• No results found

NOS Journaal woensdag 10 februari 2010

Bijlage IV Tabellen Information Linking en tekst- en beeldrelaties in nieuwsitems

Protocol 8: NOS Journaal woensdag 10 februari 2010

Tijd Beeld Geluid Verbale tekst Grafische

toepassingen

1 Introductie

0:00 0:04 0:05 0:09 0:10 0:14 Achtergrondmuziek Voice-over (Rob Trip)

Bumper

Achtergrondmuziek Voice-over (Rob Trip)

Bumper

Achtergrondmuziek Voice-over (Rob Trip)

Tune

Griekse ambtenaren staken tegen bezuinigingen.

Sneeuw veroorzaakt veel overlast in de avondspits.

En, NK marathonschaatsen onder barre omstandigheden. - Bumper - Logo linksboven: NOS - Bumper - Bumper - Logo 888 teletekst - Trailer

2 Item 1: Begrotingstekort Griekenland

0:24 0:58 1:01 1:03 1:06 1:09 Rob Trip Voice-over (Eva Wiessing) Achtergrondgeluid (muziek)

Dames en heren, goedenavond. Alle ogen in de financiële wereld zijn gericht op Griekenland, slaagt het Euroland erin het enorme begrotingstekort tot een aanvaardbare omvang terug te dringen. Pas kort geleden werd duidelijk dat dat tekort twee keer zo groot is als werd gedacht, bijna 13 procent. De Griekse regering kan niets anders doen dan bezuinigen, zo gaan de belastingtarieven voor de hogere inkomens omhoog en zullen de relatief hoge

ambtenarensalarissen flink naar beneden moeten. Maar daar voelen de ambtenaren zelf natuurlijk helemaal niks voor, ze legden vandaag het werk neer.

De staatsbanken bleven dicht en de ministeries, de scholen, het vliegveld, honderdduizenden ambtenaren zijn vandaag niet naar hun werk gegaan. Ze begrijpen niet waarom zij alleen moeten opdraaien voor de

problemen met de Griekse begroting.

- Balk: ROB TRIP - Foto links - Logo rechtsboven: Nederland 1 - Balk: Athene, verslag: EVA WIESSING

1:12 1:19 1:25 1:30 1:44 1:48 1:58 2:02 2:11 2:18 2:31 2:34 2:36 2:39 2:44 2:46 2:53 2:58 3:01 Vrouw (spreekt Grieks)

Man (spreekt Grieks)

Achtergrondgeluid Eva Wiessing

Achtergrondgeluid Man (spreekt Grieks)

Voice-over (Eva Wiessing) Jongeman (spreekt Grieks) Voice-over (Eva Wiessing)

Man (spreekt Grieks)

Man (spreekt Grieks)

Voice-over (Eva Wiessing)

Kijk maar eens wie hier de villa’s hebben en de dure auto’s. Daar zit het geld.

Ik heb een gezin met twee kinderen. Hoeveel van mijn loon kan ik nou inleveren?

De ambtenaren staken niet alleen omdat ze gekort worden op hun lonen, ze zijn ook bang dat ze hun speciale verworvenheden kwijtraken. Zo kunnen ambtenaren in

Griekenland nooit ontslagen worden, verdienen ze zo’n 40 procent meer dan in de private sector omdat ze allerlei toeslagen krijgen en een veertiende maand, en na dertig, vijfendertig jaar werken kunnen ze met pensioen.

De regering en de Europese Unie hebben bezuinigingen bedacht… …om de crisis over de ruggen van de arbeiders op te lossen.

De bezuinigingsplannen betekenen voor de ambtenaren dat

alle toeslagen met tien procent omlaag gaan. Daarmee gaan een half miljoen ambtenaren er zo’n vier procent op achteruit. De

pensioenleeftijd gaat omhoog, naar 63 jaar. Ook jongeren worden getroffen, want er is sinds dit jaar een vacaturestop. Op de universiteit reageren ze gelaten.

Ik wou altijd ambtenaar worden, maar die weg is afgesneden. In de private sector is het ook lastig. Voor onze generatie wordt het elk jaar moeilijker.

