• No results found

As 1: Verbetering van het concurrentievermogen van de land- en bosbouwsector

3.2 Maatregelcode: 111-D

3.3 Concrete actie

Subsidie voor gepersonaliseerde voorlichting onder de vorm van omschakelingsplannen en bedrijfsbegeleiding in de biologische landbouw en rond de afzet- en vermarktingsmogelijkheden van biologische landbouwproducten.

De klassieke landbouwopleidingen slagen er onvoldoende in om de voorhanden zijnde wetenschappeljike kennis over de biologische productiemethode en de praktijkervaring bij de landbouwer te brengen op een snelle en overtuigende manier. Gepersonaliseerde voorlichting door experts die door de overheid erkend werden, moet de doorstroming van kennis en informatie naar de landbouwer aanzienlijk verbeteren.

3.4 Link met de strategie voor een Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling voor de periode 2007-2013

Deze maatregel kadert binnen de strategische doelstellingen 1, 4 en 11 van de Vlaamse strategie voor plattelandsontwikkeling.

3.5 Beschrijving maatregel

3.5.1 Probleemstelling en rationale

Uit de studie van prof. Van Huylebroeck (dec. 2005) blijkt dat omschakeling naar de biologische productiemethode economische een haalbare kaart of zelfs een interessante piste is voor een groot aantal landbouwers. De realiteit weerspiegelt dit gegeven niet. De economische drijfveer weegt blijkbaar onvoldoende op tegen de drempels die omschakeling in de weg staan. De landbouwer die wil omschakelen wordt geconfronteerd met technische en praktische vragen waar de klassieke landbouwopleidingen en voorlichtingsdiensten niet onmiddellijk een antwoord voor hebben.

In binnen- en buitenland hebben experts nochtans al heel wat wetenschappelijke kennis en praktijkervaring gebundeld. Deze kennis stroomt zeer moeilijk door tot bij biologische landbouwers of gangbare landbouwers die in omschakeling geïnteresseerd zijn. Dit heeft te maken met de invulling van het klassieke landbouwonderwijs en de basisvoorwaarden

waaraan de naschoolse landbouwvorming moet voldoen. Daarom werd gezocht naar een alternatief om wetenschappelijke kennis en praktijkervaring over biologische landbouw op een zeer gerichte manier te verspreiden.

De voorbeeld- en hefboomfunctie die de biologische landbouw vervult is essentieel in de evolutie naar een duurzame landbouw in Vlaanderen. De biologische landbouw heeft belangrijke troeven op het vlak van bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit, het voorkomen van verontreiniging door bestrijdingsmiddelen en door overbemesting, het voorkomen van luchtverontreiniging, alsook inzake dierenwelzijn. Deze landbouwproductiemethode heeft reeds jaren een plaats verworven als innoverende landbouwpraktijk.

Uit een onderzoek van de studiedienst in 2003 bleek dat de landbouwers tevreden zijn over de geïndividualiseerde omschakelingsbegeleiding en voorlichting en deze als een belangrijke ondersteuning ervaren tijdens het omschakelingsproces maar ook daarna.

3.5.2 Doelstelling en kwantificering

Met deze maatregel wil de overheid landbouwers stimuleren om de stap van omschakeling naar biologische productie ernstig te overwegen, weloverwogen te zetten en om vol te houden eens deze stap gezet is. De maatregel moet ertoe bijdragen de landbouwer op elk moment van het omschakelingsproces te wapenen met voldoende kennis van zaken op technisch, economische en logistiek vlak evenals op het vlak van afzet- en vermarktingsmogelijkheden van biologische landbouwproducten.

Zowel het areaal biologische producten als het aantal biologische landbouwers zijn eenvoudig meetbaar door de verplichte aanmelding van de productie bij door de overheid erkende controleorganisaties. Eind 2005 telde Vlaanderen 236 biologische landbouwbedrijven en een areaal van 3.153 ha (0,5% van het totale Vlaamse landbouwareaal). Het streefcijfer is om een jaarlijkse groei van 10% van het areaal te realiseren.

3.5.3 Definiëring van begunstigden

Voor de opmaak van een omschakelingsplan: landbouwers in hoofdberoep en in bijberoep en kandidaat-landbouwers.

Voor bedrijfsbegeleiding in de biologische landbouw: biologische landbouwers of biologische landbouwers in omschakeling.

3.5.4 Praktische uitwerking

Om de overstap naar biologische landbouw beter voor te bereiden en gestructureerd te laten verlopen zal een vergoeding gegeven worden voor bedrijfstechnische en bedrijfseconomische voorlichting en voor bedrijfsbegeleiding van bedrijven in omschakeling.

Alleen door de overheid erkende experts of voorlichters in de biologische landbouw kunnen diensten aanbieden die voor subsidie in aanmerking komen.

Er zijn twee activiteiten waarvoor subsidie wordt voorzien:

 de opmaak van een omschakelingsplan: na doorlichting van de bedrijfssituatie door een deskundige, stelt deze een omschakelingsstrategie op naar model van door de overheid ter beschikking gestelde omschakelingsplannen voor verschillende bedrijfstypes. Op deze vorm van steun kan de landbouwer eenmalig beroep doen.

 na de omschakeling kan de landbouwer een tegemoetkoming krijgen voor bedrijfsbegeleiding en voorlichting, ook inzake afzet- en vermarktingsmogelijkheden.

Bedrijfsbegeleiding kan slechts in aanmerking komen voor subsidie wanneer de deskundige minstens drie adviserende bezoeken per jaar aan het landbouwbedrijf brengt.

Voor het laten opmaken van een omschakelingsplan kan de landbouwer een subsidie krijgen die maximaal 80% van de gemaakte kosten bedraagt en 900 euro niet overschrijdt.

Voor bedrijfsbegeleiding en voorlichting in de biologische landbouw kan de landbouwer jaarlijks maximaal 500 euro subsidie ontvangen of maximaal 80% van de gemaakte kosten.

3.5.5 Bevoegde autoriteit Departement Landbouw en Visserij

Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling

Ellipsgebouw, Koning Albert II-laan 35 bus 40, 1030 Brussel Johan Verstrynge

Tel: 02/552 78 73

johan.verstrynge@lv.vlaanderen.be

3.5.6 Gekwantificeerde indicatoren

Type indicator Indicator Doel 2007-2013

Output

Aantal deelnemers aan opleidingen 17 Totaal aantal dagen opleiding voor

alle deelnemers 14

3.5.7 Financiering

Voor deze contracten is nog 25.916 euro nodig aan overheidssteun.

Artikel 3 (2) van Verordening (EG) nr. 1320/2006 van de Commissie van 5 september 2006 houdende bepalingen voor de overgang naar de in Verordening (EG) nr. 1698/2005 van de Raad bedoelde steun voor plattelandsontwikkeling, is van toepassing.

4 Vestiging van jonge landbouwers 4.1 Preambules

De maatregel heeft betrekking op artikel 20 a) ii) van Verordening (EG) nr. 1698/2005 van de Raad van 20 september 2005 inzake steun voor plattelandsontwikkeling uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO).