 230 m hoog aan het Schieblock, samen met twee ontwikkelaars en een belegger.

Afspraken

Om de lange termijn te overwegen en ook op korte termijn met rendement te handelen hebben we steeds drie componenten gehanteerd: alliantie’s, business en ontwerp. Nu werken we aan een open eind document om de test-site-periode uit te luiden. We ondernemen de opening van een gallerie ‘Incomplete, unfinished’, en de voorbereiding van een tentoonstelling. Daarvoor nodigen we fracties van de gemeenteraad één voor één uit om te komen kijken naar de activiteiten ter plekke. Tegelijkertijd is in een Cultuurhistorisch onderzoek vastgelegd dat er een paar panden staan met historische waarde; een pand van J.J.P. Oud en een van Maaskant. Er lijkt een nieuwe common ground te kunnen ontstaan, op basis van inzicht in de business case van Schieblock die ook de liberale partijen aanspreekt, en van de cultuurhistorische waarde van de lokatie, om Schieblock te behouden en op een andere manier door te ontwikkelen.

Doelen

Rotterdam Central District (RCD) had en heeft geen bestemmingsplan. Het functioneren van het

Schiekadeblok is van belang voor het uitwerken van de ambities voor het gebied. Het Weena is nu best een hippe plek geworden, met Jamie Oliver’s Diner en Café Weena, vlakbij de tramhalte. Zonder cultuurvergunning in Noord hadden Het Schieblock, ZOHO en Hofbogen niet kunnen programmeren zoals ze dat gedaan hebben. Er is een complete omslag gekomen, waarbij de energietransitie een centrale rol speelt. Er is nu vrij veel (Groen) links in de raad. Voor de komende tenders, waaronder Delftseplein, zijn circulariteit en duurzame energie een belangrijk criterium. Voor de Delftse Poort, voor de helft gevuld met Nationale Nederlanden Verzekeringen, zijn drie themas gegeven: Verbinden, Verduurzamen, Delen.

We moeten studeren op oplossingen voor woningbouw. Als de 52 M eu niet terug gevonden wordt, dan kan het nog wel even duren voordat er besluiten over de bouw kunnen worden genomen.

Deelnemers

We zijn nu drie wethouders verder sinds Karakus, er is heel wat veranderd. De huidige beheerder VPS (Martin Boors) speelt nu een belangrijke rol.

Middelen

Economisch

De initiele waarde van Delftsepoort gebied was vrij laag. De huidige waarde, met het nieuwe station en het Schieblock, is veel hoger. Door de financiële geschiedenis is de boekwaarde negatief. LSI heeft nog 52 M terug te verdienen voor de gemeente, koste wat het kost. Er komt een Rekenkameronderzoek naar die financiële gang van zaken.

Het Schieblock en de Luchtsingel vertegenwoordigd hierin veel waarde. Er is 4 M eu geïnvesteerd in het

Stadsinitiatief. Ook is er 500 K eu uitgetrokken voor onderhoud, verspreid over vijf jaar.

Het levert inderdaad toeristische activiteiten op, met inkomsten voor recreatie, logies, en excursies, maar die inkomsten komen maar gedeeltelijk vrij voor het onder- houd van het gebied. De Biergarten betaald omzetafhan-

Locatie

Het Schieblock

In document Value-Cycle For Real-Space (pagina 97-99)