• No results found

Lena Yoga-docente en mindfulnesstrainer 22-04-2017 1 Interviewer: kun je uitleggen wat mindfulness betekent?

2 Lena: dat gaat om je aandacht leggen op het moment, in het hier en nu present zijn. En dan te

kijken naar wat er op dat moment ís, zonder daar gelijk op te reageren. Dus dat je afstand creëert tussen je sensaties in je lichaam, gedachten en emoties kunt observeren als observeerder van buitenaf. Zonder daarop in te gaan, dat kan bijvoorbeeld door te visualiseren dat het wolkjes zijn die langs zweven, en er niet op te reageren. En dat betekent niet dat je niets meer doet, maar je kunt dingen soms wel voorbij laten gaan.

3 Interviewer: En wat denk je dat het effect is van media of jonge vrouwen?

4 Lena: ik denk wel dat het een grote invloed heeft, en die kan positief zijn omdat de motivatie geeft,

maar het ligt er maar net aan hoe je je zelf ook richt op media. Ik denk wel dat als je het hebt over meisjes/vrouwen die risico lopen op een eetstoornis, dat het gebruiken van de huidige media wel de

aanleg voor een eetstoornis kan triggeren in vrouwen. Maar ik denk dat als je die aanleg niet hebt, dat niet zomaar een eetstoornis kan veroorzaken. Maar ik merk wel ook bij mezelf dat je wel een hogere standaard krijgt voor hoe je eruit hoort te zien. Maar dat kan ook motiverend werken, het is maar hoe je ermee omgaat. Maar zeker door fotoshop etc. is het wel onrealistisch geworden

waardoor het wel sneller een negatief effect kan hebben.

5 Interviewer: ja precies. En hoe denk je dat mindfulness invloed kan hebben op dit effect wat het veroorzaakt?

6 Lena: je bedoelt als vrouwen beelden zien van perfect meisjes/vrouwen? Ik denk dat mindfulness

ervoor zorgt dat je weer terug gaat naar jezelf, je aandacht naar jezelf en niet naar buiten. Dat je niet denkt in beelden van zo moet ik eruitzien maar dat je je lichaam voelt en je daarop focust. En ik denk dat mindfulness in het algemeen zorgt voor meer rust, waardoor je ook met meer rust naar jezelf kunt kijken en dat je ook sneller oké bent met jezelf en daardoor minder hoeft te voldoen aan een bepaald ideaalbeeld omdat je het idee hebt dat je daarmee iets kunt bereiken. En ook gewoon een tevredenheid met wat er op dit moment is, in plaats van wat er zou kunnen zijn.

7 Interviewer: ja mooi. En angst is iets wat best wel aanwezig in deze doelgroep, angst om te dik te zijn, angst om niet mooi genoeg te zijn, angst om controle te verliezen, heb je een concrete mindfulness/yoga oefening die daarbij zou helpen?

8 Lena: Bij yoga, yoga is voor mij een soort mindfulness in beweging, wat een fijne oefening is

daarbij is je ademhaling volgen, je adem neemt je dan mee naar het moment. En dan je bewegingen te koppelen aan je ademhaling, en dan bedoel ik echt heel simpel zitten, letten op je adem en bij een inademing bijvoorbeeld je armen omhoog brengen, en bij de uitademing je armen naar beneden brengen. Door dat te koppelen kom je heel erg in het moment en dat werkt gewoon heel goed. Want ik heb ook best weleens angst of stress doordat ik werk als zzp’er en dan kan het me overvallen wat ik allemaal moet doen, ook al wil ik het allemaal zelf. En dan helpt eigenlijk vooral yoga me om helemaal in het moment te komen, niet na te denken en gewoon m’n practise te doen. Als ik dat gedaan heb ben ik weer helemaal in mijn lichaam aangekomen en voel ik me weer sterker voor de rest van de dag. Maar ik denk dat het heel persoonlijk is. Ik denk dat het heel belangrijk is om iets voor jezelf te vinden dat voor jou goed werkt. Als je heel angstig bent kan het namelijk ook heel confronterend zijn om op die mat te gaan staan en yogaoefeningen te doen. Ja, mooie vraag, heel interessant.

9 Interviewer: Ja. En obsessie is iets dat vaak voortkomt uit angst...

10 Lena: ja want je hebt angst en dan wil je iets controleren en dat kan dan te ver gaan door obsessief met iets bezig te raken..

11 Interviewer: ja precies. Je hebt bijvoorbeeld de angst ergens niet bij te horen dus ga je je obsessief bezighouden met iets waardoor je denkt dat je er dan wel bij hoort… Dus je voelt je bijvoorbeeld niet mooi genoeg of dun genoeg en dus ga je je heel erg richten op eten om het op die manier te bereiken.

