• No results found

NOS Journaal woensdag 10 maart 2010

Bijlage IV Tabellen Information Linking en tekst- en beeldrelaties in nieuwsitems

Protocol 11: NOS Journaal woensdag 10 maart 2010

Tijd Beeld Geluid Verbale tekst Grafische

toepassingen

1 Introductie

0:00 0:01 0:04 0:05 0:09 0:10 0:14 Bumper Achtergrondmuziek Voice-over (Rob Trip)

Bumper

Achtergrondmuziek Voice-over (Rob Trip)

Bumper

Achtergrondmuziek Voice-over (Rob Trip)

Tune

Nederlandse wetenschapper gaat milieu rapport van de VN controleren.

Jan des Bouvries gearresteerd op verdenking van fraude.

En bio-plastic heeft de toekomst.

- Bumper - Logo rechtsboven: Nederland 1 - Bumper - Bumper - Logo 888 teletekst - Trailer

2 Item 1: Dijkgraaf onderzoekt klimaatrapport VN

0:24

0:40

0:59

Rob Trip

Voice-over (Rob Trip)

Dames en heren, goedenavond. Het is een eervolle taak, maar zeker niet een gemakkelijke. De

Nederlandse wetenschapper Robert Dijkgraaf is gevraagd het onderzoek te leiden naar het inmiddels omstreden klimaatrapport van het IPCC, het klimaatbureau van de Verenigde Naties.

De afgelopen maanden zijn er fouten en slordigheden in dat rapport ontdekt, wat internationaal tot ophef leidde en de geloofwaardigheid van het IPCC deed wankelen. Vooral onder klimaatsceptici, die toch al vonden dat het klimaatprobleem sterk wordt overdreven. Aan Dijkgraaf nu de taak om dat rapport helemaal door te lichten.

Robert Dijkgraaf is president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en

medevoorzitter van de Inter-academy Counsel, een internationaal

wetenschappelijk adviesorgaan. VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon

- Logo linksboven: Nederland 1 - Balk: ROB TRIP - Foto links

- Bewegende afbeelding links

1:09

1:14

1:26

Ban Ki-Moon (spreekt Engels)

Voice-over (Rob Trip)

legde vanavond uit waarom die organisatie het rapport gaat doorlichten.

Het is noodzakelijk dat de allerbeste wetenschap zich bezighoudt met klimaatbeleid.

Daarom hebben we dit onafhankelijke onderzoek ingesteld.

Zowel Ban als de baas van het IPCC, benadrukten dat er niks is veranderd aan het algehele belang van het rapport en dat de conclusies nog altijd stevig overeind staan.

- Ondertiteling - Balk: BAN KI-MOON (SECRETARIS-GENERAAL VN) 1:37 1:47 1:50 1:53 1:58 2:01 2:23 2:31 2:33 2:46 2:51 2:56 Rob Trip Voice-over (Xander van der Wulp)

Tineke Huizinga

Voice-over (Xander van der Wulp)

Richard de Mos

Voice-over (Xander van der Wulp)

Rob Trip

Ook de Tweede Kamer maakt zich al een tijd lang zorgen over de fouten in dat IPCC rapport. Alle partijen in Den Haag zijn nu blij dat er eindelijk een onafhankelijk onderzoek komt. Met tegenzin debatteerde de Kamer vanochtend opnieuw over fouten in het klimaatrapport. Voor de nieuwe minister van milieu staat de hoofdlijn van het rapport nog als een huis, maar toch is het na alle fouten goed dat er een onderzoek komt. Het zou een slechte zaak zijn als mensen de gedachte krijgen, dat klimaat veranderd niet doordat het IPCC gewoon geen goede procedures heeft om fouten uit het rapport te bannen. Dat moet niet gebeuren, en Nederland heeft erg aangedrongen juist op een onafhankelijk onderzoek, om te zorgen dat het IPCC de uiterste betrouwbaarheid en

geloofwaardigheid krijgt. De PVV twijfelt als enige partij echt aan de conclusies van het IPCC. Daarom wil die partij, gedurende het onderzoek, bijvoorbeeld geen windmolens meer bijbouwen. Er zijn eh veel fouten gemaakt, veel schandalen, veel berichten rondom leugens, manipulatie en

jokkebrokkerij. Ja dat moet dus worden opgelost, ja en wij zouden graag zien dat tot die tijd iedere eurocent aan klimaatbeleid zou worden stopgezet.

Ook de VVD is na alle fouten een beetje klimaatsceptisch geworden, maar laat zich door een goed onafhankelijk onderzoek graag overtuigen.

En dat onderzoek van Dijkgraaf moet in september klaar zijn. Aan het einde van het jaar is er in Mexico opnieuw een wereldwijde klimaattop, dan moeten alle twijfels de wereld uit zijn.

- Bewegende afbeelding links

- Balk: verslag: XANDER VAN DER WULP

- Balk: TINEKE HIUZINGA (CHRISTENUNIE) demissionair minister van milieu

- Balk: RICHARD DE MOS (PVV), lid Tweede Kamer

3 Item 2: Belastingdienst coulant tegen ZZP’ers

3:06 Rob Trip Minister de Jager van financiën heeft

z’n belastinginspecteurs opdracht gegeven om coulant om te gaan met de zelfstandigen zonder personeel, de zogenoemde ZZP’ers. Daar zijn er

3:38 3:41 3:43 3:45 3:46 3:48 3:52 3:57 4:12 4:18 4:22 4:30 4:34 4:36 4:43 4:46 4:53 4:57 Voice-over (Eva Wiessing)

Rob van Betuw

Interviewer (E. W.) Rob van Betuw Marrije Prins

Voice-over (Eva Wiessing)

Rob van Betuw

Marrije Prins

Voice-over (Eva Wiessing) Jan Kees de Jager

in Nederland bijna 700.000 van. Veel van hen zijn zwaar getroffen door de crisis en lopen ook nog eens belastingvoordeel mis, ze werken te weinig uren om in aanmerking te komen voor de zelfstandigen aftrek, een aftrek die maximaal 9400 euro kan bedragen. De belastingdienst zal voortaan niet meer moeilijk doen als iemand weinig heeft gewerkt, maar wel veel uren declareert.

In dit conferentiecentrum in Utrecht komen dagelijks tientallen

zelfstandigen bij elkaar om te netwerken, te bellen, te mailen. ZZP’ers die door de crisis geen of weinig werk hebben, hopen zo snel weer een opdracht in de wacht te slepen.

Dat is heel hard werken. Als je het hebt over acquireren, ja dan eh periodes dat je dus niet op een opdracht zit, die dus wat talrijker zijn voor de meesten van ons op dit moment, dan kun je daar dus echt wel zeker een halve dag tot driekwart dag mee bezig zijn, dagelijks. Dagelijks?

Dat is echt nodig, ja.

Het is moeilijker om opdrachten te krijgen, maar uiteindelijk heb je toch wel, ben je fulltime bezig.

Nu benut ik gewoon de rustige tijd om heel erg veel gesprekken te voeren en naar andere mensen te luisteren, kijken hoe ik kan samenwerken, maar ook ja gewoon mijn eigen verhaal vertellen. De zelfstandigen hebben het moeilijk. Er is minder werk, terwijl door de groeiende werkloosheid steeds meer mensen voor zichzelf beginnen. De tarieven staan onder druk.

Het is bijna beschamend hoe er op dit moment wordt omgegaan met ZZP’ers, we zien tariefdalingen tot wel 50 procent.

Het geld wordt niet zo snel meer uitgegeven aan kunst en cultuur, als een paar jaar geleden. Dus wat dat betreft moet ik er harder aan trekken, ja.

Reden voor minister de Jager om de zelfstandigen vandaag tegemoet te komen.

Daarom heb ik gezegd dat voortaan in 2009 en 2010, ook meegeteld mogen worden de uren voor verkoop, voor bijvoorbeeld het voeren van de administratie, het maken van een eigen website en dergelijke, en als je die uren meeneemt ook scholing, kom je sneller aan het aantal uren dat je voor een extra fiscale aftrek moet doen.

