• No results found

Gabrielle Ervaringsdeskundige en mindfulnesstrainer 14-04-

1 Interviewer:We hebben het er natuurlijk al over gehad dus een inleiding is niet echt nodig en het is goed als ik het opneem he?

2 Gabrielle:ahaha ja precies helemaal top.

3 Interviewer: nou dan ga ik meteen met de eerste vraag beginnen: kun je uitleggen wat mindfulness betekent?

4 Gabrielle:mindfulness betekent eigenlijk dat je in het hier en nu bent, dat je kunt accepteren wat er

is, of dat nou ongemak, lijden, of blijheid of geluk is. Je bent gewon met wat er is. Dat is wat voor mij mindfulness betekent..

5 Interviewer: ja wat een mooie omschrijving, uhm een van de dingen die invloed heeft op het zelfbeeld, dat toont de literatuur ook aan, is de huidige media, wat denk jij dat het effect is van media op jonge vrouwen?

6 Gabrielle: ik denk dat jonge vrouwen de lat voor zichzelf heel hoog gaan leggen, omdat er op

online media heel erg gestreefd wordt naar perfectie, en naar het perfectie beeld, tja wat is perfectie maar het wordt in ieder geval zo neergezet dat iedereen mooi moet zijn, slank, volle lippen,

afgetraind, je moet gezond eten, je moet sporten, je moet uitgaan, je moet alles eigenlijk van Instagram of Facebook. En ik denk dat dat best wel invloed kan hebben op hoe een vrouw zich over zichzelf kan voelen. Dus ja, wat was precies de vraag?

7 Interviewer: ja wat het effect was van de media op jonge vrouwen..

8 Gabrielle: ja precies, dus het effect is dat je daar onzeker van wordt denk ik

9 Interviewer: en denk je dat mindfulness invloed kan hebben op dit gevoel

gaat naar jezelf en uhm, ja je accepteert hoe het is, zegmaar. 11 Interviewer: jaa

12 Gabrielle: in plaats van dat je kijkt naar wat iemand anders vindt.

13 Interviewer: welke oefening zou je dan specifiek aanraden om te doen, bij dat gevoel?

14 Gabrielle: ja er zijn verschillende oefeningen die daarbij kunnen helpen, maar bij welk gevoel bedoel je precies?

15 Interviewer: bij die onzekerheid?

16 Gabrielle: ja misschien de complimenten aan jezelf geven oefening. Dit houdt in dat je elke dag 3 complimenten aan jezelf geeft. Dankbaarheidsoefening is ook een hele mooie, om te kijken waar je allemaal dankbaar voor bent. Dat kan zijn ik ben dankbaar voor m’n kopje thee maar het kan ook dankbaar zijn dat je twee benen hebt om te lopen in plaats van dat je denkt mijn benen zijn te dik ofzo.

17 Interviewer: ja.

18 Gabrielle: dus ik denk dat dat twee oefeningen zijn die heel goed kunnen zijn.

19 Interviewer: oke en angst is een factor die vaak naar voren komt bij mensen met een eetstoornis, dat kan angst zijn om dik te worden, angst om de controle te verliezen of angst voor van alles. Hoe denk je dat mindfulness invloed kan hebben op angst? Heeft het invloed op angst?

20 Gabrielle: ja ik denk het toch ook wel, want door je aandacht te verleggen want je kunt niet je gedachten stoppen, maar je kunt wel je aandacht naar je gedachten verplaatsen naar bijvoorbeeld je ademhaling, of naar je lichaam om meer te aarden en juist niet op die angst en om daar gewoon mee te zitten, en je elke keer als je die angst voelt, na te gaan waarom je die angst voelt, waar je het voelt, voel ik die in m’n buik in m’n borst, waar zit die angst en als je daar met mindfulness

naartoe gaat en je voelt, hey ik voel het hier, dat de angst dan ook veel lichter gaat worden. 21 Interviewer: oke en welke oefening zou je dan bij angst aanraden?

22 Gabrielle: goh dat is een moeilijke, ik denk een geleide meditatie 23 Interviewer: en wat voor een dan? Wat bedoel je daar precies mee?

24 Gabrielle: ja een meditatie waarbij je niet alleen stil gaat zitten, ja misschien een body scan ofzo, dat je echt ontspant en focust op je lichaam, en waar je dingen voelt ofzo, je hebt ook ademruimtes die kunnen helpen, die duren vaak meer 2 minuten maar als je een ademsruimte neemt dan focus je alleen even op wat je voelt en waar je het voelt

25 Interviewer: ja

26 Gabrielle: ik denk dat dat heel goed zou kunnen zijn bij angst. 27 Interviewer: en waarom dan?

28 Gabrielle: omdat je, nogmaals, terug gaat naar het gevoel, waar zit het, en ik denk dat als je dat weet en als je daar echt naartoe gaat, in ieder geval dat heb ik ook ervaren dan word het lichter en verdwijnt het ook een beetje.

