• No results found

KEUZE VAN DE BOEKEN

In document VU Research Portal (pagina 95-100)

LITER AIRE COMPETENTIE

KEUZE VAN DE BOEKEN

Bij de keuze voor de boeken hebben diverse overwegingen een rol gespeeld. Het belangrijkste criterium was dat de inhoud van de boeken moest aansluiten bij de leesbelangstelling van de betreffende groep, dus bij zowel jongens als meisjes, sterke en zwakkere lezers en leerlingen met verschillende culturele achtergronden.

4.3

Hiervoor is advies gevraagd aan medewerkers van kinderboekenwinkels en biblio­ theken. De volgende overwegingen hebben geleid tot de definitieve keuze. Aller­ eerst is gelet op verschillende thematieken in de boeken, zodat zoveel mogelijk recht gedaan kon worden aan de verwachte verschillende voorkeuren van leerlingen. Een ander selectiecriterium is gebaseerd op de verwachting dat boeken die in een andere tijd of in een andere wereld spelen, gedachten uitlokken om een vergelijking te maken met de eigen wereld. Daarom zijn zowel historische als interculturele als fantasieverhalen geselecteerd. Er is gekozen voor minder bekende boeken om het gevaar te verkleinen dat leerlingen het boek al gelezen zouden hebben. Bovendien maken leerlingen kennis met boeken die ze niet zo snel uit zichzelf kiezen, zoals de bekroonde boeken. Een pragmatische overweging is dat de boeken in vijf weken tijd door zowel sterke als zwakkere lezers gelezen moesten worden. Hierdoor vielen te dikke of te moeilijke boeken af. Bij de keuzeboeken is dit argument niet meer gehanteerd omdat verwacht werd dat leerlingen uit de voorgeselecteerde boeken een voor hen geschikte keuze zouden maken. Sommige groepjes kozen daar voor moeilijkere boeken zoals: Aan de bal van Ineke Dijkzeul en Slavenhaler van Rob Ruggenberg.

De geselecteerde boeken voor groep 7:

FIGUUR 1 | OMSLAGILLUSTRATIE: VERKOCHT, HANS HAGEN MET TEKENINGEN VAN PHILIP HOPMAN,

(2008)

Korte inhoud

De hoofdpersoon in Verkocht is Yaqub, een vierjarig jongetje uit Pakistan dat door zijn ouders verkocht wordt aan Asnar, een handelaar in kamelenjockeys. Yaqub belandt in Dubai waar hij samen met veel andere ontvoerde en verkochte kinderen

op een gruwelijke wijze getraind wordt in het rijden van kamelenraces. In het boek wordt de tegenstelling tussen de rijke oliesjeiks en de arme plattelandsbevolking beeldend en schrijnend weergegeven.

FIGUUR 2 | OMSLAGILLUSTRATIE: TIEN TORENS DIEP, EEN VERHAAL OVER VRIENDSCHAP, JACQUES

VRIENS MET ILLUSTRATIES VAN ANNET SCHAAP. FOTO’S OMSLAG STIJN GOOLAERTS, (2009)

Korte inhoud

Een verhaal over twee vrienden, Stef en Victor, die opgroeien in een mijnwerkers­ dorp in de jaren vijftig in Zuid­Limburg. De rol van onderwijs, godsdienst en de gevaren van het werken in de mijnen vormen de achtergrond voor de avonturen van de twee jongens en hun stoere vriendin, Wietske. Het boek geeft een ietwat gero­ mantiseerd, maar wel realistisch beeld van het leven in een Limburgse kolonie.

FIGUUR 3 | OMSLAGILLUSTRATIE: BEZOEK VAN MISTER P, VERONICA HAZELHOFF. OMSLAGILLUSTRATIE

Korte inhoud

In dit boek zijn twee ‘pijnverhalen’ verwerkt: de lichamelijke reumapijn van Jo­Jo en de psychische pijn van asielzoekster Lena. Mister P, die alleen bestaat in de bele­ ving van Jo­Jo, verpest veel situaties voor Jo­Jo. Zo wordt het steeds moeilijker voor hem om in zijn voetbalelftal te keepen. Zijn vriend Simon steunt hem, maar mede door de verliefdheid op Lena ontstaan er spanningen tussen de twee vrienden. De pijn van Lena wordt niet zo direct beschreven, maar kan afgeleid worden uit haar tic af en toe van grote hoogtes te moeten springen. De ontwikkeling van de perso­ nages wordt realistisch en aangrijpend beschreven.

De geselecteerde boeken voor groep 8:

FIGUUR 4 | OMSLAGILLUSTRATIE: GROEP ACHT AAN DE MACHT, JACQUES VRIENS MET ILLUSTRATIES

VAN ANNET SCHAAP, (2009)

Korte inhoud

Een typisch schoolverhaal met een niet zo’n gemakkelijke groep acht in de hoofd­ rol. Bij de uitvoering van het ‘democratiespel’ door deze groep, wordt spelenderwijs duidelijk hoe democratie werkt. Een centrale figuur in de klas is Ruben, zoon van een eigenaar van een tuincentrum. De problematische relatie tussen Ruben en zijn discriminerende vader wordt uitgewerkt. Daarnaast spelen nog veel andere pro­ blemen, zoals de scheiding van de ouders van Annelies, pestgedrag, boosheid over vmbo­advies en onenigheid binnen het lerarenteam. Al deze wederwaardigheden worden niet echt uitgediept, maar worden als spannende gebeurtenissen met de nodige humor beschreven.

FIGUUR 5 | OMSLAGILLUSTRATIE: EEN NIEUWE KANS, ELLEN TIJSINGER. FOTO AUTEUR MET PAARD

SAFFIER, STEFAN NUY, (2007)

Korte inhoud

Dit verhaal gaat over de ontwikkeling van Mickey, een jongen uit een problema­ tisch gezin met een drugsverslaafde moeder die de opvoeding van haar zoon niet aankan. Mickey komt onder invloed van slechte vrienden en wordt uit huis geplaatst. De ontwikkeling in de verhaallijn loopt parallel aan de verschillende milieus waarin Mickey terechtkomt: het middenklassemilieu van zijn onderwijzer, die Mickey tijdelijk opvangt, en het internaat waar hij uiteindelijk geplaatst wordt. De verandering die Mickey doormaakt van een jongen die zich laat intimideren tot iemand die voor zichzelf durft op te komen, wordt op emotionele wijze beschreven.

FIGUUR 6 | OMSLAGILLUSTRATIE: DE BLAUWE MAANSTEEN, JE MOET MIJN VOETSPOOR VOLGEN,

Korte inhoud

Een fantasieverhaal waarin hoofdpersonage Joost samen met zijn vriend Jan op zoek gaat naar de blauwe maansteen. Het boek is opgebouwd uit drie delen: In het eerste deel wordt kennisgemaakt met de verschillende verhaalfiguren: Joost, Jan en Grietje, die prins I­an helpen om de belofte van zijn vader aan Magoggeltje, de koning van de onderwereld, ongedaan te maken. Het tweede deel speelt zich af in de mysterieuze onderwereld. In het derde deel worden de avonturen verteld op de terugweg naar huis. Trouwe vriendschap en oprechte liefde zorgen voor de defini­ tieve ondergang van het kwaad.

In document VU Research Portal (pagina 95-100)