• No results found

NOS Journaal woensdag 3 maart 2010

Bijlage IV Tabellen Information Linking en tekst- en beeldrelaties in nieuwsitems

Protocol 10: NOS Journaal woensdag 3 maart 2010

Tijd Beeld Geluid Verbale tekst Grafische

toepassingen

1 Introductie

0:00 0:04 0:08 0:09 0:13 0:14 0:18 Bumper Achtergrondmuziek Voice-over (Sacha de Boer) Bumper Achtergrondmuziek Voice-over (Sacha de Boer) Bumper Achtergrondmuziek Voice-over (Sacha de Boer) Tune Gemeenteraadsverkiezingen als generale repetitie voor negen juni.

Homo’s mogen toch ter communie in de kathedraal van Den Bosch.

Gerrit Zalm piekert er niet over om op te stappen bij ABN.

- Bumper - Logo linksboven: NOS - Bumper - Bumper - Logo 888 teletekst - Trailer

2 Item 1: Gemeenteraadsverkiezingen

0:28 Sacha de Boer Dames en heren goedenavond.

Het is de dag van de

gemeenteraadsverkiezingen, dat kan u niet ontgaan zijn. En die worden vooral door de landelijke politiek in de gaten gehouden omdat over een paar maanden de tweede Kamer verkiezingen zijn. Er is daarom vooral aandacht voor de twee plaatsen waar de PVV van Geert Wilders meedoet, Almere en Den Haag. De opkomst in het hele land was een uur geleden 47 procent, er wordt dit jaar anders gemeten, dus helemaal vergelijken met vier jaar geleden kunnen we niet. De totale opkomst was toen 58 procent. De eerste uitslagen komen vanaf negen uur vanavond binnen. De stemmen moeten met de hand geteld worden, want er is overal gestemd met het rode potlood. Het stemmen verliep niet overal even soepel, op een aantal plaatsen stonden er meer dan één persoon in de stemhokjes. Het werd veelal oogluikend toegestaan, maar niet in

- Logo rechtsboven: Nederland 1 - Balk: SACHA DE BOER - Afbeelding rechts tekst: GEMEENTERAADS VERKIEZINGEN

1:18

1:34

1:39 1:43

Yvonne van Stiphout

Voice-over (Sacha de Boer)

Rotterdam.

De maatregelen die zijn genomen is dat er nogmaals opnieuw, nog een keer richting alle voorzitters aangegeven van doe dit niet, vind dit niet goed. En alleen als iemand een handicap heeft, dan mag iemand ondersteund worden in het stemhokje en anders mag het nooit voorkomen.

In Rotterdam werden er mensen van stadtoezicht ingezet om te

controleren of er maar één persoon tegelijk in het stemhokje stond, zoals de kieswet voorschrijft.

- Balk: YVONNE VAN STIPHOUT, Publieks-zaken Rotterdam 1:47 1:59 2:00 2:05 Sacha de Boer Voice-over (Sacha de Boer)

En dan nog een paar andere korte berichten over deze verkiezingen. Overal wordt dus met potlood gestemd omdat stemcomputers niet betrouwbaar bleken. Maar in Doetinchem en Groenlo is er een proef gedaan met elektronisch stemmen.

Daar is in twee stembureaus, naast de gewone verkiezing ook een schaduw verkiezing gehouden, met nieuwe stemcomputers. De vorige generatie computers is in de ban gedaan, omdat die niet fraudebestendig waren.

- Afbeelding rechts tekst:

GEMEENTERAADS VERKIEZINGEN

2:11 Sacha de boer En in Hilversum kregen een paar

honderd mensen op het laatste moment een nieuwe stempas. In vier straten hadden velen die niet ontvangen en daarom kreeg de hele buurt een nieuwe.

- Afbeelding rechts tekst: GEMEENTERAADS VERKIEZINGEN 2:24 2:28 2:30 Voice-over (Sacha de Boer)

En in Groningen stond een lange wacht rij met kiezers

en dat kwam vooral omdat er op een bijzondere plek gestemd kon worden, de kamer van de burgemeester.