En toch kunnen de ambtenaren op weinig sympathie rekenen van de rest van de bevolking, die heeft, door de economische crisis, al genoeg aan zijn hoofd.

De laatste jaren kan ik maar met moeite mijn huur betalen. Ik ben twee maanden achter. We hebben een groot probleem. Het is slecht dat ze staken. Je ziet toch dat onze staat arm is.

De opkomst op de demonstratie was voor Griekse begrippen wat aan de lage kant, alsof ook de ambtenaren de ernst van de situatie wel inzien. De eerste slag voor de regering is in elk geval binnen.

- Ondertiteling - Ondertiteling - Balk: EVA WIESSING, in Athene - Ondertiteling - Balk: VAKBONDSLEIDER - Ondertiteling - Cijfers in beeld: Toeslagen: -10% Beloningen: -4% Pensioen: 63 jaar - Ondertiteling - Ondertiteling - Ondertiteling - Ondertiteling - Ondertiteling - Ondertiteling

3:04 3:16 3:19 3:23 3:25 3:28 3:38 3:49 3:54 3:57 4:00 4:03 4:07 4:10 4:14 4:23 4:29 4:32 4:35 4:38 4:42 4:44 4:45 4:46 Rob Trip Voice-over (Michiel Bosgra) Rob Trip

De problemen in Griekenland zijn eigenlijk een Europees probleem, als het in Griekenland mis gaat dan levert dat enorme problemen op voor de Euro. En de vraag is dan vooral of andere Eurolanden moeten bijspringen.

Het grootste probleem van

Griekenland is dat ze al jarenlang een torenhoge schuld hebben en er al jaren niet in slagen de uitgaven onder controle te krijgen.

Bij de invoering van de Euro hebben de landen in het Eurogebied afspraken gemaakt over de maximale schulden en tekorten. Later bleek dat Griekenland had gelogen over de staatsschuld en het begrotingstekort. Dit jaar is het begrotingstekort van Griekenland al vier keer zo hoog als is afgesproken tussen de Eurolanden, dat geldt trouwens ook voor Spanje en Ierland, in Nederland zitten we twee keer zo hoog als is afgesproken. De financiële markten lenen

Griekenland nog altijd geld, maar ze berekenen daar wel steeds meer rente over. De angst is dat het Griekenland binnenkort niet meer lukt om genoeg te lenen. Griekenland kan dan voor hulp aankloppen bij de rest van Europa, de rijkere landen als Nederland, Duitsland en Frankrijk moeten dan de reddingsoperatie betalen.

Maar er zit een risico aan, andere landen pakken hun financiële problemen dan misschien ook niet meer aan omdat ze denken dat ze toch wel gered zullen worden. De tweede mogelijkheid is een redding door het internationaal monetair fonds, dat heeft al vaker landen met hoge schulden gered. En het laatste scenario is dat Griekenland niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Banken en pensioenfondsen raken het geld dat ze Griekenland hebben geleend dan kwijt.

De paniek die dan ontstaat kan vervolgens overslaan naar landen als Spanje en Portugal. Als meerdere landen acuut in nood raken, dan komt de waarde van de Euro onder druk te staan en de wereldeconomie kan er opnieuw door in zwaar weer komen.

President van de Europese Centrale Bank, Trichet, komt morgen naar de Eurotop in Brussel om met de Europese regeringsleiders te praten over de problemen van Griekenland.

- Foto links - Balk: verslag: MICHIEL BOSGRA - Statistische computeranimatie - Bewegende afbeelding - Bewegende afbeelding - Foto links

3 Item 2: Avondspits door slecht weer

4:58 5:16 5:23 5:31 5:36 5:42 5:48 5:54 6:09 6:15 6:17 6:21 6:27 6:35 6:40 Rob Trip Voice-over (Lidwien Gevers)

Albert van Ommen

Interviewer (L. G.) Albert van Ommen

Voice-over (Lidwien Gevers) Jongen Jongen Man Voice-over (Lidwien Gevers)