- Balk: verslag:, EVA WIESSING

- Grafisch beeld: Rob van Betuw Interim manager sinds 2002 - Grafisch beeld: Marrije Prins Projectleider ‘Kunst in de wijk’, sinds 2008

- Balk: JAN KEES DE JAGER (CDA) demissionair minister van financiën

5:13 5:15 5:18 5:21 5:27 Voice-over (Eva Wiessing)

Rob van Betuw

Rob van Betuw heeft afgelopen jaar bijna fulltime genetwerkt. Nu heeft ie weer een opdracht en is hij

optimistisch.

Er is absoluut een markt, alleen het duurt nog even een jaartje of anderhalf jaar. En dan moet je ook vooraan staan in de rij he. Dus als je dan drie jaar thuis zit, ja dan red je het misschien net niet.

4 Item 3: Jan des Bouvries gearresteerd

5:34 5:53 5:56 5:59 6:03 6:07 6:13 6:20 6:25 6:30 6:36 6:53 Rob Trip Voice-over (Lidwien Gevers)

Monique des Bouvries

Man (stem)

Monique des Bouvries

Lidwien Gevers

Hij leerde Nederlanders van de kleur wit te houden, wit als kleur in het interieur en nu zit ie zelf vast omdat hij wordt verdacht van fraude. Jan des Bouvries. De bekende

interieurontwerper, is gisteren gearresteerd op verdenking van vastgoed fraude. Bronnen binnen justitie hebben dat bevestigd aan de NOS.

Het huis van Jan des Bouvries in Naarden. Het is niet bekend of hij hier is gearresteerd of bij zijn bedrijf Het Arsenaal, ook in Naarden. De FIOD heeft hier in ieder geval wel onderzoek gedaan naar zijn

betrokkenheid bij vastgoedfraude. De naam van Des Bouvries dook op tijdens de verhoren van twee Utrechtse vastgoedhandelaren, die vorige week zijn aangehouden. Het gaat om directeur Erwin K. van dit vastgoedbedrijf en zijn

mededirecteur. Zij zouden de belastingdienst voor anderhalf miljoen hebben opgelicht. In verband met die zaak heeft de FIOD bij tientallen bedrijven in het hele land de administratie in beslag genomen. De vrouw van Des Bouvries, Monique, ontkende vanmorgen op de radio dat haar man vastzit.

Nou wat een grote nonsens, heb ik gisteren ook al gehoord. Absolute nonsens, dat u dat weet. Hij is gewoon thuis?

Ja hij zit gewoon op de Tefaf. Ik begin vandaag, dus waar heeft u het over? Ja, dus dat is gewoon het land der fabelen, belachelijk.

De gearresteerde vastgoedhandelaar en Jan des Bouvries zouden dikke vrienden zijn, maar zeker weten doen we dat niet, want het opnebaar ministerie wil ons geen enkele informatie geven over de zaak. Zo is dus niet duidelijk welke bewijzen er zijn tegen Jan des Bouvries en wat precies zijn aandeel is in de zaak, het staat dus ook niet vast of hij vervolgt gaat worden. - Foto links - Balk: verslag: LIDWIEN GEVERS - Balk: STEM: MONIQUE DES BOUVRIES - Balk: LIDWIEN GEVERS

5 Item 4: Biden veroordeelt bouwplannen Jeruzalem

7:15 7:29 7:39 7:42 7:48 7:50 8:07 8:10 8:13 8:15 8:17 8:23 Rob Trip Voice-over (man)

Joe Biden (spreekt Engels)

Voice-over (man)

Eli Yishai (spreekt Israëlisch)

Voice-over (man)

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft de plannen van Israel om nieuwe huizen te bouwen in oost Jeruzalem, scherp veroordeeld. Israel maakte de bouwplannen bekend op het moment dat Biden voor vredesbesprekingen in het Midden-Oosten is.

Al twee jaar lang ligt het vredesproces tussen Israel en de Palestijnen stil. Juist nu de Amerikaanse vicepresident Joe Biden de partijen weer aan tafel wil krijgen, kondigt Israel de bouw aan van woningen in omstreden gebied.

Beide partijen moeten een goede sfeer creëren…

…en deze nieuwe onderhandelingen zeker niet bemoeilijken.

De aankondiging van Israël om nieuwe huizen te bouwen in Oost-Jeruzalem…

…ondermijnd het vertrouwen. En dat vertrouwen hebben we nu hard nodig.