2:32 2:37 2:39 2:42 2:44 2:46 3:04 Sacha de Boer Voice-over (Sacha de Boer) Sacha de Boer Voice-over (Pauline Broekema)

En in Den Haag was er een ludiek protest tegen de partij van de PVV en Geert Wilders.

Een hoofddoekjes protest. Mannen en vrouwen gingen met op- een hoofddoek op naar de stembus. Ja en dat protest was natuurlijk tegen het voorstel van de PVV om

hoofddoekjes te verbieden. De ogen zijn vandaag dus ook gericht op Almere, omdat daar één van de zestien deelnemende partijen de PVV is. Weken stond de stad in het middelpunt van de belangstelling en werd meer dan ooit in de

gemeentepolitiek besproken. Bij stembureau zestien in Stedewijk weten ze niet wat ze overkomt. Het is uitgesproken druk aan het begin van de avond. Veel allochtone kiezers en kiezers die afwijken van een vaste keus. - Afbeelding rechts tekst: GEMEENTERAADS VERKIEZINGEN - Balk: verslag: PAULINE BROEKEMA

3:09 3:14 3:17 3:23 3:28 3:30 3:34 3:46 3:51 4:08 4:13 4:19 4:22 4:29 4:37 4:44 Interviewer (P. B.) Man Interviewer (P. B.) Man Voice-over (Pauline Broekema) Interviewer (P. B.) Man Voice-over (Pauline Broekema) Interviewer (P. B.) Man Interviewer (P. B.) Man Man Jongeman Voice-over (Pauline Broekema) Interviewer (P. B.) Man Interviewer (P. B.) Vrouw Interviewer (P. B.) Vrouw Interviewer (P. B.) Vrouw Voice-over (Pauline Broekema)

Wat is het geworden? PVV

Waarom?

Waarom? Er mag wel eens wat veranderen hier in Nederland. Almere-Buiten vanochtend, een basis school in een wijk met veel jonge gezinnen.

Hij is getrouwd met een Marokkaans- Nederlandse en stemt Nederlandse Moslim Partij.

En uw vrouw, gaat zij stemmen? Eh nee, en daar hebben wij hooglopende ruzie over (lach). Nee, die laat het zoals veel allochtonen een beetje afweten, die denkt wie doet voor mij wat. Ik zeg, ja dat weet je pas als je gestemd hebt.

Hij gaat lang niet altijd stemmen. Vandaag wel, het werd PvdA. Wat vindt u ervan, dat Almere geassocieerd wordt met de PVV? Dat is beangstigend. Ja.

Wat vindt u daar beangstigend aan? Ja ik ben en blijf een buitenlander, misschien niet van Marokkaanse afkomst, waar dus eigenlijk heel veel heisa over wordt gemaakt, maar goed ik ben en blijf buitenlander. Ik geloof dat er een hele hoop mensen komen stemmen omdat ze de PVV niet willen.

Ik heb het op de stemwijzer gedaan, daar kwam VVD uit en de PVV. En uiteindelijk toch PVV gestemd. En dan vooral vanwege de stadscommando’s van de PVV. En dan is het middag, woensdagmiddag, tijd voor de voetbalplaatjes. Heeft u al gestemd?

Ook dat, ja. Bij ons in Almere-Buiten op de Albatrosschool daar was vanochtend om half elf, waren er al net zoveel geweest als vorig jaar de hele ochtend.

Hebt u al gestemd? Nee hoor. Gaat u het doen? Ik ga niet stemmen. Waarom niet?

Want ik heb er geen verstand van. Almere had altijd één van de laagste opkomstpercentages, of gebroken wordt met die traditie, moet vanavond blijken.