Veel problemen op de weg vandaag, in de ochtend en in de avondspits. Allemaal als gevolg weer van sneeuwval, dus veel gladde wegen. Er stond vanavond op een gegeven moment 540 kilometer aan files, daarmee haalt deze avondspits een zeventiende plaats in de file top 20. Op een doorsnee woensdag staat er in de avondsprits zo’n 175 kilometer file, vanavond was dat drie keer zoveel. De wegen begonnen al vanaf een uur of vier dicht te slibben, toen stond er al 280 kilometer, waaronder een lange file van negentien kilometer op de A1. Door het winterweer blijft de vraag naar strooizout groot, in de haven van Moerdijk is vanmorgen een grote lading nieuw zout aangekomen om de tekorten aan te vullen. Het zout is overgeladen in 220 vrachtwagens die het over het land gaan verdelen. Dit zout komt uit Indonesië, dat is ongeveer 7100 ton en daar kunnen we ongeveer één miljoen kilometer mee bestrooien, preventief. En, wat voor zout is het? Dit is zeezout, eh dat wordt dus gewonnen uit de zee. Dat hebben wij begin januari gekocht, en is gisteren aangekomen hier in Moerdijk. Het lijkt erop dat veel mensen de sneeuw een beetje beu beginnen te worden, hier in Almere in ieder geval wel.

Ja helemaal klaar met die sneeuw. Elke keer alleen maar kou enzo, dat is helemaal niks aan.

Nee je hebt er niks aan, het enigste wat je kan doen is sleeën, nou na twee dagen ben je ben je dat zat, dan heb je d’r niks meer aan.

Ik maakte net een enorme smak, want ik ging dus, daar lag wat ijs nog onder de sneeuw, en daar gleed ik op uit.

Ook vanochtend waren er veel problemen op de weg, tientallen auto’s raakten betrokken bij glijd- en slippartijen.

- Foto links

- Balk: verslag: LIDWIEN GEVERS

- Balk: ALBERT VAN OMMEN, Eurosalt

6:43

6:45

6:49

Rob Trip

Kees van Dam

Kees van Dam staat bij de verkeers- informatiedienst in Utrecht, hoe is het op dit moment op de snelwegen Kees?

Het gaat eh de goede kant uit, nog maar 170 kilometer. Dat is natuurlijk normaal gesproken een krankzinnige vergelijking. Normaal nul kilometer, nu 170 kilometer. Maar goed, het gaat de goede kant uit, staan vooral nog in het midden en in het oosten van het land, langzaam maar zeker lost dat op. Opmerkelijk is dat eh dat

- Gesprek via scherm in studio - Balk: KEES VAN DAM, in Utrecht

7:34

7:38

Rob Trip

Kees van Dam

Voice-over (Rob Trip)

er eigenlijk nauwelijks ongelukken zijn gebeurd, en de verklaring die Rijkswaterstaat daarvoor heeft is dat ondanks alle gladheid, de

automobilisten deze zevende week van sneeuwval, ervaring hebben hoe je thuis kunt komen. Toch nog even melding maken van twee fikse files op de A28 op dit moment, tussen Hoevelaken en Utrecht staat er nog zo’n achttien kilometer file en op de A12 Woerden Maasbergen, daar staat nog zeker 24 kilometer file. Toe maar, iedereen gewaarschuwd. Wat wat belooft dat eigenlijk allemaal voor morgen?

Dat valt allemaal heel redelijk mee, de a- anwb die kondigen in ieder geval geen spitsalarm af voor morgenochtend, en doet dat vooral omdat men ervan uitgaat dat er geen sneeuw meer zal liggen in de randstad. Er wordt wel nog wat sneeuw verwacht in het oosten en in het zuiden van het land, maar goed geen spitsalarm dus. Dus het lijkt morgen een drukkere file te gaan worden, met zo’n 300 kilometer, maar geen drama dus.