Volgens de Israëliërs valt het bouwplan niet onder de eerder afgekondigde bouwstop, maar ze erkennen dat de timing onhandig is.

Het is absoluut niet de bedoeling om wie dan ook te provoceren… …zeker niet de vice-president van de Verenigde Staten.

De Palestijnse president Abbas heeft de bouwplannen veroordeeld, maar het vredesoverleg lijkt toch te kunnen beginnen. - Bewegende achtergrond op scherm, links - Ondertiteling - Balk: VICE-PRESIDENT BIDEN (VS) - Ondertiteling - Ondertiteling - Ondertiteling - Balk: MINISTER ELI YISHAI (ISRAËL) - Ondertiteling

6 Item 5: Obama bedankt Balkenende

8:30 Rob Trip En vanuit Washington heeft de

Amerikaanse president Obama via de telefoon premier Balkenende bedankt voor de Nederlandse inzet in Afghanistan, nu Nederland daar weggaat, zo meld de

Rijksvoorlichtingsdienst. Drie weken geleden viel het kabinet over de vraag of Nederlandse troepen langer moeten blijven in Uruzgan.

- Foto links

7 Item 6: Dulmatin gedood in Jakarta

8:49 9:02 9:10 9:15 Rob Trip Voice-over (man)

En succes voor de politie in Indonesië, bij een actie in Jakarta is één van de meest gevreesde terroristen gedood. De man zou verantwoordelijk zijn voor de aanslagen op Bali in 2002, meer dan 200 mensen kwamen toen om het leven.

Tien miljoen dollar had de FBI op zijn hoofd gezet, Dulmatin, 39 jaar en geboren in Indonesië. Hij wordt verdacht van bloedige

terreuraanslagen. Gisteren werd ie gedood, samen met vier handlangers bij een politie-inval in een

9:19 9:25 9:28 9:35 9:37 9:41 9:45 9:48 9:52 9:59 10:04 10:08 10:10 10:17 Yudhoyono (spreekt Indonesisch) Achtergrondgeluid Voice-over (man) Bumper internetcafé, in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Pas na DNA onderzoek besefte de politie dat ze één van de meest gezochte terroristen van zuidoost Azië te pakken hadden.

Dulmatin geldt als het brein achter de aanslagen op twee nachtclubs in Bali in 2002. 202 mensen kwamen daarbij om het leven, hij wordt gezien als één van de leidende figuren van Jimah Islamia, een Aziatisch terreurnetwerk dat banden heeft met Al Qaida. De Indonesische president Johjonno kreeg het nieuws te horen in Australië, tijdens een speech voor het parlement.

Ik heb groot nieuws voor u. Bij een succesvolle politie-actie in Jakarta is een aantal terroristen gedood.

Een van hen is Dulmatin, op wie we al heel lang jacht maken.

De Australische parlementariërs reageerden opgetogen, de helft van de slachtoffers op Bali kwam uit Australië. - Balkje: Bali 2002 - Ondertiteling - Balk: PRESIDENT YUDHOYONO (INDONESIË) - Ondertiteling - Bumper

8 Item 7: Boete AFM voor Fortis

10:21 10:31 10:39 10:42 10:46 10:50 10:52 10:57 11:01 11:06 Rob Trip

Voice-over (Rob Trip)

Bumper

Fortis krijgt een boete van ruim een half miljoen euro van de autoriteit financiële markten, de AFM. De AFM vindt dat het bedrijf bij de overname van ABN Amro de regels heeft overtreden.

Zo zei toenmalig topman Vautron in de zomer van 2008 dat de financiële situatie bij Fortis sterk was en helemaal op schema lag, terwijl hij toen al wist dat de bank er veel slechter voorstond. Volgens de AFM verspreidde Fortis zo misleidende informatie. Inmiddels is Fortis opgesplitst, daardoor wordt de boete opgelegd aan het toenmalige moederbedrijf Fortis België, en dus niet aan de Fortis Bank die in handen is van de Nederlandse staat. De vereniging van effectenbezitters de VEB is blij met de uitspraak, de VEB heeft meerdere procedures lopen rond de ondergang van Fortis.