12 Lena: ja precies, inderdaad.

13 Interviewer: dus dat kunnen gedachtes zijn over dat je iets niet mag eten of dat je alleen maar aan eten denkt, heb je een oefening uit mindfulness of yoga die hierbij kan helpen?

14 Lena: ja dus een soort interventie op dat moment? 15 Interviewer: ja.

16 Lena: ja ik denk eigenlijk echt teruggaan naar je lichaam, dus echt je hand op je buik of op je hart te leggen en een soort zelf-love te creëren en je realiseren dat het allemaal ideeën zijn, allemaal gemaakte realiteit is, waarvan jij denkt dat het allemaal zo is, maar dat is niet per se waar. Dus gewoon voelen dat als je even zit, ademt dat alles gewoon ís en dat het ook goed is zo.

17 Interviewer: ja en hoe zou je dan specifiek die self-love beoefenen?

18 Lena: ja uhm, ik denk dat het gewoon sowieso heel belangrijk is dat je accepteert wat er op dat moment is.

19 Interviewer: ja omdat als je accepteert hoe het nu is hoef je niet verder in die obsessieve gedachten en kun je die misschien zelfs wel eventjes loslaten?

20 Lena: ja precies.

21 Interviewer: en heb je weleens iemand geholpen met een eetstoornis?

22 Lena: nou ja ik weet niet in hoeverre ik haar uiteindelijk geholpen heb, maar een meisje op de balletacademie had anorexia, heel heftig, en zij moest ook naar zo’n kliniek uiteindelijk en ik weet nog dat in haar brieven ook stond dat ze vooral zo bang was, zo bang om aan te komen, want dat moest dan. Maar ik denk dat het delen misschien wel hielp. Maar eten blijft voor haar een

belangrijk iets in haar leven, maar bij mij ook, ik denk bij heel erg veel meiden dat je daar echt wel dagelijks mee bezig bent.

23 Interviewer: ja dat snap ik, dat herken ik ook hoor. En het zelfbeeld speelt natuurlijk een belangrijke rol in verstoord eetgedrag of sowieso hoe je met jezelf omgaat, hoe denk je dat mindfulness effect kan hebben op je zelfbeeld?

24 Lena: ik denk omdat je leert om te zien hoe die gedachten werken, dat je je bewust wordt van je gedachten en dat je er daardoor afstand van kunt nemen. En doordat je die observator wordt van je gedachten en emoties is het makkelijker om dingen te accepteren, om te zien van ja dit is een deel van wie ik ben en dat is oké, het hoeft niet weg dit gevoel. En ik hoef me ook niet te identificeren met dit gevoel. Je moet beseffen dat je niet alleen maar mooie en heldere gedachtes kunt hebben, soms is het een wirwar in je hoofd en als je je daarmee gaat identificeren, ja dan is het logisch dat je jezelf niet zo leuk meer vindt. Dus eigenlijk is het belangrijkste dat je beseft/leert dat je niet je gedachtes bént. Soms ben je nou eenmaal negatief. En door deze houding wordt je zachter en liever naar jezelf, je bent niet je eigen vijand of beoordelaar en kan meer compassie gaan voelen.

25 Interviewer: En heb je nog een praktische tip om compassie te voelen?

26 Lena: nou dat je leert dat alles altijd veranderd en dat je je altijd ontwikkelt, en dat het daarom ook niet nodig is om perfect te zijn, want er is niet zoiets als een eindpunt. Je moet eigenlijk eerst je eigen vriend zijn, zodat je vanuit daar de wereld aankunt en verder kunt vanuit die rust. Je moet het ook belangrijk gaan vinden om lief naar jezelf te zijn en daar mee bezig te kunnen zijn.

27 Interviewer: ja precies. Met jezelf zijn hoort ook gewoon heel belangrijk te zijn, alle hoge eisen die je aan jezelf stelt, stel je uiteindelijk voor jezelf, terwijl je dan eigenlijk jezelf tegenwerkt. Maar, mindful eten, denk je dat het verstandig is om mindful te leren eten als je dus al heel erg bezig bent met voeding?

28 Lena: ja ik denk het toch wel… eten kun je op zo veel verschillende manier verkeerd doen, ik bedoel wij hebben nu heel mindful dit taartje gegeten maar je hebt vaak genoeg dat mensen zonder na te denken een soort leegte vanbinnen willen opvullen met lekker eten, en ik denk dat mindful eten dan wel kan leren om daar op een andere manier mee om te gaan… En ik denk sowieso, je

bent of heel erg met te veel eten bezig, of juist helemaal niet, maar als je geobsedeerd bezig bent eigenlijk, of die neiging hebt, denk ik dat het goed is om te leren gewoon met je eten te zijn en de gedachtes daarbij te leren kennen, en dat je vooral gaat ervaren dat het echt nourishing is, dat je eten gaat zien als het voeden van je lichaam.

