• No results found

As 1: Verbetering van het concurrentievermogen van de land- en bosbouwsector

7.2 Maatregelcode: 123-A

7.3 Concrete actie

Er wordt investeringssteun verleend aan ondernemingen, als natuurlijk persoon of rechtspersoon, uit de agrovoedingssector die de verwerking en afzet van land- en tuinbouwproducten tot voorwerp hebben (exclusief visverwerking).

Deze maatregel zal via oproepen verlopen waarbij iedere oproep wordt ingeleid door een ministeriële omzendbrief. Deze omzendbrief wordt bekend gemaakt in het Belgische Staatsblad, de gespecialiseerde pers en via de belangenorganisaties van de betrokken sectoren.

7.4 Link met de strategie voor een Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling voor de periode 2007-2013

Deze maatregel kadert binnen de strategische doelstelling 6 van de Vlaamse strategie voor plattelandsontwikkeling.

Het stimuleren van duurzame investeringen in de, met de Vlaamse landbouw verankerde, voedingssector versterkt de concurrentiekracht van de Vlaamse landbouw en de agro-voedingssector en verhoogt de tewerkstelling op het platteland.

7.5 Beschrijving maatregel

7.5.1 Probleemstelling en rationale

De agrovoedingsbedrijven, als schakel in de verwerking en afzet van land- en tuinbouwproducten, worden dagelijks geconfronteerd met nieuwe ontwikkelingen die zowel hun weerslag hebben op de eigen bedrijfsactiviteiten als op die van de land- en tuinbouwproducent (o.a. via de prijszetting), bijvoorbeeld:

 nieuwe technologieën;

 nieuwe regelgeving inzake keten- en kwaliteitbewaking (tracking & tracing);

 productinnovaties;

 nieuwe eisen inzake (leef)milieu, hygiëne, dierenwelzijn en voedselveiligheid;

 stijgende energieprijzen en –kosten;

 veranderingen in de afzetmarkten;

 wisselende consumentenbehoeften;

 globalisering van de concurrentie;

 verstevigde positie van de distributiesector;

 heroriëntatie van het EU-landbouwbeleid;

Het verlenen van gerichte investeringssteun geeft nieuwe stimulansen aan de agrovoedingssector maar heeft eveneens positieve gevolgen voor de achterliggende sector van de agrarische productie.

In het algemeen kan gesteld worden om een voldoende inkomen voor de land- en tuinbouwers te verzekeren, de afzet- en verwerkingsstructuren continu moeten geoptimaliseerd worden, met afhankelijk van de sector de modernisering (vernieuwing/innovatie), de rationalisatie en desgevallend de uitbreiding van de afzet-, verwerkings- en opslagstructuren.

7.5.2 Doelstelling en kwantificering

Het doel van de toekenning van investeringssteun aan de primaire agrovoedingssector is:

1. De verbetering en rationalisatie van de verwerking en de afzet van land- en tuinbouwproducten, en daardoor bij te dragen tot een verhoging van de toegevoegde waarde en tot een verbetering van de concurrentiepositie van de betrokken bedrijven (economisch krachtiger maken).

2. Een oplossing te bieden aan de als cruciaal aangemerkte nieuwe uitdagingen voor de Europese landbouw, met name klimaatverandering, hernieuwbare energie, waterbeheer, biodiversiteit en herstructurering van de zuivelsector (doelstellingen Health Check).

3. De situatie te verbeteren van de betrokken sector van agrarische basisproductie, en de producenten van de betrokken basisproducten een passend aandeel van de eruit voortvloeiende economische voordelen te waarborgen.

De investeringssteun is er op gericht om innovatieve praktijken te stimuleren en volgende prioriteiten of problemen aan te pakken:

- Sturing van de productie in overeenstemming met de te verwachten marktontwikkeling of bevordering van de ontwikkeling van nieuwe afzetmogelijkheden; ook voor een aantal landbouwsectoren in volle ontwikkeling waaronder bijvoorbeeld de biologische landbouw.

