• No results found

Meer en meer blijkt, dat Noord-Amerika eene op eigen hand economische staatkunde volgt, eene staatkunde van isolement en van algeheele onafhankelijkheid van de Euro-peesche nijverheid. De Amerikanen gaan thans verder en trachtten zich te ontdoen van de verplichting waarin zij thans nog verkeeren om zich bij de natiën der oude wereld te voorzien van de voortbrengselen der tropische nijverheid.

Zij verleenen eene ongehoorde bescherming aan de beet-wortelcultuur in eigen dreven om daardoor den invoer van vreemde suiker in Amerika tot een minimum te brengen en later feitelijk onmogelijk te maken. Men weet, dat de Vereenigde Staten zich voornamelijk van koffie uit Brazilië en andere tropische Amerikaansche gewesten voorzien. Deze cijnsbaarheid aan andere Amerikaansche landen, schijnt zelfs nog een doorn in hun oog; althans zijn zij er op bedacht om zich met hun kapitaal meester te maken van eene uit-gebreide koffiecultuur in het meer naburige Mexico, waar trouwens de invloed der Vereenigde Staten eiken dag meer veld wint. Het plan daartoe is onlangs ontwikkeld, door een der voornaamste koffiehandelaren in Philadelphia, den heer Joseph M . Walsh, den schrijver van een uitvoerig werk over de cultuur en den handel van koffie, waarin hij wel toont op de hoogte van het onderwerp te zijn.

„Er is," zegt de heer Walsh, „geen veld voor zóó winst-gevende geldbelegging voor zoover mij bekend is, dan dat f der tot nog toe niet gezochte koffiecultuur. Onder de rede-nen voor dit beweren, mag de hooge marktprijs genoemd worden, en het feit dat de productiekosten niet meer be-dragen dan toen de prijzen de helft minder waren. Indien de planters nog winst maakten, toen de koffie verkocht werd tegen 8 a 10 dollar-centen —] en het wordt algemeen aangenomen dat daarmede nog verdient wordt — hoeveel moet dan wel de winst zijn met 100 pCt. hoogere prijzen.

„De area der kofficultuur moet uitgebreid worden om het hoofd te bieden aan de vermeerderde vraag in dit land in 't bijzonder, want hier te lande is het verbruik van zuivere koffie per hoofd grooter dan in eenig ander land ter wereld. Als de prijzen hoog zijn kunnen wij niet doen wat men in Europa deed, namelijk de prijzen verminderen door de kwaliteit te verminderen en de gemalen koffie te vermengen met chichorij, roggemeel, gebrande vijgen, enz.

omdat de Amerikaansche verbruiker te recht zijne koffie gaaf in boonen koopt.

„Om deze reden alleen, moet de koffiecultuur ruime divi-denten geven aan het kapitaal dat daarin vastgezet wordt.

Hierbij komen de betrekkelijk geringe exploitatie kosten en de goedkoope arbeid. Dit laatste is de grootste moeielijkheid geweest tot nu toe, doch zij is thans overwonnen door ver-beterde machineriën en door arbeid sparende werktuigen.

De geringere oogsten van Java, Ceylon en andere Oost-Indische landen, die toegeschreven worden aan blad- en andere ziekten van den heester, maar werkelijk het gevolg zijn van uitgeputte gronden, maken het oogenblik gunstig voor het ondernemen van koffieaanplantingen in Amerika.

„'t Is een niet algemeen bekend feit, dat op ons eigen vasteland, ja aan onze deur, de gelegenheid en het klimaat bestaat om al de koffie te produceeren die benoodigd is voor het verbruik in de Vereenigde Staten, en zelfs om

buiteu-dien Europa daarvan eventueel te voorzien. Langs de ge-heele lengte der Andes, van af Peru in het Zuiden, door geheel Centraal Amerika tot Mexico en daaronder de West-Indische eilanden, is elke faciliteit en gelegenheid voor welslagende en winstgevende cultuur van koffie die in hoe-danigheid kan mededingen, zoo zij ze al niet overtreft, met de meest gevierde producten van Java en andere landen in het Oostersch werelddeel.