29 Interviewer: omdat je het ruimte geeft?

dat het uitdagen van gedachten dus eigenlijk meer Cognitieve gedragstherapie, zegmaar dat gedachtenschema te maken, dat kan ook wel helpen om bijvoorbeeld de gedachtes die ze hebben bij die angst dan uit te dagen om bijvoorbeeld om aan te komen, om te kijken is dit waar, is dit vriendelijk, is dit behulpzaam en als het antwoord nee is dan is het vaak ook niet echt passend. 31 Interviewer: ja en dan is natuurlijk de eerste stap om je daarvan bewust te worden. Oke, daarbij en

eigenlijk misschien wel voortkomend uit de angst is het begrip obsessie, uhm wat ook een grote rol speelt in verstoord eetgedrag, denk je dat mindfulness invloed heeft op deze factor?

32 Gabrielle: obsessie.ja ik denk uiteindelijk dat mindfulness en mediteren altijd overal wel een beetje invloed op heeft omdat je toch daardoor meer rust gaat vinden en ik denk dat dat dan ook zou zijn in dat obsessieve gedrag en dat vraag je me natuurlijk welke oefening?

33 Interviewer: ahahaha ja.

34 Gabrielle: ook het uitdagen van die gedachten, want welk gedrag komt voort uit welke gedachten en die gedachten uitdagen. Ik denk dat dat wel een goeie kan zijn en dat dat uiteindelijk ook wel invloed kan hebben.

35 Interviewer: oke. Uhm heb je wel eens mensen met mindfulness geholpen die een eetstoornis hadden?

36 Gabrielle: uhm ja niet per se professioneel ofzo maar ik heb wel in mijn eigen privékring zegmaar wel een vriendin die een eetstoornis heeft waar ik haar wel een beetje kon helpen door een paar technieken om daar minder mee bezig te zijn. Zij was bijvoorbeeld ook heel erg bang om dik te worden en ik zei dan ook wel van; als je nou eens wat liefde geeft aan je buik, want dat was haar grootste onzekere punt, en dat je dan zegt van buik, ik ben er voor je en ik zorg voor je, dat je gericht liefde geeft aan je eigen lichaam dus.

37 Interviewer: ja. En dat heel specifiek bijvoorbeeld op bepaalde plekken?

38 Gabrielle: ja precies. Ja en ook in het algemeen wel want als je tegen jezelf kunt zeggen van ik zie dat je het moeilijk hebt maar ik ben er voor je, dan ben je jezelf al meer compassie aan het geven. 39 Interviewer: ja want mijn vraag was dan wat zijn de meest effectieve dingen die je dan deed? Maar

dat is eigenlijk vooral de compassie oefenen?

40 Gabrielle: ja. Maar voor mij was het ook wel het luisteren, het begrip tonen, er zijn. Ik denk dat dat voor mensen met een eetstoornis bijvoorbeeld heel erg belangrijk is, dat het niet per se is van waar jij nu mee zit dat moet weg, maar meer van oke jij hebt hier last van, wat vervelend voor je maar het mag er zijn.

41 Interviewer: Ja dat doet mindfulness natuurlijk sowieso..

42 Gabrielle: Ja, ja precies. En dan kun je kijken van, zijn die gedachten vriendelijk ja of nee? En dan kun je daar meer mee doen dan zeggen je mag je niet zo voelen, en je mag dit niet zo denken. 43 Interviewer: ja, ja precies. Mooi. En uhm het zelfbeeld heeft natuurlijk een hele grote invloed op

hoe we ons voelen en hoe we met onszelf omgaan, hoe denk je dat mindfulness daar invloed op kan hebben, naar hoe we naar onszelf kijken?

44 Gabrielle: Ja ik denk toch ook wel weer, want vooral omdat je zo compassievol met jezelf bezig bent, alleen al door de tijd te nemen om te mediteren of om met jezelf te gaan zitten, ben je eigenlijk al bezig met meer compassie voor jezelf dus ik denk wel zeker dat het invloed kan hebben op je zelfbeeld. En tuurlijk daar heb je ook weer allemaal oefeningen voor, bijvoorbeeld

die Meta-meditatie dat je liefdevol en vriendelijk bent voor jezelf en voor anderen. Maar ook weer complimenten geven aan jezelf of een dankbaarheidsoefening. En ik heb ook, wat ik zelf altijd als tip geef is briefjes ophangen in huis met complimenten of met gewoon je bent goed genoeg, gewoon met een simpel iets. Als je daar elke dag mee geconfronteerd wordt dan heeft dat uiteindelijk ook invloed.