- Verbetering of rationalisatie van de afzetkanalen en van de verwerkingsprocédés gericht op producten met een hogere toegevoegde waarde;

- Verbetering van de wijze waarop producten worden aangeboden en verkoopklaar worden gemaakt;

- Bevordering van een betere benutting of verwijdering van afval- en bijproducten (bijvoorbeeld valorisatie restafval);

- Verbetering van de bewaking van de kwaliteit en voedselveiligheid;

- Stimulering van energiebesparende technieken en – maatregelen;

- Bevorderen van alternatieve energieproductie;

- Stimulering van waterbesparende technieken en –maatregelen;

- Bevorderen van het hergebruik van regen-, afval- en proceswater;

- Milieubescherming, verbetering van de werkomgeving en verhoging van het dierenwelzijn.

- Verbetering van de verwerking en afzet van zuivelproducten (specifiek actiepunt in het kader van de herstructurering van de zuivelsector):

De beoordeling van de projecten (kwantificering) zal gebeuren d.m.v. de registratie en de vaststelling van:

 De extra bruto toegevoegde waarde die door het bedrijf, en bij uitbreiding de sector, wordt gegenereerd (situatie vóór en na investering);

 De specifieke energie-investeringen en de mogelijke indicatoren voor de bepaling van de impact ervan (bijvoorbeeld daling energieverbruik en omgerekende CO2 reductie);

 De specifieke milieu-investeringen en de mogelijke indicatoren voor de bepaling van de impact ervan;

 De specifieke innovatieve investeringen.

7.5.3 Definiëring van begunstigden

De steun is bedoeld voor ondernemingen met minder dan 750 werknemers of die een omzet van minder dan 200 miljoen euro hebben.

Kunnen in aanmerking komen voor de steun: bedrijven uit de agrovoedingssector die, hetzij als natuurlijk persoon, hetzij als rechtspersoon, de verwerking en afzet van land- en tuinbouwproducten, opgenomen in bijlage I van de geconsolideerde versie van het Verdrag betreffende de Europese Unie, tot voorwerp hebben, beperkt tot volgende sectoren/bedrijfsactiviteiten:

NACE-BEL-code 2008 Omschrijving van de economische activiteit

10.110 Verwerking en conservering van vlees, exclusief vlees van gevogelte 10.120 Verwerking en conservering van gevogelte

10.130 Vervaardiging van producten van vlees of van vlees van gevogelte

10.311 Verwerking en conservering van aardappelen, exclusief productie van diepgevroren aardappelbereidingen

10.312 Productie van diepgevroren aardappelbereidingen 10.320 Vervaardiging van groente- en fruitsappen

10.391 Verwerking en conservering van groenten, exclusief productie van diepgevroren groenten 10.392 Verwerking en conservering van fruit, exclusief productie van diepgevroren fruit

10.393 Productie van diepgevroren groenten en fruit 10.410 Vervaardiging van oliën en vetten

10.420 Vervaardiging van margarine en andere spijsvetten 10.510 Zuivelfabrieken en kaasmakerijen

10.610 Vervaardiging van maalderijproducten

10.620 Vervaardiging van zetmeel en zetmeelproducten 10.810 Vervaardiging van suiker

10.830 Verwerking van thee en koffie

10.840 Vervaardiging van specerijen, sauzen en kruiderijen

10.850 Vervaardiging van bereide maaltijden en schotels, met uitzondering van voorgebakken pizza (van industriële bakkerijen)

10.890 Vervaardiging van andere voedingsmiddelen, n.e.g.

10.910 Vervaardiging van veevoeders

10.920 Vervaardiging van voeders voor huisdieren 11.020 Vervaardiging van wijn uit druiven

11.030 Vervaardiging van cider en van andere vruchtenwijnen 11.040 Vervaardiging van andere niet-gedistilleerde gegiste dranken 11.060 Vervaardiging van mout

13.100 Bewerken en spinnen van textielvezels, beperkt tot activiteiten uitgevoerd door vlassers 46.211 Groothandel in granen en zaden (1)

46.212 Groothandel in veevoeders (1)

46.214 Groothandel in andere akkerbouwproducten (1)

46.216 Groothandel in akkerbouwproducten en veevoeders, algemeen assortiment (1) 46.220 Groothandel in bloemen en planten (1)

46.231 Groothandel in levend vee (1)

46.232 Groothandel in levende dieren, m.u.v. levend vee (1) 46.311 Groothandel in consumptieaardappelen (1)

46.319 Groothandel in groenten en fruit, m.u.v. consumptieaardappelen (1)

46.321 Groothandel in vlees en vleesproducten, uitgezonderd vlees van wild en van gevogelte (1) 46.322 Groothandel in vlees van wild en van gevogelte (1)

46.331 Groothandel in zuivelproducten en eieren (1) 46.382 Groothandel in aardappelproducten (1)

82.300 Organisatie van congressen en beurzen, beperkt tot markten, veilingen, salons, tentoonstellingen en beurzen inzake land- en tuinbouwproducten

(1) ,met uitzondering van de activiteiten die betrekking hebben op de afzet van producten naar de detailhandel of consument.