4:51 Sacha de Boer Tot zover Almere. De stembureaus in

het hele land zijn dus nog tot negen uur open, ook in Amsterdam. Verslaggever Gerri Eickhof volgt daar al de hele dag het stemmen op basisschool de Dapper, waar maar liefst vier stembureaus zijn. Ehm ja Gerri in Amsterdam, hoe

- Afbeelding rechts tekst:

GEMEENTERAADS VERKIEZINGEN

5:04 5:08 5:32 5:41 6:03 6:12 6:23 6:27 6:28 6:32 6:34 6:37 6:41 6:50 6:51 7:00 Gerri Eickhof Sacha de Boer Gerri Eickhof Man (achtergrond) Voice-over (Gerri Eickhof) Vrouw Interviewer (vrouw) Vrouw Voice-over (Gerri Eickhof) Vrouw Vrouw Voice-over (Gerri Eickhof) Jongeman

verloopt het daar eigenlijk? Ja in de stad als geheel, zo meld bureau onderzoek en statistiek van de gemeente, valt het wat tegen, blijft het duidelijk wat achter bij vier jaar geleden en zal waarschijnlijk de 52 procent van toen niet gehaald worden. Maar, het goede nieuws is dat hier op deze locatie het de hele dag door heel druk is geweest en we zitten nu om en nabij de 65, 66, 67 procent al.

Amsterdam stemt in definitie, of in traditie moet ik eigenlijk zeggen, vooral op de P van de A, hoe gaat dat vandaag?

Ja nou ja, dat is natuurlijk de grote vraag he na 65 jaar Partij van de Arbeid aan het roer. Je mag eigenlijk wel aannemen dat de

sociaaldemocraten opnieuw zullen terugkeren in het zadel, maar duidelijk minder vast dan voorheen. Want als één ding wel gebleken is zo vandaag door de dag, is dat het vertrouwen in die partij toch duidelijk geslonken is.

Stembureau 121 tot en met 124 Dapperbuurt is vandaag geopend, half acht.

Tussen half acht vanochtend en negen uur straks wordt het lot van de gemeentelijke politici beslecht. Ook op de Dapperschool in Amsterdam-Oost, waar enkele leerlingen mochten meekijken met hun stemmende leraren. Ik heb net gestemd. Met een hele klas erbij?

Ja, met een klas erbij. Ja, even tekst en uitleg gegeven hoe je moet stemmen.

De hele dag en ook vanavond nog was er een flinke toeloop. Maar terwijl vier jaar geleden een stem op de PvdA voor veel mensen in deze gemengde wijk een

vanzelfsprekendheid was, bleek de keuze nu zo eenvoudig niet. Eigenlijk was het een moeilijke keuze, want eh, van die andere lijsten ken ik de mensen niet zo goed. Dus ik heb maar voor P van de A, ik zou eigenlijk niet, maar ik heb het toch gedaan. Een andere partij toch wel. Ik was heel lang zwevende, maar eh, niet hetzelfde zoals meestal.

Kenmerkend is dat er in Amsterdam weinig thema’s zijn waarop de partijen zich onderscheiden. En de landelijke politiek maakt de keuze er niet makkelijker op. De stemwijzer wel.

Vond wel moeilijk. Ja het is, het lijkt allemaal heel veel op elkaar, dus eh ik heb wel gebruik gemaakt van de

AMSTERDAM - Balk: GERRI EICKHOF

- Balk: HILVERSUM AMSTERDAM

7:07 7:14 7:21 7:36 7:44 7:50 7:55 Vrouw Vrouw Interviewer (vrouw) Vrouw Sacha de Boer Gerri Eickhof Voice-over (Sacha de Boer)

stemwijzer, dus dat vond ik heel leuk om te doen. Maar eh, ja is toch moeilijk.

Ik heb eh stem- eh kieswijzer gedaan. Dus toen kon ik hem beter, ja kwam het beter uit.

Op de dieren heb ik gestemd. Waarom?

Omdat ik helemaal geen houvast meer heb wie of wat iets voor je doet. Gisteravond tv gekeken, Pauw en Witteman, ze zitten mekaar maar af te schreeuwen en waar moet je nou in godsnaam op stemmen als je de celletjes ziet zitten, maar ik vond het zonde om m’n stemmetje te laten verlopen

Die stemt dus op de partij van de dieren, daar kan de politie het mee doen.