„De topographie en klimatologie van Mexico en Centraal Amerika zijn bijzonder geschikt voor de productie van keus en keur van koffieboonen, even, misschien nog geuriger dan de Java-koffie. Terwijl de gunstige koffielanden in Mexico gevonden worden op de humusrijke hellingen der Andes, kan evenzeer beste koffie groeien in de vlakten van het binnenland zoover noordelijk tot Sinaloa, zoowel als op de Q-olfkust van Yucatan tot Tamaulipas. De groote massa van het Mexicaansch grondgebied bestaat uit een hoog tafelland, gevormd door eene verlenging der Cordilleras, van welke terrasvormige hellingen naar den Atlantischen Oceaan ten oosten en naar de Stille Zuidzee ten westen dalen. Deze grootsche uitgestrektheid is een der meest afwisselende zones der wereld: terwijl de geographische ligging haar een tro-pische plantengroei geeft, geniet het door de snelle hoogte verschillen tevens al de voordeelen van een gematigd k l i -maat, aldus binnen hare grenzen eene schier onvergelijke-lijke overvloed en verscheidenheid van natuuronvergelijke-lijke voortbreng-selen vereenigende.

„De verschillen van klimaat ten gevolge van de verschil-lende altitudegraden zijn zoo groot dat de gewassen, waar-onder koffie, alle begrijpen die gevonden worden tusschen de Evenachtslijn en den Poolcirkel. De geschiktheid van den bodem voor de cultuur van fijne koffie is beproefd door eene meer dan vijftigjarige ervaring; die cultuur heeft ten volle bewezen dat zij zoowel den planter voordeel geeft als dat een product in Mexico kan verkregen worden, dat

geen mededinger heeft in de koffie produceerende landen van Europa. De area geschikt voor de koffiecultuur is schier onbegrensd. De arbeidskosten zijn mede niet hoog; het loon is nooit hooger dan 25 dollarcenten per dag.

„De schoonste koffie komt thans van Guatemala, dat grenst aan de weinig bekende en tot onlangs geheel verwaarloosde staten Chiapas en Tabasco in Zuidelijk Mexico. Uitstekende koffie groeit thans, doch in kleine hoeveelheid, in den eerste dezer staten, en koffie van fraaie kwaliteit in den laatste, en dit zonder de hulp van degelijke cultuur noch zonder moderne machineriën voor het pellen der boonen. In het district Toepic groeit een soort koffie, die de heinde en verre vermaarde Moka evenaart, zoo niet overtreft, en Cor-dona produceert koffie, die in alle opzichten met de meest geroemde Java-soorten kan mededingen. Het product van Oaxaca overtreft dat van Jamaica en Ceylon, en de koffie van Michoacau evenaart de fijnste Maracaïbo soorten, die zoo gezocht zijn op de Engelsche markten.

„Dat Mexico niet de eerste plaats heeft ingenomen in de productie en export van koffie is te wijten aan andere oorzaken dan aan klimaat en bodem, beperkte gronden, hoedanigheid der koffie en gemis aan voordeel voor de planters. Dit moet uitsluitend toegeschreven worden aan degenen die zoolang alle landbouw en handelsontwikkeling tegen gehouden hebben, in de eerste plaats aan de burger-oorlogen, aan onbekendheid met deugdelijke cultuur-methoden, met moderne bewerking en gebrek aan kapitaal om de in-dustrie winstgevend te drijven.

„Onder de bestendige en praetische regeering van Diaz en zijn kabinet is de Republiek Mexico een der grootste en meest vooruitstrevende Staten op ons vasteland. Het tijdperk der omwentelingen schijnt voor altoos gesloten.

Geen pronunciamento's meer. Zij worden snel vervangen door spoorwegen, telegraphen, telephonen, electrisch licht, nieuwsbladen en scholen. De oogen der emigranten wenden

zich naar het oord, dat zoolang geslapen heeft en toch een schitterende toekomst tegemoet gaat. In weinige jaren zullen thans de rijke en vruchtbare vlakten van Mexico bevolkt zijn met een even krachtige en voortstrevende be-volking als die, welke de eenmaal woest en braakliggende gronden van ons eigen westelijk land in cultuur heeft gebracht."