7.5.4 Praktische uitwerking

Organisatie

De organisatie van de betoelaging zal gebeuren door periodieke oproepen waarbij per oproep zal worden bekend gemaakt welke sector(en) en welke investeringen in aanmerking kunnen komen. Iedere oproep wordt via een ministeriële omzendbrief gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en verspreid via de gespecialiseerde pers en via de beroepsorganisaties van de betrokken sectoren. De toelichting, de voorwaarden en de modaliteiten (bijvoorbeeld het maximum steunbedrag, het te gebruiken aanvraagformulier,…) zullen in de omzendbrief geconcretiseerd worden.

De steun voor de investering kan gedifferentieerd worden afhankelijk van de soort investering conform het systeem van het Vlaamse Landbouwinvesteringsfonds. Duurzame en minder milieubelastende investeringen kunnen b.v. een hoger steunbedrag verkrijgen, weliswaar binnen de vastgestelde limieten (zie „aard van de steun‟).

De toekenning van investeringssteun in functie van de Health Check doelstellingen (doelstelling 2 onder punt „Doelstelling en kwantificering‟) en de toekenning van investeringssteun in functie van de verbetering van de verwerking en afzet van land- en tuinbouwproducten (doelstelling 1), worden georganiseerd via aparte oproepen, tenzij binnen eenzelfde oproep de zogenaamde „Health Check‟ dossiers perfect kunnen worden onderscheiden van de andere dossiers.

Aard van de steun

De steun wordt gegeven onder de vorm van een kapitaalpremie en bedraagt maximaal 20%

van de investering.

Aanvaardbare investeringen

Kunnen in aanmerking komen in het kader van de verbetering van de verwerking en afzet (doelstelling 1):

1° Investeringen die betrekking hebben op de oprichting, de verwerving en de uitrusting van bedrijfsgebouwen, bestemd voor de uitvoering van de hiervoor vermelde bedrijfsactiviteiten;

2° Investeringen die betrekking hebben op de aankoop van machines en bedrijfsuitrusting, bestemd voor de uitvoering van de hiervoor vermelde bedrijfsactiviteiten;

3° Studies en erelonen voor de uitvoering van de investeringen, vermeld in punt 1° en 2°, evenwel beperkt tot maximaal 10% van het totale subsidiabele investeringsbedrag.

Gezien de budgettaire beperkingen zullen binnen iedere oproep niet altijd alle investeringen in aanmerking kunnen komen. De bedoeling is om bij iedere oproep de focus te leggen op die investeringen waar de sector op dat ogenblik het meest nood aan heeft. Dit impliceert een uitgebreid contact met de sector en de beroepsorganisaties. Wel zullen, voor de periode 2007-2013, drie types van investeringen naar voor worden geschoven die voorkeur genieten, met name:

- Energie-investeringen: investeringen die een rechtstreekse en substantiële vermindering van het energieverbruik tot doel hebben (warmtewisselaars, …) of een alternatieve energieproductie nastreven (WKK‟s, zonne- en windenergie, …)

- Milieu-investeringen: investeringen die een rechtstreekse positieve invloed hebben op het (leef)milieu zoals waterzuiveringsactiviteiten en waterbesparende maatregelen, hergebruik van afvalwaters en hergebruik in het algemeen, valorisatie van (rest)afval, …

- Innovatieve investeringen: investeringen die door vernieuwingen op technisch vlak (productie, verpakking, opslag, …) of op commercieel gebied (nieuwe producten, nieuwe afzetmarkten, …) de onderneming economisch krachtiger maken. Innovaties op sectorniveau of innovaties die eveneens een verbetering inhouden op energie en/of milieugebied genieten de voorkeur.