OK. Kees, dank je. 8:06 8:19 8:22 8:25 8:29 8:36 8:44 8:46 8:48 8:52 8:59 9:07 9:11 Rob Trip Voice-over (man) Achtergrondgeluid Voice-over (man)

Ook België had last van zware sneeuwval, leidde meteen tot een record zelfs, bijna duizend kilometer aan file stond er vanochtend op de Belgische snelwegen. In het hele land stond het verkeer urenlang muurvast. Het was een beetje een instinker vanmorgen, zegt Touring, de Belgische ANWB. Het sneeuwde veel harder dan verwacht en het sneeuwen begon ook nog eens tijdens de spits, dus toen de strooiwagen uitrukten zaten die vrijwel meteen zelf vast in de file. Dus van strooien kwam niet veel. En dan is het leed niet te overzien, want zie op een glad wegdek de zaak maar weer eens in beweging te krijgen, als je eenmaal hebt moeten remmen. Of als je rijdt, zie dan maar weer eens vlot stil te staan.

De zware jongens van de weg werden op een aantal plaatsen naar de kant gestuurd, zodat de rest van het verkeer weer even vooruit kon. Om daarna weer een nieuwe file binnen te rijden.

Verder ook in België op zo’n dag de bekende problemen. Vertraging op de luchthavens, overbelasting van het GSM-net, veel bussen die in de garage blijven. En, opvallend genoeg, nauwelijks problemen op het spoor.

4 Item 3: Brief NAVO aan Balkenende openbaar

9:19 9:43 9:47 9:51 9:53 9:57 10:09 10:16 10:22 10:28 10:35 Rob Trip Voice-over (Arjan Noorlander)

Minister Verhage en minister Van Middelkoop hebben de brief van de NAVO aan premier Balkenende over een nieuwe missie in Uruzgan, openbaar gemaakt. Dat hebben ze naar eigen zeggen gedaan om misverstanden over de inhoud van het verzoek te voorkomen. In de eerste bekendmaking van het kabinet stond niet dat het NAVO-verzoek over de gevaarlijke provincie Uruzgan gaat, waar Nederland op dit moment actief is.

De brief uit Brussel is direct gericht aan premier Balkenende en gestuurd door de secretaris-generaal van de NAVO Anders Rasmussen zelf. Het is een formeel verzoek aan Nederland om langer te blijven, niet alleen in Afghanistan, maar heel specifiek ook in Uruzgan. Hij schrijft ‘In dit kader vraag ik

Nederland na te denken over een bijdrage aan ISAF in Uruzgan in een nieuwe, kleinere missie tussen 1 augustus 2010 en 1 augustus 2011.’ ‘Deze missie zal zich richten op het trainen van Afghaanse

veiligheidstroepen en het overdragen van verantwoordelijkheden.’

Ook vraagt Rasmussen of Nederland de F16’s die nu actief zijn boven Afghanistan niet langer wil laten blijven. Maar de secretaris-generaal doet ook een belofte, Nederland hoeft niet langer de leiding te nemen in Uruzgan.

‘Een ander land, waarmee Nederland gewend is samen te werken, zal de verantwoordelijkheid over Uruzgan overnemen op 1 augustus 2010.’

Het verzoek van de NAVO ligt in Den Haag gevoelig omdat regeringspartij PvdA het liefst alle militairen wil terugtrekken uit Uruzgan. Het CDA ziet wel wat in een langer verblijf.

- Afbeelding links - Balk: verslag: ARJAN NOORLANDER - Tekst in beeld - Balk: NAVO-VERZOEK OVER AFGHANISTAN - Tekst in beeld - Balk: NAVO-VERZOEK OVER AFGHANISTAN - Tekst in beeld - Balk: NAVO-VERZOEK OVER AFGHANISTAN 10:46 10:49 10:53 Rob Trip

Dominique van der Heyde

Rob Trip

Dominique van der Heyde

In Den Haag Dominique van der Heyde. Dominique, maakt deze brief het nou makkelijker of moeilijker om tot een politieke oplossing te komen? Ja dat verzoek van Rasmussen, dat was natuurlijk al bekend, ook bij de fractie van de partij van de arbeid, en die fractie heeft gister al gezegd het is voor ons onacceptabel. Nou, als de fractie daarbij blijft, ja dan verandert de brief natuurlijk niets aan de realiteit.