29 Interviewer: ja dus dat is eigenlijk juist wat je zou zeggen, om die meiden te leren, niet specifiek leren om bewuster te eten want dat doen ze waarschijnlijk al, maar juist ze leren anders naar voeding te kijken.

30 Lena: ja echt als een vóéding, en juist niet om jezelf te verwennen of te ontzeggen. Want ik hou echt heel erg van eten en ik kan er echt van genieten om een hele reep chocola op te eten maar ik word er heel ongelukkig van… Ik denk dat het heel goed is om te leren dat eten niet een troost of beloning is maar het echt te zien als een brandstof voor je lichaam elke dag, dan haal je het emotionele er een beetje af. Heel gecompliceerd wel ja.

31 Interviewer: ja het is heel ingewikkeld en toch ook heel herkenbaar... Daarnaast, autonomie, veel van die vrouwen hebben waarschijnlijk/eventueel een gebrek van een gevoel van controle in hun leven, en richten zich daarom bijvoorbeeld op voeding, om daar dan controle over te hebben, denk je dat mindfulness daar invloed op kan hebben?

32 Lena: jazeker. Want mindfulness is hel erg het accepteren wat er is, maar ook daarbij het onderscheid maken tussen waar je wel en waar je geen invloed op hebt.

33 Interviewer: en daardoor eigenlijk automatisch meer controle voelen? 34 Lena: ja.

35 Interviewer: en heb je daar een oefening voor? Of een tip?

36 Lena: nou als je aan het mediteren bent, en je ziet je gedachten, dan kun je beoordelen of die gedachte mij dient of niet, maar sommige gedachten komen steeds terug en dan kun je wel kijken, moet ik daar niet misschien wat mee?

37 Interviewer: dus dat je gaat kijken naar gedachten die vaak terugkomen?

38 Lena: ja om vervolgens te kijken of je daar iets mee kan, of er een reden is dat die steeds

terugkomt, en als je er niets aan kunt doen dat je dan accepteert dat je er dus even niets mee kan. 39 Interviewer: dus dan bedoel je dat je in eerste instantie dus regelmatig gaat mediteren, en dat je dan

bij de gedachten die regelmatig terugkomen, als je je daar bewust van wordt, dat je daar naar gaat kijken met meer aandacht, om te zien of je ze kunt veranderen (of de oorzaak) en of je ze anders kunt accepteren? En dat je de andere gedachtes die daarnaast komen, dat je die ook kunt laten voor wat ze zijn, loslaten.

40 Lena: ja precies. Maar ik denk wel dat het ook zinvol kan zijn, los van mindfulness en het

loslaten/accepteren van gedachtes, dat je ook naar een psycholoog moet gaan op een bepaald punt, omdat je ook gewoon gedachtenpatronen hebt die terugkomen en die gewoon echt niet werken voor je. Een psycholoog kan toch weer andere vragen stellen en daarmee die patronen doorbreken. Je moet op de manier dat je voor je lichaam zorgt, ook veel meer voor je geest zorgen.

Linde. Health coach en mindfulnesstrainer. 22-04-2017

1 (Hiervoor vond al even een gesprek plaats maar is niet relevant om op te nemen in deze uitwerking).

2 Interviewer: mijn hoofdvraag is; wat zijn de beste mindfulnessoefeningen om in te zetten ter verbetering van het zelfbeeld van jonge vrouwen met als doel het verbeteren van het eetgedrag. Omdat ik in mijn omgeving merk dat heel veel mensen moeite hebben om goed met eten om te gaan en specifiek vooral jonge meiden en dat ze daar heel onzeker van worden. En ook door de sociale media en de hele druk die op op je gelegd wordt van je moet er goed uit zien, en gezond eten, maar ook sporten en alles moet. En daardoor kun je zo het gevoel hebben dat het allemaal niet zo is. En ik heb zelf een hele goede ervaring gehad met mindfulness, ik heb zelf een minor

positieve psychologie gedaan aan de HvA, en daar ook een mindfulnesstraining gekregen en dat was echt een eyeopener. Dus nu eigenlijk in gesprek die daarmee werken, om uit te zoeken wat dan concreet de beste manieren zijn om mindfulness in te zetten. Is dat een beetje duidelijk?

3 Linde: ja helemaal. En je hebt ook zo’n mooi thema, ik ben helemaal onder de indruk dat je op je

21ste

al helemaal inziet ook van de maatschappij van hoeveel invloed dat heeft enzo. In ons

programma is mindfulness ook het allerbelangrijkste, ook omdat je vanuit zelfliefde bepaald dat je dus beter voor jezelf wilt gaan zorgen.