- Bumper

9 Item 8: Leefbaar Rotterdam verzamelt volmachten

11:07 11:09 11:12 11:18 11:22

Voice-over (Rob Trip) Leefbaar Rotterdam heeft z’n kandidaat-raadsleden opgeroepen om volmachten te verzamelen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Raadslid Ronals Buit stuurde een mail met daarin allerlei tips over hoe je aan volmachtstemmen kunt komen. De kiesraad zegt dat de kiezer zelf het initiatief moet nemen om iemand te machtigen als die zelf niet kan stemmen. De kiesraad vindt dat de

- Balk: VOLMACHTEN VERZAMELEN

11:26 11:32 11:33

Bumper

actie van Leefbaar Rotterdam indruist tegen de manier waarop de wetgever het stemmen bij volmacht heeft bedoeld.

- Bumper

10 Item 9: Eredivisie vrouwenvoetbal uitgebreid

11:34 11:37 11:42 11:47 11:52 11:57

Voice-over (Rob Trip)

Bumper

De eredivisie voor vrouwen wordt uitgebreid met twee clubs, FC Zwolle en VVV.

Daarmee staat het aantal clubs dat meedoet aan de eredivisie voor vrouwen op acht.

Andere clubs die nu al meedoen zijn FC Utrecht, ADO Den Haag, AZ, FC Heerenveen, FC Twente en Willem II. Ajax, PSV en Feyenoord hebben zich niet aangemeld voor de uitbreiding van de eredivisie vrouwenvoetbal.

- Balk: EREDIVISIE VROUWEN WORDT UITGEBREID

- Bumper

11 Item 10: Arrestaties aanslag trein Rusland

11:58 12:01 12:03 12:13 12:16 12:21 12:23

Voice-over (Rob Trip)

Bumper

De tien islamitische rebellen die afgelopen week werden opgepakt in Inducetië, blijken verdacht te worden van de bomaanslag op een Russische trein afgelopen november. Bij die aanslag, op de trein van Moskou naar Sint Petersburg, kwamen toen 26 mensen om het leven. Volgens de Russische veiligheidsdienst zijn in het dorp waar de mannen zijn opgepakt, bewijzen gevonden voor de aanslag. Een Russische krant meldt dat het gaat om explosieven en een mobiele telefoon.

- Balkje: ARCHIEF - Balk: ARRESTATIES AANSLAG TREIN

- Bumper

12 Item 11: Nederland krijgt kernafval terug

12:24

12:46

Voice-over (Rob Trip)

Rob Trip

Nederland krijgt radioactief afval terug uit Sellafield in Groot-Brittannië. Het afval, geproduceerd door kerncentrale Dodewaard, is na de sluiting van de centrale in 1997, naar Groot-Brittannië gebracht en daar opgewerkt. Het deel dat niet kan worden hergebruikt komt nu terug en wordt opgeslagen in een speciale ruimte in de buurt van de centrale in Borssele in Zeeland.

Wanneer het afval precies naar Nederland toekomt wordt geheim gehouden.

- Computer animatie beeld

13 Item 12: Bioplastic heeft de toekomst

12:50

13:12

13:16

Rob Trip

Bram Schilham

Plastic bekertjes gemaakt van aardappelschillen, mobiele telefoons van maïskolven en weggooi bestek van suikerbieten. Technisch kan het en het gebeurt ook, in het klein weliswaar, maar dat gaat wel snel veranderen want steeds meer bedrijven storten zich op de markt van het bioplastic. Volgens onderzoekers liggen er enorme kansen voor Nederlandse bedrijven. Heel veel producten die je in de winkel tegenkomt van kunststof, zijn

- Foto links

- Balk: BRAM SCHILHAM

13:24 13:30 13:34 13:37 13:39 13:43 13:46 13:49 13:51 13:53 13:55 14:13 14:16 14:18 14:21 14:24 14:27 14:42 14:47 14:50 Voice-over (Bram Schilham) Rop Zoetemeyer Voice-over (Bram Schilham) Christiaan Bolck Interviewer (Bram Schilham) Christiaan Bolck Voice-over (Bram Schilham)

uiteindelijk gemaakt van aardolie en naarmate de aardolie schaarser wordt, moet er ook harder gezocht worden naar alternatieven om ook in de toekomst dit soort dingen te kunnen blijven maken.