Gerri voor het eerst was het ook verplicht trouwens om een identifi-catiebewijs mee te nemen, leverde dat eigenlijk nog problemen op? Ja ik moet je zeggen Sacha, dat ik aanvankelijk dacht dat dat heel erg meeviel, maar in de loop van de dag kregen we toch steeds meer signalen uit de rest van de stad, maar merkten we ook hier, dat dat soms inderdaad, eh dat dat soms inderdaad een beetje misliep. En volgens het bureau onderzoek en statistiek is dat misschien ook mede een reden waarom in de stad als geheel die opkomst wat achter blijft bij vier jaar geleden. Ja en dan heb je het over allochtonen met een dubbele nationaliteit die hun buitenlandse paspoort meenemen, dat mag niet, maar je hebt het ook, en dat is eigenlijk veel schrijnender, over bejaarden waarvan het paspoort ooit verlopen is en die nooit een nieuwe hebben aangevraagd, omdat ze voorzien dat ze nooit meer naar het buitenland zullen reizen. En ik denk eigenlijk dat de kwestie van de legitimatie toch wel echt een punt van aandacht moet zijn voor de volgende verkiezingen. Dankjewel Gerri Eickhof in Amsterdam. - Balk: HILVERSUM AMSTERDAM 8:44 8:50 8:53 8:55 Sacha de Boer Achtergrondgeluid Jan Peter Balkenende

Natuurlijk brachten ook de landelijke leiders van de politieke partijen vandaag hun stem uit.

Zo, stem uitgebracht.

- Afbeelding rechts tekst:

GEMEENTERAADS VERKIEZINGEN

- Kleine balk: Capelle aan den IJssel

8:59 9:02 9:07 9:16 9:18 9:21 9:25 9:28 Achtergrondgeluid Wouter Bos Achtergrondgeluid Wouter Bos Achtergrondgeluid Marc Rutte

Mooie rode potlood. OK.

Gaan we het zo doen, OK dat was ‘m. Dankuwel.

Zo, goedemorgen. Hoe is het? OK, gelukt.

- Kleine balk: Amsterdam

- Kleine balk: Den Haag

- Kleine balk: Den Haag

9:34

9:43

Sacha de Boer

Dominique van der Heyde

En in Den Haag is Dominique van der Heyde. De eerste uitslagen zijn pas over een uur bekend, maar zijn de landelijke partijleiders ook eigenlijk al zenuwachtig?

Ja deze verkiezingen zijn belangrijk voor de lokale politici, maar ook heel erg belangrijk voor die landelijke kopstukken. Als je ziet het CDA van Jan Peter Balkenende, dat heeft het vier jaar geleden slecht gedaan, als de partij nu weer slecht scoort dan zal Balkenende daarop aangekeken worden. De Partij van de Arbeid van Bos, zal sowieso gaan verliezen, maar kan Bos laten zien dat de lijn omhoog toch weer is gevonden. En natuurlijk de PVV, gaat de PVV inderdaad de grootste worden in Almere, hoe loopt het af in Den Haag? De uitslagen van vanavond zijn van groot belang, want het is de eerste test voor de campagne voor de landelijke verkiezingen over drie maanden.

- Balk: HILVERSUM DEN HAAG

- Balk: DOMINIQUE VAN DER HEYDE

10:22

10:29

10:36

Sacha de Boer

Rob Trip

En die uitslagen worden vanavond vanaf negen uur uitgezonden, in het programma Nederland kiest. In de verkiezingsstudio is Rob Trip, die dat presenteert samen met Ferri Mingelen en Herman van der Zandt. Nou Rob, wat kunnen we verwachten vanavond?