45 Interviewer: ja, ja snap ik. Ja want dat is eigenlijk mijn volgende topic, namelijk zelfcompassie, maar dat valt eigenlijk in dezelfde categorie.. Als in hoe je je zelfbeeld kan verbeteren of hoe je daaraan kan werken.

46 Gabrielle: ja ik denk het wel, want heel veel, ja als je een laag zelfbeeld hebt, heb je eigenlijk geen liefde voor jezelf want je wijst jezelf af. En als je meer compassie voor jezelf kan opbrengen dat je ook uiteindelijk meer liefde voor jezelf voelt en dus een beter zelfbeeld krijgt omdat je kijkt naar de positieve dingen van jezelf in plaats van alles waar je niet tevreden mee bent.

47 Interviewer: ja want dan is een volgend begrip zelfacceptatie, dat is misschien net wat anders.. 48 Gabrielle: Ja

49 Interviewer: Heeft mindfulness invloed op deze factor? 50 Gabrielle: ja haha

51 Interviewer: En op welke manier haha

52 Gabrielle: maar ik denk dat dat heel veel tijd nodig heeft en heel veel discipline kost om elke dag te gaan zitten en te accepteren en zijn met wat is en dat kan heel moeilijk zijn, er kan heel veel

weerstand zijn om jezelf echt te accepteren, dat is pas echt als je daarmee gaat zitten. 53 Interviewer: Dus zelfacceptatie is vooral te bereiken door meditatie zeg je?

54 Gabrielle: Ja dat denk ik wel.

55 Interviewer: Of in ieder geval om jezelf meer te accepteren is meditatie wel het belangrijkste om daarin met jezelf te zijn.

56 Gabrielle: Ja, ja ik denk wel dat alle oefeningen een beetje samenhangen omdat het echt een proces is; dat van meer compassie naar een beter zelfbeeld gaan en vanuit daar naar zelfacceptatie. Dus ik denk niet dat dat over 1 dag ijs gaat, dat heeft tijd nodig. En dat is eigenlijk waar het hele

boeddhisme over gaat, ja dat je uiteindelijk komt op het pas van verlichting. Maar dat duurt echt wel even, daar moet je echt voor werken.

57 Interviewer: Ja precies.

58 Gabrielle: maar ik denk zeker dat door de inzet van mindfulness en meditatie dat dit zeker mogelijk is. Alleen gaat het niet in een keer.

59 Interviewer: En heb je tips om dat makkelijker te maken? Om daar wle voor te gaan zitten?

60 Gabrielle: tips om het makkelijker te maken.. dat weet ik eigenlijk niet. Het zit zo in iemand zelf en als je daar zo diep inzit in die gedachten over eten, dan is het heel moeilijk om daarin iets te vinden wat zegt dat ga ik nu zo aanpakken.. maar misschien een coach ofzo.

61 Interviewer: Ja iemand die je daarin begeleid..

62 Gabrielle: Ja precies en dat je dan bijvoorbeeld een dagboek bijhoudt over je meditaties die je dan kunt bespreken met je coach.

63 Interviewer: ja, en autonomie is ook iets wat invloed kan hebben op het ontwikkelen van dit soort eetgedrag, of vooral het gebrek aan autonomie of controle over wat je doet of wat je wil doen, denk je dat mindfulness invloed heeft op deze factor?

64 Gabrielle: wat bedoel je precies met autonomie?

65 Interviewer: nou dat je het gevoel hebt dat je zelf keuzes kunt maken, dat je zelf controle hebt over de dingen in je leven.

66 Gabrielle: ja dat kan natuurlijk niet maar dat denk je natuurlijk wel dan. Nou ik denk dat het allemaal zo met elkaar samenhangt..

67 Interviewer: dus dat gaat automatisch eigenlijk, omdat je je hele houding veranderd?

68 Gabrielle: ja je leert jezelf een hele andere mindset aan, je leert gewoon op een hele andere manier naar het leven en naar je gedachtes te kijken en daar hoort dit dan ook bij denk ik.

69 Interviewer: Ja en denk je dat er oefeningen zijn die je het gevoel kunnen geven dat je meer controle hebt over dingen? Of misschien wel controle over je eigen gedachten?

70 Gabrielle: nou misschien wel als je bepaalde ademhalingstechnieken doet, dat je controle hebt over je eigen ademhaling, dan misschien wel. Of dat je controle hebt over door welke gedachtes je je laat meevoeren, dat is ook nog wel een belangrijk punt hierin. Want met mediteren kan het voelen ‘ik mag niet denken’ maar in ieder geval met een meer compassionele meditatie dan is het vaak van je mag wel denken en niet de focus op het denken maar meer van wat denk ik eigenlijk? Dat je eigenlijk net weer daarbuiten zit, en denkt oh ik ben weer aan het nadenken, ik ga nu weer terug naar mijn ademhaling. En dat is eigenlijk ook een vorm van controle over je mind.