Maar is er voor de partij van de arbeid nergens in die brief een gaatje te vinden waarmee ze iets kunnen? Nou het is wel interessant dat als je die brief goed leest, dan zie je duidelijk dat de PvdA-ministers, dus

- Verbinding via scherm in studio

11:09 11:13 11:43 11:48 12:19 Rob Trip

Dominique van der Heyde

Voice-over (Rob Trip) Bumper

vicepremier Wouter Bos en minister Koenders van

ontwikkelingssamenwerking, duidelijk hebben mee gedacht. Wat zou nou misschien nog haalbaar zijn in Afghanistan, zonder dat er overigens een akkoord is, maar er zijn wel allerlei zekerheden ingebouwd in dit verzoek. Echt steeds minder militairen, een duidelijke grens d’r aan. Ja, Wouter Bos zal toch antwoord moeten geven op de vraag wat wilde je daar nou mee, waarom heb je dat niet geblokkeerd? Ja want die brief, op zich wel bijzonder natuurlijk, is openbaar, ligt op straat. Wat nu?

Nou er is absoluut nog geen akkoord, eh er was ook voordat die brief er was geen echt compromis tussen de regeringspartijen, het was meer het zoeken naar opties. Nou, er komen over een paar weken verkiezingen aan, het is absoluut niet mijn verwachting dat voor die tijd het kabinet nog een beslissing zal nemen. Maar het debat zal nu wel in alle openheid gevoerd worden en dat was nou eigenlijk precies wat ook moest, van die commissie Davids, waar gisteren het kabinet op gereageerd heeft.

Dominique van der Heyde, dank je.

- Bumper

5 Item 4: Cocaïne gevonden in rozen op Schiphol

12:22 12:33 12:37 12:41 12:52 12:55 13:02 13:03 Rob Trip

Voice-over (Rob Trip)

Bumper

De marechaussee op Schiphol heeft een grote hoeveelheid cocaïne ontdekt in een lading rozen. De bloemen waren bestemd voor de verkoop rond Valentijnsdag en waren afkomstig uit Colombia.

Witte poeder was verstopt in het karton van bloemendozen, zowel aan de voor als aan de achterkant van iedere doos zat ongeveer 20 gram cocaïne. De nationale recherche heeft drie mannen uit Leiderdorp en Lisse aangehouden. Ook zijn er computers, administratie en een bedrag van ongeveer 65 duizend euro in beslag genomen.

In een garagebox in Leiderdorp is nog meer cocaïne ontdekt, ook die was verstopt in kartonnen dozen. In totaal is er negen kilo aan cocaïne, met een waarde van 1,3 miljoen euro, in beslag genomen.

- Bumper

6 Item 5: Brandweerprotest

13:04 Voice-over (Rob Trip)

Achtergrondgeluid

Ruim honderd brandweermannen hebben in Den Haag het kantoor van de vereniging Nederlandse

gemeenten ontruimd.

- Balk: BRAND- WEERPROTEST

13:07 13:21 13:24 13:27 Bumper

Er was geen brand, het was een actie om een betere CAO voor gemeente personeel te eisen.

De VNG kon en wil de actie niet waarderen en doet aangifte.

- Bumper

7 Item 6: Demonstratie MBO scholieren

13:28 13:31 13:34 13:38 13:40 13:43 13:46 13:50

Voice-over (Rob Trip)

Bumper

Mbo-scholieren demonstreerden vandaag bij de Tweede Kamer. Ze zijn ontevreden over de kwaliteit van hun opleiding. Ze willen meer lesuren en betere docenten.

De onderwijsinspectie zei vorige week dat zestig opleidingen ver onder de maat presteren. Volgens de scholieren is het nog veel erger. Volgens staatssecretaris Van Bijsterveld moeten de schoolbesturen de problemen oplossen, anders volgen er maatregelen.