Uitslagen he, uitslagen, uitslagen, uitslagen. Alleen, iedereen heeft eh per potlood gestemd, dus dat gaat nog wel even duren voordat de eerste uitslagen d’r zijn. Uiteindelijk zullen ze op onze eigen

uitslagenredactie hier binnenkomen en zullen de belangrijkste daarvan eh, gepresenteerd worden. Hier in deze studio hebben we contact met zo’n beetje alle plekken waar de partijen

11:35

Voice-over (Sacha de Boer)

Bumper

hun tenten hebben opgeslagen. Letterlijk en figuurlijk, nu is het er nog heel rustig zoals je misschien kunt zien, maar dat wordt straks wel anders natuurlijk als die uitslagen binnen komen.

En aan deze kant van de studio, hier is het scherm van Herman van der Zandt, waar die straks prachtig grafisch per gemeente dat gaat laten zien, maar ook het scherm van Ferri Mingelen. Belangrijk moment rond half tien in deze uitzending, grote peiling van NOS en ANP hoe zou u gestemd hebben als het Tweede Kamer verkiezingen zouden zijn geweest. Eén minuut voor negen, één minuut voordat de stembureaus dicht zijn, de bussen open gaan en het tellen gaat beginnen. Hier op Nederland één.

Goed. Dankjewel Rob.

- Bumper

3 Item 2: Onbevoegde piloot aangehouden Schiphol

11:38 11:45 11:50 11:54 11:58 12:01 12:02 Sacha de Boer Voice-over (Sacha de Boer) Bumper

Op Schiphol is een piloot

aangehouden, vlak voordat hij met een vervalst vliegbrevet naar Turkije zou vliegen.

De piloot van Corendon Ailines stond op het punt om naar Ankara te vertrekken met 199 passagiers aan boord.

Het is een Zweedse piloot en hij blijkt dertien jaar zonder geldig vliegbrevet te hebben gewerkt.

Aan het begin van zijn carrière had hij wel een brevet, maar dat was verlopen en het was trouwens niet geldig voor verkeersvliegtuigen.

- Foto tegen achtergrond

- Bumper

4 Item 3: Uitslag CITO toets

12:03 12:08 12:12 12:16 12:19 12:22 12:25 Voice-over (Sacha de Boer) Bumper

De Cito-toets is dit jaar ongeveer net zo goed gemaakt als voorgaande jaren.

De score is 535,8.

Meisjes waren ook dit jaar beter in taal, en jongens scoorden beter op rekenen.

Drie leerlingen hadden alle 200 vragen goed en achttien kinderen maakten maar één fout.

Ruim 150.000 kinderen maakten de toets vorige maand.

- Balk: UITSLAG CITOTOETS

- Bumper

5 Item 4: Aankondiging bezuinigingen Griekenland

12:26 Voice-over (Sacha de

Boer)

Voor de derde keer in drie maanden heeft Griekenland ingrijpende bezuinigingen aangekondigd, deze keer voor een bedrag van bijna vijf miljard euro. Ondanks voortdurende protesten en stakingen, gaat de BTW twee procent omhoog, wordt de

- Balk: BEZUINIGIN-GEN GRIEKENLAND

12:33 12:36 12:41 12:43 12:47 12:51 12:56 12:57 Sacha de Boer

benzine duurder, worden de pensioenen bevroren en moeten ambtenaren flink inleveren. En zo moeten het begrotingstekort van 12,7 procent van vorig jaar, worden terug gebracht tot 8,7 procent dit jaar. Griekenland heeft een staatsschuld van bijna drie honderd miljard euro.

En de komende dagen gaat de Griekse premier op bezoek in Duitsland, Frankrijk en de VS en de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft laten weten dat hij niet op financiële steun uit Duitsland hoeft te rekenen.