71 Interviewer: Ja dus dat is vooral op het moment dat je mediteert dat je het gevoel kan hebben dat je weer controle hebt.

72 Gabrielle: ja en ik denk dat als je dat daar kan dan kan dat op een gegeven moment zo gaan voelen in het dagelijkse leven.

73 Interviewer: ja mooi.. En mindful eten, kun je me uitleggen wat daaronder verstaan wordt? 74 Gabrielle: ja dat is vooral aan eten proeven, ruiken, bewust eten, ik heb wel zo’n oefening gedaan

dan kreeg je iets in je handen en dan moet je eerst met je ogen dicht voelen, horen, wat voor structuur, ruiken, tegen je lippen aanhouden, wat gebeurt er dan in je mond, er wordt speeksel aangemaakt, dan leg je em op je tong en dan daarna ging je pas kauwen en dat was dan een rozijn, in het begin weet je dat dus niet maar daar kom je wel achter. Dat is de rozijnoefening en dan merk je dat die rozijn zoveel meer smaak heeft dan die normaal zou hebben want dan eet je het gewoon weg..

75 Interviewer: ja

76 Gabrielle: en dat is denk ik wel een klassieke mindful eten oefening die goed past.

77 Interviewer: En denk je dat het effectief is om mindful te eten of mensen die dus last hebben van een eetstoornis of verstoord eetgedrag mindful te leren eten?

78 Gabrielle: nee ik denk het niet want dan zijn ze weer veel te bewust bezig met eten en kunnen ze zich gaan storen aan de structuur en de hoeveelheid

79 Interviewer: want je maakt ze dan nog bewuster en dat is misschien niet goed

zonnetje, of dat ze warmte voelen op hun huid, in plaats van op het eten want ik denk juist dat die aandacht naar het eten verplaatst moet worden.

81 Interviewer: ja, ja daar zit zeker wat in. Mijn laatste vraag: wat zou de beste oefening zijn voor deze doelgroep, dat je echt denkt, dit moeten ze sowieso gaan doen als ze hun zelfbeeld willen verbeteren of hun relatie met voeding? Vanuit je mindfulness wat zou je zeggen dat je sowieso moet doen..

82 Gabrielle: ja ik vind eigenlijk dan drie, mag dat ook? 83 Interviewer: ja tuurlijk!

84 Gabrielle: Ik vind sowieso de dankbaarheidsoefening en de complimenten oefening, dat je die ook ophangt bijvoorbeeld. En ik denk toch elke dag wel 20 minuten meditatie om even te voelen wat is er, wat voel ik, en dan maakt het niet eens uit wat voor meditatie, misschien juist eentje waarbij je niet heel bewust bezig bent met liefde voor jezelf, Metta kan soms echt een te grote opgave zijn voor dat soort meiden, dus ik zou dan juist eerder me houden aan een oefening waar je moet letten op geluiden om je heen bijvoorbeeld,

85 Interviewer: Juist de aandacht verleggen eigenlijk.. 86 Gabrielle: ja

87 Interviewer: En je noemde als eerste de dankbaarheidsoefening, heb je daar een voorbeeld van? 88 Gabrielle: ja, bijvoorbeeld een lijst maken van 10 dingen waar je dankbaar voor bent en dat dan

iedere dag doen, je kunt bijvoorbeeld dankbaar zijn dat je de trein hebt gehaald, of de vriendin die er voor je was, gewoon dat je je bewust bent van de dingen die fijn waren op die dag.

89 Interviewer: ja en de complimentjes oefening is bijvoorbeeld complimentjes door je huis heen ophangen?

90 Gabrielle: ja of gewoon 3 per dag opschrijven en dat hoeft echt niet te zijn van nou ik heb mooie ogen, maar het kan ook juist bijvoorbeeld iets zijn van dat je trots bent op jezelf omdat je iets gegeten hebt wat je moeilijk vindt, dat je die stap hebt overwonnen, dat kan ook een compliment zijn, het hoeft niet altijd op uiterlijk te zijn.

91 Interviewer: ja precies. Heb je verder nog tips, opmerkingen, dingen die je wilt zeggen?

92 Gabrielle: hmmm nee ik denk dat het zo wel duidelijk is, het is vooral gewoon 1 pad, ik denk dat het uiteindelijk een hele mooie weg kan zijn om je beter te voelen over jezelf. Dus ik zou het iedereen aanraden, ziek of niet ziek.

93 Interviewer: nou super bedankt 94 Gabrielle: ja alsjeblieft