En het alternatief voor aardolieplastic is er al, want ook plantaardig materiaal zoals maïs kan dienen als basis voor kunststof.

Bij dit biochemische bedrijf in Gorinchem hebben ze er al jaren ervaring mee. Via een ingewikkeld proces wordt plastic gemaakt van rietsuiker en bietsuiker. Vooral bestemd voor de expert naar landen als China, waar het Nederlandse bioplastic uiteindelijk wordt verwerkt in alledaagse gebruiksvoorwerpen. Het is nog wel duurder dan gewoon plastic maken van olie, maar toch zien ondernemers kansen.

Er zijn innovatieve bedrijven die graag ook laten zien dat ze innovatief zijn. Die ook weten dat dit de toekomst is en je moet, een ontwikkeling is niet van vandaag of morgen, die moet je mee meemaken. Dus met andere woorden, er zijn gewoon bedrijven die graag willen en ook laten zien dat zij daar graag in door willen gaan. Volgens onderzoekers zal over dertig jaar zeker de helft van alle kunststof in de winkel afkomstig zijn van planten. Reden om nu al fors te investeren in nieuwe technieken. Want ook het buitenland is druk bezig met het ontwikkelen van alternatieve manieren om plastic te maken. Frankrijk, Duitsland, maar ook verder weg Amerika, Japan, China die zitten helemaal niet stil. Daar wordt heel erg heftig geïnvesteerd, dus we moeten er snel bij zijn, klopt.

Is Nederland op tijd of is het eigenlijk al een beetje te laat?

Ehm, nou we moeten nu opschieten, maar we zijn zeker nog op tijd. Het kabinet geeft subsidies en premies aan onderzoekers en bedrijven die zich toeleggen op de omschakeling naar bioplastic. Want de overheid ziet grote voordelen van een economie die minder afhankelijk wordt van olie, en waar grondstoffen als suiker eindigen als voorwerpen voor dagelijks gebruik.

- Balk: ROP ZOETEMEYER producent bioplastic - Balk: CHRISTIAAN BOLCK onderzoeker bioplastic

14 Item 13: Chinese economie trekt aan

14:58 Rob Trip En terwijl de rest van de wereld nog

kamt met de gevolgen van de wereldwijde crisis, zit de Chinese economie alweer flink in de lift. Vandaag maakte het Chinese bureau voor de statistiek cijfers bekend van de afgelopen twee maanden. De Chinese import en export groeide

15:15 15:22 15:25 15:28 15:32 15:39 15:44 15:48 15:52 15:55 15:58 16:01 16:08 16:13 16:18 16:23 16:26 16:28 16:31 16:35 16:45 16:47 16:51 16:57 17:01 17:17 17:23 17:27 17:30 17:32

Voice-over (Rob Trip) Voice-over (Wouter Zwart) Directeur (spreekt Chinees) Voice-over (Wouter Zwart) Louis Kuijs Voice-over (Wouter Zwart) Louis Kuijs Achtergrondgeluid Voice-over (Wouter Zwart) Wouter Zwart Achtergrondgeluid Voice-over (Wouter Zwart) Directeur

sterker dan verwacht.

Een verslag vanuit de werkplaats van de wereld, Dongguan in zuid China. Dit is de plek waar het speelgoed van uw kinderen vandaan komt, van plastic auto’s tot radiografisch bestuurbare robots. Tot vorig jaar haalde deze fabriek waanzinnige winsten, omdat u en Sinterklaas ook waanzinnige bedragen aan speelgoed uitgaven.

Maar toen kwam de crisis. Die trof vooral dure producten.

Onze grootste terugval hadden we op de Amerikaanse markt.

Want daar ging vijftig procent van onze export heen.

En dus werd de superwinst van deze fabriek een superverlies. Andere bedrijven moesten zelfs sluiten en in de werkplaats van de wereld raakten miljoenen arbeiders hun baan kwijt. Het heeft een hele grote invloed gehad op die delen aan de kust van China waar de export heel erg belangrijk zijn, maar sinds mei juni zien we daar weer een opleving in en vooral aan het einde van de (…) zijn de wereldhandel en ook China’s