6 Item 5: Homoseksuelen toch ter communie

13:09 13:29 13:44 13:50 13:53 13:57 14:05 14:15 14:19 14:31 Sacha de Boer Interviewer (Theo Verbruggen) Gertjan van Rossem

Voice-over (Theo Verbruggen)

Gertjan van Rossem

Voice-over (Theo Verbruggen)

Henk Krol

Voice-over (Theo Verbruggen)

In de Sint Jans kathedraal in Den Bosch kunnen homoseksuelen toch ter communie. Dat hebben het kerkbestuur van de Sint Jan, de actievoerders en de bisschop afgesproken. Zondag liep de kerkdienst uit de hand nadat de pastor weigerde praktiserende homo’s een hostie te geven. En dat zal aanstaande zondag niet gebeuren. Als zondag iemand voor u staat met een roze driehoek op de revers, geeft u dan een heilige communie? Ja hoogstwaarschijnlijk wel, mits natuurlijk de viering geen eh karakter van een demonstratie heeft gekregen, door allerlei andere factoren.

Wekenlang hield het bisdom Den Bosch vast aan het principe dat praktiserende homoseksuelen geen hostie mogen krijgen. Maar nu mag iedereen zelf uitmaken of hij of zij een hostie ontvangt.

Ik ken niet de situaties van de mensen die voor me staan, dus de persoonlijke afweging en de verantwoordelijkheid om toch ter communie te gaan is die van hen. De pastoor hoopt dat de rust nu in de kerkbanken weer terugkeert. Actievoerders hebben opgeroepen om alle geplande demonstraties binnen en buiten de kerk op te schorten en in gesprek te gaan met de kerk.

Zij hebben een verklaring uitgegeven waaruit blijkt dat ze betreuren hoe zij zich tot nu toe hebben opgesteld en wij hebben gemerkt dat er heel veel acties op komst waren, waar wij geen grip meer op hadden. Het waren lang niet alleen homo’s die kwaad waren, maar heel veel meer mensen in de kerk waren echt heel erg geschoffeerd.

Gay Krant en COC zijn blij met de houding van het kerkbestuur en de bisschop van het bisdom

’s-- Foto rechts

- Balk: GERTJAN VAN ROSSEM, pastoor Sint Jan

- Balk: verslag: THEO VERBRUGGEN

- Balk: HENK KROL Gay Krant

14:40 14:42 14:48 15:02 Henk Krol Voice-over (Theo Verbruggen) Theo Verbruggen Hertogenbosch.

Nou de toon is in ieder geval heel anders dan afgelopen week en zeker dan afgelopen zondag tijdens de preek, en dit is een mooi

uitgangspunt om te komen tot een verdieping van de discussie met de kerk.

Het bisdom laat weten dat de visie van de kerk op homoseksualiteit niet is veranderd door aan homo’s de hostie te geven.

Bij hoge uitzondering doet de kerk hier water bij de wijn, wie zondag opzichtig homoseksueel is krijgt toch de hostie. De pastoor legt de verantwoording even bij het individu, wat niet weet wat niet deert.

- Balk: THEO VERBRUGGEN

7 Item 6: Gerrit Zalm blijft topman ABN Amro

15:14 15:35 15:47 15:54 16:20 16:23 16:33 16:35 Sacha de Boer Gerrit Zalm Interviewer (Gert-Jan Dennekamp) Gerrit Zalm Interviewer (Gert-Jan Dennekamp) Gerrit Zalm

Gerrit Zalm blijft de topman van ABN Amro, dat zegt hij naar aanleiding van het rapport dat eerder deze week verscheen over zijn functioneren in zijn tijd bij de DSB bank. De autoriteit financiële markten vroeg daarin om zijn vertrek, maar Zalm vindt het positieve eindoordeel van de Nederlandse Bank belangrijker en zegt dat hij niet eens heeft overwogen om op te stappen. Nee geen moment. Ook omdat ik eh vond dat hun aanbevelingen rammelden en daar heb ik dus ook verweer tegen gevoerd, en succesvol. Is dat niet ook lastig, voor u, dat u zo meteen te maken krijgt met een toezichthouder die in uw eigen ervaring niet altijd zorgvuldig te werk gaat.

Ja nou die toezichthouder ligt nu natuurlijk ook onder vuur, dat is juist. Eh, ik heb in ieder geval begrip voor mensen die onder vuur liggen, dus eh