4 Interviewer: nou dan ga ik gewoon mijn vragen stellen en komt het allemaal vanzelf. Ik hoorde dat je het interview ook een beetje had voorbereid dus je weet al wat ik ga vragen dan denk ik.

5 Linde: jaaa over mindfulness toch de eerste vraag?

6 Interviewer: ja kun je uitleggen wat mindfulness betekent? Als een introductie vraag…

7 Linde: jaaa het is ook een hele mooie vraag. Mindfulness vind ik een hele grappig term, want

mindfulness, klinkt eigenlijk dat je hoofd vol zit, maar het is voor mij dus juist dat je leert je hoofd leeg te maken. Het betekent vooral ‘Being in the now’. Dat je in het hier en nu kunt zijn, in this moment, en dat je bewust bent en ook aanwezig, en dat je in die ruimte die je in the now hebt, dat je kunt kiezen om te leven vanuit love en niet vanuit angst en negativiteit vanuit angst, dat is voor mij mindfulness. Dat is iets wat je aan jezelf geeft om liefde over angst te kiezen.

8 Interviewer: waauw, supermooi haha. Nou en dan mijn volgende vraag, wat denk je dat het effect is van media op jonge vrouwen?

9 Linde: ja zoals ik al zei geloof ik echt dat dat effect heel sterk is, dat had ik zelf al door toen ik zelf

zo ongeveer 15 was, dat het een soort onrealistische standaard zet voor jij en ik en alle andere girls die we in ons leven hebben. Even kijken wat ik had opgeschreven, het zet een onrealistische standaard. Het heeft voor mij een hele grote invloed en zeker vandaag de dag door sociale media, ik beodel toen ik 16 was bijvoorbeeld was, wauw dat is al meer dan 10 jaar geleden, toen was er wel iets als Hyves en msn enzo. We waren meer bezig met tijdschriften denk ik. Dat was toen de media, en ik denk dat het alleen maar sterker is geworden doordacht de media voortdurend aan je hand hangt door je telefoon, je ziet het de hele tijd. En ik denk dat je geen ruimte hebt om jezelf te zijn doordat je dat de hele tijd ziet. En dat je je best doet om je te conformeren, en dat begint op een steeds jongere leeftijd. Bij zowel jongens en meisjes op de basisschool wordt ook al geleerd dat ze aan bepaalde dingen moeten voldoen, en dat dat gevoel dan doorgezet. Ik denk dat in het schoolsysteem nu, niet dat ik daar heel erg tegen ben want ik heb goede ervaringen gehad, maar dat de authentieke persoon niet echt gewaardeerd wordt. Als een kind wil dansen worden gezegd nee ga zitten, of als een jongen wilt zingen dan wordt er gezegd ‘nee dat is iets wat meisjes doen’. Dat

zijn allemaal ongeschreven regels waar je met 6 of 7 jaar in wordt gedrukt en dat wordt naar mate je ouder wordt alleen maar erger. De media onderdrukt denk ik een soort vergrootglas van wie jij bent en wie jij wilt zijn. En als je dus niet die zelfliefde hebt waardoor je zegt van ‘nee hier niet verder want ik wil mezelf ontwikkelen’.

10 Interviewer: ja precies. Nou mijn vraag was dan, hoe kan mindfulness invloed hebben op dat gevoel wat het creëert, op welke manier kan dat?

11 Linde: ik denk dat mindfulness je leert los te laten, je gaat zien je bent niet je gedachten, die stem is een soort innercritic, innnermeangirl die altijd zegt, you’re not beautiful, you’re not good enough, en dat is wat ze in het Boeddhisme ook de monkeymind noemen, die al je gedachten door je hoofd laten gaan. En mindfulness helpt om je ego te zien, de monkeymind, en je ziet je ware zelf die zegmaar daaronder zit. Dat is voor mij hoe mindfulness daarbij kan helpen.

12 Interviewer: welke oefening zou je aanraden om hierbij te helpen, een oefening om bijvoorbeeld los te laten?

13 Linde: ik had opgeschreven hierbij dat het net als bij Healthcoach.FX altijd begint met zelfliefde, dat er eigenlijk een moment moet zijn van een wakeup-call of een inzicht waardoor je je meer gaat bezighouden met dit onderwerp. En je moet eigenlijk wel een soort zelfliefde kunnen ontwikkelen zodat je mindfulness en welzijn een prioriteit voor jezelf maakt. Maar ook dat je mindfulness als een dagelijkse practise gaat doen had ik hierbij opgeschreven. Je moet het dus wel voor jezelf overhebben en zien dat iedere investering die je in jezelf doet ook een positief effect heeft op je