Kunnen in aanmerking komen in het kader van de Health Check doelstellingen (doelstelling 2):

- Investeringen ter verbetering van de energie-efficiëntie.

- Investeringen voor de verwerking van uit landbouw/bosbouw afkomstige biomassa voor de opwekking van hernieuwbare energie.

- Installaties/infrastructuur voor hernieuwbare energie op basis van biomassa en andere hernieuwbare energiebronnen (zonne- en windenergie, geothermische energie)

- Waterbesparende technologieën - Wateropslag

- Installaties voor de behandeling van afvalwater

- Verbetering van de verwerking en afzet van zuivelproducten, in het bijzonder de coöperatief georganiseerde bedrijven.

Komen niet in aanmerking: tweedehandsinvesteringen, herstellings- en onderhoudskosten, aankopen van grond(en) en investeringen op het niveau van de detailhandel. Bijkomend kunnen per oproep extra investeringen specifiek worden uitgesloten.

Wat betreft de sector „groenten en fruit‟ komen investeringen inzake de afzet en verwerking niet in aanmerking, indien deze kunnen worden betoelaagd via de producentenorganisaties binnen de Integrale Gemeenschappelijke Marktordening.

Evaluatie van de subsidieaanvraag en dossiercontrole

Iedere aanvraag wordt geëvalueerd of deze conform is aan de geldende regelgeving en de voorwaarden en modaliteiten die opgenomen zijn bij een bepaalde oproep.

Uitbetaling van het volledige steunbedrag kan enkel indien een administratieve conrole (o.a.

een controle van de facturen en betalingsbewijzen) en een eindcontrole ter plaatste heeft plaatsgevonden. Ieder dossier wordt na de saldo-uitbetaling verder opgevolgd en maakt deel uit van de a posteriori controle(s).

De investeringen moeten eveneens voldoen aan de minimumnormen inzake milieu, dierenwelzijn en hygiëne. Verwacht wordt dat ze bijdragen tot de verbetering van de situatie van de betrokken sector van de agrarische basisproductie.

Als onderdeel van de evaluatie wordt eveneens gekeken naar de de economische levensvatbaarheid van het bedrijf, o.a. door analyse van de jaarrekeningen en indien nodig de berekening van (financiële) kengetallen. Nieuwe bedrijven wordt gevraagd een realistische prognose inzake omzet en kosten (previsionele resultatenrekening) voor de volgende jaren weer te geven, waarbij rekening wordt gehouden met de financiële lasten van de geplande investeringen enerzijds en de marktvooruitzichten anderzijds.

7.5.5 Bevoegde autoriteit Agentschap voor Landbouw en Visserij

Afdeling Structuur en Investeringen Ellipsgebouw, 4de verdieping

Koning AlbertII-laan 35 bus 41, 1030 Brussel Luc Uytdewilligen

Tel: 02/552 74 73

luc.uytdewilligen@lv.vlaanderen.be

7.5.6 Gekwantificeerde indicatoren

Type indicator Indicator Doel 2007-2013

Output Aantal gesubsidieerde bedrijven 200

Totaal investeringsvolume (€) 95.000.000

7.5.7 Coherentie met de 1ste pijler van het GLB

Om het risico tot overlapping met de Integrale Gemeenschappelijke Marktordening totaal uit te sluiten worden geen maatregelen opgenomen voor de groente- en fruitsector die betrekking hebben op investeringen voor de afzet en verwerking van producten voor de verse markt, die via de erkende producentenorganisaties kunnen worden betoelaagd op basis van de Nationale Strategie inzake de Integrale Gemeenschappelijke Marktordening Verordening (EG) nr.

1234/2007..

.De controle van de investeringsprojecten ingediend in het kader van de Integrale Gemeenschappelijk Marktordening en de plattelandsverordening gebeuren door dezelfde overheidsinstantie.

8 Steun voor samenwerking bij de ontwikkeling en afzet van landbouwproducten met een innovatief karakter.

(uitdovende maatregel) 8.1 Preambules

Deze maatregel heeft betrekking op artikel 20(b)(iii) van Verordening (EG) nr. 1698/2005 van de Raad van 20 september 2005 inzake steun voor plattelandsontwikkeling uit het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.

Voor deze maatregel zullen geen nieuwe contracten meer worden aangegaan onder het programma voor plattelandsontwikkeling 2007-2013.