- Balk:

DEMONSTRATIE MBO-SCHOLIEREN

- Bumper

8 Item 7: Ophef klimaatrapport overdreven

13:51 13:56 13:59 14:03 14:05 14:15 14:20

Voice-over (Rob Trip)

Rob Trip

Nederlandse klimaatwetenschappers vinden de ophef over de fouten in het meest recente klimaatrapport van het IPPC, het klimaatpanel van de VN, overdreven. In dat rapport staat een aantal fouten, de wetenschappers schrijven in een open brief nu dat het publieke vertrouwen in het klimaat-beleid een deuk heeft opgelopen. Volgens de klimaatwetenschappers was het niettemin misplaatst dat zij in de Tweede Kamer zelfs zijn neergezet als bedriegers en klimaatmaffia. Die kwalificaties missen grond, schrijven ze.

Als u de brief zelf wilt lezen, kijk dan op onze website, nos punt nl.

- Balk: ‘OPHEF KLIMAAT-RAPPORT OVERDREVEN’

- Balkje linksonder: webadres nos.nl

9 Item 8: Morgen Mandela twintig jaar vrij

14:26

14:59

Rob Trip

Achtergrondgeluid Voice-over (Christo Brand, spreekt Engels)

Zevenentwintig jaar lang zat ie gevangen, de man die het

apartheidsregime in Zuid-Afrika op de knieën kreeg, Nelson Mandela. Morgen, precies twintig jaar geleden kwam die vrij. De langste tijd zat ie opgesloten in een kleine kale cel op Robbeneiland. De laatste twee jaar veranderde dat, toen zat Mandela in een luxe villa bij een andere gevangenis op het vasteland. En daar vanuit onderhandelde hij over de voorwaarden van zijn vrijlating. Correspondent Lucas Waagmeester sprak met een voormalig bewaker en met een persfotograaf die bij de vrijlating destijds aanwezig was.

Mijn naam is Christo Brand, ik was de gevangenbewaarder van meneer Mandela.

- Foto links

15:06 15:12 15:15 15:23 15:26 15:29 15:32 15:40 15:44 15:47 15:56 16:01 16:05 16:10 16:14 16:18 16:22 16:24 16:33 16:39 16:44 16:52 17:08 17:12

Christo Brand (spreekt Engels) Voice-over (Rachid Lombrard, spreekt Engels) Rachid Lombrard (spreekt Engels)

Christo Brand (spreekt Engels)

En dit is het huis waar hij verbleef, in voorbereiding op zijn vrijlating. Hij zat hier van 1988 tot 1990. Hier werden de onderhandelingen gevoerd.

Hij zat hier, er werd gedineerd en gepraat.

Toen hij werd overgeplaatst vanaf Robbeneiland, zei ik tegen hem: ‘Mandela, je bent onderweg naar huis. Je gaat binnenkort naar huis.’ Ik wilde dat hij geloofde in een wereld buiten de gevangenis. Ik gaf hem hoop.

En hij zei: ‘Meneer Brand, als u hier de baas was, zou ik allang zijn vrijgelaten.’

Hij gaf mij altijd het gevoel dat ik het voor het zeggen had.

En we werden vrienden. Mannen als adjudant Brand versterkten mijn gevoel in de menselijkheid…

…zelfs van degenen die me de afgelopen 27 jaar achter de tralies hadden gehouden.

Op zo’n tien meter van de poort begonnen de camera’s te klikken… …als een kudde metalen beesten. ANC-aanhangers schreeuwden en juichten. Het was een vrolijke… …maar ook wat verbijsterende chaos. Deze foto is hier genomen.

Hij kwam hiernaartoe lopen en wij stonden allemaal bij dat hek. Iedereen kwam van alle kanten naar voren.

Om de menigte te bedwingen, werkten de politie en de verzets-beweging voor het eerst samen. Hier sloegen ze voor het eerst de handen ineen, in een nieuw Zuid-Afrika.

Dus het was een emotioneel moment, voor een Zuid-Afrikaan.

Ik was in tranen, zeker. Dit is het zwembad, waar meneer Mandela kon zwemmen.

Voordat Mandela vrij kwam, vroeg ik hem: ‘Hebt u geen hekel aan blanken?’

Hij zei: ‘Ik kan blanken niet haten, ik